Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2011 z dzieckiem 6-miesięcznym. Trasa, noclegi - plan

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 20.01.2011 10:22

Mnie się niestety wyjazd rozsypał . Miało nas być 6 osób dorosłych + dziecko, wstepnie mieliśmy się zmieścić w dwa auta. Ale jedna para odpadła, co znacząco podnosi nam koszty podróży. Teraz juz wyliczamy, czy taniej będzie 2 samochodami, czy wynająć 7-osobowe auto.
Ale do Breli i tak pojadę.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 20.01.2011 10:39

2 samochody!! nawet jak wyjdzie troszeczkę drożej!! macie małe dziecko i mając osobny samochód jesteście niezależni. Weź pod uwagę to, ze znajomym może się coś zmienić i zechcą pozwiedzać Dubrovnik albo BiH, a Wy będziecie chcieli jechać do Splitu- bo jest bliżej i w taki upał nie będziecie chcieli jechać dlaeko i co wtedy? albo oni będą chcieli siedzieć na plaży a wy jechać do Dubrovnika- ile cię wtedy wyjdzie taki wyjazd? poza tym koszty wynajęcia busa, większe spalanie i wyższe opłaty na autostradach- wyjdzie niewiele taniej, a jednak macie tą niezależność mając 2 autka.

takie jest moje zdanie. przerabiałam już wyjazdy ze znajomymi na 1 i na 2 samochody- i tą drugą opcję polecam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.01.2011 10:55

Twister ma rację, niezależność przede wszystkim, nawet jeśli ma to kosztować kilka stów.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 20.01.2011 12:48

Bez obaw nie moja sprawa zaglądać Tobie do portfela, ale nie przesadzajmy koszty drogi nie są obalające chyba ze jedziesz z silnikiem 2.5 w benzynie :D. Udane wakacje to takie jakie sobie zorganizujesz a nie takie jakie są od kogokolwiek uzależnione, są to Twoje wakacje i czy wydasz poza przewidywany budżet powiedzmy 500 zł zapomnisz o tym zaraz po powrocie. Ja z kalkulatorem i kartka na wakacje nie jeżdżę choć staram sie mieć jakieś zasady, ale tylko staram w końcu to nie wyjazd do "Nowej Wsi" (kilkanaście w całej Polsce) tylko wakacje na, Które szykujesz się cały rok. Brela 100% będą nie zapomniane.
Bercikrsl
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bercikrsl » 21.01.2011 01:02

Slavko1974 dwa lata temu jechaliśmy na 4 autka z 6 dzieci i spoko było droga bezproblemowa a jak już wczesniej czytałeś wspomnienia będziecie mieli niezapomniane bez względu na to czy się zmiescisz w kosztach wyjazdu życzę udanych wakacji :D
Marcin2131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin2131 » 21.01.2011 22:04

Mnie w 2009 roku przy wypożyczeniu busa 200zł za dobę przy 14 dniach wyszło minimalnie taniej niż przy jazdę na dwa samochody. Zaletą jednego samochodu, to jazda wszyscy razem itp. natomiast na dwa samochody jest się na pewno bardziej niezależnym. W tym roku szykuje się grupa 8 dorosłych + 3 dzieci ( jedno pojawi się u nas w kwietniu :D ) więc pewnie będzie jazda bus + osobówka lub 3 osobowe.

Przy wypożyczeniu samochodu, pamiętajcie o dodatkowych opłatach, typu następny kierowca lub ubezpieczenie od szkód do 3 tyś zł ( miałem za coś takiego dopłatę po 3€ za dzień od opcji ).
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.01.2011 23:20

Marcin2131 napisał(a):Mnie w 2009 roku przy wypożyczeniu busa 200zł za dobę przy 14 dniach wyszło minimalnie taniej niż przy jazdę na dwa samochody. Zaletą jednego samochodu, to jazda wszyscy razem itp. natomiast na dwa samochody jest się na pewno bardziej niezależnym. W tym roku szykuje się grupa 8 dorosłych + 3 dzieci ( jedno pojawi się u nas w kwietniu :D ) więc pewnie będzie jazda bus + osobówka lub 3 osobowe.

Przy wypożyczeniu samochodu, pamiętajcie o dodatkowych opłatach, typu następny kierowca lub ubezpieczenie od szkód do 3 tyś zł ( miałem za coś takiego dopłatę po 3€ za dzień od opcji ).

Tak sobie analizuję i wychodzi mi mimo wszystko duzo taniej na 2 autka.
Zakładając, że samochód pali 10 litrów, po przejechaniu 4000 km koszt wyniesie ok. 2000 zł za paliwo a wynajęcie busa 3000 zł. Bilans jest taki, że 1000 w suchym. Nie biorę pod uwagę tego, że bus zapewne pali więcej niż osobowy.
Marcin2131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin2131 » 22.01.2011 09:33

kaszubskiexpress napisał(a):
Tak sobie analizuję i wychodzi mi mimo wszystko duzo taniej na 2 autka.
Zakładając, że samochód pali 10 litrów, po przejechaniu 4000 km koszt wyniesie ok. 2000 zł za paliwo a wynajęcie busa 3000 zł. Bilans jest taki, że 1000 w suchym. Nie biorę pod uwagę tego, że bus zapewne pali więcej niż osobowy.

My rozbijaliśmy to na 9 osób, więc wyglądało to trochę inaczej. Trzeba by doliczyć do tego jeszcze koszty opłat za autostrady, parkingów, itp, itd. Nie wiem tylko czy jest sens tak bardzo się w to zagłębiać. Obecnie ceny wypożyczenia mogą być mniejsze, bus może być krótszy i niepodwyższany ( takiego wtedy wypożyczyliśmy ), więc i cena może być mniejsza.

Co do spalania, to tym busem był Nissan Promastar 1.9dCi ( Opel Vivaro, Renault Trafic ) i średnie przy pokonanych ok . 3700km wyszło nam 8,1L.

Wszystko zależy od ilości kierowców, "jakości" itp.. no i na pewno liczby osób ( wypożyczenie samochodu 6-7 osobowego jest na pewno nieopłacalne ).

PS. Ja w tym roku jadę na pewno swoim samochodem :D
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.01.2011 10:59

Pozwoliłem sobie na dywagacje, bo sami kilka lat temu kombinowaliśmy, żeby wynająć samochód, ale po przekalkulowaniu "za i przeciw", wyszło że fajnie byłoby pojechać jednym, ale tanio :D

Pożyczyliśmy więc Voyagera od kuzyna........opłata to kilka flaszek Rakiji wypitych razem po powrocie.

:P
Ostatnio edytowano 23.01.2011 11:13 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 22.01.2011 16:09

Ceny wynjaęcia busa kształtuja się w granicach 120 - 150 za dobę w zależności od ilości dni, przynajmniej na dolnym sląsku. Ja jechałem dwa razy do Cro wynajętymi busami 9 osobowymi (VW transporter i Renualt Trafic) i oba spalaiły w granicach 8 - 8,5 l/100km. Oczywiście jadąc 130- 140 maks. Pozdrawiam
Marcin2131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin2131 » 22.01.2011 18:27

kaszubskiexpress napisał(a):Pozwoliłem sobie na dywagacje, bo sami kilka lat temu kombinowaliśmy, żeby wynająć samochód, ale po przekalkulowaniu "za i przeciw", wyszło że fajnie byłoby pojechać jednym, ale tanio :D

Pożyczyliśmy więc Vojagera od kuzyna........opłata to kilka flaszek Rakiji wypitych razem po powrocie.

:P

W przypadku takiego wynajmu, to wariant jazdy jednym samochodem jest niepodważalny :D

A wracając do tematu , to nie upieram się, że busem zawsze taniej. Dzisiaj podzwoniłem po kilku wypożyczalniach i nie rysuje się to już tak kolorowo ( 220-250zł za np. Forda Transita 2.4TDCi, który na pewno nie spali 8L ).

W tym roku na pewno będzie jazda własnym samochodem :)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 24.01.2011 08:15

No ja raczej z busa zrezygnuję, chyba, że uda mi sie dokoptować jedną parę do końca lutego.
Zastanawiałem s ę nad dwoma autami własnymi ale ta druga para to rodzice, więc oni i tak nie pojadą sami gdzie indziej, tylko będa jeździc zawsze z nami. Zamierzam kupić box na dach i pakujemy się wszyscy do naszego auta. więcej na razie nie wymyślę :)
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 26.01.2011 07:17

Slawko, jak lecisz pierwszy raz, to nie eksperymentuj i leć autostradami.
Jeżdżę z dziećmi i proponuję Ci tak:
Wyjazd 3city - spanko pod czeską granicą.
Rano wyjazd Czechy - spanko Słowenia np. http://www.hostelsclub.com/hostel-pl-2520.html jakość znośna, widoczki niezapomniane, dobre żarcie obok.
Rano wyjazd Słowenia - dojazd Brela.
Sam ocenisz, czy to dobry pomysł i możesz zmienić jak będziesz wracał.
Z mojego doświadczenia (a zawsze śpię po drodze) po 10 h jazdy autem mam już jej po wyżej uszu. Może dlatego, że na co dzień sporo jeżdżę, nie wiem. Ale rodzina też ma dosyć.
Jeśli wyjedziesz z 3City to do do Cieszyna masz na max 8-10 h.
Potem możesz zrobić trasę do Cro za jednym zamachem, ale nie będziesz tego mile wspominał. Dużo też zależy od zasobności portfela na wyjazd, bo podwójne spanie w drodze to lekko licząc 600 zł w jedną stronę. Powodzenia
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.01.2011 08:21

4 razy jeżdziliśmy do Cro z Gdańska z jedną przerwą po drodze. wyjeżdżając z 3 city o 6 rano, jesteś na granicy o 15 ( A1 to prawie 100 km), od Łodzi lecisz dwupasmówką, nie ma dramatu. Jasne, że można zrobić sobie przerwę, sam musisz ocenić swoje możliwości. Ja męczyłbym się od 15-ej do wieczora. W 2006 roku wyjechałem o 6 rano a o 22 byłem w pensjonacie już w Cro. Jechałem przez Budapeszt.

Pozdrav
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 26.01.2011 12:47

Dzięki za kolejne porady. Już mi się wszystko zaczyna krystalizować.
Ja planuję wyjazd ok 4ej rano z Cz-wy , więc w Breli powinienem kolo 21ej być. Plitvice zwiedzimy w powrotnej drodze jednak.
Planuję same autostrady z wyjątkiem Słowenii :) A spośród naszej czwórk idorosłych 3 osoby to kierowcy więc z noclegu tranzytowego też rezygnujemy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Brela 2011 z dzieckiem 6-miesięcznym. Trasa, noclegi - plan - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone