Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 6-13 Lipiec 2010

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 22.07.2010 09:17

Godzina 1.00 w nocy - pobudka, schodzimy z kumplem ostatni raz 102 schody w dół i ostatni raz w tym roku zanurzamy się w Jadranie. Super orzeźwienie przed trasą. Godzina druga, ostatnia fotka na neon naszego apartmana:

Obrazek

Łamiemy po gałązce rozmarynu z ogrodowego krzewu I wkładamy do samochodu. Naturalna choinka zapachowa. Kierunek Wiedeń 800 km. Start. Droga do Sestanovac puściutka. Autostrada do Zagrzebia również! Nikt nie wraca, wszyscy jadą w drugą stronę. Ale dolina!

Nagle w tyle auta potężny strzał. Ale auto idzie dalej stabilnie, chyba wszystko ok., jednak nie daje mi to spokoju i na kolejnej cestarinie oględziny tyłu. Wow! Tylna lewa opona trzyma się na ostatnich drutach. Co byłoby gdyby strzeliła przy 140? No ale cóż, wymiana koła, widziałem w TV jak panowie robią to w 6 sekund, więc czas start. 6 minut to my opuszczaliśmy zapasówkę na lince pod spodem auta. Co za seatowy inżynier wymyślił taką konstrukcję? Ale udało się, pit stop około 20 minut i start w dalszą trasę.

Po drodze śniadanko na parkingu i dojazd do Wiednia. Hotel jest w centrum więc musimy odstać swoje w korku. Godzina 12 jesteśmy na miejscu. Hotel Marien-Hof. Temperatura na zewnątrz 34C a pokoje niestety bez klimy. Wewnątrz sauna. Wszyscy umordowani kładziemy się spać. Temperatura nie pozwala.

Godzina 18.00 prysznic i jedziemy odwiedzić ogrody Sisi. To jedyny zaplanowany punkt Wiednia. Termometr w aucie chyba zwariował. W centrum Wiednia 38C!!!! a jest godzina 19.00. Tak nie było w Breli! Parkujemy pod Schonbrunn i dokumentujemy pobyt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 22.07.2010 09:20

manila211 napisał(a):Mam pytanie. Czy od 16 sierpnia znajde wolny apartament na Podrace? (dla znajomych)
Gdzie mamy kupic buty do wody w Polsce czy na miejscu? poradzcie pozdrowionka

Pytaj właścicieli, pisz maile, dzwoń ..to niestety jedyny sposób.

A buty to jak tam chcesz, na miejscu jest ich full!
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 22.07.2010 09:24

My też się zastanawiamy, czy w tym roku nie zahaczyć o Wiedeń :)
Pooglądam fotki, poczytam, może się skuszę? :D
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 22.07.2010 09:32

manila211 napisał(a):Gdzie mamy kupic buty do wody w Polsce czy na miejscu? poradzcie pozdrowionka

Butów (do wyboru do koloru) znajdziesz na miejscu.
Reniagoj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Reniagoj » 22.07.2010 15:00

Obejrzałam i poczytałam z przyjemnością. Ja mam zarezerwowane w Brela Scit od 26 sierpnia. Och jak długo jeszcze trzeba czekać :roll:
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 26.07.2010 09:49

I tak oto wszystko co dobre szybko się kończy.
Najpierw było wertowanie netu, naszego forum, dylematy dotyczące miejscowości na urlop, później masowe wysyłanie zapytań o możliwość zakwaterowania, później wybór optymalnego, wpłata zaliczki i niecierpliwe czekanie na dzień wyjazdu. To wszystko dłużyło się maksymalnie i nagle okazuje się, że to na co tak czekaliśmy mija w mgnieniu oka.

Jako że jestem osobą uchodzącą za dobrego organizatora, to cały wyjazd zaplanowany był z wielką, wręcz śmieszną momentami precyzją. Jak się później okazało moi współtowarzysze podróży niejednokrotnie mówili, że ich nic nie interesuje, jadą w ciemno, wszystko załatwia i planuje Hadler Travel :D :D
I na szczęście nas wszystkich urlop oceniamy na 5+. Wszystko zagrało łącznie z pogodą. Ominęły nas niespodzianki, wróciliśmy cali i zdrowi. Nie wystawiliśmy sobie 6 gdyż pozostał pewien niedosyt: 7 dni to zbyt krótko.
Z uwagi na to, że jechaliśmy z noclegiem tranzytowym to dojazd pochłonął nam w sumie prawie 4 dni, co przy 7 dniach pobytu na miejscu daje nieciekawą proporcję. Więc pierwszy wniosek na przyszłość: kolejny wyjazd na 10 dni.

Opcja z noclegiem w Graz w Oekotelu bardzo trafiona. Hotel spełnił nasze oczekiwania jako miejsce na jeden nocleg, cena bardzo przystępna jak na austriackie warunki.

Nie zabieraliśmy ze sobą zbędnej gotówki, tylko E na apartament oraz na winietę, tunele i drobne na kawę. Wszelkie możliwe płatności kartą, a kuny wypłacaliśmy na miejscu ze ściany. Kurs wyszedł nam 0,585 - 0,60 za kunę już z prowizjami i przewalutowaniem.

O superlatywach apartamentów Vanja już nie będę pisał.
Brela z małymi dziećmi? Podrace jak najbardziej! Plaże dla dzieci super, żadnych betonowych pomostów, niebezpiecznych dla dzieci skał i nieograniczone możliwości do spacerów. Wszechobecne białe kamienie na plażach okazały się świetną zabawą dla dzieciaków. Dzięki nim woda jest klarowna, czysta i nie zmącona jak na piaszczystych plażach np. w Omisiu.
Nie polecam tej miejscowości młodzieży i osobom szukającym atrakcji imprezowych, hałasu itp. dla takich jest pobliska Baska Voda, Makarska, Hvar ...

Generalnie można tu pisać i pisać, jednak tak naprawdę wszystko już gdzieś zostało napisane, skomentowane itp. Teraz trzeba się skupić na wakacjach 2011.

No właśnie, co robić?
Może tym razem jednak zdrada Chorwacji? Może 5 razy Cro póki co wystarczy?
Może teraz jakaś Grecja, Turcja, Hiszpania, Portugalia, Może nie tłuc się już autem przez pół Europy i wsiąść do samolotu, a organizację zostawić fachowcom? Tylko czy my jesteśmy stworzeni do zamknięcia nas na tydzień w hotelu?
Czy nasze dzieci są już wystarczająco duże żeby ciągnąć je za sobą autokarem do Kairu lub na safari? Czy stać nas na wydatek rzędu 10tyś na tygodniowy rodzinny pobyt z biurem podróży na Krecie? Podejrzewam, że te pytania będą nam chodziły po głowie jeszcze jakiś czas.

A tak naprawdę to sam jestem ciekaw gdzie wylądujemy w przyszłym roku i ile postów o ominięciu słoweńskiej autostrady zostanie tu jeszcze napisanych.

Dziś trzyletnia córka rozwiała nasze wątpliwości, ze smutną miną zadała pytanie:

- Tatusiu, kiedy źnów pojedziemy do Cholwaćji nad to mozie ś kamieniami?

- Za rok, Kochanie, za rok!!!
:D :D :D
falek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) falek » 26.07.2010 09:58

Na tyle zafascynowała mnie ta relacja, że postanowiliśmy odwiedzić to miejsce i zweryfikować wszystko na własne oczy :wink: . Na miejscu będziemy 02.08, jedziemy w ciemno w 4 osoby i mam nadzieję, że znajdziemy nocleg :D

pozdrawiam
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 26.07.2010 10:02

falek napisał(a):Na tyle zafascynowała mnie ta relacja, że postanowiliśmy odwiedzić to miejsce i zweryfikować wszystko na własne oczy :wink: . Na miejscu będziemy 02.08, jedziemy w ciemno w 4 osoby i mam nadzieję, że znajdziemy nocleg :D

pozdrawiam

Miło mi to czytać,

powodzenia!
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 26.07.2010 10:03

Przepiękne zdjęcia, cieszą oczy :D
Czyli póki co zdrada Chorwacji nie wchodzi w rachubę :wink:
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 26.07.2010 10:09

Boska ta Twoja relacja Hadler, oj boska :P :P
A najfajniejsze zakończenie :lol:
To możesz już spokojnie zacząć planować przyszłoroczny wyjazd, jak przystało na niezawodne biuro Hadler Travel :D - jakbym widziała moją połówkę, też tak ma :lol:
Pozdrawiam!
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 26.07.2010 20:08

monia85 napisał(a):Boska ta Twoja relacja Hadler, oj boska :P :P
A najfajniejsze zakończenie :lol:
To możesz już spokojnie zacząć planować przyszłoroczny wyjazd, jak przystało na niezawodne biuro Hadler Travel :D - jakbym widziała moją połówkę, też tak ma :lol:
Pozdrawiam!

Dzięki wielkie za wszystkie miłe słowa, starałem sie choć troszkę oddać klimat naszych wakacji, cieszę się że mogłem podzielić się swoimi wrażeniami i wzbudzić u innych cromaniaków pozytywne wibracje.

Pewnie, że już rozpoczęłem akcję Cro 2011 :D

DDW .... ok. 365 :(
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2010 20:18

Fajne fotki i fajna relacja.
Nie martw się, te 365 dni zleci jak z bicza strzelił :wink:
Pozdrav :papa:
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 26.07.2010 20:23

Piotrek_B napisał(a):Nie martw się, te 365 dni zleci jak z bicza strzelił :wink:
Pozdrav :papa:

obiecujesz?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.07.2010 21:41

Odrabiam forumowe zaległości i czytam , i oglądam Twoje świetne fotki :D
Nawet te hieroglify

Hadler napisał(a):
226E/dobę app8+2

dzieki :wink:
D90 18-105VR

przeczytałem , chociaż zrozumiałem z tego "dzięki" - za to rozpoznałem emotkę
:wink: :lol:

O te drobne 365 dni się nie martw - po odjęciu niedziel , wolnych sobót i świąt zostaje niewiele
:wink: :lol: :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 27.07.2010 07:05

piotrf napisał(a)::

O te drobne 365 dni się nie martw - po odjęciu niedziel , wolnych sobót i świąt zostaje niewiele
:wink: :lol: :lol:

Kurcze, w sumie masz racje, jednak zdrowe podejście to podstawa.

I ja pójdę krok dalej; bedę sobie wmawiał, że tam jest bród, smród i ubóstwo, że tam kradną, biją i gwałcą.... :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brela 6-13 Lipiec 2010 - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone