Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2010 Wrzesnien - Relacja

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 11.09.2010 20:10

Witajcie!

Właśnie wróciłem do domu. Prawie 2000km (z Breli do Kołobrzegu z objazdami i przez Niemcy), dwie godziny snu. Uff...

Niedługo zacznę pisać swoją relację :) Będzie dużo zdjęć i dużo wspaniałych miejsc. Pozdrawiam wszystkich Cro Maniaków!
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 11.09.2010 20:17

Witaj,

Odpocznij dobrze, żebyś siły miał dużo do pisania i zdjęć wklejania :wink:

:papa:
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 11.09.2010 20:32

Opowiadaj ziomciu -- jak tam dałeś radę!
Z przyjemnością poznam Twoje wrażenia, bo sam b.podobną (Igrane) eskapadę zaliczyłem w sierpniu.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 12.09.2010 09:21

Dzień 1 - 30.08.2010 - Wyjazd, Droga

No to zaczynamy! :) Nadszedł czas, aby zacząć pakować się i wyruszyć w drogę. Korzystając ze swojego opisu rzeczy, które należy zabrać z tamtego roku zaktualizowałem go i zaczęliśmy się pakować. Długo to nie trwało :) Minęła chwila i już miałem zebrane w jednym miejscu wszystko, co potrzebne. Następnie popakowanie, upewnienie się, że wszystko się wzięło i torba i reszta ekwipunku gotowa :) I teraz takie w "siedzenie na walizkach".

W dniu wyjazdu zaczęliśmy wszystko znosić do auta i układać, aby się pomieściło. Ja nazywam to puzzle :), ponieważ trzeba tak poukładać aby wszystko weszło. Tak samo jak poprzednio długo nam nie zeszło. Jechaliśmy na 2 auta, ponieważ było nas 6 osób. W każdym z aut były po 3 osoby, więc z bagażami nie było aż tak ciężko. Mieliśmy także w autach po montowane CB radia, więc kontakt był super i fajnie się jechało.

Obrazek

Udało się!! Wszystko się zmieściło. Nadszedł czas, aby wyruszyć.

Droga przez Polskę to tylko chwila. Z Kołobrzegu udaliśmy się w stronę przejścia granicznego w Kołbaskowie. Jadąc przez pod miejskie wioski wyjechaliśmy na trasę Szczecin-Gdańsk. Następnie przejechanie pięknej polskiej autostrady niedaleko Szczecina (kto jechał ten wie :D) i jesteśmy w Niemczech. Jeśli chodzi o ilość drogi przez poszczególne państwa, to przez Niemcy czekało nas jej najwięcej (około 900km), ponieważ omijaliśmy Czechy jadać przez Regensburg. Droga przez Niemcy naprawdę fajna nie licząc kilku miejsc w których były prowadzone prace remontowe. Nawet nie wiedziałem kiedy a już byliśmy w Austrii. (Unia Europejska i czasem ciężko zauważyć kiedy się przekroczyło granicę).

Zatrzymaliśmy się na pierwszej stacji, aby kupić winietę. Jest to jedyne państwo, w którym potrzebowaliśmy winietę, ponieważ w Słowenii jechałem objazdem przez Mureck -> Lenart -> Ptuj (bez problemu). W Austrii omijałem dwa płatne tunele. Także wszystko poszło bez żadnych kłopotów.

Mieliśmy tylko jeden problem, ponieważ brat coś źle się poczuł i musiał zostać na noc w szpitalu w Rottenmann przez co mieliśmy trochę opóźnienie. Zgodnie w planem mieliśmy być na miejscu następnego dnia rano gdzieś o 10-11, a byliśmy po 23 :).

Nigdy nie zapomnę tej nocy w samochodzie w trzy osoby a na zew temperatura 5 stopni :). Zmarzłem bardzo. Rano brat został wypisany i ruszyliśmy w dalszą drogę (gdzieś o 15).

Jak już wspomniałem w Słowenii jechałem objazdem i poszło bardzo ładnie. Do Chorwacji wjechaliśmy przez Macelj. Zerknięcie na paszporty na przejściu i jesteśmy!! Kawałek dalej wjeżdżamy na pierwsze bramki i pierwszy parking przy Krapinie stajemy, aby trochę rozprostować kości.

Obrazek

Obrazek

Kiedy wyszedłem z auta poczułem ten zapach Chorwacji. Zawsze jak przejedzie się granicę to potem czuję się w powietrzu ten specyficzny zapach. Nie wiem czy to o tamtejszej roślinności, ale super!

Po chwili ruszyliśmy w dalszą drogę robiąc ze 2-3 przystanki w trasie. Na miejscu byliśmy po 23. Ulokowanie w apartamentach poszło bez problemu, ponieważ dałem znać wcześniej o zmianach gospodarzom i wszyscy byli na to przygotowani. Na początku trochę ciężko było znaleźć poszczególne uliczki z apartamentami, ale po chwili zjawił się nasz gospodarz i wszystko pokazał. Jesteśmy!! :) Szybkie wyrzucenie rzeczy na wierzch i spać. Byliśmy naprawdę zmęczeni.

C.d nastąpi...
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 14.09.2010 08:53

Ciekawie się zaczyna?Mam nadzieję, że poradziłeś sobie z ofertą internetową :wink: :?:
A tak poza tym to nie przegiąłeś z bagażami :D :D :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.09.2010 10:38

Nie, proszę nie mów, że tak wyglądał Wasz bagażnik już zapakowany?? :) Rany, jak się to robi :D
kt
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kt » 14.09.2010 11:00

Hehe, to byla 1/3 bagazu :) Jak znajde chwile napisze swoja relacje z tego wyjazdu do Breli :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.09.2010 12:15

kt napisał(a):Hehe, to byla 1/3 bagazu :) Jak znajde chwile napisze swoja relacje z tego wyjazdu do Breli :)

Uf, odetchnęłam z ulgą :) Pisz,pisz, nie zastanawiaj się :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2010 13:37

Witam.

Już kiedyś się nad tym zastanawiałem.... teraz zapytam wprost.
Czy grax i kt to bracia i w dodatku bliźniacy? :)

Pozdrawiam.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 14.09.2010 19:41

Czekam na cdn. :D
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 14.09.2010 22:06

Interseal napisał(a):Witam.

Już kiedyś się nad tym zastanawiałem.... teraz zapytam wprost.
Czy grax i kt to bracia i w dodatku bliźniacy? :)

Pozdrawiam.

tak dokladnie :) zgadza sie.

jutro postaram sie napisac dalsza czesc relacji, takze czekajcie cierpliwie :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.09.2010 22:29

grax napisał(a):jutro postaram sie napisac dalsza czesc relacji, takze czekajcie cierpliwie :)

Poczekamy bo robi się coraz ciekawiej

:D

kt napisał(a):Hehe, to byla 1/3 bagazu :) Jak znajde chwile napisze swoja relacje z tego wyjazdu do Breli :)

Zanosi się na dublet
:lol:

Pozdrawiam
Piotr
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 15.09.2010 09:39

Dzień 2 - 01.09.2010 - Brela i Okolice

Dzień rozpoczął się bardzo ładnie. Pogoda była super! Na reszcie się wyspaliśmy :) Szybkie śniadanko i postanowiliśmy wyjść i zrobić rozpoznanie. Słyszałem o bardzo dobrej pizzerii w Breli Marko i innych rzeczach, na które wart zwrócić tu uwagę. Udaliśmy się w dół z apartamentu.

Mieszkaliśmy w apartamencie Marko na ul. Bartola Kasica, także to taka jakby środkowa część Breli. Zawsze jak schodziliśmy na dół do portu i na plaże to tymi schodami :) Nawet je policzyłem i jest ich 123, więc po pewnym czasie schodów mieliśmy już dość. Człowiek po chwili się już przyzwyczaił i takie schodzenie i wchodzenie na górę stało się codziennością.

Obrazek

Po zejściu na dół ukazał się nam port i nadbrzeżne scieżki spacerowe. Wszystko bardzo nam przypadło do gustu. Nie zawiodłem się. Zaczęliśmy rozpoznanie od spaceru w centrum i po obrzeżach.

Obrazek

Tutaj Brela z trasy spacerowej w kierunku Baskiej Vody.

Obrazek

Brela oddalająca się. Zbliżamy się do Baskiej Vody.

Obrazek

Piękne plaże.

Obrazek

W oddali Baska Voda

Obrazek

Obrazek

A tutaj ze spaceru w drugą stronę.

Obrazek

Skałka - Wizytówka Breli

Obrazek

Plaża Punta Rata (piękna!)

Obrazek

Przy skałce.

Spacer zajął nam trochę czasu, ale wróciliśmy zauroczeni piękną okolicą. Następnie szybko coś przegryźć i dalej w drogę.

Dzień spędziliśmy na zapoznaniu się z okolicą.

C.d.. nastąpi.

Tutaj tylko zapoznanie więc pisania za dużo nie ma. Dalej będzie więcej :).
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 15.09.2010 16:34

nie zły klimacik i super zdjęcia
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 15.09.2010 17:13

Jakoś uzależniłam się od tegorocznych relacji :oops: tym bardziej, że pogoda za oknem mnie dobija :cry:

Piękne zdjęcia, chętnie poczytam i pooglądam, bo byłam całkiem niedaleko :) Nawet wybierałam się, by zobaczyć sławną skałkę w Breli, ale jednak tam nie dotarłam....... :roll:

100% racji co do schodów (i ewentualnie stromizn): na początku człowiek wymięka, potem śmiga jak złoto, nawet parę razy dziennie :wink:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone