Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela Villa Vanja rzutem na taśmę

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 25.03.2012 22:31

Witajcie.
Po zeszłorocznym pierwszym pobycie w Chorwacji ( Dramalj) , wybór padł na Dalmację. Dzięki Waszym relacjom i poradom najwłaściwsza wydała mi się Brela. Stosunkowo spokojna miejscowość ,różnorodność plaż, krajobrazy, i w miarę dobre miejsce wypadowe do zwiedzania , to coś , co spełnia nasze oczekiwania.
Z uwagi na położenie najbardziej przypadła mi do gustu dzielnica (ulica) Podraće . Tam też na początku marca skierowałem swoje ,, ataki '' na kwatery. Jako że w grudniu , przy pierwszym moim podejściu, większość interesujących mnie kwater była zajęta, przystąpiłem do natarcia niezbyt optymistycznie. Ale co tam.
Niech będzie na pierwszy rzut Vanja.Dycha. Parę dni wcześniej zwolnił się apartament 4+2 w terminie 20.06-04.07. Nasz skład to 7 osób -znajomi z 12letnią córką, ja z żoną i 14letnim synem i koleżanka. Poszły maile , telefony i w ciągu dwóch dni decyzja. Siódemka się zmieści. Jedziemy do Breli.
Na forum jest wiele super relacji z Breli ,że wspomnę tylko relacje Hadlera, Slavko 1974 czy Manili 211. Mam jednak kilka szczegółowych pytań dot. Breli jak i samej kwatery.
Osoby chętne do udzielenia mi informacji proszę o wizytę na moim wątku.
Dla zainteresowanych miejscowością Dramalj służę pomocą z mojej strony.
Na wszelki wypadek do bezpośredniego kontaktu podaję mojego maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam. Krzysiek.
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 08.04.2012 12:11

Nie mogę sie rozpisywać o Breli na moim wątku o pomorzu zachodnim więc znzlazłam Twój. Byłam w Breli 4 lata temu i byłam zachwycona, miszkałam raczej w centrum bo Brela dzieli się na 3 części. Ty jak wynika ze zdjęć będziesz mieszkać w tej częśći spokojniejszej, jak ci się znudzi cisza to polecam krótki wypad do Baśkivody albo obowi azkowo do Makarskiej na targ, na zakup lokalnych napitków do kolacji i owoców w normalnych cenach
Daj znać jak wypadł pobyt?
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 08.04.2012 16:53

Zosia2005. Dzięki za odzew.

Od założenia tego tematu minęło trochę czasu, a w międzyczasie popytałem na forum przy okazji ''wizytowania'' innych wątków.

Muszę w tym miejscu pochwalić skuteczność naszego forum i serdeczność wielu Cromaniaków, którzy zaproponowali pomoc drogą mailową.

Poznałem w ten sposób Andrzeja z Mikołowa ( pozdrowienia dla całej rodzinki), który w tym roku jedzie do tego apartamentu czwarty raz i jak się okazało w tym samym terminie co my.
M.in. od Andrzeja wiele się na temat Breli i Villi Vanja dowiedziałem.

Jeszcze raz wszystkim życzliwym dziękuję.
Na pewno się odezwę.
Jeżeli nie na tym wątku, to może w dziale ''nasze relacje z podróży''.
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 08.04.2012 19:13

Chciałabym zapytać na przyszłość o Dramalj, z tego co pisałeś na moim wątku to nie spaliście blisko lini brzegowej tylko troszkę w głębi lądu. Interesuje mnie jak wam sie podobał pobyt w tej miejscowości, nigdy nie byliśmy na północy Cro. Najwyżej byliśmy przejazdem w Starigradzie/paklenica, nie bardzo mi się tam podobało. Rozpoczęliśmy swoją przygodę z Cro od Dalmacji która jest prześliczna!!! Jednak czasami zastanawiam się czy nie warto wybrać się bliżej od nas na wybrzeże Cro np Dramalja. Jak oceniacie plaże, klimacik miejscowości czy tłoczno czy spokojnie, jak zaplecze gastronomiczne???

Jeżeli chodzi o Brele to nie wybierajcie się na fishpiknik wielkimi statkami z Breli ale wybierzcie malutki stateczek w BaśkaVoda. Byliśmy dwa razy małym stateczkiem i za każdym razem było super: kameralnie, dużo rybki, jeszcze więcej wina i rakiji, na tych wielkich jednostkach po porcje rybki stoi się w kolejce z bilecikiem i niestety ze względu na gabaryty kąpiel zamiast na plaży to na głębokich wodach w zatoce bezpośrednio ze statku:( Sama widziałam:(
Zazdrosze Wam już spaceru lejką wzdłuż morza w Breli!!! My bylimy w willi Mate :)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 08.04.2012 20:16

Dramalj wybraliśmy właśnie z uwagi na odległość.

Nie mieliśmy też zbyt dużo czasu na poszukiwania.

Znajomy znalazł na allegro jakby lasta, a fakt iż właścicielka apart. jest Polką i zaproponowała nam super cenę zdecydował o wyborze.

Sama miejscowość spokojna. Na pewno spokojniejsza od Crikvenicy.
Wzdłuż brzegu aż do Crikvenicy asfaltowa droga.
Jadąc nią zaglądaliśmy na plażę , żeby sobie wypatrzyć jakieś fajne miejsce i zawsze nam się to udawało.
Jest główna plaża żwirkowa i wiele mniejszych z małymi skałkami i podestami betonowymi.

Z uwagi na położenie naszego apart., dojeżdżaliśmy na plażę samochodem i w ostatnich dniach pobytu dokładaliśmy ok.3km i plażowaliśmy przy ośrodku Kacjak -półwysep w zach. części Dramalj.

Plaża rewelacyjna. Nie było jeżowców( w centrum i owszem).
Skały i mniejsze, i większe- radość ze skakania do wody naszych dzieci ( a i my się skusiliśmy)- bezcenne.

Nurkowanie z maską i rurką, czyli bardziej snurkowanie, pochłaniało nas na długie godziny.

Wrzuciłbym parę zdjęć, ale jeszcze nie próbowałem i muszę trochę poczytać jak się to tutaj robi.

W Dramalj ogólnie rzecz biorąc jest stromo.
Na każde 100m pokonane w poziomie , do pokonania mamy pewnie z 50m w pionie.
Przy konieczności korzystania z samochodu hamulec ręczny przydaje się dosyć często, ale wynajmując kwaterę w pierwszej czy drugiej linii brzegowej w okolicach centrum tego problemu już nie ma.

Zakupy robiliśmy w Konzumie w Dramalj.
Raz byliśmy na większe zakupy w Crikvenicy.

Widzę, że tutaj mamax coś dodał.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=229 ... start=1140

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone