Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela / Baska/ Makarska/ Tucepi/Igrane gdzie pierwszy raz?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 16.08.2010 11:31

Jako że jedziemy pierwszy raz zapytam osoby bardziej zorientowane które znają ta część riviery makarskiej.
Gdzie jechać we dwoje, zależy nam aby było gdzie wyjść wieczorem (drink/może disco :D), do knajpki, jakiś deptaczek, ładne widoki,
Zalżey nam na plażach typu:
http://www.adriatyk.com.pl/c/14/BIOMAK/ ... karska.JPG

http://www.beruliatravel-brela.hr/eng/s ... rela_v.jpg

takich chcielibyśmy unikać:
http://iloapp.croatiavacations.se/data/ ... esized.jpg

http://www.makarskainfo.com/images/stor ... karska.jpg

czy łatwo znaleźc takie "dziki" ustronne" plaże? wystarczy sie przejsc wybrzezem czy ze swiecą takich szukac i to tylko do albumów takie cos :)

Nie mam doświadczenia a z tego co czytam to makarska to takie nasz międzyzdroje/mielno a my szukamy czegoś mniej oklepanego ale nie totalnego 'zadupia' z jednym barem jednym sklepem i jedną plażą.
Dodam że planowana kwota noclegowa to 40 max.50 Euro dla 2osób. Chciałbym znaleźć apartament w tej cenie. Czy któraś z miejscowości jest typowo droższa a gdzies można liczyć na lepsze ceny?
Czy w apartamencie jest wyposażenie (czajnik elektryczny, sztućce, talerze, patelka,garnek) czy mamy brać to wszystko ze sobą?

Można ktoś był w tym roku i ma namiar na apartament 2jkę w dobrej cenie?
Miło byloby również obejrzeć zdjęcia plaż z tych miejscowosci z waszego albumu.
Dziękuje za pomoc i cenne uwagi.
Piotr
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 16.08.2010 11:34

IMHO zdecydowanie Brela. Jedynie dyskoteki tam chyba nie ma, trzeba sie przejsc do Baski Vody.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.08.2010 15:26

Potwierdzam Brela i wyłącznie Brela kilkanaście plaż kilkadziesiąt wejść do wody każde inne i z różnym podłożem. Proponuję zacząć szukać od pierwszej według mapy dzielnicy Jakirusa w Breli tam przebywałem w tym roku i było fantastycznie jest wszystko czego szukasz (prócz disco :D ) Około 300 metrów utwardzoną drogą w kierunku miejscowości Pisak jest zupełnie dzika malutka plaża trudniej dostępna ale miejsce fantastyczne.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej wal śmiało :P
Taki widoczek miałem z apartamentu za 35 euro (po negocjacji z 40) wyposażony we wszystko o czym pisałaś nic nie trzeba brać.
Jak tylko wiedziesz do tej dzielnicy (charakterystyczne miejsce) na pewno coś znajdziesz ludzie życzliwi pomogą. Ta skałka widoczna na moim foto to niejest ta sama z Twojego foto to co ty dałaś jest znacznie bliżej centrum
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 16.08.2010 18:08

consett0805
czytał twoją relacje z pobytu oraz namiary na nocleg ;)
dzięki za to, pytanie mam do Ciebie jeszcze czy bywałeś w pozostałych miejscowościach które wymieniłem czy po prostubyłeś w Breli i jesteś zachwycony a prównania do innych nie masz?

Generalnie zastanawia mnie tylko w Breli ta różnica poziomów dzielnic i niektórzy narzekają że góra dół i trzeba sporo się na maszerować, ale chyba nie może być aż tak źle :P
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.08.2010 18:36

Z wymienionych nie byłem tylko w Tucepi. Jeśli mogę tylko nadmienić odpuść sobie Omiś według mnie najgorzej wypada ze wszystkich dotychczasowych pięciu wypadów do Chorwacji. Choc na odwiedziny i obiad jak najbardziej ale publiczna plaża to porażka.
Różnica poziomów hmmmmmm taki urok tej krainy moim zdaniem jednej znaj piękniejszych w całej Chorwacji.
Makarska nie sposób jej nie odwiedzić będąc tak blisko. Miasteczko bardzo ładne zwłaszcza ta część nad sama wodą. Jeśli jedziecie pierwszy raz do Chorwacji 100% satysfakcji z całej Riwiery Makarskiej.
Baska Voda z tych wszystkich od Pisak po Makarską najbardziej mniej stromy teren ze wszystkich tych miejscowości. Niestety plaża publiczna to nawał ludzi jedna czy dwie plaże mniej oblegane ale jednak. Na tym planie najbardziej doskonale wypada Brela i będę o te zdanie walczył hhhhhheee.
Ponadto na całym tym pasie od Pisak do Makarskiej to właśnie w Breli jest najdłuższa promenada na super spacerki wzdłuż której każdy znajdzie coś dla siebie (czytaj bary knajpki itd) Ponad to wzdłuż całego wybrzeża Breli są tak pożądane plażowe prysznice.
Wracając do stromizny Domy właściwie na całej długości schodzą w dół od magistrali 8 po plaże. Niektóre domy są niby w pierwszej linii zabudowy ale i tak aby dotrzeć na parter tego domu trzeba wspiąć się na 4-5 piętro już taki urok. Uciążliwe dla mega grubasów - zawałowców itd.
Bez obaw niema domu do którego nie da się dojść hhhhehe. Jak widzisz na załączonym foto są i też domy nad samą plażą czy wolny jakiś pokoik znajdziesz tego nie wiem. Na razie tyle
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.08.2010 18:42

Generalnie zastanawia mnie tylko w Breli ta różnica poziomów dzielnic i niektórzy narzekają że góra dół i trzeba sporo się na maszerować, ale chyba nie może być aż tak źle :P[/quote]
Gdyby tak źle było to co w takim razie jest że tylu tam jeździ i podziwia i się zakochuje :D
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 16.08.2010 21:46

ja już wybrałem Brela zobaczymy co na to Glinka zapisałem jej kilka galerii do oględzin fotek... jak zwykle pewnie wszystko spocznie zupełnie na mojej odpowiedzialność.
Za Brelą przemawiają przede wszystkim plaże, minusem jest brak miejsca na drinka z muzyką gdzie można by sie pobawić do 2-3 w nocy przynajmniej raz w ciągu tych 8dni pobytu... ale zawsze można się przejść do Baski albo przejechać do Makarskiej na impreze tylko kto nie będzie mógł sobie pozwolić na drinka???
Po za tym plan jest żeby zwiedzić:
Split
Dubrovnik
Sv Jure
no i całą makarską z tematu, ale to pewnie popołudniowe wycieczki
Jeśli się uda to być może Mostar, i Plitvickie w powrocie.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.08.2010 22:09

Glinka będzie zadowolona z wyboru :D
Plitvice odwiedziłem w drodze na wakacje i jeszcze Krka z kąpielą.
Disco no tak dokładnie jak napisałeś z tym że zawsze można spotkać - poznać kogoś z Polskich turystów i dogadać się. Ty mi dziś ja Tobie jutro...
Powodzenia.
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 19.08.2010 15:00

jeszcze się dopytam, bo z tego co widzę często gospodarze nie mieszkają w wynajmowanych pensjonatach, zatem w jakis sposób najlepiej szukać noclegu? Są dwie opcje albo będziemy w poniedziałek koło 16.00 albo we wtorek koło 9-10 rano (wczęsniej ponoc nie ma sensu bo wszyscy śpią).
Który termin będzie lepszy czy poniedziałek popołudniu czy wtorek od rana?
No i czy chodzic od domu do domu czy isc do centrum informacji turystycznej i tam będa ogłoszenia, czy gadać z tymi ludźmi na wjazdach czy to są właściele czy naganiacze którzy pobierają prowizje?

A może gdzieś w centrum breli jest jakaś aleja gdzie są tablice ogłoszeń czy coś?
Proszę o odp osób które szukały w ciemno na własnąrękę w Breli bo zalezy mi żeby tam stacjonować.
Dzięki
Piotr
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.08.2010 15:29

Witaj ja akurat wjeżdżając do Breli od razu kierowałem się tam gdzie wcześniej na podstawie zdjęć satelitarnych upatrzyłem sobie miejsce. Jak się okazało jest to dzielnica Jakirusa o której wcześniej napisał mi na forum Torac (sorry jeśli nazwę nicku nie tak napisałem) i faktycznie jak zjedzie się do tego znaku stop jest biała tabliczka z kierunkiem na Jakirusa.
Wjechałem do miejsca pod dom który mnie najbardziej interesował tam było zajęte, ale gospodarz (właściciel ) wziął telefon zadzwonił gdzieś i tam też było zajęte. Po czym pojechał przodem i czekał za zakrętem na nas pokazując palcem dom w którym są miejsca.
Właścicielka mieszkała w tym domu również. Tak więc w obu przypadkach właściciele mieszkali na miejscu.
Zacznij od tego zawsze znajdziesz agencję jeśli nic w ten sposób nie wskórasz.
matrixer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrixer » 19.08.2010 19:41

consett0805.. widze ,że dobrze znasz Brele no i okolice :) we wrzesniu wlasnie sie do niej wybieram i mam w planach również dotrzec do plaży Vrulja. Byłes tam może? Warto wybrać się na tą plaże? Jesli tak to jak na nią dotrzec biorąc punkt wyjscia port w Breli?... a na marginesie to z jakiego osiedla jesteś? Lotnisko, Strzemyk, Tarpno? :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.08.2010 22:37

Hej Kopernik się kłania
Spędziłem w Breli te wakacje 11 dni i 10 nocy :D
Nie jestem jej znawcą ale codzienne spacerki i to nie tylko promenadą dały mi obraz na tyle aby wiedzieć tyle ile mi potrzeba.
Szczerze plaży o której wspominasz nie znam i nieco mnie mylą foty wyszukane na Google.
I tak skłaniał bym się że chodzi i dziką plaże w sąsiedztwie której na pewno byłem bo na taką dziką chodziłem.
Więc jeśli się nie mylę to chodzi o miejsce dość trudno dostępne.
Nie wiem czy otworzy się Tobie link
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 80&bih=634
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.08.2010 22:45

Jak widzisz na załączonym foto to to jest to miejsce
Znajduje się ono między miejscowością Pisak a Brelą więc lokalizacje już znasz za tym wzniesieniem patrząc w dal jest już Jakirusa dzielnica Breli w której mieszkałem i po sąsiedzku chodziłem na nurkowanie w okolice tego miejsca choć tak daleko sie nie zapuszczałem.
Do plaży (dzika)której ja chodziłem był dostęp dość łatwy jak to dalej wygląda nie mam pojęcia. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 80&bih=634
Ostatnio edytowano 19.08.2010 22:49 przez consett0805, łącznie edytowano 1 raz
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 20.08.2010 10:21

W końcu się udało i ktoś ma apartament:
http://www.brela.com/sokol/index.htm
cena 35euro z klimą tą całkiem spoko, pytanie tylko czy ktoś tam był i gdzie to dokładnie jest... jaka część Breli, Borovice 6?
Czy to wogóle jest Brela?, jak by ktoś się orientował i zaznaczył mi na mapce gdzie to jest albo podpowiedziął dizelnice... nie wpsomne o tym że 1km do plazy to jednak troche daleko i chyba będziemy jeszcze szukać alternatywy...
matrixer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrixer » 20.08.2010 19:45

consett0805 dzieki za info :) Wynika z tego ,że na tą ładną plaże jaką jest Vrulja, cieżko jest trafić... we wrześniu planuje byc w Breli. Może uda mi sie jakoś po omacku trafic na tą plaże :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone