Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 09:02

EDYTA S napisał(a):
SEJU napisał(a):okazuje się, że jest to jednak problem, który dotknął w różny sposób nie tylko mnie.

Po części jednak nadal twierdzimy z żoną że to buractwo ale O.K. O.K oczywiście nie dotyczy to wszystkich chorwatów

Powiem szczerze, ze trochę mnie to zasmuciło, wybieram sie w tym roku do Cro pierwszy raz i już zaczynam sie bać :|

Nie ma czego się bać Edytko :wink: - będzie dobrze. :lol:
Prawdziwego "buraka" w Chorwacji nie spotkasz :lol:

Ps. A gdzie dokładnie się wybierasz do Cro :?:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 16.07.2008 10:33

cytuję Edytę: Powiem szczerze, ze trochę mnie to zasmuciło, wybieram sie w tym roku do Cro pierwszy raz i już zaczynam sie bać :|[/quote]

Edytko, wiem że jak ludzie jadą z małymi dziećmi to obawy są większe. Ja byłem z maluchami pierwszy raz w Chorwacji w czerwcu br. i było ok. mimo że dzieci trochę chorowały i musiałem korzystać z opieki lekarskiej.. To jest normalny cywilizowany kraj w którym zdecydowana większość ludzi jest uczciwa. Tak jak wszędzie na świecie jest jakiś ułamek procenta oszustów i trzeba uważać na bramkach autostradowych czy targowiskach (chodzi o wydawanie reszty). Myślę że CRO w tym temacie nie odbiega zasadniczo od średniej europejskiej. Ale generalnie czułem że moja rodzina jest tam bezpieczna.

SEJU, mam nadzieję że swój limit pecha wyczerpałeś na tym wyjeździe i każdy następny będzie dużo lepszy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2008 12:45

MWN napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Co do Chorwacji - cudowne miejsce. A co do drobnych oszustw? No cóż myślę, że nie ma kraju na świecie gdzie są sami idealni ludzie. Zawsze można jechać nad Bałtyk i sprawdzić uczciwość rodaków. :wink:

Nic dodać , nic ująć :lol:

Chociaż dla równowagi , aby ci z nad Bałtyku nie myśleli, że tylko tam są drobni oszuści, można przyjechać w góry , aby sprawdzić uczciwość górali :wink:

Nie ZGADZAM się!!! Co roku jeżdżę także nad Bałtyk i nigdy nie zdarzyło mi się być oszukanym przez kogoś. Ceny i jakość się zgadza, ludzie mili i serdeczni, głośnych pijaczków można ochrzanić i się zamkną, no miodzio! Piszę to bez ironii, jak ktoś jeździ tylko do Cro to nie wie jakim pięknym krajem jest Polska! No i nie ma tego nastawienia tylko na to by kogoś okantować.

Dodam jak było przed miesiącem: znanej nam już z poprzednich wyjazdów gazdaricy wcześniej zarezerwowałem na ponad 3 tygodnie apartament. Podał cenę wyższą niż przed rokiem. OK, ale pod koniec naszego pobytu przyjechała 2 ludzi z ulicy i dostali niższą cenę niż my i to w przeddzień sezonu. Więcej do niej nie pojadę.

To co piszesz jedynie potwierdza to, co próbujemy wszyscy powiedzieć. Nieprawdą jest, że każdy Chorwat jest oszustem, tak jak nie każdy Polak jest złodziejem. wszędzie zdażają się wykolejeńcy, którzy chcą się dorobić nieuczciwie. Przypomnę program usterka w telewizji TVN :wink:
I może jeszcze jedno powiem skoro już tak się rozgadałem. Często sami prowokujemy niezdrowe sytuacje np: mówiąc coś niemiłego w języku ojczystym, licząc na to, że obcokrajowiec nie zrozumie, a tu niespodzianka bo Chorwat wyśmienicie mówi lub rozumie po Polsku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2008 13:01

Serce w pasy napisał(a):I może jeszcze jedno powiem skoro już tak się rozgadałem. Często sami prowokujemy niezdrowe sytuacje np: mówiąc coś niemiłego w języku ojczystym, licząc na to, że obcokrajowiec nie zrozumie, a tu niespodzianka bo Chorwat wyśmienicie mówi lub rozumie po Polsku.

No właśnie - SEJU - a może Ty to , co pomyślałeś o Chorwatach z którymi miałeś styczność , powiedziałeś im "prosto w oczy" , a Oni zrozumieli, bo języki mamy trochę podobne i dużo gości z Polski do nich przyjeżdża, więc osłuchali się polską mową :?:
I może stąd te Twoje i Żony kłopoty.
Nikt nie lubi być nazywany "burakiem" - nawet jak nim jest :wink:
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 16.07.2008 23:09

daisykf napisał(a):Muszę przyznać, że CHorwaci to straszne "BURAKI"
1.Zawsze w świeta Bożego Narodzenia, telefonująz życzeniami, a może ja nie chcę
2. Zaraz po powrocie z wyjazdu jest tel - jak droga, a przecież nie wiedzą że jestem zmęczony.
3. Na siłe wpychają mi wino, i różne nalewki, a ja przecież nie jestem w stanie wszystkiego wypić
4. Gdy pakuje samochód na drogę powrotną taksują ile jeszcze wejdzie winogron i napitków, a ja przecież chcę oszczędzać paliwo.
5. Wczesnym rankiem zakłucają mi ciszę nocną, łażąc po tarasie i znosząc wiadra fig, oczywiście nie umytych i nie odpowiednio schłodzonych
6.Nie witają mnie w niskim ukłonie,tylko przez telefon podają gdzie jest klucz od domu, a lodówka nie zdzynfekowana, jakieś wina, winogrona ,rybki, i gdzie mam włożyć moją kiełbasę krakowską.
7. Robiąc ryby z grilla stosyją oliwę z oliwek, i czosnek oraz inne przyprawy, a moja żona woli zwykły olej, ale jej nie pozwalają podejść do grilla.
8. Syn właściciela dość długo łapie ośmiornice na wieczorną kolację, a przecież dokładnie wie żę moja lepsza połowa kładzie sie spać ok 10 wieczorem
8. A w ubiegłym roku to już był szczyt, upodlili nas trunkami, my spaliśmy w najlepsze, a oni wczesnym rankiem wyciągneli łódź na brzeg mówiąć że idzie straszna Bora.

W innych krajach tego nie ma , wszyscy są mili, sympatyczni, szczególnie Grecja, Hiszpania, płacisz i wymagasz, ale to jest nudne, dlatego wolę tych nieokszesanych "buraków"

Ja była tylko raz i "burak" nie miał wolnych pokoi w swoim pensjonacie i obdźwaniał wszystkich znajomych aby znaleźć nam miejsce spokojnego odpoczynku a potem zaprosił na tańsze i pyszne"turistićkie menu" zamiast zachwalać droższe dania z kart dań.
A propos w którym rejonie / miejsowości / jeszcze lepiej apartamencie tak żle cię potraktowali? Też bym tak chciała być zmieszana z błotem!
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 17.07.2008 06:47

zosia2005 napisał(a):
daisykf napisał(a):Muszę przyznać, że CHorwaci to straszne "BURAKI"
1.Zawsze w świeta Bożego Narodzenia, telefonująz życzeniami, a może ja nie chcę
2. Zaraz po powrocie z wyjazdu jest tel - jak droga, a przecież nie wiedzą że jestem zmęczony.
3. Na siłe wpychają mi wino, i różne nalewki, a ja przecież nie jestem w stanie wszystkiego wypić
4. Gdy pakuje samochód na drogę powrotną taksują ile jeszcze wejdzie winogron i napitków, a ja przecież chcę oszczędzać paliwo.
5. Wczesnym rankiem zakłucają mi ciszę nocną, łażąc po tarasie i znosząc wiadra fig, oczywiście nie umytych i nie odpowiednio schłodzonych
6.Nie witają mnie w niskim ukłonie,tylko przez telefon podają gdzie jest klucz od domu, a lodówka nie zdzynfekowana, jakieś wina, winogrona ,rybki, i gdzie mam włożyć moją kiełbasę krakowską.
7. Robiąc ryby z grilla stosyją oliwę z oliwek, i czosnek oraz inne przyprawy, a moja żona woli zwykły olej, ale jej nie pozwalają podejść do grilla.
8. Syn właściciela dość długo łapie ośmiornice na wieczorną kolację, a przecież dokładnie wie żę moja lepsza połowa kładzie sie spać ok 10 wieczorem
8. A w ubiegłym roku to już był szczyt, upodlili nas trunkami, my spaliśmy w najlepsze, a oni wczesnym rankiem wyciągneli łódź na brzeg mówiąć że idzie straszna Bora.

W innych krajach tego nie ma , wszyscy są mili, sympatyczni, szczególnie Grecja, Hiszpania, płacisz i wymagasz, ale to jest nudne, dlatego wolę tych nieokszesanych "buraków"

Ja była tylko raz i "burak" nie miał wolnych pokoi w swoim pensjonacie i obdźwaniał wszystkich znajomych aby znaleźć nam miejsce spokojnego odpoczynku a potem zaprosił na tańsze i pyszne"turistićkie menu" zamiast zachwalać droższe dania z kart dań.
A propos w którym rejonie / miejsowości / jeszcze lepiej apartamencie tak żle cię potraktowali? Też bym tak chciała być zmieszana z błotem!

Od kilku lat spędzamy część wakacji na wyspie Korcula w małej miejscowości Zavalatica.
Maleńki port gdzie można cumować grais łódkę, jeden sklep, dwie knajpy, i dolina pełna winogron i fig. Jednym zdaniem cisza i spokój.
EDYTA S
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) EDYTA S » 17.07.2008 19:12

Janusz Bajcer napisał(a): Nie ma czego się bać Edytko :wink: - będzie dobrze. :lol:
Ps. A gdzie dokładnie się wybierasz do Cro :?:

Chcemy jechac na Krk :wink: , choć wiem że im bardziej na południe tym Chorwacja piękniejsza. Ale zawsze z KRK bliżej do Polski niż z Dubrownika :)

No cóż, jak tegoroczna wyprawa sie uda to za rok pomyśli sie o czym innym :wink:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 17.07.2008 23:29

Krk jest naprawdę ładną wyspą :D
W Basce piękne widoki..mi się bardzo podobało :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.07.2008 05:46

ines napisał(a):Krk jest naprawdę ładną wyspą :D

No i piękne jest to jak bardzo jesteśmy różnorodni w swych odczuciach!
Dla mnie Baśka była okrutnym przeżyciem:
tłok! hałas! mega-kurort, przy którym Jałta i Sopot wymiękają i są oazami ciszy i spokoju :D
Widoki - ot takie przeciętnie ładne...
dojazd dość trudny, szczególnie jak się ma większe autko
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2008 07:35

EDYTA S napisał(a):Chcemy jechac na Krk :wink: , choć wiem że im bardziej na południe tym Chorwacja piękniejsza. Ale zawsze z KRK bliżej do Polski niż z Dubrownika :)

Edytko,w jakim terminie się wybieracie :?: Ja osobiście polecam końcówkę sierpnia i wrzesień jeżeli chodzi o Baskę, bo w sezonie rzeczywiście bardzo tłoczno. Jeśli jedziesz z tym skarbem co masz na rękach, to polecam dzielnicę Zarok w Basce. To taka oaza spokoju w kurorcie a do centrum masz 15 min piechotą idąc promenadą :)
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 18.07.2008 11:30

janniko napisał(a):
ines napisał(a):Krk jest naprawdę ładną wyspą :D

No i piękne jest to jak bardzo jesteśmy różnorodni w swych odczuciach!
Dla mnie Baśka była okrutnym przeżyciem:
tłok! hałas! mega-kurort, przy którym Jałta i Sopot wymiękają i są oazami ciszy i spokoju :D
Widoki - ot takie przeciętnie ładne...
dojazd dość trudny, szczególnie jak się ma większe autko

Oczywiście każdy ma inne odczucia i upodobania...
Nigdzie nie napisałam, że lubię tłok i hałas..wręcz przeciwnie.
Jeżdżę zawsze we wrześniu więc inaczej odbieram Chorwację niż ci którzy są tam w sezonie..

Widoki na Krk jak na północ są dla mnie bardzo ładne :D Wyspa mi się bardzo podobała!
Z dojazdem nie mieliśmy żadnych problemów.
Jednak od Splitu w dół to jest to :o Peljesac..mhhm :D

Dziwne by było gdyby każdemu podobało się to samo..

Pozdrawiam
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 18.07.2008 14:07

Wrzucę i ja swój kamyczek!
Sama się nauczyłam i dzieci moje również trzech magicznych słów ( nie abrakadabra...).
Wchodzę do sklepu mówię "dzień dobry"....
Mam uśmiech na twarzy... i w naturze nie mam "upierdliwości".
W czasie wakacji staram się wyluzować i odpocząć...
Efekt... nie mam tak koszmarnych wspomnień z wakacji.

Polecam! Tyle, i to, co dasz innym, wróci do Ciebie jak bumerang!
EDYTA S
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) EDYTA S » 18.07.2008 19:12

Rysio napisał(a):
EDYTA S napisał(a):Chcemy jechac na Krk :wink: , choć wiem że im bardziej na południe tym Chorwacja piękniejsza. Ale zawsze z KRK bliżej do Polski niż z Dubrownika :)

Edytko,w jakim terminie się wybieracie :?: Ja osobiście polecam końcówkę sierpnia i wrzesień jeżeli chodzi o Baskę, bo w sezonie rzeczywiście bardzo tłoczno. Jeśli jedziesz z tym skarbem co masz na rękach, to polecam dzielnicę Zarok w Basce. To taka oaza spokoju w kurorcie a do centrum masz 15 min piechotą idąc promenadą :)

Jedziemy w terminie od 1.09-08.09 także mam nadzieję, ze tłok nas ominie 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.07.2008 19:18

EDYTA S , a na Zlocie będziecie?? Wy organizujecie przecież... :):)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.07.2008 19:49

EDYTA S napisał(a):
Jedziemy w terminie od 1.09-08.09 także mam nadzieję, ze tłok nas ominie 8)

Ominie :)

Poczytaj ten temat, dałem w nim nawet namiary na fajną kwaterkę w cichej okolicy :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone