Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ParlewuFranse? Normandia Bretania 2022, Bretania 2024

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
tony montana
Weteran
Re: Bretania i Normandia: D-Day, Katedry, sporo architektury

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.10.2022 12:18

Aglaia napisał(a):Takie pokazy światło & dźwięk (son et lumiere) są we Francji bardzo popularne.

Jeszcze dziecięciem będąc oglądałam takie np. na zamkach w Dolinie Loary. Fantastyczne to było. Teraz jak technika poszła do przodu wrażenia są pewnie jeszcze lepsze.

W Brukseli też na to trafiliśmy wieczorem w sierpniu :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.10.2022 12:52

Bayeux cz.2

Różne "kolory Katedry"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Robi się coraz ciemniej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekamy dalej na POKAZ - nie wytrzymuję napięcia - idę do Pana po kolejne piwa :)
Obrazek

Wracam
Obrazek

Zaczyna się pokaz
Obrazek

Świetna nastrojowa muzyka i "chodzące" po Katedrze światła robią niesamowity klimat
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Raz jest ciemniej, raz jaśniej
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cudowny, cudowny wieczór :)

Kolejnego dnia mamy dzień D-DAY - mała zajawka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.10.2022 16:49

Światło na katedrze ciekawe, chociaż chwilami upiorne. Swego czasu podobne wrażenia odniosłem w Nimes.

Pozdrawiam,
Wojtek
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.10.2022 22:15

Bajecznie to wygląda. A z podkładem muzycznym musiało być jeszcze fajniej.
Przypomniał mi się Jean Michel Jarre, też miał świetne iluminacje na koncertach :).
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.10.2022 08:25

Spektakl katedralny niesamowity! Sama świątynia zresztą też super.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.10.2022 19:46

Franz napisał(a):Światło na katedrze ciekawe, chociaż chwilami upiorne. Swego czasu podobne wrażenia odniosłem w Nimes.

Pozdrawiam,
Wojtek

W Nimes byłem, ale w środku dnia ;)
Ładne miasto

wiola2012 napisał(a):Bajecznie to wygląda. A z podkładem muzycznym musiało być jeszcze fajniej.
Przypomniał mi się Jean Michel Jarre, też miał świetne iluminacje na koncertach :).

Klimat był niesamowity. Szczerze mówiąc fajne jest też to, że chyba byliśmy jednymi z nielicznych turystów (o ile nie jedynymi - nie słyszałem tego wieczora innego języka niż francuski) :)
Pink Floyd jeszcze robili swego czasu taki świetlny show
:)

dangol napisał(a):Spektakl katedralny niesamowity! Sama świątynia zresztą też super.

Wiadomo, piękny klasyczny gotyk
My, tygryski lubimy gotyk :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.10.2022 20:11

D-DAY. Śladami lądowania Aliantów w Normandii. część 1

Dla mnie szczerze mówiąc było to główny motyw tego wyjazdu. Uwielbiam historię, a miejsca Operacji Overlord to klasyka historii XX wieku.
Przyznam się - jako, że mam tutaj z Bayeux rzut beretem - przed zakupami na śniadanie (sklepy są tutaj otwarte dopiero od 8.30 - FRANCUZI się szanują...) skaczę do legendarnego Aromanches-les-Bains
Parkuje darmowo na wzgórzu, gdzie stoi takie cudo - MYCHA WOŁAJ GK
Obrazek

Nie jest to bohaterski Rudy 102 ale....
Obrazek

Swoje przeżył
Obrazek

Poranny widok jest taki
Obrazek

Po śniadaniu, zaczynamy od Gold Beach. Pariumemy za 3 Euro za cały dzień (to jedyny płatny parking w tym dniu) na parkingu za szlabanen, kieruje nas na niego przemiły gość z obsługi - na bank Angol sądząc akcencie jakoś z Midlands: "go rond gojs, ton left, der łyl bi kosz moszin"
Łyk historii miejsca lądowania Brytyjczyków, wspartych oddziałami m.in Kanadyjskimi na tych tablicach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Idziemy
Obrazek

Znajduje tu się taka instalacja
Obrazek

W oddali widać część Fort Artificial w pobliskim Aromanches-les-Bains
Obrazek

Pomnik pamięci
Obrazek

Teren jest spory
Obrazek

Przejmujące są te słupy - z jednej strony age i rank
Obrazek

z drugiej - nazwisko i pierwsze litery imienia.. :(
Obrazek

Victory is near...
Obrazek

Obrazek

:cry:
Obrazek

Obrazek

Akurat zaczyna się tu krótka uroczystość, której mamy zaszczyt być świadkami
Obrazek

Przygnębiające to miejsce
Obrazek

Obrazek

A jest tu tak sielsko i zielono
Obrazek

Obrazek

They all played their part. (wśród nich Polacy)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspaniały obiekt historii. Jednak smutno bardzo

Obrazek

Pojedziemy teraz do Arromanches
Obrazek

Choć niewiele zobaczymy bo trwa przypływ max
Obrazek

Gdy jednak przyjedziemy tutaj za kilka tygodni (już z Córką też) będę wiedział, że należy tu być na ODPŁYW (TO TO SAMO CO WYŻEJ NA ZDJĘCIU)
Obrazek

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.10.2022 21:12

Kolejny przykład na to , że natura ( w tym wypadku pływy ) ma przemożny wpływ na życie człowieka . . . także w podróży
:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2022 07:42

tony montana napisał(a):Parkuje darmowo na wzgórzu, gdzie stoi takie cudo - MYCHA WOŁAJ GK
Obrazek
Mój mąż raczej nie jest fanem czołgów :oczko_usmiech:
Jedyny czołg, który go interesuje to nasz Jeep :oczko_usmiech:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.10.2022 09:04

mysza73 napisał(a):Mój mąż raczej nie jest fanem czołgów

My każdym porcie, do jakiego trafialiśmy (a było ich tym razem rekordowo dużo 8)), stwierdziliśmy, że Twojemu mężowi to bardzo by się tu podobało :oczko_usmiech:.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.10.2022 09:07

marze_na napisał(a):

My każdym porcie, do jakiego trafialiśmy (a było ich tym razem rekordowo dużo 8)), stwierdziliśmy, że Twojemu mężowi to bardzo by się tu podobało :oczko_usmiech:.
Znaczy będę miała go czym przekonywać :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2022 11:28

Kiedyś zawitaliśmy w tamte okolice 14 lipca, więc się jeszcze załapaliśmy na uroczystości, a wcześniej na przejazd pojazdów z czasów wojny.

Pozdrawiam,
Wojtek
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 14.10.2022 16:27

tony montana napisał(a): Śladami lądowania Aliantów w Normandii...Uwielbiam historię, a miejsca Operacji Overlord to klasyka historii XX wieku.

Ja, przed zwiedzaniem, musiałabym sobie sporo z historii przypomnieć :oops:, ale mój mąż byłby zachwycony. Czołgiem też :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.10.2022 08:19

piotrf napisał(a):Kolejny przykład na to , że natura ( w tym wypadku pływy ) ma przemożny wpływ na życie człowieka . . . także w podróży
:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr

Tak, w tej częsci Europy są gigantyczne - co widać zresztą na tych dwóch ostatnich zdjęciach - podczas odpływu woda "uciekła" od tej najbliższej brzegowi (ale nie przybrzeżnej wcale) instalacji na jakieś 800 - 1000 metrów wgłąb morza

mysza73 napisał(a):Mój mąż raczej nie jest fanem czołgów :oczko_usmiech:
Jedyny czołg, który go interesuje to nasz Jeep :oczko_usmiech:

No ale w ogóle technicznych rzeczy jak sądziłem

marze_na napisał(a):

No Pływadełka to wiadomo, kiedy relacja z tej "nudnej jak zwykle" hihi Italii??

Franz napisał(a):Kiedyś zawitaliśmy w tamte okolice 14 lipca, więc się jeszcze załapaliśmy na uroczystości, a wcześniej na przejazd pojazdów z czasów wojny.

Pozdrawiam,
Wojtek

U nas na Helu robią taki weekend D-Day co roku, ciekawie to wygląda raz przypadkiem trafiliśmy będąc na Helu rowerami (statkiem + rowerami)

wiola2012 napisał(a):
tony montana napisał(a): Śladami lądowania Aliantów w Normandii...Uwielbiam historię, a miejsca Operacji Overlord to klasyka historii XX wieku.

Ja, przed zwiedzaniem, musiałabym sobie sporo z historii przypomnieć :oops:, ale mój mąż byłby zachwycony. Czołgiem też :wink:

Powiem Ci, że tam na każdym kroku można o tym poczytać na tablicach informacyjnych.
Przy drogach i w miasteczkach wiszą co kilkaset metrów zdjęcia bohaterów wojny (normalnie przytwierdzone np do latarnii przy drodze) z opisem czego oni dokonali konkretnie

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.10.2022 08:34

D-DAY cd

Jak zapowiadałem - po muzeum Gold Beach na otwartym powietrzu - lądujemy w Arromanches-les-Bains.
Obrazek

Trwa przypływ - także jako greenhorn, w ogóle tego nie wziąłem pod uwagę, za kilka tygodni wcelujemy się specjalnie w max odpływ, aby zobaczyć więcej.
Obrazek

Arromanches znane jest z tego, że zachowała się tutaj spora część instalacji tzw sztucznego portu z lądowania Aliantów tutaj.
(Port artificiel d’Arromanches)
W ramach przygotowań do lądowania w Normandii dowódcy alianccy uznali za absolutnie konieczne posiadanie portów głębinowych, aby móc wysyłać posiłki na stały ląd. Rozwiązaniem, jakie znaleźli alianci, było zatem zebranie elementów pozwalających na stworzenie dwóch sztucznych portów w Wielkiej Brytanii, a następnie złożenie ich na miejscu, po drugiej stronie Kanału. Pierwszym z nich było umożliwienie przybycia wojsk amerykańskich na plażę Omaha (w Vierville-sur-Mer) i nosiło kryptonim „Mulberry A”. Druga miała umożliwić przybycie wojsk brytyjskich na plażę Gold Beach (w Arromanches) i nosiła kryptonim „Mulberry B”.(i tutaj właśnie jesteśmy)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
50. brytyjska dywizja piechoty, która wylądowała 6 czerwca, tego samego wieczoru odbiła miasto Arromanches. Następnego dnia zatopiono stare statki, aby rozpocząć budowę sztucznego portu. 14 czerwca ruszyła pierwsza pływająca droga. Jednak burza uderzyła w kanał La Manche między 19 a 22 czerwca, powodując znaczne szkody w sztucznych portach.

Obrazek
Łącznie w Arromanches wyładowano 529 000 ton sprzętu do czasu zakończenia jego działalności 19 listopada 1944 r. Był to niezwykły wyczyn techniczny, ale wysiłek ten okazał się bardzo kosztowny i niekonieczny. Rzeczywiście, aliantom udało się wylądować więcej ludzi, pojazdów i sprzętu przez małe porty znajdujące się w Normandii, a jeszcze bardziej bezpośrednio na plażach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zoomie wygląda to tak
Obrazek

ale niestety duża część jest "zakryta" przez wodę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest jeszcze wcześnie, ale korzystam z faktu, że właśnie mamy południe a od 12 otwarta jest kuchnia w jednym z lokali nad morzem
Obrazek

Takie rzeczy tutaj na porządku dziennym
Obrazek

Arromanches w przypływie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak już widzieliście - za kilka tygodni widoki będą tutaj nieco lepsze