Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela w czerwcu prosze o informacje

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 13.07.2010 06:45

Wróciliśmy 7.07. z Maruśići. Czarny scenariusz się nie spełnił czyli nie zwiedziliśmy wszystkiego co zaplanowaliśmy ponieważ pogoda dopisała. Były chmurki oczywiście w jeden dzień, była burza w drugie dzień ( popołudnie ) ale ogólnie narzekac nie mogę. Wydaje mi się, że jak jedzie się z dzieciakami to jest to njalepszy termin. Nie widzę nas w Chorwacji na przełomie lipca i sierpnia przy temp 36 C. Ostatnie 4 dni mocno grzało i mieliśmy już dosyć - w dzień patelnia, w nocy spać się nie da...
:)
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 13.03.2011 23:43

laminat napisał(a):Kurcze ale biadolicie.

Ja przez ostatnie lata przebywałem nad polskim morzem i zawsze było tak ze 3 dni deszczu 2 pochmurnie i dwa słonecznie i dla mnie to normalne taka aura.
A nagle jak morze śródziemne to wymaga się Sahary :).

2 lata temu bylem na saharze... i nie uwierzysz... padalo pierwszy raz od 54 lat... ale za to jaka przygoda... zakopane jeepy w mokrym piasku... cos sie dzialo... zgubiona droga... nocleg pod namiotem na pustyni... a na nastepny dzien... 36 stopni w cieniu...

a tak zeby cos w temacie bylo to w zeszlym roku bylismy na Krku w okolicach Baski na poczatku wrzesnia... pogoda w kratke... tzn w dzien 28 w cieniu a w nocy burza deszcz i wichura... po kilku dniach pojechalismy wiec na istrie... piekna pogoda do konca urlopu...
E_M_E_S
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) E_M_E_S » 14.04.2011 20:13

Chorwacka Nizina Panońska to miejsce, w którym spędziłem zeszłę wakacje i nie było cięzko , klimat środziemnomorski jest mega przyjemny, nie męczy zbyt niską lub wysoką temp. Jednego dnia tylko zdarzyło się żeby pogoda podbila do okolo 40 stopni reszta zgadzała sie dokładnie z opisami o Chorwacji średnio temp w dniu trzymała się 30 stopni, rewelacja!! Tutaj macie dość prydane info na temat klimatu http://wielkiepodrozowanie.blogspot.com/
Kesi_34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kesi_34 » 09.05.2011 10:07

Witajcie,

Wybieramy się w 3 (ja, moj facet i córeczka 4 letnia) do Pjescana Uvala - koło Puli, wyjazd 19 czerwca wieczorkiem, i czytając o pogodzie w czerwcu mam lekkie obawy, że sie powtórzy sytuacja z zeszłego roku nad polskim morzem...Tydzień w pokoju, bo lało i wiało...masakra.
Bardzo się ciesze na ten wyjazd, pierwszy raz w Chorwacji...
Pozdrawiam wszystkich
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 09.05.2011 17:58

Kesi-34 nie ma sie co obawiać. Załamanie pogody w Chorwacji wygląda inaczej niż w nad Bałtykiem. Jesli juz pada to nigdy 7 dni bez przerwy - zwykle są to krótkie aczkolwiek czasami intensywne opady. To załamanie pogody w Chorwacji można porównać do stanadrdowej pogody nad Bałtykiem - czyli ok 20-24 stopni, przejsciowe opady na zmianę ze słońcem. Oprócz tym opadów normalnie można wtedy zwiedziać itp.
Przezyłam 2 trakie załamania - i nigdy deszcz bz przerwy nie padał dłuzej niz 2 godziny ;) potem robiło sie np całkiem ładnie i po 3 godzinach znów cos pokropiło.

Będzie dobrze.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.05.2011 06:51

CinnamonGirl napisał(a):Przezyłam 2 trakie załamania - i nigdy deszcz bz przerwy nie padał dłuzej niz 2 godziny ;) potem robiło sie np całkiem ładnie i po 3 godzinach znów cos pokropiło.

A pamiętasz czerwiec bodajże 2009 roku?
Trwało troszkę dłużej...co nie zmienia faktu, że

CinnamonGirl napisał(a):Będzie dobrze.

:wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.05.2011 11:04

CinnamonGirl napisał(a):Załamanie pogody w Chorwacji wygląda inaczej niż w nad Bałtykiem. Jesli juz pada to nigdy 7 dni bez przerwy - zwykle są to krótkie aczkolwiek czasami intensywne opady. To załamanie pogody w Chorwacji można porównać do stanadrdowej pogody nad Bałtykiem - czyli ok 20-24 stopni, przejsciowe opady na zmianę ze słońcem. Oprócz tym opadów normalnie można wtedy zwiedziać itp.

Taa, powiedz to tym, którzy we wrześniu 2008 tydzień mieli z głowy (bura, temp. max 13C), a w drugim morze nagrzało się dopiero w przedostatni dzień pobytu tak, żeby można było do niego wejść dłużej niż na kilkanaście sekund :roll:

Co nie zmienia faktu, że jest to rzadkość, ale shit may happen :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.05.2011 17:19

O ile kojarzę, to w 2008 druga połowa września była bardzo ładna...
Pozdrawiam
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 10.05.2011 17:58

Jacek S napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):Przezyłam 2 trakie załamania - i nigdy deszcz bz przerwy nie padał dłuzej niz 2 godziny ;) potem robiło sie np całkiem ładnie i po 3 godzinach znów cos pokropiło.

A pamiętasz czerwiec bodajże 2009 roku?
Trwało troszkę dłużej...co nie zmienia faktu, że

CinnamonGirl napisał(a):Będzie dobrze.

:wink:

Pamiętam i jakos tego nie wspominam ze zdenerwowaniem - w jeden dzień pochmurny zwiedziliśmy Szybenik - założyłam nawet długi rekaw by było 'tylko' 23 stopnie a ja zmarzluch jestem), w drugi połazilismy z parasolem po Primostenie (krótkie rękawki i jakies przelotna mrzawki były).
W trzeci pół dnia na plazy sie opalaliśmy a drugą połowę gralismy pod daszkiem w pokera bo wtedy było to 2 godzinne oberwanie chmury, wieczorem był piekny zachód słońca.
Potem był cały piękny słoneczny dzień. Potem juz niestety wyjeżdzaliśmy ale też zegnał nas błekit i pełnia słońca. Aczkolwiek potem czytałam ze cos tam zachmurzone było w kolejnych dniach - ale to chyba nic w porówaniu z 10 stopniami nad Bałtykirem gdy jest załamanie :D

Marsallah - a nie było to w 2007 - ja w tym czasie byłam na Istrii i było całkiem przyjemnie, znajomi w Tucepi faktycznie narzekali na chłód.

Jak widac 3 raz z rzedu jadę w dokładnie tym samym terminie a to oznacza, że mnie ta pogoda nie zniechęciła - dodam ze 5 lat temu z powodu deszczowej pogody powiedziałam 'nigdy więcej Bałtyk'.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 10.05.2011 18:30

Kesi_34 napisał(a):Witajcie,

Wybieramy się w 3 (ja, moj facet i córeczka 4 letnia) do Pjescana Uvala - koło Puli, wyjazd 19 czerwca wieczorkiem, i czytając o pogodzie w czerwcu mam lekkie obawy, że sie powtórzy sytuacja z zeszłego roku nad polskim morzem...Tydzień w pokoju, bo lało i wiało...masakra.
Bardzo się ciesze na ten wyjazd, pierwszy raz w Chorwacji...
Pozdrawiam wszystkich

Dwa lata temu byłem w Dalmacji w ostatniej dekadzie czerwca. Pogoda była super. Raz padało przez pół godziny, przez jeden dzień było trochę zachmurzenia ale to wszystko. W dzień 28 - 32 stopnie. Noce ciepłe. Słońce ostre, opalenizna pewna. Nie ma obawy. Woda ponad dwadzieścia stopni. Nawet lepiej niż w lipcowe czy sierpniowe upały.
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 13.05.2011 13:43

My w zeszłym roku byliśmy ostatni tydzień sierpnia i pierwszy tydzień września i było super, w tym roku wybieramy się ok 10 czerwca na 2 tyg.
Trochę mam obawy co do temperatury wody w tym czasie ale wolę chyba to niż tłumy turystów więc nie chcę jechać lipiec/sierpień.
Rozumiem że w tym terminie da radę pływać w morzu?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 13.05.2011 15:53

Zalezy jaka temperaturę akceptujesz. Przez ostatnie 2 lata w tym termnie miała ok 22 stopni. Dla mnie to w sam raz żeby sie ochłodzić.
wewior
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wewior » 13.05.2011 16:51

Dla porównania to ile w tych ostatnich dwóch latach było pod koniec sierpnia?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.05.2011 16:59

wewior napisał(a):Dla porównania to ile w tych ostatnich dwóch latach było pod koniec sierpnia?

Tematów pogodowych, statystyk (i linków na strony ze statystykami) na forum cała masa...
np.:tu statystyki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2011 05:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):O ile kojarzę, to w 2008 druga połowa września była bardzo ładna...
Pozdrawiam

Pierwsza też!
Najupalniejsza w ostatnich 3 latach.
Dokładnie pamiętam 30 stopni na termometrze o 23,gdy wracałem z Trogiru w kierunku Omiszu ;)
13-tego się wtedy pokiełbasiło ale wtedy już byłem na Węgrzech w drodze do domu.
Kol.Marsallah musiał akurat wcelować w ten sam środek września ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela w czerwcu prosze o informacje - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone