Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy warto???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.07.2024 23:13

Zacheusz napisał(a):Mam pytanko odnośnie Skywalk. Czy prawdą jest, że można tam przebywać tylko określony czas? Chodzi mi o wyprawy np. busem. Bo spierałem się z kolesiem handlującym tymi wycieczkami w Breli. Czy ktoś coś wie na w/w temat?

Jedyne info jakie kojarzę to "maksymalny czas przebywania na platformie szklanej wynosi 10 minut." Ale tego raczej nikt nie sprawdza. O busach nic nie znalazłem.
Może ty coś znajdziesz na stronie https://pp-biokovo.hr/en/skywalk-biokovo
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 06.07.2024 03:54

Skywalk jest czynny od 6.00 do 22.00 ale ostatni wjazd jest puszczany o 19.00 :mg:
Trzeba pamiętać tylko że wjazd z wykupionym biletem "online" od 2022 roku obowiązuje ta zasada wprowadzona przez Chorwatów.
Bilety kupujemy "online" z pięciodniowym wyprzedzeniem :mg:
Na tarasie widokowym może przebywać jednocześnie 30 osób ale nie słyszałem o limitach czasowych na samym tarasie.
Byliśmy i jakoś nikt nie poganiał aby po jakimś czasie schodzić z tarasu........ :mg: wszyscy sami zeszli po zrobieniu pamiątkowych zdjęć........
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 06.07.2024 08:37

Brela czy warto ? Moim zdaniem jak najbardziej ale chyba w formie jednodniowych wypadów z okolicznych miejscowości.
Parkowaliśmy przy kościele.
Bardzo stromo. Jak ktoś lubi wspinaczkę to polecam. Plusem są bardzo fajne plaże i widoki.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2024 11:00

Mnie na ten przykład nie trzeba przekonywać do Breli... w końcu założyłem KMB 8) :)
Brela miała nawet być w Styczniu tego roku, ale zdecydowała odległość oraz bardzo niewiele dostępnych kwater - lub bardzo drogie jak na zimę - + niewiele otwartych lokali.

Gdybym wybierał się ponownie to zapewne celowałbym w odleglejsze dzielnice niż samo Soline. Brela stała się bardzo popularna i ta masa narodu, którą 3x napotkałem na Punta Rata skutecznie mnie zniechęciła do tego rejonu, a ścisły sezon to nie był.
Baldini
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baldini » 06.07.2024 19:24

Byłem w Breli w zeszłym roku, we wrześniu. Jak dla mnie :
1. Brela w porównaniu do Baśka Voda o wiele spokojniejsza. Mniej ludzi, bardziej wyciszona, o wiele bardziej klimatyczna ze względu właśnie na to, że jest bardziej górzysta. Ładna promenada do Baski. Chodziłem na plaże Maestral, choć Solinę miałem bliżej .
2. W Breli jest o wiele mniej knajpek, tak więc jeśli ktoś często jada w konobach, to Brela będzie słabym wyborem.

Jeśli chodzi o Skywalk, to polecam, a w zasadzie zalecam kupić bilet online i to na otwarcie z samego rana. Dlaczego? Po pierwsze: wjazd na górę odbędzie się szybko i bezproblemowo, bo jedzie tylko sznur samochodów w jedną stronę . Zjazd może być ciężki . Po drugie: warto najpierw pojechać w kierunku góry Sveti Jure, ale zatrzymać się trochę wcześniej, pod górą Vośac ,zostawić auto na parkingu i pieszym szlakiem ok. 30 min wejść sobie na górę , z której jest przepiękny widok na całą Rivierę Makarską przy wschodzącym nad górami słońcem. Po trzecie: z rana można zobaczyć dziko biegające konie po drodze na Sveti Jure. Po czwarte: z rana jest chłodniej i przez to przyjemniej się zwiedza cały park Bikovo Po piąte : oczywiście Skywalk. Ja trochę się zgapiłem, ale jest więcej rzeczy do zobaczenia w Biokovo.
W każdym razie polecam bardzo.
kyniu1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kyniu1978 » 08.07.2024 07:37

Witam.
Wybieram się pierwszy raz do Chorwacji, ze względu na klimatyczne plaże wybrałem Brelę jako miejsce docelowe na 5 nocy. Patrząc jednak na prognozy pogody na okres około 20 lipca jestem trochę przerażony zapowiadanymi około 40 stopniowymi upałami :D Z tego właśnie względu zawsze w wakacje omijałem Chorwację. Wiem, że to kwestia subiektywna ale powiedźcie mi jak w tym miejscu znosi się takie upały, czy ze względu na bliskość morza i wiatr da się to wytrzymać? Zamierzam też przez te 5 dni odbyć co najmniej 3 wycieczki samochodem (Peljesac, Bośnia i Spli + Trogir) więc trochę czasu spędzę w klimatyzowanym samochodzie.
Mocno się zastanawiam, nad zmianą lokalizacji na taką z bardziej przyjazną temperaturą, tylko, że w emailu gospodarz napisał, że w przypadku rezygnacji na 30 i mniej dni przed przyjazdem trzeba pokryć koszt całej rezerwacji ale nie ma numeru mojej karty więc kasy nie ściągnie, straciłym jedynie 100 EUR zaliczki chyba, że znajdę kogoś kto przejmie nocleg.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.07.2024 10:16

Byłem w Breli przy 43 st upale i tyle to w ceniu pokazywało... grunt to nie mieć lokum w wyższych partiach Breli, bo na każdym powrocie z dołu dodatkowy "prysznic".
W Bośni (Mostar) lżej nie będzie, w tym kotle potrafi być jeszcze cieplej.
Przy takim pobycie pomagało tylko siedzenie w wodzie i dychanie przy klimie w App
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 08.07.2024 10:51

Troszkę inaczej się tam odbiera taką temperaturę, ale i tak nie wyobrażam sobie nie mieć choć odrobiny wytchnienia w cieniu.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 09.07.2024 06:31

kyniu1978 napisał(a):tylko, że w emailu gospodarz napisał, że w przypadku rezygnacji na 30 i mniej dni przed przyjazdem trzeba pokryć koszt całej rezerwacji ale nie ma numeru mojej karty więc kasy nie ściągnie, straciłym jedynie 100 EUR zaliczki chyba, że znajdę kogoś kto przejmie nocleg.

Gdzie jest ten taki aktywny user, co uczył dobrych nawyków w Chorwacji?
Tutaj jest pożywka dla niego.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 07:36

nie wyobrażam sobie wakacji w innym miejscu. Do Breli a konkretnie Brela Stomarica jeżdżę od roku 2013. :mg:
co roku do tych samych gospodarzy, więc jąde jak do siebie jak do rodziny. :zeby: i tak jesteśmy traktowani. nigdy nie było żadnych problemów z zakwaterowaniem, kosztami, zaliczkami itp.
Piękne plaże a nasza ulubiona do Podckravlje przy konobach Plima i Sirena. Stomarica ma to do siebie że jest na uboczu i do centrum Breli idzie się dobre 25 minut spacerkiem........
A upały ? No cóż powiem tak dla mnie im cieplej tym lepiej. Po to jadę do Chorwacji abym miał pewny piec :hut: na plaży siedzimy od 9.00 do 17.30 praktycznie codziennie przez ponad 2 tygodnie (wyjątek wyjazdy we własnym zakresie w tym roku Imotski, Peljeśac i Mostar oraz Medugorje)
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 09.07.2024 08:00

leswac napisał(a):nie wyobrażam sobie wakacji w innym miejscu. Do Breli a konkretnie Brela Stomarica jeżdżę od roku 2013. :mg:
co roku do tych samych gospodarzy, więc jąde jak do siebie jak do rodziny. :zeby: i tak jesteśmy traktowani. nigdy nie było żadnych problemów z zakwaterowaniem, kosztami, zaliczkami itp.
Piękne plaże a nasza ulubiona do Podckravlje przy konobach Plima i Sirena. Stomarica ma to do siebie że jest na uboczu i do centrum Breli idzie się dobre 25 minut spacerkiem........
A upały ? No cóż powiem tak dla mnie im cieplej tym lepiej. Po to jadę do Chorwacji abym miał pewny piec :hut: na plaży siedzimy od 9.00 do 17.30 praktycznie codziennie przez ponad 2 tygodnie (wyjątek wyjazdy we własnym zakresie w tym roku Imotski, Peljeśac i Mostar oraz Medugorje)

Szanuje tyle godzin na plaży 8O My Breli co prawda jako bazy noclegowej nie traktujemy ale jak jesteśmy w Dalmacji to Punta Rata i nurkowanie w koło kamienia obowiązkowo!
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 08:03

sama Brela koło "Kamen Brela" i na plaży Punta Rata przeładowana w sezonie dlatego preferujemy plaże leżące w kierunku Jakiruśy na zachód od samego centrum Breli. :verryhappy:
takie tam zdjęcia dla niezdecydowanych i wahających się czy warto :papa:
Załączniki:
20230820_125156.jpg
20230820_121054.jpg
20230820_120821.jpg
20230820_120537.jpg
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 08:10

i jeszcze parę fotek to okolicę Brela Stomarica i plaża Podckravlje :hut: :hut: :hut:
Załączniki:
20230822_144757.jpg
20230822_093017.jpg
20230820_124502.jpg
20230820_100608.jpg
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 09.07.2024 08:51

6 razy w Breli bodajze bylem i nigdy tego serca nie widzialem i nigdy nie bylem na wspomnianej wyzej plazy :O
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 09.07.2024 09:12

kostef napisał(a):6 razy w Breli bodajze bylem i nigdy tego serca nie widzialem i nigdy nie bylem na wspomnianej wyzej plazy :O

:coool: :coool: :coool: no widzisz...miejsce tak jak pisałem nie znajduje sie w samym centrum Breli ale w Breli Stomarica (można sprawdzić na mapie). Serducho jest jak się idzie z samej Breli na zachód promenadą. Mijamy konobę LaBomba i dalej bar "Waikiki". Dalej idziemy ciągle promenada na zachód. Plaża nazwya się Podcravlje i znajduje się jeszcze na kilkadziesiąt metrów na zachód od serducha przy konobach Sirena i Plima gdzie jest wyśmienite jedzenie. :verryhappy:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Brela czy warto??? - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone