Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela Baska Voda - rowerem na promenadzie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 06.03.2011 10:11

Witam Wszystkich.

Chociaż czytam forum od roku to mój pierwszy post.
Wybieram się w tym roku po raz pierwszy do Cro od 20 sierpnia do 10 września. Trasą ze Świnoujścia przez Niemcy i Austrię a powrót przez Włochy-Wenecję.

Mamy dwójkę małych dzieci (3 lata, 1 rok)
Chcielibyśmy zabrać 2 rowery i podczepiany wózek dla dzieci. (mamy spore auto)
Wolimy miejsca raczej z dala od dużych miast, dyskotek itp. ale nie za daleko od szpitala, pogotoweia itp. - tak żeby szbko dojechać autem w razie potrzeby.

Wybór padnie na górną część Breli ale:

1. Czy pomiędzy Brelą a Baska Voda na promenadzie można jezdzić rowerem ? Tzn czy jest to prawnie dozwolone ? Chcielibyśmy robić powolne wycieczki od miasta do miasta. (nie po Jardance)
2. Czy jest dużo schodów na tej promenadzie ? Czy często trzeba będzie podnosić rowery ?
3. Czy na szerokość zmieści się dwuosobowy wózek (taki podczepiony z tyłu rowera) na tej promenadzie ?

Szukałem informacji na formum ale o rowerach niewiele kto pisze.
Patrze na gogole Earth ale tam też nie wszystkjo wyraźnie widać.
Niech się wypowie ktoś to chodził tą promenadą.

Bardzo dziękuję.

A może jednak wybrać Tucepi ? (ze względu na dzieci) A do Breli i Baskiej tylko pojezdzić rowerami ?
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 06.03.2011 10:20

Bylismy rok temu w Breli.Sa tam odcinki po których można jeździc.ale schodów jest naprawde sporo.Wydaje mi sie jednak ,że rowerki do dobry pomysł.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.03.2011 10:36

tomasz781 napisał(a):Bylismy rok temu w Breli.Sa tam odcinki po których można jeździc.ale schodów jest naprawde sporo.Wydaje mi sie jednak ,że rowerki do dobry pomysł.

Przepraszam , ale gdzie na promenadzie są schody ?
Pamiętam jeden odcinek przed samą Baśką który uniemozliwia jazdę oraz drugi który można ominąć prowadząc rowerek plażą.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.03.2011 10:47

A co do meritum . Jedrula - co masz na myśli pisząc górna Brela , mam nadzieję że nie Gorna Brela, ale jakaś okolica Luke , Jarduli i plaży Jakiruśa.
Nie przypominam sobie zakazu jazdy rowerem na całym odcinku ale niektóre fragmenty z uwagi na natężenie ruchu pieszego nierealne lub możliwe w niektórych porach dniach (wcześnie rano)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 06.03.2011 10:49

Brelska promenada niema ani jednego schodka mówimy o części od dzielnicy Jakirusa do Centrum to około 4-5 km . Jak wygląda promenada dalej w kierunku Baski nie wiem. O tej części o której piszę na 100% niema schodów ani jednego.
Promenada w lwiej części ma około 4m szerokości są nie wielkie przewężenia. Po promenadzie można poruszać się na rowerze, rolkach. Sporadycznie pojawia się skuter.
Małe przykłady <script src='http://img5.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr2028.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img713.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr2044.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img716.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr2060.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img28.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr2063.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img541.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr3175.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
<script src='http://img854.imageshack.us/shareable/?i=chrowacjanr2042.jpg&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 06.03.2011 10:55

Chodziło mi tylko o odcinek miedzy Brela a Baśką tam jest troszke schodków a poza tym pisałem ,że rowery to dobry pomysł.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 06.03.2011 10:58

Rowerem w miarę swobodnie pojeździsz jedynie od portu w Breli w stronę Pisaka a w stronę Baski nie polecam duży ruch pieszy , schody,dwie knajpki i nisko zwisające gałęzie drzew. :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ale takie schodki to dla Ciebie pikuś skoro rozważasz rowerm jeżdzić z Tucepi do Breli :lol:
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 06.03.2011 12:55

Z Tucepi miałem w planie pojechać od czasu do czasu autem do Breli a z tamtąd rowerami od plaży do plaży :-) aż taki kozak ze mnie nie jest :-)

Myślę o północnej Breli - Podrace lub nieco bardziej na północ Stomercia - zależy mi bardzo aby był dojazd rowerem od miejsca zamieszkania do centrum Breli i dalej do Baskiej Vody. (jeśli będzie tłum, mogę prowadzić rower, ważne żeby dzieci mogły podrzemać w ciągniętym wózku)

Czy ktoś może mi potwierdzić jak daleko sięga promenada na północ od Breli ? To znaczy do jakich dzielnic (plaż) do Stomarica czy Jakirusca mogę dojechać (przepchać wózek) ?

Próbuję się wstrzelić tak aby móc dojechać rowerem (choćby trzeba było trochę ponieść, podnieść) do różnych plaż trochę na południe trochę na północ.

Z jednej strony żona namawia mnie na to żeby rezerwować pokój już teraz bo dzieci itp. a z drugiej cenimy sobie spontaniczność i możliwość zmiany decyzji i wolimy pojechać "na żywioł" i szukać czegoś na miejscu.

Proszę potwierdzcie że spokojnie znajdę noclego po 20 sierpnia w tym rejonie. (jeśli nie będzie łatwo to jesteśmy gotowi 2-3 noce zapłcić extra za hotel lub cokolwiek droższego i w spokoju poszukać miejsca na stałe)

Dziękuję :-) Idę kupić wózek do roweru :-)

ps
swoją drogą sporo ludzi odpisało w tak krótkim czasie, chyba wszystcy planujecie już wyjazd :-)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.03.2011 13:14

To dojedziesz sobie do portu w Breli, póżniej pod górkę,skręcisz w Frankopanską w prawo i po przejechaniu ok. jednego kilometra jesteś w Baskiej Vodzie
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.03.2011 13:19

jedrula napisał(a):Z Tucepi miałem w planie pojechać od czasu do czasu autem do Breli a z tamtąd rowerami od plaży do plaży :-) aż taki kozak ze mnie nie jest :-)

Będzie jedynie problem z zaparkowaniem w pobliżu morza

jedrula napisał(a):Myślę o północnej Breli - Podrace lub nieco bardziej na północ Stomercia - zależy mi bardzo aby był dojazd rowerem od miejsca zamieszkania do centrum Breli i dalej do Baskiej Vody. (jeśli będzie tłum, mogę prowadzić rower, ważne żeby dzieci mogły podrzemać w ciągniętym wózku)

Ten odcinek będzie najtrudniejszy. Parę schodków na wlocie do Baśkiej oraz duży ruch pieszy na odcinku Punta Rata (skałka) do Baśkiej

jedrula napisał(a):Czy ktoś może mi potwierdzić jak daleko sięga promenada na północ od Breli ? To znaczy do jakich dzielnic (plaż) do Stomarica czy Jakirusca mogę dojechać (przepchać wózek) ?

Właśnie do Luka przy Jakiruśa beach! I tamte tereny ofocone przez Consetta najbardziej do ruchu rowerowego polecam.

jedrula napisał(a):Z jednej strony żona namawia mnie na to żeby rezerwować pokój już teraz bo dzieci itp. a z drugiej cenimy sobie spontaniczność i możliwość zmiany decyzji i wolimy pojechać "na żywioł" i szukać czegoś na miejscu.

Możesz śmiało jechać w ciemno, jeżeli nie jesteś typem który chce mieć wszystko pozałatwiany przed

jedrula napisał(a):Proszę potwierdzcie że spokojnie znajdę noclego po 20 sierpnia w tym rejonie. (jeśli nie będzie łatwo to jesteśmy gotowi 2-3 noce zapłcić extra za hotel lub cokolwiek droższego i w spokoju poszukać miejsca na stałe)

Tym bardziej , jak wyżej!

Dziękuję :-) Idę kupić wózek do roweru :-)

jedrula napisał(a):ps
swoją drogą sporo ludzi odpisało w tak krótkim czasie, chyba wszystcy planujecie już wyjazd :-)

Nie inaczej , ale połowę moich Brelskich wypadów robiłem w ciemno!
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 06.03.2011 13:32

bardzo dziękuję, to istny miód na nasze serca, zdecydowanie nie jestem typem zapinania wszystkiego na ostatni guzik... ale zawsze przezornie zabieram więcej kasy niż mogę :-)

Cel wybrany: północne dzielnice Breli
data: albo 18(czwartek) albo 22(poniedziałek) sierpnia - tu się jeszcze zastanowie kiedy będzie luźniej na drogach
załoga: ja żona i 2 małych dzieci

z pewnością będzie relacja po powrocie :-)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.03.2011 13:56

Torac napisał(a):Pamiętam jeden odcinek przed samą Baśką który uniemozliwia jazdę oraz drugi który można ominąć prowadząc rowerek plażą.

Dokładnie tak. Fragment trasy z Baska Voda do skałki w Breli trzeba pokonać plażą. Po dwa za dużo ludzi i miejscami wąski chodnik.

Obrazek

TO miejsce znacznie lepsze do jazdy rowerem.
Pozdraviam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 06.03.2011 14:43

Od strony miejscowości Pisak jadąc do Breli pierwszy zjazd za żółtym znakiem Brela zjazd zjazd w dół do znaku STOP tam wprawo kierować się na Jakiruse nigdzie nie zjeżdżając (czytaj boczne drogi) droga zaprowadzi cię do samiutkiej plaży Jakirusa. Tam znajduje się dość spory parkin i co ważne zacieniony całkowicie, mało oblegany z racji tego że większość do plaż udaje się pieszo bo tam stacjonuje. Droga dla ruchu kołowego kończy się w tym miejscu, a zaczyna promenada :D , która zaprowadzi Cię we wszystkie miejsca o których piszesz. Do samego centrum i portu ani jednej schody. Plaż na całej jej długości i knajpek od wyboru do koloru.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 07.03.2011 11:55

Myślę, że promenada w Breli nie na każdym odcinku nadaje się do jazdy na rowerze, niskie gałęzie, węższe miejsca, trochę schodków, ale przede wszystkim nie będziesz jeździć o 4 rano, więc spacerujący ludzie raczej nie będą bić brawa na widok rowerzystów, którym będą musieli schodzić z drogi.

Ja biegałem wzdłuż wybrzeża około 6 rano a już spotkać można było wielu spacerowiczów.

Zdecydowanie mniejszy ruch jest od Baśki Vody w kierunku Makarskiej.

Pozdrav.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.03.2011 12:49

Na pewno od portu w lewo w stronę Baskiej wody ciężko będzie przejechać(czytaj przeciągnąć rower).
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies