Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anka ryznar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka ryznar » 06.11.2008 18:24

SEJU napisał(a):okazuje się, że jest to jednak problem, który dotknął w różny sposób nie tylko mnie.

Po części jednak nadal twierdzimy z żoną że to buractwo ale O.K. O.K oczywiście nie dotyczy to wszystkich chorwatów
Ostatnio edytowano 07.11.2008 08:25 przez anka ryznar, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.11.2008 18:41

anka ryznar napisał(a):
SEJU napisał(a):okazuje się, że jest to jednak problem, który dotknął w różny sposób nie tylko mnie.

Po części jednak nadal twierdzimy z żoną że to buractwo ale O.K. O.K oczywiście nie dotyczy to wszystkich chorwatów

Nie będę się rozpisywał bo mi się nie chce opisywać podobnych przypadków
ale się zgadzam że to buraki i pastuchy ,za rok jadę znowu ba tam pięknie

:roll:
Ostatnio edytowano 07.11.2008 10:18 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 06.11.2008 21:54

anka ryznar napisał(a):

Nie będę się rozpisywał bo mi się nie chce opisywać podobnych przypadków
ale się zgadzam że to buraki i pastuchy ,za rok jadę znowu ba tam pięknie

Nie widziałam w Chorwacji buraków! 8O
Za to widziałam oliwki,dużo przeróżnych kwiatów,
Ba nawet poznałam miłych i dobrych ludzi! :D

Ja bym nie jachała do Chorwacji oglądać buraków 8O

Zostań lepiej .....u nas buraków skolko godno :nice:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 07.11.2008 10:17

W taki sposób właśnie opinia "autostopowicza" nie ma znaczenia przy opinii "cromaniaka". Niestety znów jestem po stronie słabszego....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.11.2008 10:41

arturek napisał(a):Niestety ale również odniosłem w kontaktach z miejscowymi niezbyt miłe wrażenia; zdzierstwo, naciąganie, wyzwiska (jeżeli ktoś nie skorzysta z ich usług i jeszcze wspomni im że gdzieś jest coś taniej, lepiej ...)

Bez urazy, ale ten typ zachowania, który pozwoliłam sobie podkreślić w Twojej wypowiedzi, uważam za bardzo nietaktowny z Twojej strony. Normalne, że każdy wybiera ofertę, która najbardziej mu odpowiada. Każdy ma prawo wybierać i przebierać, aż znajdzie to, czego szuka. Kiedy, przy "badaniu terenu" trafisz na kogoś, kto oferuje Ci, Twoim zdaniem, kiepską usługę za całkiem niestosowną cenę, to wystarczy podziękować za info, odejść i wrócic tam, gdzie oferta zachęca Cię do skorzystania z usługi. Bo co właściwie masz na celu, kiedy "wspominasz, że gdzieś jest coś taniej i lepiej"? Czego się spodziewasz? Mnie to wygląda na cwaniactwo i próbę targowania się, ale w naprawdę brzydki i niegrzeczny sposób. A nie w każdej kulturze targowanie się jest dopuszczalne i przyjęte; tym bardziej w taki sposób.

arturek napisał(a):nie przepadają za Polakami, stanowczo wolą "starą Europę" (dało się to wielokrotnie odczuć, gdyż byliśmy w miejscowości w której było mało Polaków, a sporo Niemców, Francuzów, Włochów, Rosjan). Tak więc na podsumowanie muszę przyznać, że załorzyciel tego tematu ma dużo racji w "swoich negatywnych odczuciach", niestety komercja wkracza i rządzi w Chorwacji ...:(((

A to myślę, że jest przejaw jakiś kompleksów.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2008 11:10

Dawno mnie tutaj nie było...widzę, że temat rozwinął się i trwa zacięta wojna...jestem w stanie uwierzyć każdemu kto miał niemiłą sytuację i nie neguję tego...najbardziej jednak wierzę sobie...zauważyłem, że Chorawci to zawzięty naród, którzy respektują zasadę oko za oko, ząb za ząb...

1. zawsze jestem miły i uprzejmy...Chorwat odwdzięcza się tym samym nawet jeżeli musi się wysilić...
2. jeżeli Chorwat jest nieuprzejmy - patrz pkt. 1...

Chodzi o to, jeżeli na początku dany osobnik jest opryskliwy..zgaś gościa w ten sposób - jesteś mimo to uprzejmy...gość wywala oczy ze zdziwienia, robi mu się głupio i nie ma wyjścia - musi być miły bo takie nasze podejście mu zaimponowało...
Jeżeli zaś my będziemy pierwsi niegrzeczni to Chorwat na pewno nie zignoruje tego i też będzie niegrzeczny...podstawowa zasada jest taka, że to my jesteśmy u nich a nie na odwrót...pokażmy jemu, że skoro on jest naburmuszony to nie musimy my być tacy,,,efekt gwarantowany...Chorwaci to dumny naród...

Te zasady stosuję zawsze dlatego nigdy nie jestem rozczarowany...pantoflarzem także nie jestem i łatwo wytrącić mnie z równowagi ale ponieważ jestem u nich nigdy nie staram się zostawić złego obrazu Polaka nawet jeżeli piewrwszy obraz Chorwata jest do bani...sorki, że napisałem poemat ale co niektórzy może się ze mną zgodzą...niektórzy może z kolei postanowią obrać taką taktykę...w moim przypadku jest ona skuteczna w 100 procentach...pozdrawiam wszystkich bez względu na ilość słoneczek przy profilu...Obrazek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.11.2008 11:24

1. zawsze jestem miły i uprzejmy...Chorwat odwdzięcza się tym samym nawet jeżeli musi się wysilić...

A może powinno być tak...
2. jeżeli jestem nieuprzejmy - patrz pkt. 1...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2008 11:33

Sławomir Wocial napisał(a):

A może powinno być tak...
2. jeżeli jestem nieuprzejmy - patrz pkt. 1...

Nie Sławku...chodziło mi dokładnie o to co napisałem... :D
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 07.11.2008 22:24

Sam jestem chamem i burakiem, i wiem z doświadczenia życiowego że się przyciągamy . Pozdrawiam Kolege .
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.11.2008 12:24

bartja napisał(a):Sam jestem chamem i burakiem, i wiem z doświadczenia życiowego że się przyciągamy . Pozdrawiam Kolege .

He, he, he dobre :D :D :D
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.11.2008 14:49

bartja napisał(a):Sam jestem chamem i burakiem, i wiem z doświadczenia życiowego że się przyciągamy . Pozdrawiam Kolege .

W kupie SIŁA :!: :lol: :lol: :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 11.11.2008 07:00

Temacik się rozwinął :D
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 28.05.2009 21:52

Odświżam temat . Labin porking . Nieznani sprawcy zwineli metalowe nakrętki na wentyle . Po krótkich poszukiwaniach w trakcie zakupów w Lidlu [!] , odwiedzeniu 2 stacji benzynowych i 2 sklepach motoryzacyjnych w 3-cim umiejscowionym w garażu na osiedlu [ namiary podane na stacjach i innych sklepach ] i dyskusji migowo-obrazkow-polsko-chorwackiej dostałem podobne nakrętki po wspólnym przekopaniu "magazynu" . To jest jedyna negatywno-pozytywna przygoda z Istrii . I luźna uwaga , jeśli polak z chorwatem lub słoweńcem rozmawia po niemiecku lub angielsku to kiepsko to widzę .
Pestro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pestro » 28.05.2009 22:16

Trafiłem przypadkowo na ten temat i niestety albo stety, musze potwierdzić wrażenia SEJU, gdyby nie piekne widoki, gwarantowana pogoda, czysta woda no i odległość, to moja przygoda z CRO zakończyłaby się w 2000r. Delikatnie pisząc Chorwaci mają "dziwne" podejście do turystów, przykładów mógłbym przytoczyć wiele od bardzo prozaicznych do naprawdę "wkurzających", sorry może ktos się uniesie, ale taka jest prawda, dobitnym przykładem jest zachowanie się szczypiornistów CRO na ceremonii rozdania medali Mistrzostw Świata w Piłce Ręcznej 2009.
Ps. Potraktujcie moją wypowiedź jak chcecie, ja w tym roku jadę tam ponownie, tymrazem na wyspy. Pozdrawiam
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 28.05.2009 22:18

I cała Twoja wypowiedź psu w d.... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela-wróciłem wrażenia b.negatywne i b.pozytywne(1-szy raz) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone