Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy warto???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.07.2024 09:37

leswac napisał(a):
kostef napisał(a):6 razy w Breli bodajze bylem i nigdy tego serca nie widzialem i nigdy nie bylem na wspomnianej wyzej plazy :O

:coool: :coool: :coool: no widzisz...miejsce tak jak pisałem nie znajduje sie w samym centrum Breli ale w Breli Stomarica (można sprawdzić na mapie). Serducho jest jak się idzie z samej Breli na zachód promenadą. Mijamy konobę LaBomba i dalej bar "Waikiki". Dalej idziemy ciągle promenada na zachód. Plaża nazwya się Podcravlje i znajduje się jeszcze na kilkadziesiąt metrów na zachód od serducha przy konobach Sirena i Plima gdzie jest wyśmienite jedzenie. :verryhappy:

W Waikiki i La Bombie popijałem jak jeszcze miałem bujne włosy :lol: a w Plimie pożerałem owoce morza jak jeszcze lekarz nie czepiał się wagi ;)
Piękna sprawa @leswac, aż by się chciało.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 10:03

te kiero napisał(a):
leswac napisał(a):
kostef napisał(a):6 razy w Breli bodajze bylem i nigdy tego serca nie widzialem i nigdy nie bylem na wspomnianej wyzej plazy :O

:coool: :coool: :coool: no widzisz...miejsce tak jak pisałem nie znajduje sie w samym centrum Breli ale w Breli Stomarica (można sprawdzić na mapie). Serducho jest jak się idzie z samej Breli na zachód promenadą. Mijamy konobę LaBomba i dalej bar "Waikiki". Dalej idziemy ciągle promenada na zachód. Plaża nazwya się Podcravlje i znajduje się jeszcze na kilkadziesiąt metrów na zachód od serducha przy konobach Sirena i Plima gdzie jest wyśmienite jedzenie. :verryhappy:

W Waikiki i La Bombie popijałem jak jeszcze miałem bujne włosy :lol: a w Plimie pożerałem owoce morza jak jeszcze lekarz nie czepiał się wagi ;)

Przyjacielu Drogi sam wiesz doskonale o czym piszemy......dlatego jadę do Breli Stomarica 10 raz :glupek:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 09.07.2024 10:12

Powiem szczerze, że podziwiam - 10 raz w to samo miejsce... Ale każdy wypoczywa po swojemu. Widocznie trafiliście swoje miejsce i bardzo dobrego gospodarza.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 10:26

Koenig napisał(a):Powiem szczerze, że podziwiam - 10 raz w to samo miejsce... Ale każdy wypoczywa po swojemu. Widocznie trafiliście swoje miejsce i bardzo dobrego gospodarza.

miejsce doskonałe. wyjazdy organizujemy we własnym zakresie. w tym roku lecimy na cały dzień do Trpanij i nawiedzić Makłowicza w jego hacjendzie (nieźle się naszukałem zanim go namierzyłem). poza tym mamy statki które kursują na wysypy a tam jest co zwiedzać.......a co do gospodarzy to już kiedyś pisałem, że to już raczej rodzina a nie gospodarze. oni byli kilka razy u nas w Poznaniu a i my poza sezonem też ich odwiedzaliśmy w Splicie tam gdzie mieszkają poza sezonem. święta Wielkanocne, Boże Narodzenie Sylwester też razem jak to tylko możliwe. więc to już zupełnie inne układy i stosunki niż zwykłe "turysta-gospodarz"
:mg: :mg: :mg:
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 09.07.2024 10:57

leswac napisał(a):A upały ? No cóż powiem tak dla mnie im cieplej tym lepiej. Po to jadę do Chorwacji abym miał pewny piec :hut: na plaży siedzimy od 9.00 do 17.30 praktycznie codziennie przez ponad 2 tygodnie (wyjątek wyjazdy we własnym zakresie w tym roku Imotski, Peljeśac i Mostar oraz Medugorje)

To chyba mamy tych samych przodków bo mam dokładnie tak samo :mg: im cieplej tym lepiej i nienawidzę zimy śniegu mrozów itp. Ale takie srogie temperatury trzeba lubić i takich ludzi (przynajmniej dookoła mnie) jest niewiele.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 11:04

może masz rację. mówią że się urodziłem pod kotłem w piekle :zeby: cokolwiek to znaczy
dlatego tak kocham upały i żar lejący się z nieba :glupek:
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 10.07.2024 06:34

leswac napisał(a):
te kiero napisał(a):
leswac napisał(a):

Przyjacielu Drogi sam wiesz doskonale o czym piszemy......dlatego jadę do Breli Stomarica 10 raz :glupek:

Serce namierzyłem już, ale czy tam dojdę to nie wiem :D Do Punta Rata zdyszani szliśmy, ale może, może się uda.
A jeszcze plecak z foto na plecach...ach
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 11.07.2024 06:14

Dacie radę :mg: :mg: :mg: warto. polecam konoby Plima i Sirena przy samej plaży kawałek za barem Waikiki :mg: :mg: :mg:
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 23.07.2024 10:19

leswac napisał(a):Dacie radę :mg: :mg: :mg: warto. polecam konoby Plima i Sirena przy samej plaży kawałek za barem Waikiki :mg: :mg: :mg:

Nie doszliśmy :D

To kawał drogi.
A było ciepło.
Może za rok :)
kostef
Odkrywca
Chorwacja / Brela i okolice - czy wrócę ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 23.07.2024 10:35

Cześć,
Domyślam się i widzę to że mam inny punkt widzenia niż inni - ale jak ktoś chce to przeczyta, skrytykuje, albo nawet się zgodzi.

Pisałem drobiazgowo w innych wątkach tematycznych, ale tutaj ogólnie.
Nie znam całej Chorwacji - byłem kilka razy, kocham miejsca, które odwiedziłem. Z łzą w oku (nie jedną, nie raz - wyjeżdzam).
Ale martwi mnie sytuacja, która zaczyna mieć miejsce.

Znalazłem swój komentarz że 50hrk za leżak i 40hrk za parasol to przesada.
No cóź. 10 (a widziałem nawet 12) euro za leżak i 8€ za parasol... to przesada.

Skutkiem tego jest to że ponad połowa leżaków na plaży jest niezajęta. Przecież tutaj nie ma paliwa, praktycznie amortyzacji - ktoś mógłby je wynajać i na nich leżeć. Stoją puste (i zajmują plaże) - bez sensu.

Parasailing - kiedyś, co pół godziny, albo właściwie cały czas na niebie był 'balon'.
Teraz - 3 razy dziennie, a jak chciałem - to czekaliśmy aż 'kapitan' z domu przyjedzie, bo nie opłaca mu się czekać w 'porcie'.
Tutaj jest paliwo, może jakieś zużycie ale... 3 razy vs 30 razy - na pewno by to zarobiło na siebie - z resztą jak dawniej.

Jetski itp - to samo. Dużo dużo rzadzej.

Safari Buggy? 450€? nie warto. Gdyby po drodze byłoby jeszcze jakieś opowiadanie etc - OK, ale tak po prostu przejazd i tyle - można taniej wypożyczyć skuter czy quada i efekt ten sam.

Było to tańsze.

I do sedna.
Rozumiem podwyżkę 10% rok do roku
Ale nie 30%.
Co się stało że to podrożało a hotel przez 2 lata nie? Hotel ma nadal 100% obłożenia.

To zabija. Druga rzecz.
Wiem że ciąglę jestem w tym samym miejscu, ale przez 7 lat - NIC się nie zmieniło. OK jest PIĘKNIE, ale nic nowego, ani w menu konoby, ani Pani od lodów się nie zmienia - wiadomo nie takiej zmiany oczekuje, ale trzeba się rozwijać, trzeba iść do przodu.

Syf. W Breli pierwszy raz widzialem wysypujące się śmeici ze śmietników (a tak na prawdę zasłoniete śmietniki śmieciami), śmieci w takiej ilości na plaży - wiem że to ludzie ten syf robią (ale gdzie wyrzucić jak śmietnik pełen?) ale kiedyś ktoś plaże chyba czyścił co noc - chociażby 'tyle o ile' ale... zawsze coś.

W dwa dni mojego pobytu, w wodzie pływały śmieci i ... fekalia. Niby jakiś 'Włoch z jachtu' spuścił. Nigdy się z tym nie spotkałem, choć oczywiste jest to że wsio leci w morze.

Hotel - mimo że nie apartament, coraz mniej tam chorwatów. Nie znam dokładnych danych, ale powiedzmy że jakieś śniade ludzie, wymieszane z Chorwatami.
Plus taki że angielski mają w paluszku - tym małym. Ale ... nie mają w sobie tego ciepła, co inni mieszkańcy Dalmacji - a o to chodzi.

Krótko podsumowująć:
- oprócz tego że drastycznie drożeje
- widać cięcia w kosztach
- pojawia się brud
- a wszystko stoi w miejscu i jest cerowane, a nie wymieniane

Pytanie jest dlaczego - skoro płacimy tyle co chcą...

Czyżby Chorwaci powinni ... nauczyć się 'turystyki' na nowo, czy zmienia się podejście bo... turystów jest tak dużo, że nie muszą wracać? (mam na myśli podejście zarobić ile się da i zapomnieć).

My mamy dawać napiwki (sic! znów to nawiązanie do wątku z forum), nie śmiecić na plaży (to oczywiste), nie pić piwa, nie krzyczeć, nie grilować, a Oni co?

Po prostu. Czarnogóra tez jest piękna - tylko jest problem z ludźmi (jakość + ilość)... niech Chorwacji nie spotka podobny los - chociaż do tego daleko.
Krzychooo
Cromaniak
Re: Chorwacja / Brela i okolice - czy wrócę ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 23.07.2024 11:28

To uroki masowej turystyki, która dotarła i do Chorwacji... Na szczęście jeszcze nie we wszystkie zakątki, ale do niektórych popularnych miejsc w szczycie sezonu już nie warto moim zdaniem jechać.

Warto dodać, że masowa turystyka to broń obosieczna - spada nie tylko jakość usług, ale wraz z masowością spada też "jakość gości". Coraz więcej tych, którzy w nosie mają bogactwo przyrodnicze, historyczne czy kulturowe odwiedzanych miejsc, a liczą się wyłącznie słoneczna pogoda/atrakcyjne ceny/instagramowe fotki/odhaczenie kolejnego turystycznego celu...
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Chorwacja / Brela i okolice - czy wrócę ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.07.2024 11:39

Moim zdaniem wraz z ilością razy w cro, powinno się ogarniać miejsca które nie są turystycznymi molochami, tylko naszymi miejscami na Ziemi. Takich jest oczywiście coraz mniej ale można takie znaleźć. Tylko, że to trochę wysiłku. Jeśli zależy nam na wynajmowanych leżakach, parasailingu czy innych tematach typu dmuchańce to raczej nie tędy droga. Zawsze słyszę, ze przecież dzieciaki, że musi być rozrywka itp.... Jako stary zgred powiem, że kiedyś super zabawą było rzucanie kamieni do Jadrana i pływanie cały dzień z maską....
Pozdrav.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.07.2024 11:50

kostef napisał(a):Może za rok :)

To jednak pojedziesz? 8) :usmiechkrzywy:
Pozdrav.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 24.07.2024 09:19

Marlowe1994 napisał(a):
kostef napisał(a):Może za rok :)

To jednak pojedziesz? 8) :usmiechkrzywy:
Pozdrav.

Zobaczymy.
Plan jest taki aby w czerwcu gdzies lecieć, a we Wrzesniu moze odwiedzić Chorwacje - być może drogą lotniczą.
Jednak samochód to jest pewnego rodzaju stres:
1. My akurat mamy o 400km więcej niż ludzie, których spotkaliśmy - róźnica taka przy powrocie że my wracamy o 1, a oni o 22:30 kładą się do łóżek
2. Często zmieniam auta, nie wiem ktorym autem pojade, wiec tez nie na wszystkie mam assistance z 1500km
3. Ogolnie stanie w korkach, ktore to sa coraz czesciej nie sa zbyt przyjemne - w ubieglych latach tylko raz stalem w korku, w tym roku byly dwa - jeden na 30 min, drugi na 15 okolo - jesli dobrze pamietam bo staram sie te zle wspomnienia od razu zapominac.

No i ogolnie, roznie bywa, wypadki, przypadki jak to ze w ubieglym roku opona nam strzelila.

Ale to wstępny plan.

Generalnie do Chorwacji mnie ciągnie, ale bez dziecka, ale chce aby i dziecko miało 100% wakacji na 100%.

A dot. postu jeszcze wyżej - dot. rozrywki dla dzieci czy dorosłych dzieci...

No po to jest, aby korzystać. Czasy się zmieniają i rzucanie kamieni do morza - ok, moje dziecko też jednego wieczora to robiło ... minęły. Mamy maski, pływaliśmy - do czasu az pojawila sie 'brazowa flaga'.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 24.07.2024 10:13

cześć

"Kostef"
Możesz napisać jaka to lokalizacja w Breli na tej plaży gdzie były fekalia w wodzie ? :ciska: ludzie to jednak świnie zwłaszcza na jachtach nowobogackich i z niczym się nie liczą....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela czy warto??? - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone