To France (Mike Oldfield)
https://www.youtube.com/watch?v=WLMw9SPcFBIWyjazd zaplanowany w połowie czerwca.
Czas trwania: 3.08-11.08
Ilość osób: 3
Transport: Gdańsk - Beauvais/ Beauvais - Gdańsk. Wizzair (850 zł w obie strony z podręcznym z Kartą Wizz)
Parking P6 Lotnisko Gdańsk - 92 zł
Auto: 285 Euro na 8 dni z limitem kilometrów (1890 km), unlimited były 2x droższe
Zestaw za 69 zł na gdańskim lotnisku. Zagranicą nieraz taniej
Lot TAM maszyną A320 dzierżawioną przez Wizzar od AvionAir(?) z przebojami - siedzimy w maszynie zgodnie z rozkładem, ruszamy kilkadziesiąt metrów spod terminala. Stop. Jako, że mam miejsce 8 po prawej stronie, więc widzę, że coś się dzieje, dispatcher robi zdjęcia silnikowi po mojej stronie. Po 20 minutach braku informacji, Pani Kapitan oznajmia, że jest jakiś dym z silnika i musimy poczekać na mechaników, za chwilę podjadą schody i autobusy, aby zawieźć nas z powrotem do hali. Podjechały. W hali siedzieliśmy z 40 minut, po czym info, że wszystko ok i lecimy z2h opóźnieniem
Silnik naprawiają
TEN Silnik
Nic to, przynajmniej obserwuję piękne zachody słońca
Okazuje się, że miałem sporo szcześcia, bo (na szczęście nie sprawdzałem i byłem przekonany, że Budget/Avis są czynne do północy) prawda była taka, że czynne były do 22.30, a ja tam byłem 22.35. Na szczęście dzielni Franzuzi obsługują jeszcze Klientów.
Zamiast Opel Corsa or similar otrzymuję nowiutkiego IGŁA Golfa 8. Stan licznika: 6 km. Znaczy się, jestem kierowcą objeżdżaczem. O maszynie trochę więcej przy innej okazji. Kropi mini deszcz.
Jedziemy do naszego pierwszego noclegu w
Chartres. To ok 170 km, a ja mam zarezerwowany hotel Premier Classe, gdzie zameldowanie i płatność odbywa się poprzez terminal więc luz. Droga upływa spokojnie i k. 1.30 meldujemy się w hotelu.
Zdjęcia z rana
Czas na gwóźdź poranka czyli Katedrę w Chartres (i śniadanie)
Parkujemy darmowo blisko Katedry, jednak po drugiej stronie rzeki
9.10
Śniadanko składa się z croissantów, ciastek pasteis de Belem, kawy, kupujemy też bagietkę na później
Posileni idziemy do Katedry
Chartres Cathedrale to prawdziwy potwór, jeśli chodzi o rozmiary, byłem już w kilku miejscach, które roszczą sobie do tego miana, ale ta katedra także szczyci się mianem największej gotyckiej katedry na świecie.
Chociaż katedra w Chartres jest jednym z symboli francuskiego chrześcijaństwa, zanim zbudowano tu chrześcijańską świątynię miejsce to związane było z pogańskim kultem celtyckim, na dzisiejszym wzgórzu katedralnym stała świątynia druidzka. Legenda mówi, że pierwsi misjonarze, którzy tu przybyli, dostrzegli celtycką figurę brzemiennej kobiety. Uznali to za znak, że należy w tym miejscu zbudować kościół ku czci Maryi. Powstała tu pierwsza drewniana świątynia i tzw. szkoła z Chartres, której przedstawicielami byli m.in. św. Bernard i Teodoryk. Bazylika romańska powstała w VIII w. W 1194 r. ówczesna budowla została bardzo poważnie zniszczona przez pożar, zatem została zbudowana nowa Katedra w ciągu 30 lat na ruinach tej romańskiej, a ukończono ją w 1222 roku.
Wspaniały portal
Tu jest ponad 200 postaci
Środek to prawie 40 metrów wysokości
istne szaleństwo detali i misteria
W katedrze w Chartres znajduje się 160 witraży o łącznej powierzchni ponad 2600 m2. 60 procent z nich pochodzi z okresu średniowiecza.
Ogrom katedry powala
Zwiedzanie jest darmowe, niestety krypta z welonem Marki Boskiej była zamknięta
Obejście obiektu wokoło zajmuje sporo czasu
Katedra ma trzy wielkie rozety, oto jedna z nich
W Chartres są też inne uwagi obiekty
No, ale nasz plan na dzień dzisiejszy jest napięty
Jedziemy zobaczyć
Châteaudun - jeden ze znanych zamków nad Loarą