Re: Brela i okolice, czerwiec 2012 (Vosac)
napisał(a) _chudy_ » 11.11.2012 18:32
Góry wspaniałe choć trzeba pamiętać że jednego na tych zdjęciach nie widać - słońca i upału, przed którym nie za bardzo jest się gdzie schować. Pamiętam że przed wyjazdem szperałem trochę na cro.pl pod kątem szlaków górskich w okolichach Breli i Makarskiej i trafiałem głównie na dość dramatyczne historie opisujące mozolne zdobywanie kulminacji Biokova...
Miałem ambicję pochodzić trochę po okolicy z dzieckiem na plecach ale na miejscu okazało się że temperatury są takie że codzienne wyprawy na plażę plus okazjonalne do centrum Breli (~4 km) wystarczają w zupełności
Mam wrażenie że tam trzeba by się wybrać najpóźniej w maju żeby porządnie pochodzić a jeśli jednak w sezonie to dobrze się do tego przygotować - kondycyjnie i organizacyjnie. Na Jure widzieliśmy takich, którzy w okolicy 11, w sporawym już upale, dojeżdżali na szczyt rowerem więc na pewno sporo da się zrobić ale wypoczynek po powrocie z takiej eskapady może być dość długi
Tutaj możesz sobie więcej poczytać na temat pieszych wycieczek po Biokovie.
Oczywiście jest jeszcze opisana opcja samochodowa, choć nie wiem jak tłoczno na tej drodze jest w sezonie, nam w każdym razie taki wypad w połowie czerwca udał się doskonale.
Ps1. Mam wrażenie że Chorwaci nie są tematem trekkingu nadmiernie zainteresowani choć pewnie pod wpływem polskich turystów to się powoli zmienia
Z tego co pamiętam to np. poniższa mapka pojawiła się w naszej dzielnicy dopiero w trakcie naszego pobytu:
Ps2. A do tych widoków to faktycznie tęskno...
Ostatnio edytowano 11.11.2012 18:42 przez
_chudy_, łącznie edytowano 2 razy