Decyzja zapadła - jedziemy do apartamentu w Chorwacji, olewając Hotele TErmin 1 połowa września
Spporo juz przeczytałem i pooglądałem - w wyniku tego wytypowałem jako miejsce docelowe rejon Makarskiej - Brela/Tucpei/Podgora i nie mogę na razie zawęzić wyboru do 1 miejsca dlatego pozwalam sobie założyć ten wątek.
Przy wyborze miejsca kierowałem się:
- rozsądna odległość z Krakowa - nie za blisko nie za daleko - tak by w 2 dni dojechać bez nerwów,
- nieduża miejscowość - tak by nie była wymarła, ale też by tłoku nie było wielkiego
Sądzę, że te miejscowości spełniają w/w kryteria, ale brakuje mi jeszcze paruinformacji:
1. Jak wygląda ukształtowanie terenu miejscowości - byłem już zdecydowany na Brele ale natknąłem się na informacje, że miejscowość jest stroma i połozona na zboczu - ze względu na 2 latka wołałbym jednak by schodów w miasteczku wielu nie było - jak wygląda porównanie tych miejscowości pod tym kątem?
2. W której z tych miejscowości morze ma najdłuższą płyciznę, tak by smyk mógł bez obaw eksplorować morze?
3. Czy są na plaży prysznice?
i pytanie z innej beczki - 4 lata temu byliśmy pierwszy raz w Chorwacji w Żulianie na płw Orebic - i woda była koszmarnie zimna - myślałem - ot pech, jakiś prąd przyszedł i wyjątkowo woda sie ochłodziła. Ale ostatnio znajomy mówił, on też podczas 2 wyjazdów wrześniowych trafiał na zimna wodę.... i w związku z tym zapytuję - to zjawisko normalne i woda tak się ochładza we wrześniu? Czy tez jakiś pech krąży po moim towarzystwie? Czy może nie ryzykować i pojechać jeszcze dalej na południe - nawet poniżej Dubrownika, by mieć pewność ciepłoty morza?
z góry dziękuje za informację
ps aż boje się napisać jeszcze jedno pytanie - a może mój wybór miejsca nie jest właściwy i lepiej jechać gdzie indziej