Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela w czerwcu prosze o informacje

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
badurianin
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) badurianin » 04.05.2009 09:42

Plumek napisał(a):
badurianin napisał(a):
Plumek napisał(a):Chorwacja w czerwcu jest naprawdę śliczna :) Kolorowa, budząca się do życia, niezadeptana przez turystów, tubylcy jeszcze nie zmęczeni sezonem :)

zimna woda i brak owoców

Łeeeetam. I tak wszystkie importowane :P

A w czerwcu są za to truskawki pyszne, chorwcakie - u nas akurat z upraw koło Vrgorca.

Jedyne, czego nie ma, to świeżych fig.

Szkoda czasu , brak owoców świeżych i zimna woda ( jeszcze nie nagrzana ) lepiej jechac w sierpniu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.05.2009 09:49

Plumek napisał(a):
badurianin napisał(a):
Plumek napisał(a):Chorwacja w czerwcu jest naprawdę śliczna :) Kolorowa, budząca się do życia, niezadeptana przez turystów, tubylcy jeszcze nie zmęczeni sezonem :)

zimna woda i brak owoców

Łeeeetam. I tak wszystkie importowane :P

A w czerwcu są za to truskawki pyszne, chorwcakie - u nas akurat z upraw koło Vrgorca.

Jedyne, czego nie ma, to świeżych fig.

Figi - oczywiscie, że są... już w drugiej połowie czerwca petrovače...Truskawki w czerwcu tylko na początku - i to już końcówka.

A woda - potrafi być bardzo ciepła, w drugiej połowie czerwca nawet i 25 st. (czerwiec bywa najbardziej pogodnym miesiącem);
z tym zwiedzaniem... to nie wiem.. jak na mój gust to już gorąco i już są ludzie (choć zdecydowanie mniej niż w lipcu i sierpniu oczywisćie).. maj jest optymalny, by zwiedzać.
Podobnie trudno mi się zgodzić z tym, że "przyroda budzi się do życia" w czerwcu .. bo w tym okresie to już "bucha dojrzałością"; aby zobaczyć budząca się przyrodę nad Adriatykiem to trzeba pamiętać, że tu wegetacja mniej więcej miesiąc "do przodu" niż na kontynencie" (bzy kwitną w kwietniu, truskawki są w maju, już teraz tzw "akacje" czyli grochodrzewy w pełni kwitnienia, lipy kwitnąć będą w czerwcu itd.; nie bez hr kozery hr nazwy miesięcy "mają przesunięcie" w stosunku do pl nazw: lipanj - czerwiec, srpanj - lipiec itd.). Zatem wiosna to marzec i kwiecień; maj klimatycznie i pogodowo bardziej przypomina kontynentalne lato ..a tym bardziej czerwiec...

Sierpień w hr jest dla tych, którzy uwielbiają dzikie tłumy (wszędzie, szukają "permanentnej imprezy"); przyjeżdzają po to, by przede wszystkim kolektywnie głowa przy głowie się pomażyć...Dla miłośników innego typy wypoczynku w tym i tzw. kulturowego wypoczynku (zwiedzanie, łazikowanie itp.) to zdecydowanie zły czas.

Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.05.2009 11:42

Dzięki Kasia za sprostowanie :) Nie doczytałam tematu wątku - że to o drugą połowę czerwca chodzi. I w ogóle mnie to sie chyba wszystko zlewa i czerwiec generalnie, to poczatek sezonu. Żywe figi "koło siebie" na drzewach mam nieco później - pewnie inna odmiana. A truskawki - zaiste - na początku czerwca ;)
Mioże też przez to mi sie wszystko zaciera, że w małym Blato, w czerwcu naprawdę się niewiele jeszcze dzieje hehe Jest sennie i spokojnie, kolorowo...
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 04.05.2009 11:49

Ja wybieram się z rodzinką i znajomymi właśnie od 12.06 (wyjazd) do
27.06. i bardzo sie cieszę, bo nawet jak nie będzie upałów ( w co bardzo
wątpię) to oprócz plażowania będziemy duuużo zwiedzać, w Cro przy troszkę chłodniejszej pogodzie jest co robić. Pozdrawiam wszystkich
wybierających się w tym terminie do Cro!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.05.2009 12:06

Plumek napisał(a):Dzięki Kasia za sprostowanie :) Nie doczytałam tematu wątku - że to o drugą połowę czerwca chodzi. I w ogóle mnie to sie chyba wszystko zlewa i czerwiec generalnie, to poczatek sezonu. Żywe figi "koło siebie" na drzewach mam nieco później - pewnie inna odmiana. A truskawki - zaiste - na początku czerwca ;)
Mioże też przez to mi sie wszystko zaciera, że w małym Blato, w czerwcu naprawdę się niewiele jeszcze dzieje hehe Jest sennie i spokojnie, kolorowo...

Prawdą jest, że między lądem a wyspą też różnica.. (wyspa zawsze z wegetacją choć o chwilkę "przyśpieszona") :)
Pozdrawiam serdecznie
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 05.05.2009 05:12

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Prawdą jest, że między lądem a wyspą też różnica.. (wyspa zawsze z wegetacją choć o chwilkę "przyśpieszona") :)

A na Hvarze to pewnie zwłaszcza ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.05.2009 09:56

Plumek napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Prawdą jest, że między lądem a wyspą też różnica.. (wyspa zawsze z wegetacją choć o chwilkę "przyśpieszona") :)

A na Hvarze to pewnie zwłaszcza ;)

A jakże by inaczej.. sunčani Hvar :)
Pozdrawiam
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 07.05.2009 21:09

skoro teraz już woda ma 19 stopni w Zadarze to do czerwca będzie tylko cieplejsza:)
http://www.chorwackie.pl/
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 11.05.2009 09:04

Ja mam pytanko odnośnie czerwcowych wieczorów- czy są już bardzo ciepłe?
My w ubiegłym roku byliśmy w lipcu - i ubrania z długim rękawem zupełnie były zbędne i zastanawiam się czy czerwcowe wieczory są równie ciepłe ( czy warto obciążać dodatkowo i tak spory bagaż :D )?
Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.05.2009 09:33

asik NS napisał(a):Ja mam pytanko odnośnie czerwcowych wieczorów- czy są już bardzo ciepłe?
My w ubiegłym roku byliśmy w lipcu - i ubrania z długim rękawem zupełnie były zbędne i zastanawiam się czy czerwcowe wieczory są równie ciepłe ( czy warto obciążać dodatkowo i tak spory bagaż :D )?
Pozdrawiam

Z takimi prognozami to lepiej uważaj. Bo np. w zeszłym nasi znajomi trafili pod koniec lipca na Peljesacu na kilka bardzo zimnych dni. Nawet kurtki się przydały. Oczywiście zaraz potem był znów upał, ale te kilka dni ponoć były makabryczne... jak na Chorawcję.
Myśmy przyjechali w pierwszych dniach sierpnia i kolejne 3 tygodnie był upał. Ale wieczorami czasem cienka bluza z długim rękawem była b. przydatna..
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.05.2009 09:39

asik NS napisał(a):Ja mam pytanko odnośnie czerwcowych wieczorów- czy są już bardzo ciepłe?
Pozdrawiam

Jak nie ma miejscu, to w drodze na pewno coś z długiem rękawem się przyda...Zabrać koniecznie.
Pozdrawiam
djcygan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) djcygan » 11.05.2009 10:32

Nie tylko wieczory mogą być chłodne ale i za dnia może przydać się coś z długim rękawem zwłaszcza jak wieje Bora.W tamtym roku w czerwcu(4-15)czasami lubiło zawiać w okolicach Omiśa.Pozdrawiam :D
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 11.05.2009 19:15

OK :D Dziękuję pięknie za rady!!! Ciepłe rzeczy na pewno dodatkowo spakujemy :)
Pozdrawiam
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 12.05.2009 09:31

Informacja z wczoraj za portalem twojapogoda.pl mówi, że aktualnie na całych Bałkanach upały do 30*C 8) Mam nadzieje, że za miesiac bedzie podobnie! Ja równo za miesiąc o tej porze bedę już pakował walizy, tudzież inne sprzęty do auta i szykował się do drogi... :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 12.05.2009 11:32

Ja juz odliczam te 30 dni :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela w czerwcu prosze o informacje - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone