Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 28.05.2009 22:24

gordipi napisał(a):I cała Twoja wypowiedź psu w d.... :D

Być może, ale dokładnie Alessandro1977 wytłumaczył jak należy się zachowywać, aby nie zepsuć sobie pobytu w CRO, to taka swego rodzaju lekcja dla tych, którzy na swoich wojażach spotkali się ze zgoła odmiennym traktowaniem. Pzdr
Ostatnio edytowano 29.05.2009 08:45 przez Pestro, łącznie edytowano 2 razy
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 28.05.2009 22:31

I masz rację. Ale po co zniechęcać tych, którzy jadą pierwszy raz do tego wspaniałego kraju? :D
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 29.05.2009 06:18

gordipi napisał(a):I masz rację. Ale po co zniechęcać tych, którzy jadą pierwszy raz do tego wspaniałego kraju? :D

Ja nie chcę nikogo zniechęcać, jak napisałem wcześniej ponownie tam wracam, potwierdzam kraj wspaniały tylko co niektórzy Chorwaci trochę mniej. A co do tych uwag to nalezałoby oprócz przewodnika Pascal'a zapoznaś się także z opiniami innych, ja osobiście jadąc pierwszy raz do Cro ładnych parę lat temu nie mogłem zrozumieć dlaczego po zatrzymaniu się na dużym poboczu ( za Karlovacem nie było autostrad ) jakoś wszyscy przejezdżający "trąbili klaksonami" jak nas zobaczyli?. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 29.05.2009 08:47 przez Pestro, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.05.2009 07:03

Pestro napisał(a):... ja osobiście jadąc pierwszy ładnych parę lat temu nie mogłem zrozumieć dlaczego po zatrzymaniu się na dużym poboczu ( za Karlovacem nie było autostrad ) jakoś wszyscy przejezdżający "trąbili klaksonami" jak nas zobaczyli?. Pozdrawiam

To oświeć mnie bo nie wiem.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.05.2009 07:34

Kasiu, jeżeli nie będziesz tak reagować (z zasady słusznie), to przynajmniej się dowiesz co kto myśli, a tak będą zakładać filtr, a przynajmniej ci, którzy traktuję Cię jak kogoś z tamtąd.

Oczywiście popieram Allesandro w całej pełni...
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 29.05.2009 08:41

JacYamaha napisał(a):
Pestro napisał(a):... ja osobiście jadąc pierwszy ładnych parę lat temu nie mogłem zrozumieć dlaczego po zatrzymaniu się na dużym poboczu ( za Karlovacem nie było autostrad ) jakoś wszyscy przejezdżający "trąbili klaksonami" jak nas zobaczyli?. Pozdrawiam

To oświeć mnie bo nie wiem.

Do dnia dzisiejszego nie wiem o co im chodziło, mam dwie wersje:
1. dowiedziałem się, iż w Cro podobno nie wolno zatrzymywać się na trasie poza parkingami ( droga ala nasza krajówka, nie autostrada)
2. być może ostrzegali nas przed zejściem poza pas drogowy, ze wzgledu na byłe działania wojenne.
Jeżeli, ktoś ma inne zdanie na ten temat to chętnie sie "douczę".
Ps. być może nasi rodacy blizej związani z Cro nam w tej zagadce pomogą
Pzdr
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.05.2009 10:17

MWN napisał(a):Kasiu, jeżeli nie będziesz tak reagować (z zasady słusznie), to przynajmniej się dowiesz co kto myśli, a tak będą zakładać filtr, a przynajmniej ci, którzy traktuję Cię jak kogoś z tamtąd.

Oczywiście popieram Allesandro w całej pełni...

Pracuję tu i mieszkam; w pewnym sensie (przynajmniej jedną nogą) jestem "stąd", bo osadzona jestem w tej rzeczywistości i tych realiach (co niewiątpliwie ma wpływ na percepcję i optykę). A to, czy ludzie (turyści, w tym rodacy) patrzą na mnie "przez filtr", to ich sprawa (jedni tak, inni nie i zawsze będą tacy i tacy; mam bardzo różne doświadczenia; zarówno bardzo miłe, jak i złe) ; powiem szczerze, że nie bardzo mnie to obchodzi. Jakie to może mieć dla mnie znaczenie? Po prostu nie bardzo widzę powód, by się tym przejmować.
Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 29.05.2009 11:46

I tak trzymać!

Pozdrawiam
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 29.05.2009 13:19

Popieram, dlatego będę po raz piaty w Cro, i nie zamierzam zmieniać kraju wypoczynku, no chyba, że będą porządne drogi do Grecji, bo nie ukrywam, iż troche tesknię za nią, ale Cro jest bezapelacyjnie na drugim miejscu potem długo nic. Pozdrawiam
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 25.06.2009 21:16

hm...wątek był już zakończony
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 26.06.2009 09:54

SEJU napisał(a):hm...wątek był już zakończony

To po co odgrzebałeś go po miesiącu? :evil:
malwii
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malwii » 26.06.2009 10:37

Wątek zakończony, wiem ale...
Wzbudził wiele emocji i przeciwstawnych opinii na forum. Prawda jest taka, że, jak w każdej narodowości, są Chorwaci naprawdę uczynni i wspaniali, jak również tacy, których lepiej omijać z daleka.
Kilka lat temu kiedy byłam po raz pierwszy w Chorwacji, na kąpielisku przy Roski Slap (PN KRKA), moje dziecko zdjęło na chwilę buty kapielowe i zeszło do wody, do której ktoś wrzucił rozbitą butelkę... Jedno zanurzenie nóg bez butów i rana była ogromna. Gdyby nie bezinteresowana pomoc małżeństwa Chorwatów pewnie byłoby nieciekawie, bo problem polegał na tym, że miałam pod opieką dwójkę małych dzieci i podręczny bagaż, który zabraliśmy na całodzinną wyprawę - rąk by mi nie wystarczyło na niesienie tego wszystkiego (dzieci i bagażu) do jakiegokolwiek punktu medycznego, nie wspominając już o problemach komunikacyjnych. Kobieta została z młodszym dzieckiem i bagażami, a mężczyzna wziął na ręce ranną i zaprowadził nas w miejsce, gdzie udzielono nam bezpłanie pierwszej pomocy. To tylko jedna z sytuacji, w których trafiłam na niezwykłą życzliwość. Ale były też inne osoby... np. rok temu na Ciovo, kiedy bardzo grzecznie poprosiliśmy Chorwatkę, która zajęła miejsce pod naszym parasolem (na plażach Ciovo jest tłoczno i zdarzają się takie sytuacje) aby nie paliła tak blisko ponieważ pod tym samym parasolem siedzą dzieci, skończyło się nieziemską awanturą. Dowiedzielśmy się m.in., że ona jest nad swoim morzem i może robić co chce, a nam się nie powinno wydawać, że jak płacimy parę Euro gdzieć za kwaterę to mamy prawo zwracać jej uwagę na plaży publicznej...
Cóż - po prostu ludzie są różni. Mam nadzieję, że jednak więcej jest tych życzliwych.
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 26.06.2009 11:42

Pestro napisał(a):Popieram, dlatego będę po raz piaty w Cro, i nie zamierzam zmieniać kraju wypoczynku, no chyba, że będą porządne drogi do Grecji, bo nie ukrywam, iż troche tesknię za nią, ale Cro jest bezapelacyjnie na drugim miejscu potem długo nic. Pozdrawiam

Może to tylko moja subiektywna opinia ale to właśnie Grecję widzę na drugim miejscu. :wink:
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 27.06.2009 11:44

nowalijka napisał(a):
SEJU napisał(a):hm...wątek był już zakończony

To po co odgrzebałeś go po miesiącu? :evil:

no raczej nie po miesiącu sprawdź, kiedy go chciałem zamknąć zanim coś palniesz
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 27.06.2009 11:47

malwii napisał(a):Wątek zakończony, wiem ale...
Wzbudził wiele emocji i przeciwstawnych opinii na forum. Prawda jest taka, że, jak w każdej narodowości, są Chorwaci naprawdę uczynni i wspaniali, jak również tacy, których lepiej omijać z daleka.
Kilka lat temu kiedy byłam po raz pierwszy w Chorwacji, na kąpielisku przy Roski Slap (PN KRKA), moje dziecko zdjęło na chwilę buty kapielowe i zeszło do wody, do której ktoś wrzucił rozbitą butelkę... Jedno zanurzenie nóg bez butów i rana była ogromna. Gdyby nie bezinteresowana pomoc małżeństwa Chorwatów pewnie byłoby nieciekawie, bo problem polegał na tym, że miałam pod opieką dwójkę małych dzieci i podręczny bagaż, który zabraliśmy na całodzinną wyprawę - rąk by mi nie wystarczyło na niesienie tego wszystkiego (dzieci i bagażu) do jakiegokolwiek punktu medycznego, nie wspominając już o problemach komunikacyjnych. Kobieta została z młodszym dzieckiem i bagażami, a mężczyzna wziął na ręce ranną i zaprowadził nas w miejsce, gdzie udzielono nam bezpłanie pierwszej pomocy. To tylko jedna z sytuacji, w których trafiłam na niezwykłą życzliwość. Ale były też inne osoby... np. rok temu na Ciovo, kiedy bardzo grzecznie poprosiliśmy Chorwatkę, która zajęła miejsce pod naszym parasolem (na plażach Ciovo jest tłoczno i zdarzają się takie sytuacje) aby nie paliła tak blisko ponieważ pod tym samym parasolem siedzą dzieci, skończyło się nieziemską awanturą. Dowiedzielśmy się m.in., że ona jest nad swoim morzem i może robić co chce, a nam się nie powinno wydawać, że jak płacimy parę Euro gdzieć za kwaterę to mamy prawo zwracać jej uwagę na plaży publicznej...
Cóż - po prostu ludzie są różni. Mam nadzieję, że jednak więcej jest tych życzliwych.

dzięki za miły i cenny post

prawdopodobnie za kilka dni ruszymy do Cro, minął rok, emocje opadły, w międzyczasie byłem we Włoszech, fajnie ale...krajobrazy Cro są niezapomniane i często ciekawsze niż we Włoszech.
Mi osobiście mentalność i styl życia Włochów bardziej przypadł do gustu jakkolwiek najprawdopodobniej 1-go ruszymy ponownie do Cro, opiszę jak wrócę

pzdr
s
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone