Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela, Tucepi, Makarska - pomóżcie wybrać

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 18.07.2010 22:56

Witam,
w tym roku wybieramy się po raz drugi do Chorwacji. W zeszłym roku były Vodice - bardzo nam się podobało, ale postanowiliśmy tym razem pojechać dalej. I tu pojawia się pytanie - dokąd? Postawiliśmy na okolice Makarskiej. Po przeczytaniu waszych relacji zastanawiamy się nad - Tucepi, Brelą, Makarską. Co wybrać? A może ktoś z was może nam coś jeszcze innego zaproponować? Nasze założenia/wymagania są takie:
- dobrze by było żeby w miejscu, do którego pojedziemy był jakiś duży sklep, typu Konzum, Plodine,
- żeby to było dobre miejsce wypadowe na jakieś wycieczki,
- żeby wieczorem było gdzie pochodzić i coś porobić:),
- i żeby ceny nie były mega wyśrubowane (zwłaszcza noclegów).
Dodam, że jedziemy w 4 dorosłe osoby 1 sierpnia, więc na miejscu będziemy drugiego. Jedziemy też zupełnie w ciemno (chociaż mam coraz większe wątpliwości czy to na pewno dobry pomysł...), więc dobrze by było, że w miejscu, do którego pojedziemy, realne było znalezienie jakiegoś wolnego apartamentu, za w miarę rozsądną cenę. Czy ktoś z was może orientuje się jakie są średnie ceny apartmentów dla 4 osób, w tych miejscowościach w tym roku (chcemy mniej więcej wiedzieć jaką kwotą dysponować)? Będę wdzieczna za każdą pomoc:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.07.2010 23:02

Brela

Ceny to względna rzecz.
Pochodzić można na miejscu i do Baski Wody.
Sklepy na miejscu, albo j.w., albo Makarska.
Punkt wypadowy świetny - cała południowa Dalmacja i BiH w zasięgu.
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 18.07.2010 23:33

Jeszcze jedna ważna rzecz. Czy w tych miejscowościach jest jakiś targ/bazarek, na którym można kupić świeże ryby?
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2010 07:55

poszukaj wątku o Makarskiej (subiektywna ocena) - tam jest baaaardzo wiele informacji.
Jeśli chcecie jechać w 4 dorosłe osoby to może własnie Makarska - ponoć lubi się bawić. Reszt jest już bardziej spokojna
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.07.2010 16:25

Makarska-największa i najgłośniejsza,
Brela-sympatycznie i miło ale pod górkę,
Tucepi-sympatycznie i miło nie pod górkę ale blisko jadranka,
sklepy są wszędzie małe i większe aby kasa była,noclegi jak trafisz,może być 40e a może i 70e.Jedziecie w ciemno to nie widzę problemu,zatrzymujecie się w Breli jak pasuje to szukacie kwatery jak nie to dalej,to jest zaleta jazdy w ciemno,my 5 dni temu wróciliśmy z Tucepi,masz pytania to pytaj.
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 19.07.2010 17:37

Czy w Tucepi jest jakiś targ/bazar, na którym można kupić świeże ryby? Może to głupie pytanie, ale sprawa bardzo ważna zwłaszcza dla mojej mamy:)
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 19.07.2010 17:49

vibeke napisał(a):Czy w Tucepi jest jakiś targ/bazar, na którym można kupić świeże ryby? Może to głupie pytanie, ale sprawa bardzo ważna zwłaszcza dla mojej mamy:)

nie ma - jedynie można rano z łódki od rybaka.
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 19.07.2010 18:18

No dobrze, jak w Tucepi nie ma to może w Makarskiej albo Breli?:)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 19.07.2010 18:32

vibeke napisał(a): Nasze założenia/wymagania są takie:
- dobrze by było żeby w miejscu, do którego pojedziemy był jakiś duży sklep, typu Konzum, Plodine,
- żeby to było dobre miejsce wypadowe na jakieś wycieczki,
- żeby wieczorem było gdzie pochodzić i coś porobić:),
- i żeby ceny nie były mega wyśrubowane (zwłaszcza noclegów).
Dodam, że jedziemy w 4 dorosłe osoby 1 sierpnia, więc na miejscu będziemy drugiego.

MAKARSKA !!!!!!!!!!!!
- sklepy są :!:
- wieczorem jest co robić :!:
- super miejsce wypadowe :!:
- na początku sierpnia jest w Makarskiej - "Makarskie Lieto" :!: sporo imprez plenerowych

Ps. Też w tym czasie jestem w Makarszczaku 8)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2010 21:24

vibeke napisał(a):I tu pojawia się pytanie - dokąd? Postawiliśmy na okolice Makarskiej. Po przeczytaniu waszych relacji zastanawiamy się nad - Tucepi, Brelą, Makarską. Co wybrać?

za mało piszecie o sobie i swoich upodobaniach. Tucepi jest idealne dla rodzin z dziećmi - wzdłuż miasteczka, nad brzegiem ciągnie się deptak i wózka nie trzeba ciągać pod górkę, jak np w Breli. Mi Makarska nie pasi, lubię miec blisko do plaży, ciszę spokój, a Makarska to już spore miasteczko - skoro mieszkam w miescie na codzień to chciałbym uniknąć tego na urlopie.
Najlepsza rada jaką można dać w ciemno - jedźcie w ciemno i sami sie przekonacie, co Wam pasi.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 19.07.2010 21:35

W Baskiej rano możesz kupić
vibeke
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vibeke » 19.07.2010 21:52

aro_40 napisał(a):
vibeke napisał(a):I tu pojawia się pytanie - dokąd? Postawiliśmy na okolice Makarskiej. Po przeczytaniu waszych relacji zastanawiamy się nad - Tucepi, Brelą, Makarską. Co wybrać?

za mało piszecie o sobie i swoich upodobaniach. Tucepi jest idealne dla rodzin z dziećmi - wzdłuż miasteczka, nad brzegiem ciągnie się deptak i wózka nie trzeba ciągać pod górkę, jak np w Breli. Mi Makarska nie pasi, lubię miec blisko do plaży, ciszę spokój, a Makarska to już spore miasteczko - skoro mieszkam w miescie na codzień to chciałbym uniknąć tego na urlopie.
Najlepsza rada jaką można dać w ciemno - jedźcie w ciemno i sami sie przekonacie, co Wam pasi.

Do aro_40 - odnośnie składu osobowego wyprawy:) Jadą 4 dorosłe osoby - ja z mężem 26 i 27 lat, dzieci brak + moi rodzice - 56 i 57 lat. Żeby była jasność - nie jedziemy szukać rozrywek typu dyskoteki itp.:) Jesteśmy raczej spokojnymi domatorami:) Odnośnie upodobań - chłopaki mają niewielkie - wieczorem zrobić grila, napić się piwa:) mamie marzy sie robienie na obiadki od czasu do czasu świeżych ryb (stąd pytanie o możliwość ich kupienia w okolicy), ja z kolei nie mam większych wymgań, aczkolwiek nie lubie jechac do miejsc, gdzie ulice wymierają wieczorem - wolę jak coś się dzieje, a wieczorami jest gdzie pochodzić, a nie siedzieć w domu i nie wiedzieć co ze sobą zrobić - nosi mnie:) (pod tym względem podobały mi się Vodice - spora miejscowość, wieczorami sporo ludzi na ulicach, bez przerwy coś się działo, ale teraz chcemy zobaczyć coś innego). No i oczywiście w dzień powylegiwać się na plaży, tudzież coś jechać pozwiedzać. Ot i tyle:) Nie mam chyba mega wielkich wymagań :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.07.2010 22:00

No to jak nie Tucepi czy Brela to może Primostein,ryby rano są od rybaków,wieczorem coś tam grają na wyspie i dobre lody.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 20.07.2010 07:52

vibeke napisał(a): Jadą 4 dorosłe osoby - ja z mężem 26 i 27 lat, dzieci brak + moi rodzice - 56 i 57 lat. Żeby była jasność - nie jedziemy szukać rozrywek typu dyskoteki itp.:) Jesteśmy raczej spokojnymi domatorami:) Odnośnie upodobań - chłopaki mają niewielkie - wieczorem zrobić grila, napić się piwa:) mamie marzy sie robienie na obiadki od czasu do czasu świeżych ryb (stąd pytanie o możliwość ich kupienia w okolicy), ja z kolei nie mam większych wymgań, aczkolwiek nie lubie jechac do miejsc, gdzie ulice wymierają wieczorem - wolę jak coś się dzieje, a wieczorami jest gdzie pochodzić, a nie siedzieć w domu i nie wiedzieć co ze sobą zrobić -

Składu drużyny nie musiałaś rozkładac na czynniki pierwsze :) ale jak tak, to podobnie jak Mireks, poleciłbym Primosten. Jest tam urocza starówka, gdzie można spokojnie pospacerować wieczorami, a na ryneczku odbywają się w sezonie letnim róznego rodzaju koncerty i widowiska. W Tucepi byłem, ale promenada, po której chodzic można tylko w tę i z powrotem... No, może ktoś lubi, mnie po kilku dniach przestało bawić. A Makarska - za duże i rozległe misto, aby można powłóczyć sie po centrum.
Oczywiście, nie gwarantuję że będziecie zadowoleni jak wybierzecie Primosten, ale to już kwestia gustu :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.07.2010 09:48

aro_40 napisał(a):

Gdzie w Breli na deptaku trzeba ciągnąć "pchać" wózek :?:
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies