napisał(a) kaszubskiexpress » 14.01.2011 15:50
Witam "sąsiada".
Biorąc pod uwagę to, że chcesz jechać "za jasnego" i że chcesz zrobić sobie zrobić nocleg, jadąc w tamtą stronę gdzieś na północy CRO a nie bez znaczenia jest fakt, że chcecie zobaczyć Plitvice mam dla Was propozycję, nad którą możesz się zastanowić.
Po pierwsze uważam, że Park w Plitvicach powinniście zobaczyć jadąc do a nie wracając, z dwóch powodów. Po pierwsze zwiedzanie parku będzie miało inny, gorszy smak, gdy towarzyszy nam świadomość kończących się wakacji a po drugie, gdy wyjedziecie około 4-5 nad ranem wracając do Polski, to późnym popołudniem będziecie w Częstochowie. Bilans tego rozwiązania jest taki, że macie jeden nocleg(powrotny) w suchym. Moja propozycja będzie sugerować, żeby pierwszy nocleg zrobić sobie w Plitvicach i rano wybrać się do parku, kilka godzin poźniej siedzicie w samochodzie a wczesnym wieczorem jesteście na miejscu.
W 2001 i w 2008 roku tak zrobiłem, w 2004 i w 2006 jechalismy przez Bośnię i Czrnogórę, więc taka opcja w Waszym wypadku nie wchodzi w grę.
A teraz konkrety:
Częstochowa- Żywiec- Korbielów- Namestovo- Banska Bystrica- Sahy- Budapeszt- Letenye- Zagrzeb- Karlovac- Plitvice.
Wyjazd z Częstochowy ok. 4-5, do Korbielowa macie ok. 175 km ( jakieś 3 godziny), potem przejazd przez Słowację, 220km (nam zajęło to ok. 3,5 godziny). Od granicy H/SŁ do Budapesztu ok. 90 km (2 godziny). Kawa nad Dunajem i przejazd przez stolicę, nigdy nie mieliśmy problemów z korkami, zaskakująco szybki przejazd (2 godziny). Z Budapesztu do Letenye M7, jakieś 240 km ( 2 godziny, w końcu to autostrada). Z Letenye A4 do Zagrzebia, obwodnicą Zagrzebia, która na tym odcinku jest bezpłatną A3, potem na A1 i do Karlovaca. Jakieś 170 km (ok. 2,5 godziny). Z Karlovaca do Plitvic macie ok. 85 km. (ok. 2 godzin). Ten odcinek, to fragment starej "1", więc droga w bardzo dobrym stanie, kręta ale bez przesady. Generalnie na całej tej trasie bardzo dobre drogi. Najsłabszy odcinek to Żywiec- Namestovo. Porównywalny do naszej "20" Chwaszczyno- Wejherowo.
Podsumowując, przejechanie tej trasy to niespełna 900 km, które można przejechać w 15 godzin a szacując czas przejazdu, dawałem duży zapas.
Przerabiałem odcinek Gdańsk- Budapeszt 8-krotnie, więc podaję informacje z doświadczenia.
Po drodze piekne widoki, nieduży ruch. O 21 możecie jeść kolację pod Plitvicami. Spałem tam w bardzo tanim i przyzwoitym pensjonacie.
Kilka słów o Breli. Piękna miejscowośc, ale tak jak napisała jedna z pań wcześniej, schody są bardzo strome, więc noszenie dzieciątka jest uciążliwe i dość niebezpieczne.
Warto zastanowić się nad wynajęciem apartamentu w Baśce Vodzie i do Breli chodzić na wieczorne spacery. Ja miałem apartament, bardzo dobry i stosunkowo niedrogi 10 metrów od plaży.
Jeśli chcesz więcej info, albo zdjęcia to napisz, wyślę maila.
Pozdrav.