Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 22:37

RozAnia napisał(a):jotem napisała
(...) jeśli leci się gdzieś samolotem, to raczej należy wybrać hotel i korzystać z zaproponowanych wycieczek i w ten sposób zwiedzać okolicę albo... wynająć na miejscu samochód!

No po prostu z ust mi wyjęte :D . Dziękuję

Hm.. niby luxus??? POlicz koszt podróży W-wa - Brela autem, benzyna, winiety, nocleg po drodze, nie wliczjac innych nieprzewidzianych wydatków po drodze (np. mandat) i przyjmij ok 7 l/100 km a potem porównaj to z kwotą 1.950 pln za przelot w 2 strony samolotem.

HA HA HA bo ja sie uśmiałem juz wcześniej

Bez sensu, bez sensu i 4 dni za kierownicą za kilkaset pln zysku
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 22:40

Janusz Bajcer napisał(a):
SEJU napisał(a):Przepraszam ale dyskusja zbacza w niewłaściwym kierunku.

A widzisz , tu Cię boli :wink: - jak Ty krytykujesz , to dobrze, a jak Ciebie krytykują za formę krytyki , to kierunek Ci nie pasuje :wink:

Janusz może zróbmy tak bo jesteś doświadczonym Cro, zachęc mnie jakoś abym się nie zraził do tego kraju i tak wrócił, może tak byłoby rozsądniej
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 13.07.2008 22:50

SEJU napisał(a):
RozAnia napisał(a):jotem napisała
(...) jeśli leci się gdzieś samolotem, to raczej należy wybrać hotel i korzystać z zaproponowanych wycieczek i w ten sposób zwiedzać okolicę albo... wynająć na miejscu samochód!

No po prostu z ust mi wyjęte :D . Dziękuję

Hm.. niby luxus??? POlicz koszt podróży W-wa - Brela autem, benzyna, winiety, nocleg po drodze, nie wliczjac innych nieprzewidzianych wydatków po drodze (np. mandat) i przyjmij ok 7 l/100 km a potem porównaj to z kwotą 1.950 pln za przelot w 2 strony samolotem.

HA HA HA bo ja sie uśmiałem juz wcześniej

Bez sensu, bez sensu i 4 dni za kierownicą za kilkaset pln zysku

SEJU,
mam podstawy, żeby uważać, że emocje biorą u Ciebie górę nad wszystkim innym - stąd nawet w ojczystym języku nie czytasz ze zrozumieniem:( Nigdzie nie napisałam, że postawiłeś na luksus - nigdzie! Co do kosztów i przede wszystkim wygody - wierz mi równiez rozważałabym samolot i na miejscu wynajęcie auta - gdybym mieszkała w mieście obsługującym loty:)

Dlaczego myślisz, że wszyscy Cię atakują, dlaczego wszystkim przypisujesz jakieś agresywne emocje pod Twoim adresem??? Moja obserwacja była maksymalnie chłodna i rzeczowa na tyle, na ile to możliwe - znając tylko Twoją relację (nie znając Ciebie, ani Chorwatów)

PS 1950pln - to moim zdaniem cena adekwatna do szybkości i wygody przemieszczenia się z Polski do Chorwacji i z powrotem dla 3 osób. Jednak pozostaje problem logistyczny przemieszczania się tam na miejscu - ja uparcie twierdzę, że najlepiej wynająć samochód. Zakładam, że w Splicie jest to możliwe.

Dla mnie innym problemem byłoby zapakowanie się do samolotu :D
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 13.07.2008 22:53

Seju - masz rację temat trzeba zamknąć.Są paskudni Polacy , wspaniali Chorwaci i dokładnie odwrotnie.
Sam jestem strasznym nerwusem i z własnego doświadczenia wiem,że jak mam zły dzień i coś mi nie wyjdzie to sam się jeszcze nakręcam i spirala się nakręca.Jak mam "humor" to nawet drobne zdarzenie nie po mojej myśli powoduje szereg zdarzeń strasznie mnie denerwujących ,na które w normalnej sytuacji przymknął bym oko.Pewnie jak zawsze wina leży po środku.Fajnie ,że podobało Wam się w Breli - pozdrawiam i życzę następnych spokojnych i udanych wakacji w Chorwacji
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2008 23:08

SEJU napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
SEJU napisał(a):Przepraszam ale dyskusja zbacza w niewłaściwym kierunku.

A widzisz , tu Cię boli :wink: - jak Ty krytykujesz , to dobrze, a jak Ciebie krytykują za formę krytyki , to kierunek Ci nie pasuje :wink:

Janusz może zróbmy tak bo jesteś doświadczonym Cro, zachęc mnie jakoś abym się nie zraził do tego kraju i tak wrócił, może tak byłoby rozsądniej

Zrewiduj swoje spostrzeżenia , że Chorwaci to BURAKI z BUSZU.
Jeśli będziesz tak , myślał, to nie dam rady ani ja ,ani nikt inny namówić Cię do ponownego wyjazdu do Cro.

SEJU napisał(a):Coż - trochę wypoczęliśmy, Chorwacja to piękny kraj, super morze, góry, roślinność. Ceny są do przyjęcia. Dawno nie wypoczywałem tak dobrze na pięknej plaży. NIestety na turystyce w ogóle się nie znają. Są to zwyczaje BURAKI Z BUSZU.

Napisałeś , że Chorwacja to piękny kraj i dobrze tam wypoczywałeś.

A więc następnym razem dobrze zaplanuj wyjazd do Cro , poczytaj i popytaj na forum co kto poleca .... i wrócisz zadowolony :lol:

Ps. Ale przymusu wyjazdu na wakacje do Cro nie ma , bo są inne kraje.
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 13.07.2008 23:21

:arrow: SEJU

Współczuję Ci, ale z tymi "burakami" to pojechałeś. :wink:

Na odrobinę empatii możesz liczyć, ale nie od osób ślepo zakochanych w Cro.

Pod każdą szerokością geograficzną znajdą się ludzie nieuczciwi. I Chorwacja też nie jest od tego wolna. Tylko, że wiele osób nie chce tego widzieć lub nie miało bezpośrednio z tym do czynienia.

Osobiście - zetknąłem się z tym "autobusowym" zwyczajem niewydawania reszty 5 lat temu (w czasie jedynego jak dotąd pobytu w Cro) w Kastelu.
Nie oznacza to oczywiście, ze tak jest wszędzie. Ale też nie należy odrzucać tego przykładu kanciarstwa.

Co nie umniejsza faktu, że Dalmacja jest piękna :lol:

:arrow: RozAnia
Pierwsza Twoja wypowiedź - w pełni się z nią zgadzam.

:arrow: jotem
Jak to spędza i za ile - to każdego osobista sprawa.
A cena przelotu - relatywnie niska. Ja za przejazd z Chełmna do Rovinja (i z powrotem) wydam przynajmniej 700 Euro (600-700 zł na "twarz").
Problem to przemieszczanie się na miejscu. "Ichni" PKS jeździ jak chce (tak było 5 la temu - może teraz jest lepiej).
SEJU nie napisał, że Go nie stać na taksówki. Wybrał po prostu lepszą ofertę. Ma do tego prawo, nieprawdaż :wink:
Widzę, że w porównaniu z taką Grecją, to usługi transportowe i ich rzetelność - to pieśń przyszłości. Oby niedalekiej.

Pozdrawiam
Crokuski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crokuski » 13.07.2008 23:27

Właśnie wróciłem z Odessy. Przebywałem tam tyko 2 dni, ale dzięki temu pobytowi przypomniałem sobie jak to było kiedyś, w 2001 roku, kiedy to rozpoczynałem swoją przygodę z Chorwacją. Uśmiechnięte twarze, serdeczność dla turystów, powtarzanie, że my przecież słowianie itd... Od tamtego czasu mam wrażenie, że Chorwaci trochę się zmienili. Nie wyczuwam jakiejś niechęci, ani nie miałem przygód takich jak SEJU, ale mam wrażenie, że Chorwaci już wiedzą, że turyści będą im tak czy siak lawinowo spływać i stali się tacy- standardowi. Ale dopóki sytuacje o których napisał SEJU nie będą wydarzać się nagminnie, wchodzę w przyszłym roku w Chorwację. Palec pod budkę ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2008 06:53

SEJU napisał(a):Janusz może zróbmy tak bo jesteś doświadczonym Cro, zachęc mnie jakoś abym się nie zraził do tego kraju i tak wrócił, może tak byłoby rozsądniej

Może jeszcze relacja tepera przekona Cię , że warto do Cro.
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 14.07.2008 07:25

MImo wszystko miłego dnia dla wszystkich

Seju
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.07.2008 07:37

Ha :roll:
Przeczytałem niniejszy wątek z dużym zainteresowaniem.
Moja przygoda z CRO rozpoczęła się dopiero w zeszłym roku, od tego czasu byłem tam 2 razy i mam nadzieję, na pobyt trzeci jeszcze w tym roku.

Może nie miałem takich przygód jak SEJU ale odniosłem wrażenie, że to czego tam doświadczył wcale nie jest takie nieracjonalne i nie może się zdarzyć.
Może SEJU miałeś po prostu pecha, że aż tak dużo nieprzyjemnych zdarzeń cię dotknęło?

Chorwacja jest piękna - temu nie można zaprzeczyć. Ale gonitwa za pieniądzem i za maxymalnym zyskiem wg mnie już ją i jej mieszkańców dosięgnęła. Pewnie nie zawsze i nie wszędzie, ale to się dzieje. Im większa miejscowość w atrakcyjniejszej okolicy - tym gorzej.

Jeżeli chcesz jeszcze wrócić do CRO - moja rada - nie jedź w sezonie i niczego nie rezerwuj :!: Zminimalizujesz szanse na spotkanie chlejących Czechów (i przedstawicieli innych nacji), wybierzesz sobie małą miejscowość, mały dom i apartament jaki ci będzie odpowiadał i na pewno wrócisz bardziej zadowolony.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 14.07.2008 07:41

Krzyżak napisał(a):Jak to spędza i za ile - to każdego osobista sprawa.

Oczywiście. Masz rację. Dlatego piszę że ja bym to czy tamto

Krzyżak napisał(a):Problem to przemieszczanie się na miejscu.

No właśnie dokładnie to samo napisałam w swoim poście. Identico! Post stoi powyżej nie zmienione - zawsze można przeczytać jeszcze raz;)

Krzyżak napisał(a):SEJU nie napisał, że Go nie stać na taksówki. Wybrał po prostu lepszą ofertę. Ma do tego prawo, nieprawdaż :wink:

Już pisałam - oczywiście każdy ma prawo wydać swoje pieniądze i zagospodarować swój czas jak mu się podoba. Polemizuję jednak ze stwierdzeniem, że taksówki to lepsza oferta - bo z opisu SEJU wynika, że to było właśnie najsłabsze ogniwo tego wyjazdu. Dostarczyło mnóstwo kłopotów i niewygody na miejscu. Po powrocie jest jak widać nadal źródłem frustracji.

PS zupełnie na zimno - nie wierzę, żeby Chorwaci jakoś specjalnie darzyli sympatią ten czy inny naród (ktoś tutaj sugeruje, że lubią Polaków bardziej niż Niemców). Z moich obserwacji wynika, że jeśli jedziemy gdzieś turystycznie, to gdziekolwiek by to było, gospodarze najbardziej lubią....nasze pieniądze :lol: Tak jest w Zakopanem, Gdańsku, Pradze, Sienie i Paryżu. (przykłady miast - wybrane losowo - proszę nie bić! :wink: )Nie sądzę, żeby Chorwacja miała być pod tym względem jakoś specjalnie wyjątkowa :wink:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 14.07.2008 07:47

kulka53 napisał(a):Jeżeli chcesz jeszcze wrócić do CRO - moja rada - nie jedź w sezonie i niczego nie rezerwuj :!: Zminimalizujesz szanse na spotkanie chlejących Czechów (i przedstawicieli innych nacji), wybierzesz sobie małą miejscowość, mały dom i apartament jaki ci będzie odpowiadał i na pewno wrócisz bardziej zadowolony.

i nie zakładaj, że zrobisz to bezstresowo taksówką :wink:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 14.07.2008 08:11

Muszę przyznać, że CHorwaci to straszne "BURAKI"
1.Zawsze w świeta Bożego Narodzenia, telefonująz życzeniami, a może ja nie chcę
2. Zaraz po powrocie z wyjazdu jest tel - jak droga, a przecież nie wiedzą że jestem zmęczony.
3. Na siłe wpychają mi wino, i różne nalewki, a ja przecież nie jestem w stanie wszystkiego wypić
4. Gdy pakuje samochód na drogę powrotną taksują ile jeszcze wejdzie winogron i napitków, a ja przecież chcę oszczędzać paliwo.
5. Wczesnym rankiem zakłucają mi ciszę nocną, łażąc po tarasie i znosząc wiadra fig, oczywiście nie umytych i nie odpowiednio schłodzonych
6.Nie witają mnie w niskim ukłonie,tylko przez telefon podają gdzie jest klucz od domu, a lodówka nie zdzynfekowana, jakieś wina, winogrona ,rybki, i gdzie mam włożyć moją kiełbasę krakowską.
7. Robiąc ryby z grilla stosyją oliwę z oliwek, i czosnek oraz inne przyprawy, a moja żona woli zwykły olej, ale jej nie pozwalają podejść do grilla.
8. Syn właściciela dość długo łapie ośmiornice na wieczorną kolację, a przecież dokładnie wie żę moja lepsza połowa kładzie sie spać ok 10 wieczorem
8. A w ubiegłym roku to już był szczyt, upodlili nas trunkami, my spaliśmy w najlepsze, a oni wczesnym rankiem wyciągneli łódź na brzeg mówiąć że idzie straszna Bora.

W innych krajach tego nie ma , wszyscy są mili, sympatyczni, szczególnie Grecja, Hiszpania, płacisz i wymagasz, ale to jest nudne, dlatego wolę tych nieokszesanych "buraków"
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 14.07.2008 08:12

Seju .... muszę Cię (Was) wziąść w obronę. Wczuwam się w Waszą sytuację, psychikę ... i musze stwierdzić, że były postawy do niezadowolenia....... Jestem gość (turysta) , płacę więc wymagam. :!: Proste. Tak ja przynajmniej postepuję. Jakbym miał inaczej nawet przez ułamek sekundy nie zastanawiałbym się aby Chorwatowi uzmysłowić kto tu jest "płacącym". Wszystko to pod warunkiem, że z mojej strony nie ma i nie było prowokacji. To nie jest tak, że za byle co należy i trzeba płacić. :!: :!: :!: Jak chcemy być należycie obsługiwani, mieć przynajmniej jako-taki szacunek .... bywa, że czasami należy "kogoś" przywołać do porządku. Godząc się na byle jakie traktowanie - wychodzi się na "bylekogo". To również jest powszechnie wiadome.
Janusz ... radzi Wam, przed następnym wyjazdem do CRO poczytać forum. Ja myślę, że niekoniecznie. Osobiscie nigdy z rad forumowych nie skorzystałem, zawsze sam sobie wszystko planuję i jest dobrze. Forum nigdy nie jest obiektywne, powiedziałbym, że w znikomym stopniu obiektywne. To kopalnia subiektywnych odczuć.
Pozdrawiam.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 14.07.2008 08:24

woka napisał(a): Forum nigdy nie jest obiektywne, powiedziałbym, że w znikomym stopniu obiektywne. To kopalnia subiektywnych odczuć.Pozdrawiam.

Święte słowa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone