Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy warto???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.08.2016 06:46

Z napisał(a):
Wreszcie ktoś pochwalił Hrast :D ,a jednak nie jest z tą knajpą tak żle jak co niektórzy pisali :D

mz kwestia gustu i trafu, np. komuś pasują przypieczone mocniej kalmary i będzie zachwalał, drugi oceni, że żarcie było spalone, Ktoś trafi na dobry humor i szczodrość załogi, drugi już wbije się w zły moment itd;
a z rezerwacjami to jest tak czasem, że jak wiesz że na daną godzinę ma przyjść klient, który daje dobre napiwki (dobre czyli np u nas rzędu 100-200zł od klienta), to będziesz pilnował jego miejsca; oczywiście najlepiej poinformować wcześniejszego klienta, że od tej godz przy danym stoliku jest rezerwacja, ale potem niezręcznie kogoś wypraszać, więc zapewne wolą czekać na rezerwujących; Hrast w mojej ocenie 6 w skali 1-10
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 11:39

algirdas napisał(a):
rzdrozny napisał(a):Wróciłem z Breli - wskazóweczki dla zainteresowanych:

- restauracja Nautica - obsługa tragiczna, czuć PRL-em, jedzenie słabe (czarne risotto absolutnie nie, mięsa niedoprawione) - nie polecam. Byłem świadkiem wyproszenia gości, bo ..."mają rezerwację".

Mam zupełnie odmienne zdanie na temat tej knajpy. Zarówno na temat jedzenia (choć tam jedliśmy głównie pizzę, lecz nie tylko), jak i obsługi. Ja nie mam nic im do zarzucenia. Zaraz po Plimie najlepsza z testowanych przez nas knajp. Wypraszanie jeszcze mi się tam nie trafiło, nawet nie byłem świadkiem. Jeżeli siadasz, to informują za każdym razem, że na konkretną godzinę mają rezerwację i pytają czy się wyrobisz. Dodam, że byłem tam 4 lata z rzędu :) jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził, proste.

Masz prawo mieć odmienne zdanie:) Nikt w tą chyba nie wątpi... Ale pozwól i mnie mieć również:)
Co do szczegółów - Wy jedliście pizze, my: ryby, owoce morza, mięsa, risotto, kotlety, spaghetti i ...pizzę. Pizza wg mnie w większości restauracji w Chorwacji jest znacznie lepsza niż w Polsce. W Nautice również. Większość innych potraw pozostawiała wiele do życzenia.

Wypraszanie Tobie się nie trafiło, mnie również:) Ale świadkiem byłem takowego.

Nie siadam, gdy informują, że mają rezerwację - nie spieszę się przy jedzeniu, nie poganiam dzieci.

Tak, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Ale opinie swoje wyrażam dosyć klarownie i mam do tego prawo. Nie polecam Nautici z uwagi na słabe jedzenie i dramatycznie złą obsługę.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 11:45

te kiero napisał(a):
Z napisał(a):
Wreszcie ktoś pochwalił Hrast :D ,a jednak nie jest z tą knajpą tak żle jak co niektórzy pisali :D

mz kwestia gustu i trafu, np. komuś pasują przypieczone mocniej kalmary i będzie zachwalał, drugi oceni, że żarcie było spalone, Ktoś trafi na dobry humor i szczodrość załogi, drugi już wbije się w zły moment itd;
a z rezerwacjami to jest tak czasem, że jak wiesz że na daną godzinę ma przyjść klient, który daje dobre napiwki (dobre czyli np u nas rzędu 100-200zł od klienta), to będziesz pilnował jego miejsca; oczywiście najlepiej poinformować wcześniejszego klienta, że od tej godz przy danym stoliku jest rezerwacja, ale potem niezręcznie kogoś wypraszać, więc zapewne wolą czekać na rezerwujących; Hrast w mojej ocenie 6 w skali 1-10

te kiero - byłeś może w Feralu? nie dane nam tam było się pojawić, kolejki spore, nigdy nie chciało się czekać zbyt długo. Ciekaw jestem, czy rzeczywiście tak dobre jedzonko?

Właśnie, dziwiłem się strasznie tym kelnerom z Palmy i Nautici - takim zachowaniem znacząco zmniejszają swoje napiwki. A młodzi ludzie z Hrasta po naszych wizytach byli ...zadowoleni:) Podobnie, jak i my z jedzenia i obsługi. Miałem wrażenie, jakby Ci starsi kelnerzy byli uprzedzeni do Polaków - kwestia doświadczeń z naszymi rodakami? Sam nie wiem.
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 12:18

krispinus napisał(a):
rzdrozny napisał(a):Wróciłem z Breli .....

Bardzo konkretnie i na temat...
Pochwalam taką formę przekazywania informacji :)

W 2012 byliśmy ciut poniżej - w Vanji.

W "Twoim" sklepiku bywałem każdego ranka po pieczywko i Karlovaćko (dwa podstawowe produkty :wink: )

Widzę, że w temacie konob nic się nie zmieniło - nadal Hrast namber łan.

Ach ta Brela... Nam postawiła tak wysoko poprzeczkę, że przez lata nie mogliśmy się zdecydować na żadną inną miejscówkę i (coby się nie rozczarować) nie jeździliśmy do Cro wcale :|

Ciekaw jestem jak u Was z porównaniami ?

Miałem ofertę z Vanji - zrezygnowałem z uwagi na niższe położenie i słabszy widok z okna. Codziennie obok niej przechodząc, zastanawiałem się, czy rzeczywiście te widoki takie słabe. Jak oceniasz?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.08.2016 12:34

rzdrozny napisał(a):te kiero - byłeś może w Feralu? nie dane nam tam było się pojawić, kolejki spore, nigdy nie chciało się czekać zbyt długo. Ciekaw jestem, czy rzeczywiście tak dobre jedzonko?

również skończyło się na oczekiwaniu, chciałem spróbować po dobrych opiniach na tripadvisor-ze, moja druga połówka dość niecierpliwa i zwykle trafialiśmy gdzie indziej, mały lokal dlatego kolejki...
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 12:52

app:
- Podrace 25a - app Vranjes - pokój 4+1, dla rodziny 2+2 - czysto, fajny widok z tarasu, 2 łazienki, sklep w budynku, jedyny w okolicy (super sprawa! - rano po bułeczki, masełko, jogurciki, przy wyjściu na plażę Karlovacko:)
- w sklepie taniej niż w Konzumie w centrum - sprawdziłem na piwie, oliwkach, lodach, jogurtach, wędlince, serach, itp.
- prywatne zejście na plażę - zamykane na klucz - strome, ale urokliwe
- droga wzdłuż ulicy - przyjemniejsza, acz dłuższa

Brela:
- w porównaniu z Makarską i Baśką, która leży obok - bajka! Makarska - tłulmy i chińszczyzna, Baśka mniejsze, ale też tłumy.
Brela i dłuuuuuugo ..nic
- restauracja La Bomba - fajna obsługa, luz blues, ale żarcie średnie (sprawdzone na kilku różnych daniach). Mojito drogie, ale przednie. Tak rzekły kobietki. Miejscówka i stoliki pod krzaczorami i na plaży - ideał!
- restauracja Nautica - obsługa tragiczna, czuć PRL-em, jedzenie słabe (czarne risotto absolutnie nie, mięsa niedoprawione) - nie polecam. Byłem świadkiem wyproszenia gości, bo ..."mają rezerwację".
- restauracja Palma - obsługa podobna, jak w Nautice - wydaje im się, że jak będą mówić pod nosem w obcych językach, to nikt nie zrozumie. Poganiają z zamówieniami. Jedzenie lepsze niż w Nautice.
- restauracja Hrast - byliśmy 4-krotnie. I niech to świadczy o jakości jedzenia, obsługi. Kalmary z grilla z kluseczkami szpinakowymi - cudne.

Reszta później.

Dalsza część wskazówek:

Brela
kuny - nie polecam wymiany na poczcie - nie dość, że kurs identyczny, jak w kantorze za Hrastem i Feralem to kobitka spisuje każdy banknot! Tak, spisuje nr seryjny każdego. Jak się trafi na delikwenta, co przyniesie sporą sumę w niskich nominałach to się trochę postoi.
banki - polecam wymianę w bankach (ja akurat wymieniałem w Dubrovniku - 11 kun oszczędności na 100euro) - w Breli chyba brak
sport - idealne miejsce dla biegaczy - promenadą, codziennie rano, super
domowe wyroby - w Breli o to ciężko, lepiej przejść promenadą i plażą do Baśki Vody lub kupić jadąc do Dubrovnika
owoce - tańsze w sklepach, ale najlepsze na stoisku w centrum - młode dziewczyny sprzedają - słodsze winogrona, lepsze arbuzy, super nektarynki, itp.
piekarnie - duży wybór - dla facetów idealne pity z mięsem - 6kun, pożywne, smaczne - długie paluchy z ichniego ciasta niby francuskiego nadziane mielonym mięsem - dla dzieci słodkie strudle, inne ciacha
oliwa - warto spróbować oliwy w restauracjach, ze świeżym pieczywem - jedna z lepszych oliwek świata. pycha. A potem kupić domową na straganach.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 04.08.2016 14:27

rzdrozny napisał(a):Miałem ofertę z Vanji - zrezygnowałem z uwagi na niższe położenie i słabszy widok z okna. Codziennie obok niej przechodząc, zastanawiałem się, czy rzeczywiście te widoki takie słabe. Jak oceniasz?

Widok z okna słabszy 8O :?:
Zależy co kto lubi... jak dla mnie niczym nie zmącony widok na morze to kwintesencja wypoczynku.

Obrazek

Na skałkę z balkonu....

Obrazek

....z łóżka...

Obrazek

Obrazek

...i dostępna piwniczka na sprzęty plażowe... 1,5 m.n.p.m. - bezcenna :D

Obrazek

Nie mam punktu odniesienia, bo w Twojej kwaterze nie byłem, a z poziomu minimarketu widok był średni, jak pamiętam :oczko_usmiech:
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 04.08.2016 14:44

hmmm, jednak nie słabszy... po prostu inny:) są plusy Vanji i Vranjesa - może następnym razem skuszę się na Vanję...

WIdok.jpg

Panorama_cro.jpg
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 04.08.2016 15:00

Widoczki też super.

W kierunku Pisaka i na wyspę Brać całkiem podobnie.

Ew. załączę, jak się dokopię do pozostałych zdjęć ... lekki bajzel mam w "dziale foto" :|, a Brelka była 4 lata temu.
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 04.08.2016 15:05

rzdrozny napisał(a):
algirdas napisał(a):

Mam zupełnie odmienne zdanie na temat tej knajpy. Zarówno na temat jedzenia (choć tam jedliśmy głównie pizzę, lecz nie tylko), jak i obsługi. Ja nie mam nic im do zarzucenia. Zaraz po Plimie najlepsza z testowanych przez nas knajp. Wypraszanie jeszcze mi się tam nie trafiło, nawet nie byłem świadkiem. Jeżeli siadasz, to informują za każdym razem, że na konkretną godzinę mają rezerwację i pytają czy się wyrobisz. Dodam, że byłem tam 4 lata z rzędu :) jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził, proste.

Masz prawo mieć odmienne zdanie:) Nikt w tą chyba nie wątpi... Ale pozwól i mnie mieć również:)
Co do szczegółów - Wy jedliście pizze, my: ryby, owoce morza, mięsa, risotto, kotlety, spaghetti i ...pizzę. Pizza wg mnie w większości restauracji w Chorwacji jest znacznie lepsza niż w Polsce. W Nautice również. Większość innych potraw pozostawiała wiele do życzenia.

Wypraszanie Tobie się nie trafiło, mnie również:) Ale świadkiem byłem takowego.

Nie siadam, gdy informują, że mają rezerwację - nie spieszę się przy jedzeniu, nie poganiam dzieci.

Tak, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Ale opinie swoje wyrażam dosyć klarownie i mam do tego prawo. Nie polecam Nautici z uwagi na słabe jedzenie i dramatycznie złą obsługę.

Ależ ja Ci tego prawa nie odbieram. Napisałem, że jedliśmy głównie pizzę, nie wyłącznie ;)
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 05.08.2016 14:30

kasia.2377 napisał(a):
Która to linia zabudowy? Ciężko maszerować na plażę i wracać :?

Obrazek

To dokładnie ten domek zaznaczony na zdjęciu, ul. Biskupa Biankovica, równoległa do promenady.
Wychodzisz z domu i masz od razu zejście na plażę. Jakby co to nagrałam filmik jak wygląda dojście do plaży, mogę podrzucić :)

Hej
Dziękuję i poproszę jeśli można :)
pioter79
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioter79 » 05.08.2016 14:51

krispinus poproszę o namiary na Twoją kwaterę na PRIV.

Dziękuję

PG
MączeK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MączeK » 05.08.2016 15:37

Kochani nigdy nie byłem po za przejazdem na Riwierze Makarskiej lub przed np: Brela zawsze jeździłem do Plat, Mlimi wybieramy się ze znajomymi od 15 Września na dwa tygodnie oczywiście w kierunku Dubrovnika lecz zastanawiamy się czy nie wrócić po dwóch dniach gdzieś do Makarskiej lub okolic ze względu na to że w Plat może być trochę nudnawo, czy jesteście coś w stanie polecić? Brela?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.08.2016 15:50

MączeK napisał(a):Kochani nigdy nie byłem po za przejazdem na Riwierze Makarskiej lub przed np: Brela zawsze jeździłem do Plat, Mlimi wybieramy się ze znajomymi od 15 Września na dwa tygodnie oczywiście w kierunku Dubrovnika lecz zastanawiamy się czy nie wrócić po dwóch dniach gdzieś do Makarskiej lub okolic ze względu na to że w Plat może być trochę nudnawo, czy jesteście coś w stanie polecić? Brela?

Brela warto :lol:
MączeK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MączeK » 05.08.2016 17:22

Janusz Bajcer napisał(a):
MączeK napisał(a):Kochani nigdy nie byłem po za przejazdem na Riwierze Makarskiej lub przed np: Brela zawsze jeździłem do Plat, Mlimi wybieramy się ze znajomymi od 15 Września na dwa tygodnie oczywiście w kierunku Dubrovnika lecz zastanawiamy się czy nie wrócić po dwóch dniach gdzieś do Makarskiej lub okolic ze względu na to że w Plat może być trochę nudnawo, czy jesteście coś w stanie polecić? Brela?

Brela warto :lol:

Jakieś porównanie pomiędzy Zupa Dubrovnicka, a Brela nie chce jechać centralnie do Malarskiej bo tłok i obraz jaki tam zastałem przejazdem nie przypomina mi zupełnie Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela czy warto??? - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone