Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.07.2008 21:14

heheeh :D dobre... 8O :?
moscatel
Croentuzjasta
Re: Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 13.07.2008 21:18

SEJU napisał(a):Witajcie to był nasz 1 szy raz w Cro opisuję nasze dobre i niestety złe przygody. (dadam, iż z żoną byliśmy w wielu krajach europejskich, mówimy biegle po angielsku, ja również po niemiecku)

1kierowca nie kapuje ani po angielsku ani po niemiecku -[...]- burak na maxa.
3. [...]niestety inne pokoje zajmowane przez Czechów którzy cały dzień chlają !!! - szok brak ciszy i spokoju, bekają brak kultury.
4. Znajdujemy inny lepszy apartament za 45 Eur i obecnemu gospodarzowi (ledwo co po niemiecku i angielsku - wcześniej tłumaczyła jego Córka...) [...]. Krzyczy, opier...nas i pokazuje, że może nam dać inną klitkę u niego w domu -

7. opier...mnie przy tym jak szmatę -

8. nie wchodzę z tym kolejnym głupim burakiem-chorwatemw gadkę bo po co dalej psuć urlop - jeszcze zaatakuje nas i zabije - nie wiadomo co chorwatowi przyjdzie do głowy, [...]
[...]Wtedy się zaczyna - opier...nas podnosząc głos co niemiara aż chodzą sie jej rodzice i sąsiedzi. [...]

11. Sprzedawca butów gdy kupuję 2 pary i żądam upustu w sumie 20 kun - jest o.k. Gdy chcę dodatkowo 3 pare (bez dodatkowego upustu) nagle się na nas wkurza i opier...nie wiadomo za co. Wymachuje rękami - kretyn[/]b.[...]

NIestety na turystyce w ogóle się nie znają. Są to zwyczaje[b] BURAKI Z BUSZU
. Przy tym nerwowi, wybuchowi. Dla chorwata ważniejszy jest chorwat a nie turysta. TURYSTA MA PłACIć KAżDą CENę I ZJEZDżAć - takie jest nasze odczucie i wrażenia.

Serdecznie pozdrawiam życząc tym ludziom nabrania wiekszej ogłady i rozwoju, cóż, prostych ludzi należy czasami spróbowac zrozumieć.

No tak, rzeczywiście Twoja relacja świadczy o właściwej perspektywie i wielkiej światowej ogładzie. Faktycznie człowiek obyty w świecie, władający językami, w swoim własnym nie znajduje kulturalnych pejoratywnych określeń i musi się posiłkować dwoma słowami na krzyż (opier... i burak)?

Fakt, pora nabrać ogłady... :roll:
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 21:24

... dzięki i proszę o więcej, ludzie, ciekawe jak Wy czulibyście się na moim/naszym miejscu ! ! !

Forum jest miejscem, gdzie nie tylko należy chwalić ale też krytykować.

Chyba, że się mylę
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 13.07.2008 21:30

wojteker napisał(a):Bez urazy,ale uważam że to czym obdarzamy ludzi i jakimi jesteśmy dla innych wraca do nas i to z nawiązką...

Mam taki małą maksymę,którą kieruję się w życiu,może to głupie ,ale u mnie się sprawdza.

" DOBRO POWRACA " :D
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 13.07.2008 21:35

Tylko wiesz, skoro innym zarzuca się buractwo i brak klasy, to samemu w tej krytyce należałoby jakiś umiar i poziom zachować...
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 21:46

Przepraszam ale dyskusja zbacza w niewłaściwym kierunku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2008 21:49

SEJU napisał(a):... dzięki i proszę o więcej, ludzie, ciekawe jak Wy czulibyście się na moim/naszym miejscu ! ! !

Forum jest miejscem, gdzie nie tylko należy chwalić ale też krytykować.

Chyba, że się mylę

Nie mylisz się , można krytykować - ale dlaczego ta krytyka polega na określaniu kogoś "burakiem" i jeśli coś Ci się nie spodobało w zachowaniu kliku ludzi - odnosisz to określenie do wszystkich Chorwatów. :?:

Piszesz często , że Chorwaci Cię opier... , a skąd to wiesz , skoro nie znali angielskiego , a ty nie znasz chorwackiego :wink: :?:

No chyba , że znasz język migowy i wiesz po gestykulacji , że jesteś opierd .....:wink:

Podobno byłeś w innych krajach - możesz napisać gdzie i jak Cię tam traktowano. :?:
vanpur
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vanpur » 13.07.2008 21:56

a ja uważam, że Seju ma trochę racji; po pierwsze jest rozemocjonowany, a po drugie wszyscy na forum piszą ze niemal na każdym kroku trzeba uważać by nie zostać oszukanym(dot. szczególnie autostrad i stacji benzynowych), więc po co zaraz "psioczycie"na niego.My też byliśmy już nie raz w Chorwacji, i muszę stwierdzić że w tym kraju są ludzie mili, ale dużo jest też zwykłych oszustów i bardzo nerwowych osobników(szczególnie panie ekspedientki w sklepach)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2008 21:58

SEJU napisał(a):Przepraszam ale dyskusja zbacza w niewłaściwym kierunku.

A widzisz , tu Cię boli :wink: - jak Ty krytykujesz , to dobrze, a jak Ciebie krytykują za formę krytyki , to kierunek Ci nie pasuje :wink:
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 22:06

Byliśmy w wielu krajach, nigdy podobna/e sytuacja nas nie spotkała, no może kiedyś w Maroko i w Tunezji, nigdy w Hiszpani, Grecji, Niemczech, Włoszech...

NIkt nie zauważył, że napisałem tez że mi się podobało w CRO.

Myślę, że zakończmy wątek

Może pojadę kiedyś i zmienię zdanie o Cro. A może nawet za rok - zażartuję z Żoną

Szkoda tylko, że taka fala mnie zalewa, fala jakiejś złości lub niezrozumienia, że tak może być. Każdego to może spotkać, jeśli się zagalopowałem w słowach to RAZ JESZCZE dla tych, którzy nie doczytali przepraszam.

Seju
RozAnia
Podróżnik
re SEJU

Nieprzeczytany postnapisał(a) RozAnia » 13.07.2008 22:07

Powiem tak, serdecznie ci współczuję tego co cię spotkało. Nie mam powodu aby ci nie wierzyć, choć do końca dać wiary też nie mogę. Uważam że winę za nieporozumienia zawsze ponoszą obydwie strony sporu. Ktoś krzyknie, użyje niewłaściwego słowa (a w twoich postach jest wiele agresji) i zaczyna się nakręcać "spirala nienawiści" czego skutkiem mogą być twoje przygody. Ja w Chorwacji nie spotkałem się z taką eskalacją turysty, wręcz przeciwnie, ale kategorycznie nie mogę się zgodzić na osądzanie twojej osoby. Jak przeczytałem ten wątek stanął mi przed oczami następujący obraz:

"młoda dziewczyna bardzo wyzywająco ubrana i zachowująca się, jeszcze na dokładkę pod wpływem alkoholu i wielu natrętów chcących od niej uzyskać przyjemność, ona świadoma wszystkiego, każdemu odmawia, aż jeden nie wytrzymuje i... mamy gwałt. Niestety zamiast chronić ofiarę - pomimo swojego zachowania (stanowiącego być może bezpośrenią przyczynę zdarzenia) winę się zrzuca na nią (I zapomina kto tu naprawdę jest OFIARĄ)"

I tak też tu mamy może SEJU niczym się nie różni od cytowanych przez niego buraków, ale w końcu to on był gościem i do tego wypłacalnym (powiem szczerze z taką kasą jak opisuje to chyba rok bym tam spędził). Powiedział co miał do powiedzenia (z tej wypowiedzi wynika że on jest OFIARĄ - choć można to zapewne w każdy inny pokrętny sposób sobie tłumaczyć), a został zmieszany z błotem za swoje przekonania (jak upierdliwe by nie były), a my jak to my (Polacy) za innych dali byśmy się poćwiartować, a swoich byśmy zniszczyli (te przykre doświadczenia mam z pracy w Niemczech - ale tam wróg to był swój, a nie Niemiec z nimi wspaniale mi się współżyło bez podtekstu seksualnego). Było jak było, a prawdę wie tylko SEJU, każdy napisany wcześniej post jest próbą interpretacji i/lub oceny czegoś o czym oceniający nie mają pojęcia (czyli tam nie byli i nie widzieli i znają sytuację tylko ze swoich na szczęscie pozytywnych odczuć i w tej relacji oceniają - cyrk prawie jak w komisji śledczej).
Pytanie jeżeli 1000 kobiet urodzi zdrowe dzieci, a 1001 chore to 1001 kłamie bo oceniające 1000 nie miało takiego doświadczenia.

Wybaczcie za tak drastyczne porównania.
Uważam że temat należy zamknąć, a jeżeli jeszcze ktoś nie mając pojęcia o całej sytuacji chce "dowalić" SEJOWI to niech to już robi na jego maila
I SEJU nie bronię ciebie tylko pragnę zdrowego rozsądku (choć niestety zdrowie i rozsądek każdy ma różne)
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 13.07.2008 22:07

Artur68 napisał(a):
wojteker napisał(a):Bez urazy,ale uważam że to czym obdarzamy ludzi i jakimi jesteśmy dla innych wraca do nas i to z nawiązką...

Mam taki małą maksymę,którą kieruję się w życiu,może to głupie ,ale u mnie się sprawdza.

" DOBRO POWRACA " :D

U mnie też się sprawdza dotychczas... :wink:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 13.07.2008 22:18

Tak zupełnie na chłodno:
Myślę, że autor wątku niestety źle zaplanował sobie swoje wakacje... bo jeśli leci się gdzieś samolotem, to raczej należy wybrać hotel i korzystać z zaproponowanych wycieczek i w ten sposób zwiedzać okolicę albo... wynająć na miejscu samochód! Ja bym tak zrobiła. W przeciwnym razie skazujemy się na taksówki, co z założenia nigdy nie jest przyjazne dla kieszeni...
Zauważcie, że większość sytuacji konfliktowych zdarzyła się w kontekście przejazdów/opłat za przejazd/biletów itp.

W "drobne" naciągania/zawyżania ceny jestem skłonna uwierzyć - bo jakoś dziwnie pasują do sytuacji opisywanych przez wielu forumowiczów w wątkach o autostradach/bramkach i "mylnym" wydawaniu reszty. Czy jest to specjalność chorwacka - nie wiem - ale nie sądzę....;)

Bardzo jestem ciekawa jaki będzie mój odbiór tego kraju i ludzi tam mieszkających - też wybieram się do Chorwacji po raz pierwszy.
Ostatnio edytowano 14.07.2008 07:50 przez jotem, łącznie edytowano 1 raz
RozAnia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) RozAnia » 13.07.2008 22:32

jotem napisała
(...) jeśli leci się gdzieś samolotem, to raczej należy wybrać hotel i korzystać z zaproponowanych wycieczek i w ten sposób zwiedzać okolicę albo... wynająć na miejscu samochód!

No po prostu z ust mi wyjęte :D . Dziękuję
Ostatnio edytowano 13.07.2008 22:33 przez RozAnia, łącznie edytowano 1 raz
SEJU
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEJU » 13.07.2008 22:33

vanpur napisał(a):a ja uważam, że Seju ma trochę racji; po pierwsze jest rozemocjonowany, a po drugie wszyscy na forum piszą ze niemal na każdym kroku trzeba uważać by nie zostać oszukanym(dot. szczególnie autostrad i stacji benzynowych), więc po co zaraz "psioczycie"na niego.My też byliśmy już nie raz w Chorwacji, i muszę stwierdzić że w tym kraju są ludzie mili, ale dużo jest też zwykłych oszustów i bardzo nerwowych osobników(szczególnie panie ekspedientki w sklepach)

Serdecznie dziękuję za wsparcie ! ! !

Zamykamy temat, bo naprawdę 0 zrozumienia.

Seju
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone