Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela - pogoda

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pjasm
Globtroter
Brela - pogoda

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 31.07.2007 16:42

Witam! We wrzesniu (5-15.09) wybieramy się do Breli i trochę dziwi mnie różnica w pogodzie, szczególnie w temperaturze, pomiędzy Brelą a innymi miejscowościach w dość niedalekiej odległości. Przykłady:
TUCEPI: http://www.accuweather.com/world-foreca ... I&metric=1
BRELA: http://www.accuweather.com/world-foreca ... A&metric=1
SPLIT: http://www.accuweather.com/world-foreca ... T&metric=1
Czy ktoś potrafi mi coś o tym powiedzieć? Czy spotkał się ktoś z takimi różnicami? Może spowodowane jest to bliskością gór. 2 lata temu w Orebiczu pomiędzy górami a Jadranem zbierały się potężne chmury i pogoda z tego powodu nie była za dobra. Z tych stron wynika, iż różnica w temp. sięga czasmi nawet 10 stopni. Dla Baski Vody pogoda podobna jak w Breli.
A może po prostu na tej stronie jest pogoda z inne Breli nie tej w Dalmacji?
Pzdr.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 31.07.2007 19:14

Miejscowość Brela jest również w USA.

:lol: :lol: :lol:
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 01.08.2007 10:49

Brela jest również w Wietnamie. Ale z podanej wyżej stronki wiadomo, iż chodzi o Brelę w Cro. Nie wiem tylko czy to ta na riwierze makarskiej. Z porównania pogody z Baska Voda wychodzi jednak, że chodzi o Brelę na riwierze. Skąd więc takie różnice w temperaturze pomiędzy np. Splitem a Brelą? Dla porównania Split od 01.08 do 15.08 temp. min 27 - max 32, Tucepi 26 - 31 a w Breli min. 21 max 26.
Czy ktoś na własnej skórze doświadczył takich różnic pomiędzy Brelą a innymi miejscowościami w bliskiej odległości. Jadę tam we wrześniu i trochę zaniepokoiły mnie te informacje pogodowe.
Dzięki za info.
Pzdr.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 06.08.2007 12:38

Witam!
Rowniez jade do Breli we wrzesniu. Chetnie poznam opinie osob, ktore byly we wrzesniu w latach poprze3dnich.
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 06.08.2007 14:35

Byłem w Breli w 2005 od ostatnich dni sierpnia do ok 17 września. W ciagu pobytu moze 3 razy padal deszcz. Ale to byly krotkie opady. Chyba tylko jeden dzien byl taki ze ani na chwile nie poszlismy na plaze.
Morze cieplutkie, a jak slonce przygrzalo to trzeba bylo robic przerwe w plazowaniu bo sie nie dalo calego nie wytrzymac w goracu.
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 06.08.2007 17:08

Byłem rok temu w Breli własnie na przełomie sierpnia ale głównie we wrześniu. Początkowo było dość upalnie, potem przeszły burze i było ciepło, ale noce już chłodniejsze. Tak że zupełnie można sie było obejść bez klimy. W tym roku też jadę w pierwszych dniach września do Breli i mam nadzieję na dobrą pogode, ale zobaczymy. Jak pamiętam w Chorwacji i wcześniej w Jugo zawsze różnie z pogodą bywało.
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 07.08.2007 21:35

Witam. Dzięki za odpowiedzi. I znów prognoza pogody jest bardzo różna dla Breli i innych pobliskich miejsc. Pogoda z www.accuweather.com na 07.08 - 21.08:
1. BRELA - min 20 max 25,
2. Baska Voda - też 20 - 25
3. Split - 26 - 32
4. Omiś 26 - 31
Może są to temperatury dla Gornja Brela? Ale czemu taka sama temperatura jest podawana dla Baska Voda? Przecież te różnice są za duże jak na tak małe odległości pomiędzy tymi miejscowościami.
Pozdr.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 08.08.2007 08:29

mysle ze makarska ma inny mikroklimat i dlatego sa takie roznice temparaturowe. byc moze gory blokuja przeplyw goracego powietrza przez makarska. odbija sie ono od gor i rozplywa na pobliskie miejscowosci czyt. split, dubrownik. no ale jak tlumaczyc omis, hm . ha ha ale ja nie meteorolog. i nie wiem czy moja teoria ma choc ziarno prawdy :)
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 13.08.2007 12:33

Widzieliscie pogode ?
http://www.accuweather.com/world-foreca ... A&metric=1
niezbyt mi sie to podoba.
O splicie nie wspomne, deszcz w tym samym terminie
pjasm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjasm » 13.08.2007 16:08

A w Tucepi
http://www.accuweather.com/world-foreca ... I&metric=1
pięknie!!! Już nie wiem o co chodzi tą pogodą.
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 16.08.2007 15:40

Tymi prognozami to bym sie nie przejmował. Na miejscu zobaczysz że będzie super i jeszcze będziesz uciekać od słóńca.

Powrót do Pogoda i klimat