Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela czy Duce

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
glenart
Plażowicz
Brela czy Duce

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 07:54

Witam, chciałbym wybrać się pierwszy raz do Chorwacji w drugiej połowie sierpnia na 10 dni (2 osoby dorosłe + 1 dziecko (4,5 roczne)).

Wybór padł na BRELĘ lub DUCE chociaż nic nie jest jeszcze przesądzone.

Proszę Was o opinię, gdzie lepiej się zatrzymać (patrząc pod kątem dziecka) BRELA czy DUCE.

Chcemy jechać w ciemno.

Gdzie szybciej znajdziemy nocleg (oczywiście w rozsądniej cenie) ?.

Może ktoś z Was był już tu i tu i ma już swoje zdnie wyrobione.

Za wszystkie informację / porady z góry dziękuję.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 07:58

Miejsca w mojej opinii są nieporównywalne,
nie każ mi proszę rozwijać wątku...

Ps. W Duće prędzej znajdziesz noclegi jadąc w ciemno, za rozsądne pieniądze....
glenart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 08:29

Torac napisał(a):Miejsca w mojej opinii są nieporównywalne,
nie każ mi proszę rozwijać wątku...

Ps. W Duće prędzej znajdziesz noclegi jadąc w ciemno, za rozsądne pieniądze....

Proszę rozwiń wątek. Jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 08:44

Jednak?

- Duce to miejscowość gdzie 95% kwater znajduje się za Jadranką (pomimo autostrady)- najbardziej ruchliwa magistrala drogowa w Cro. W Breli wszystko jest wciśnięte pomiędzy morzem a drogą. Nie dość, że masz świst jeżdżących samochodów to naprawdę trudno przekroczyć tą drogę.
- dominująca większość areału plażowego Duce to odkryty teren, brak cienia. W Breli jest bardzo dużo dających cień i fajnie wyglądających pinii .
- Plaże Duce podzielone są nie wiem czym, jakieś sztuczne nasypy. Brela to naturalne zatoki poprzedzielane skałami.
- Zaletę Duce jest jej dostępność ( w liceum jest zawsze taka dziewczyna o podobnej zalecie :D ) i cena .
Ostatnio edytowano 02.06.2014 08:56 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 02.06.2014 08:55

Torac zapewne potwierdzi (choć w sumie już to zrobił):

Porównywanie Duce do Breli to .... nietakt :)

ALE!!!! jak już wielokrotnie tu pisałem:
"jeden lubi jak mu Cyganie grają, a drugi jak mu skarpety śmierdzą"
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 08:59

Hadler napisał(a):
Porównywanie Duce do Breli to .... nietakt

Staram się zachować obiektywizm ale niestety jest jak powyżej.
Jeśli jedziesz w ciemno w mega sezonie i nie chcesz się wypstrykać z pieniędzy to wybierz sobie mieścinę na riv. omiskiej której będzie Ci dobrze ; Mimice, Pisak, Stanici itp
glenart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 09:11

Super, dziękuję Wam za szybką odpowiedź.

Powiedźcie jeszcze, kiedy najlepiej wyjechać w ciemno. W sobotę wieczorem i w niedzielę rano przyjazd, czy niedziela wyjazd i poniedziałek przyjazd (pod kątem znalezienia lokum).

Czy 50 euro/nocleg za 3 osoby to dla Was dużo ?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 09:21

glenart napisał(a):Super, dziękuję Wam za szybką odpowiedź.

Powiedźcie jeszcze, kiedy najlepiej wyjechać w ciemno. W sobotę wieczorem i w niedzielę rano przyjazd, czy niedziela wyjazd i poniedziałek przyjazd (pod kątem znalezienia lokum).

Czy 50 euro/nocleg za 3 osoby to dla Was dużo ?

Poniedziałek rano przyjazd to optimum, każdy chce zahaczyć o weekend i jeszcze ludzie nie wyjeżdżają .
50E w Breli to niska cena - nie każdy Ci puści za takie pieniądze, ale na miejscu warto ponegocjować i za tyle jest to realne. Inne miejsca w ciemno to starczy bez większego problemu.

glenart napisał(a):Czy 50 euro/nocleg za 3 osoby to dla Was dużo ?

trudno powiedzieć, ale raczej tak. Przestałem do Cro jeździć (na razie) :D

Skąd jesteś ?
glenart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 09:27

Nowy Sącz, także Słowacja, Węgry i Chorwacja. Do Breli mam 1200 km.

Chciałem uaktualnić profil, ale jeszcze jestem za młody na forum ;-).

Chce jechać w ciemno, ponieważ jeszcze nie wiem jak będzie z urlopem i pieniążkami, dlatego jak na pierwszy raz to idę na całość ;-).

Mam nadzieję, że z sukcesem :-)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 09:28

glenart napisał(a):
Chce jechać w ciemno, ponieważ jeszcze nie wiem jak będzie z urlopem i pieniążkami, dlatego jak na pierwszy raz to idę na całość ;-).

Mam nadzieję, że z sukcesem :-)

I bardzo dobrze czynisz, zawsze stwórca daje premię za odwagę...
glenart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 09:41

Dzięki :D

Może jeszcze jakieś porady ?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2014 09:44

glenart napisał(a):Dzięki :D

Może jeszcze jakieś porady ?

"Sil wu ple" :

- rafting Cetiną (odważny jesteś to dzieciaka zabierzesz) :D
- Trogir
- sv. Jure

- fakultatywnie : Mostar+Krvavica, Dubrovnik , Krka,
- po drodze : Plitvice
glenart
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glenart » 02.06.2014 10:01

Torac napisał(a):"Sil wu ple" :

- rafting Cetiną (odważny jesteś to dzieciaka zabierzesz) :D
- Trogir
- sv. Jure

- fakultatywnie : Mostar+Krvavica, Dubrovnik , Krka,
- po drodze : Plitvice

Super, dziękuję Ci bardzo :D :D :D
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 01.07.2014 21:29

Witam.
Właśnie w nocy wróciliśmy z Chorwacji. Był to nasze 3 wakacje ( 3 rok z rzędu) w tym pięknym małym kraju. Mały kraj na wielkie wakacje. Mieszkaliśmy między innymi 9 nocy w Tućepi. W tym czasie z powodu bliskości ( tylko 20min samochodem ) podjechaliśmy do Breli, łącznie dwa razy. Było by więcej razy ale nie wystarczyło czasu , pobyt się skończył. Powiem szczerze że widziałem na żywo już wiele miejsc w Chorwacji , ale Brela urzekła mnie swym pięknem szczególnie. Polecam Brele z szczerym sumieniem. Widziałem mnóstwo wolnych apartamentów i Chorwatów "łapiących" przy drodze turystów na wolne noclegi. Jeśli chodzi o dzieci to może być problem gdyż w Breli są strome zejścia na plaże , mnóstwo schodków. Choć nie wszędzie jest tak stromo i może dziecko da rade.
Rozmyślam tą miejscowość na kolejny wyjazd za rok. W Duce nie byłem więc nie wiem co lepsze.
50 Euro w sezon na 3 osoby to myślę że minimum. Ja płaciłem w sezonie za 2 osoby 30EUR za apartament bez wypasu w Rogoznicy. Na 4 osoby płaciliśmy przed sezonem 45 EUR w Ruskamen. A w Tućepi i Omiś płaciliśmy 20-22EUR za nocleg przed sezonem. Wszystko rezerwowane wcześniej, nigdy nie jechałem w ciemno.
Z doświadczenia wiem że większość ludzi ma pobyt od soboty do soboty. Chociaż ja jechałem tam w czwartek a wracałem w poniedziałek. Pozdrawiam.
Lily___
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lily___ » 02.07.2014 23:23

Witam.

mirasowski napisał(a): Widziałem mnóstwo wolnych apartamentów i Chorwatów "łapiących" przy drodze turystów na wolne noclegi.

potwierdzam
w zeszłym roku byliśmy z rodzinką w Breli

miejsce rezerwowaliśmy w styczniu
za 3-osobowy pokój z łazienką, kuchnią i balkonem zapłaciliśmy 40 euro (termin 29.06 - 9.07)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne