napisał(a) ATI » 17.08.2008 18:05
Bardzo mnie korci więc i ja wtrącam swoje trzy grosze. W tym roku pierwszy raz w Chorwacji. Do tej pory przemiennie nasze morze lub góry. Dużo wrażeń - pozytywnych i negatywnych. Na plus - bajeczne widoki, zabytki, morze itd, na minus - dojazd i powrót (następny raz będzie a jakże ale będę szukała odpowiednio wcześniej połączenia lotniczego), upał - sierpień, wiec temperatura nie spadała poniżej 35 stopni. Chciałam właśnie tego- pewnej pogody, ale się przeliczyłam... Nie usiedzimy długo w miejscu a wycieczki w tej temperaturze były po prostu "darmową sauną". Opracowaliśmy wycieczki -Split, Dubrownik, Korcula (pobyt podzieliliśmy pomiędzy Riwierę Makarską i Peljesecz), plan wykonany ale opłacony wieloma litrami potu. Na plaży po 2-3 godz. dziennie -dłużej się nie da, mimo wysokich filtrów i parasola. Do 18-19, póki słońce nie zaszło za góry temperatura nas wykańczała.
Na drugi tydzień pobytu dla nas wybrałam Orebic, przeczytałam wiele opinii na forum, wybór wydawał mi sie optymalny. Wynajęty pokój w pełni spełniał nasze oczekiwania, gospodarze b. mili, piękny ogród - oliwki, limonki, bananowiec, figi itd. Niestety plaża Trstenica - szkoda słów - wszechogarniający brud! Walające się kartony od pizzy, pety, butelki, mnóstwo śmieci itd. Tłum ludzi, koc przy kocu, ręcznik przy ręczniku!
Gdyby nie pobyt w pierwszym tygodniu w okolicach Makarskiej, złe miałabym zdanie o plażach Chorwacji.
Trochę za dużo napisałam chyba na minus, więc by "wyrównać" na pewno pojadę ponownie do Chorwacji, ale zastanowię się dobrze nad terminem ( temperatura), miejscem ( czysta plaża), dojazdem (korki), wyborem kwatery - (Tv, klima, wygodne łóżko itd.) Pierwsza podróż dała nam z pewnością pewne doświadczenie, jesteśmy mądrzejsi "o ten pierwszy raz".