Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela - właśnie wróciliśmy.........

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MarChor
Podróżnik
Brela - właśnie wróciliśmy.........

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 21.07.2006 16:09

Witam, wczoraj wrocilismy z Breli jezeli ktos jedzie i ma jakies pytania chetnie odpowiem, podpowiem - w koncu sie odwdziecze forum za nieocenione porady :). Jak tylko znajde wiecej czasu opisze cala wyprawe - a jest o czym pisac - a tak w jednym zdaniu - cudownie, pieknie niech zyje Chorwacja !!!
pozdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.07.2006 21:47

MarChor, ty lepiej od razu się odwdzięczaj i zapowiadaj jak było
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 21.07.2006 22:03

NO właśnie, ja przeglądając forum i net również chciałem jecgać do Breli, bardzo mi sie tam spodobało. Możesz napisać jak z kwaterami, czy można teraz jechać w ciemno. Pozdrawiam.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 22.07.2006 17:42

Proszę o garść praktycznych informacji o Breli, co się podobało, co nie. Jadę właśnie do Breli w II połowie sierpnia.
tuśka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tuśka » 24.07.2006 11:24

Ja wybieram sie do Breli na początku sierpnia, ale tylko przejazem na 2 noclegi. Mam pytanko, czy w Breli są moze jakieś kempingi, szukałam w różnych informatorach i niestety nic nie znalazłam. Jeśli nie ma kempa, to czy jest problem ze znalezieniem jakiegoś pokoju na 2 noclegi (i czy wtedy cena jest dużo wyższa niż przy dłuższych pobytach)?
achol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) achol » 24.07.2006 11:51

Witam.
Jeśli można to proszę o jakies namiary na apartamenty w Breli (potrzebuję dla 4 osób w tym 2 dzieci...). Jeśli gdzieś są dostępne zdjęcia to proszę o linki. Wybieram się do Chorwacji na 14 dni od 5 sierpnia i słyszałem że w Breli jest przepięknie a na adriatica.net niestety nie znalazłem niczego ciekawego.

Pozdrawiam
Adam
anako01
Autostopowicz
brela wyjazd 31,07,06

Nieprzeczytany postnapisał(a) anako01 » 24.07.2006 22:15

witam, a ja mam zamiar wyjechac do breli w poniedzialek.prosze o info jak mozna dostac sie stamtad do dubrownka i splitu,co zobaczyc w tej miejscowosci i w jego okolicach?,jakies fajne niedrogie knajpki,gdzie mozna dobrze zjesc?,jest jakis market?wziasc euro czy zlotowki?jakie plaze-zwirek czy skaly i woda-trzeba wchodzic do morza w butach-??z jakim filterem kupic krem?i wszystkie inne informacje,ktore beda mi przydatne./Jade autokarem.Bede stolowala sie na miescie-ile mniej wiecej wziasc euro??/.moj mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 25.07.2006 21:40

RELACJA CZEŚĆ I - Z góry przepraszam za błędy stylistyczne, trochę chaos w wypowiedziach ale pisze to szybko na ile czas pozwala a i dziwna sprawa jak daje pauzy to jakieś śmieszne znaczki wychodzą wiec skasowałem pauzy.
Wstęp:
Rodzinka 2+1 wyjazd 09.07.2006
To nasz pierwszy wyjazd zagraniczny tak daleko, pierwszy raz na Chorwacji ogólnie wszystko pierwszy raz i na dodatek pojechaliśmy w ciemno co było strzałem w dziesiątkę ale o tym później.

Wyjazd:
Trasa Państwa ==> Słowacja ==> Węgry ==> Slowenia ==> Chorwacja ||
Trasa miejscowości ==> Chyżne ==> Zylina ==> Bratislawa ==> Rajka ==> Mosonmagyarovar ==> Redics ==> Lendava ==> Varazdin ==> Zagreb ==> Split ==> Brela ||
Akcesoria do trasy: mapa Słowacji, Węgier i Chorwacji Słowenii.
Wyjechaliśmy o 18-stej z okolic Krakowa na miejscu byliśmy 14-tą, czyli 18 godzin jazdy.
3 razy tankowaliśmy benzynę z tym, że 3 raz już pod sam koniec trasy wiec zaliczone tankowanie praktycznie na powrót.
Trasa naprawdę przyjemna, spokojna bez żadnych problemów trafiliśmy, bez pytań o drogę itp.
Co do trasy to trzeba uważać na oznakowania na Węgrzech bo są nie jednoznaczne :) i na wjazd na autostradę na Zagrzeb już w samej Chorwacji można się pomylić i jechać drogą krajową.

Brela:
Jechaliśmy w ciemno i chyba pobiliśmy rekord w znalezieniu apartamentu ponieważ po wjechaniu do miejscowości przejechaniu kilku ulic aż do ślepej uliczki zatrzymujemy się wychodzi właściciel i pyta W czym pomóć ? ja że szukamy apartamentu kompletnie zaskoczony byłem i przygotowaną z rozmówek Polsko Chorwackich frazę wyuczoną kompletnie zapomniałem :) wysiadamy Pan nas zaprowadza do swojej żony która oprowadza nas po apartamencie. Apartament na 4 osoby z balkonem na morze, łazienką kuchnią po prostu super :) pytamy o cenę i po małych negocjacjach za naszą rodzinkę 2 +1 wychodzi 35 euro dziennie. Oczywiście jesteśmy w szoku że tak gładko poszło szybciutko wnosimy rzeczy do tego jeszcze pomagają nam w tym gospodarze ;). Kończymy i biegniemy na plaże, choć tak naprawdę nie trzeba było biec, bo wszystko było z góry tak, że nogi same niosły. Droga prowadziła przez taki to niby lasek, skały aż po widok na piękne morze i plaże - i tu znów miłe zaskoczenie plaże nie zatłoczona, przytulna polowa restauracja, w miarę drobne kamyczki, łagodne wejście w wodę po prostu rewelacja !! nie pozostało nic innego jak szybko rozłożyć bety i fru do wody oczywiście nasza 5-cio letnia pociecha wpadła od razu po szyje ja biegnąc za nią wpadłem i powiem że mnie trochę ścięło bo myślałem że woda będzie nieco cieplejsza hmm........ no nic co by nie wyjść na głupka też prysnąłem do wody ale od tego czasu moja córa nigdy nie będzie wykładnikiem temperatury wody. W każdym razie co się okazało później temperatura wody była idealna gdyż była jedynym ratunkiem przed upałami dnia codziennego. Pierwszy dzień właśnie się kończył więc powoli zbieraliśmy się do naszego nowego lokum i tu niestety trzeba trochę pomaszerować pod górkę ale przecież wakacje to nie tylko bierny odpoczynek trochę kalorii trzeba zostawić w tych pięknych górach. Przychodzimy do domciu a to znów zaskoczenie ?? na stole jeszcze ciepłe naleśniczki czekają na nas hmmm mnia mniam no nie gospodarze przeszli sami siebie co to za naród czy my jesteśmy w raju ? ale nie chciałem aby mnie ktoś uszczypnął................. CDN
[/b]
anako01
Autostopowicz
pieniadze

Nieprzeczytany postnapisał(a) anako01 » 26.07.2006 09:28

czy w breli jest bank,kantory?Pobieraja tam prowizje?Gdzie najkorzystniej w tej miejscowosci wymienic zlotowki i euro/oczywiscie bez prowizji i po korzystnym kursie/?A moze korzystniej jest wymienic w Basce Vodzie?/bede bez auta/.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 26.07.2006 10:43

Juz czekam na dalszą relację
Pozdrawiam, Grzegorz.

PS. proszę o troche praktycznych informacji
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 26.07.2006 11:00

no i zdjecia:)
z tego co pamietam w Breli jest pare bankomatow, poczta i kantory, o brak auta sie nie martw, bo dojdziesz promenada z Breli do BV.
ANKA_26
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANKA_26 » 26.07.2006 14:12

Ja też wybieram się za 3 tygodnie do Breli. Czy jest tam może jakiś targ gzie możnaby się zaopatrzyć w owe miejscowe wspaniałości owoce morza i wszytko inne do jedzonka co można u nas na targu dostać?
Irmina76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irmina76 » 26.07.2006 15:52

A ja poproszę o namiary na tę kwaterkę z tak miłymi gospodarzami , może stronka internetowa albo adres czy nr telefonu?

My wybieramy się we wrzesniu (również 2+1) też w ciemno i też pierwszy raz :)

Czy można jeszcze prosić o Wasze koszty podróży (opłaty za autostrady, winietki itp.) ?

Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
volt_777
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) volt_777 » 27.07.2006 11:06

:D :D :D
superrrrrrr
mam prosbe wlasnie za tydzien wybieramy sie w tamte strony hmm w zasadzie celujmy w ciemno ale jesli nie sprawi Ci to klopotu to prosze o namiar na kwatere. Smigamy miedzy 4-7.08
Dzieki serdeczne
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 31.07.2006 13:17

W takim razie odpowiadam na pytania:
1. Możesz napisać jak z kwaterami, czy można teraz jechać w ciemno.
Tak jak pisalem w okresie w ktorym bylem w Breli nie bylo najmniejszych problemow z kwaterami - do koloru do wyboru :)
2. czy w Breli są moze jakieś kempingi, szukałam w różnych informatorach i niestety nic nie znalazłam.
Powiem szczerze ze faktycznie nie spotkalem sie z kempingami, tyle ze nie bylem wszedzie moze gdzies takowe na uboczu byly?? ja nie widzialem :(
3. Czy jest tam może jakiś targ gzie możnaby się zaopatrzyć w owe miejscowe wspaniałości owoce morza i wszytko inne do jedzonka co można u nas na targu dostać?.
Owoce spokojnie mozna zakupic czy to w Breli czy idac promenada do Baski Vody - nawet jest taki Pan co plynie motorowka i wplywa na kazda plaze z owocami - niestety za wygode sie placi u tego Pana ;)
4.Proszę o garść praktycznych informacji o Breli, co się podobało, co nie
Jesli chodzi o Brele to radze tak: dla chcacych spokojnie spedzic czas to tylko i wylacznie poczatek Breli nie centrum chociaz centrum Breli w porownaniu do Baski V. to cichutka miescina ;) tak wiec skrecajcie do Breli w pierwsza lepsza uliczke ;)
Co mi sie podobalo hmmm...... toz mi tu braknie miejsca do pisania :lol:
Co mi sie nie podobalo hmmm...... nic? no powiedzmy ze brakuje zabezpieczen przy zejsciach na plaze i sa one w niektorych miejscach dosc strome, ale trzeba wybierac te zejscia lagodniejsze, moglo by byc wiecej atrakcji typu koncerciki itp. ale to mamy w BV. tak wiec chyba nie mam nic wiecej do zarzucenia tej urokliwej miejscowosci

5.A ja poproszę o namiary na tę kwaterkę z tak miłymi gospodarzami
Mam tylko telefon, tyle ze ta kwaterka do konca wrzesnia jest juz zajeta - ale sie nie martwcie obok byla masa innych super kwater :) mam nadzieje ze to ktos potwierdzi bo przeciez nie mialem chyba takiego szczescia ?? 8O :D

ok narazie tyle mam nadzieje ze bede wpadal czesciej .......... milego wypoczynku !!
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży