napisał(a) Baldini » 06.07.2024 19:24
Byłem w Breli w zeszłym roku, we wrześniu. Jak dla mnie :
1. Brela w porównaniu do Baśka Voda o wiele spokojniejsza. Mniej ludzi, bardziej wyciszona, o wiele bardziej klimatyczna ze względu właśnie na to, że jest bardziej górzysta. Ładna promenada do Baski. Chodziłem na plaże Maestral, choć Solinę miałem bliżej .
2. W Breli jest o wiele mniej knajpek, tak więc jeśli ktoś często jada w konobach, to Brela będzie słabym wyborem.
Jeśli chodzi o Skywalk, to polecam, a w zasadzie zalecam kupić bilet online i to na otwarcie z samego rana. Dlaczego? Po pierwsze: wjazd na górę odbędzie się szybko i bezproblemowo, bo jedzie tylko sznur samochodów w jedną stronę . Zjazd może być ciężki . Po drugie: warto najpierw pojechać w kierunku góry Sveti Jure, ale zatrzymać się trochę wcześniej, pod górą Vośac ,zostawić auto na parkingu i pieszym szlakiem ok. 30 min wejść sobie na górę , z której jest przepiękny widok na całą Rivierę Makarską przy wschodzącym nad górami słońcem. Po trzecie: z rana można zobaczyć dziko biegające konie po drodze na Sveti Jure. Po czwarte: z rana jest chłodniej i przez to przyjemniej się zwiedza cały park Bikovo Po piąte : oczywiście Skywalk. Ja trochę się zgapiłem, ale jest więcej rzeczy do zobaczenia w Biokovo.
W każdym razie polecam bardzo.