Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela i okolice, czerwiec 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Potter
Cromaniak
Re: Brela i okolice, czerwiec 2012 (Vosac)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 09.11.2012 09:21

Zjeżdżając ze sv. Jurka przez moment pomyślałam, że może by tak skręcić w prawo ... Patrząc na Twoje zdjęcia żałuję, że tego nie zrobiłam :( ... No nic ... Trza wrócić :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.11.2012 10:48

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 14:55 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 09.11.2012 11:37

Vosac rewelacja, ogromnie byliśmy zadowoleni że nie zakończylismy wycieczki na Sv Jure. I mimo tej wizyty (a może właśnie dzięki niej) chętnie bym tam jeszcze zajrzał, podejrzewam że w parku jest znacznie więcej ciekawych szlaków.

Co do chodzenia po górach w upał to w ten dzień nie było tak źle - temperatura u góry nie przekraczała 25 stopni. Głównym problemem tamtejszych szlaków jest że tam się nie ma gdzie chować przed słońcem - drzewa, las to spora rzadkość.
_chudy_
Croentuzjasta
Vosac cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 09.11.2012 12:13

Trochę zdjęć z samego wierzchołka - zrobiłem ich ogromną ilość i aż trudno zdecydować się co pokazać ale postaram się nie przesadzić. Widok BAJKA - pusta przestrzeń przed oczami wygląda prawie że nierealnie, nie chce się niemal wierzyć temu co widać w dole pod nogami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Położona prawie 1,5 km niżej Makarska jak na dłoni i na wyciągnięcie ręki. Z dołu docierają mocno przytłumione odgłosy życia miasta, wszystko jakby bardziej leniwe i spowolnione. Chciałoby się tak siedzieć z rozdziawionymi ustami i patrzeć, patrzeć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 10.11.2012 00:20

super widoczki, na tych zdięciach :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.11.2012 08:05

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 14:57 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 10.11.2012 19:59

Punkt do startu w przestworza rzeczywiście wymarzony :mrgreen:
_chudy_
Croentuzjasta
Biokovo cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 10.11.2012 20:45

Na Vosacu spędzamy trochę czasu choć i tak zdecydowanie mniej niż bym sobie życzył - niestety nie wszyscy uczestnicy wycieczki uważają gapienie się na morze z wysokości 1400 m za interesujące... Wracamy oczywiście tym samym szlakiem, którym weszliśmy.

Obrazek
Tucepi - widok z Vosaca

Obrazek
Sv Jure (z lewej) - widok ze szlaku na Vosac

Obrazek
Hvar, Peljesac - widok ze szlaku na Vosac

Teraz powrót na "główną" drogę w kierunku Jure i powolny zjazd, przerywany dość częstymi sesjami zdjęciowymi w co ciekawszych miejscach. Park jest przepiękny.

Obrazek
Gdzieś na trasie w PN Biokovo

Obrazek
Widok w kierunkiu Vosaca z drogi na Sv Jure #1

Obrazek
Widok w kierunkiu Vosaca z drogi na Sv Jure #2

Obrazek
Hvar, Peljesac, Korcula - widok z drogi na Sv Jure

Dłuższy postój robimy na punkcie widokowym Ravna Vlaska (1228 m). Trochę jak na Vosacu, ale panorama znacznie bardziej ograniczona.

Obrazek
Punkt widokowy Ravna Vlaska

Obrazek
Makarska, Tucepi, Brac, Hvar oglądane z punktu widokowego Ravna Vlaska

Obrazek
Tucepi, Hvar oglądane z punktu widokowego Ravna Vlaska

Obrazek
Riwiera Makarska, Hvar, Peljesac, Korcula oglądane z punktu widokowego Ravna Vlaska

Kolejne przystanki robimy nieco przed Vratami Biokova, oraz w rejonie samej przełęczy. Kilka zdjęć z podstawowym komentarzem poniżej.

Obrazek
Ruiny domów w PN Biokovo (park był kiedyś dość gęsto zamieszkany)

Obrazek
Przełęcz Vrata Biokova

Obrazek
Hvar, Peljesac, Korcula oglądane z rejonu przełęczy Vrata Biokova

Obrazek
Riwiera Makarska oglądana z rejonu przełęczy Vrata Biokova

Obrazek
Droga na Sv Jure tuż przed przełęczą Vrata Biokova

Obrazek
Tucepi, Hvar, Peljesac, Korcula oglądane z rejonu przełęczy Vrata Biokova

Obrazek
Peljesac, Hvar - widok z rejonu przełęczy Vrata Biokova, z prawej u dołu fragment drogi nr 512

Obrazek
Wjazd do PN Biokovo

Jak widać na dół dojeżdżamy cali i zdrowi :D

:papa:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 10.11.2012 23:41

super fota , w dole wygląda to, jakby była to ścieżka rowerowa,a nie droga :roll:
Załączniki:
DSCN5792[1].JPG
luk787
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk787 » 11.11.2012 12:33

Podczas moich pierwszych wakacji w Chorwacji, wylegując się na plażach Makarskiej nie mogłem się napatrzyć na te góry i zastanawiałem się czy tam się da wjechać,wyjść. Teraz już wiem że się da czyli mam kolejny powód by tam wrócić:) A na Twoje zdjęcia nie mogę się napatrzyć jak wtedy...
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 11.11.2012 18:32

Góry wspaniałe choć trzeba pamiętać że jednego na tych zdjęciach nie widać - słońca i upału, przed którym nie za bardzo jest się gdzie schować. Pamiętam że przed wyjazdem szperałem trochę na cro.pl pod kątem szlaków górskich w okolichach Breli i Makarskiej i trafiałem głównie na dość dramatyczne historie opisujące mozolne zdobywanie kulminacji Biokova... :roll: Miałem ambicję pochodzić trochę po okolicy z dzieckiem na plecach ale na miejscu okazało się że temperatury są takie że codzienne wyprawy na plażę plus okazjonalne do centrum Breli (~4 km) wystarczają w zupełności :lol: Mam wrażenie że tam trzeba by się wybrać najpóźniej w maju żeby porządnie pochodzić a jeśli jednak w sezonie to dobrze się do tego przygotować - kondycyjnie i organizacyjnie. Na Jure widzieliśmy takich, którzy w okolicy 11, w sporawym już upale, dojeżdżali na szczyt rowerem więc na pewno sporo da się zrobić ale wypoczynek po powrocie z takiej eskapady może być dość długi :mrgreen:

Tutaj możesz sobie więcej poczytać na temat pieszych wycieczek po Biokovie.

Oczywiście jest jeszcze opisana opcja samochodowa, choć nie wiem jak tłoczno na tej drodze jest w sezonie, nam w każdym razie taki wypad w połowie czerwca udał się doskonale.

Ps1. Mam wrażenie że Chorwaci nie są tematem trekkingu nadmiernie zainteresowani choć pewnie pod wpływem polskich turystów to się powoli zmienia ;-) Z tego co pamiętam to np. poniższa mapka pojawiła się w naszej dzielnicy dopiero w trakcie naszego pobytu:

Obrazek

Ps2. A do tych widoków to faktycznie tęskno...
Ostatnio edytowano 11.11.2012 18:42 przez _chudy_, łącznie edytowano 2 razy
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 11.11.2012 18:38

mervik napisał(a):super fota , w dole wygląda to, jakby była to ścieżka rowerowa,a nie droga :roll:

Dzięki, droga faktycznie wygląda dość mizernie w zestawieniu z resztą zdjęcia :roll:

Ps. Chorwacja - góry zalane morzem...
_chudy_
Croentuzjasta
Laba

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 12.11.2012 21:56

15-17 czerwca - plaża, plaża i jeszcze raz plaża...

Kolejne trzy dni to niemal całkowicie stacjonarny wypoczynek. Klimaty głównie plażowe:

Obrazek

Prognozy pogodowe się sprawdzają - co dzień to cieplej, temperatury sięgają 33, a w kolejnych dniach nawet 35 stopni w cieniu, nie spodziewaliśmy się takiego ukropu już w czerwcu... Z plaży rano wracamy coraz wcześniej (max w okolicy 12) a wieczorem chodzimy coraz później (na 17-18). Plus jest taki że woda, na początku jeszcze dość chłodna, pod koniec tygodnia jest już taka że nie ma po co z niej wychodzić :mrgreen:

Na plaży luźno, dzięki kontaktowości naszego dziecka ;-) nawiązujemy znajomość z Adasiem z czeskiej Pragi, który pod czujnym okiem mamy ("Adami, cosik maminka żikala!") odbywa w dmuchanym kółku swoje pierwsze morskie podróże...

Obrazek

Jedyna krótka wycieczka z tych dni to późnowieczorny przejazd przez miejscowości Makarskiej Riwiery - Promajnę, Krvawice, Tucepi, Podgorę ale jakoś żadna z nich (przynajmniej przy szybkim rzucie oka) nie przypada nam specjalnie do gustu (fakt, że Brela to dość wysoko ustawiona poprzeczka ;-)).

Obrazek

Obrazek

Zastanawiamy się gdzie (i czy w ogóle) jeszcze podjechać - mnie kusiła Brać, ale ceny promu trochę odstręczają (bodajże ~300 zł na polskie), przy dłuższym pobycie bez znaczenia ale czy warte jechania na jeden dzień (a tak właściwie to ledwie pół)...

Koniec końców decydujemy się "poprawić" BiH, w której bardzo nam się podobało. Na liście kandydatur do zwiedzenia są przede wszystkim Pocitelj i Blagaj, i o tym wyjeździe w następnym odcinku.

mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 12.11.2012 22:22

coś czuję , że tata z mamą dziś leżą na kamieniach :lol: :lol: :lol:
Załączniki:
DSC00081[1].JPG
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 13.11.2012 08:18

Właśnie zachwyciłam się Waszą górską wycieczką :roll:

Przepiękne widoki , a półwysep św. Piotra jak na dłoni.... Trzeba kiedyś podążyć Waszym szlakiem..... :wink:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brela i okolice, czerwiec 2012 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone