Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2008

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 11:04

Aga1508 napisał(a):Witam wszystkich! Czy ktoś kiedyś był albo chociaż widział apartament (www.brela.com/speedboat. Apartament znajduje się na ul. Šćit 40. Czy to jest jakaś fajna dzielnica , czy są jakieś fajne plaże w pobliżu? Mile widziane fotki jeżeli są.

apartamentu nie znam ale co samej dzielnicy to charakteryzuje ją duża ilość apartamentów "jeden za drugim" sprawdziłbym czy ten ap. jest 1 lub 2 linii od brzegu , wyżej to już logistyczny problem-wysoko i stromo.
Sama lokalizacja jest OK. Stosunkowo blisko do centrum i symboli Breli (Skałka , Punta Rata , zatoczka z łódeczkami ) plaże w okolicy O.K zaplecze gastronomiczne również.
Na stronce ciężko zobaczyć usytuowanie apartamentu!
Aga1508
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga1508 » 18.01.2009 12:33

Dzięki Torac a jak wygląda sytuacja na plażach? Ja wybieram się do Breli w lipcu (11-21). Czy w tym okresie jest tam duży tłok , jak ze znalezieniem miejsca na plaży(5 osób). według mnie jest to w drugiej lini.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.01.2009 15:08

Aga1508 napisał(a):Dzięki Torac a jak wygląda sytuacja na plażach? Ja wybieram się do Breli w lipcu (11-21). Czy w tym okresie jest tam duży tłok , jak ze znalezieniem miejsca na plaży(5 osób). według mnie jest to w drugiej lini.

Nie ma problemu z miejcami na plaży. Brela jest dłuuuuga.Ciężko na raz całą ją przespacerować i plaż sporo ,każda dzielnica ma swoją plażyczkę. Ja jeżdżę na Podraće. Raz na spacer do Luke a innym w stronę Baśkiej Vody do beach clubu na PAN-a(niestety tam nie ma Karlovaćko)
Najtrudniej z miejscem na plaży jest w Soline ale nawet na Punta Rata jest OK. W 2008 byłem na przełomie lipca i sierpnia i było w porządku chyba, że szuka się cienia to trudniej.
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 19.01.2009 10:55

Wypada skończyć cała historię. :)
Przyznaję że „afera ze zdjęciami” trochę mnie zniechęciła. Dziękuję BEATUSI za słowa wsparcia. Już pisałam że charakter wyprawy sprawił ze po prostu oprócz fotek mojej rodziny w różnych okolicznościach i widoczków Breli, zachodów słońca innych nie mam.

Ubytownie w Breli z perspektywy mamy.

Kwatery poszukiwania zaczęły się jeszcze zimą. Za pośrednictwem Biura podróży wynajęliśmy Apt. Belvedere w Breli w dzielnicy Podrace. Dotychczas zawsze jeździliśmy na kempingi. Ale teraz po raz pierwszy z dziećmi… padło na apartamenty.

Dlaczego Brela?
– bo dotychczas nie byliśmy jeszcze na Makarskiej Riwierze. Pierwszy raz w 2003 roku byliśmy w Sibeniku i zwiedziliśmy dokładnie dość odcinek od Sibenika po Split. W 2004 roku byliśmy w Orasacu i wtedy zwiedziliśmy wybrzeże od Mlini / Cavtatu po „czubek” Peljesaca.
- bo tak pięknie wygląda na fotkach. I miło ją wspominaliście w swoich relacjach.
- bo na zdjęciach widać ze nie ma problemu z cieniem na plażach które są nota-bene żwirowo–otoczakowe.

Brela rzeczywiście piękna i godna polecenia. W większości przypadków aby dostac się na dolne poziom czyli na wysokość promenady i plaż trzeba pokonać kilka-nawet-dziesiąt schodków, ale gdy się już tam dotrze „okoliczności przyrody” wszystko wynagrodzą. Wygodna promenada ciągnie się dłuuugo (nie dotarłam do końca) i świetnie się po niej jeździ wózkiem. Doprowadzi nas ona do każdej pięknej plażyczki a także do centrum i mariny.
W centrum są oczywiście Bankomat, kantor, konsum i kafejka internetowa.

Apt Belvedere bo:
- tylko 10m od morza, w pierwszej linii od morza (linii apartamentów) Jak się okazało na miejscu te 10 m to było 70 i kilka stopni w dół!!! Trochę kondycji się złapało.
- widok z tarasu na morze i Hvar na horyzoncie.
- dość blisko centrum

Co mnie zaskoczyło??
Wybraliśmy apartament ze względów bezpieczeństwa. Tymczasem wybór ten przyczynił się do nieprzyjemnego wydarzenia które nie miałoby miejsca gdybyśmy pojechali tradycyjnie na kemping.
Otóż poszczególne poziomy apartamentu belvedere i jak przypuszczam wielu innych apartamentów w Breli, (a przynajmniej na Podracu) są częściowo „wykute” w skale i często tylko frontowa ściana jest wystawiona na warunki atmosferyczne i ma okna. Dzięki temu nawet bez Klimy jest w nich w ciągu dnia przyjemnie chłodno. Ale w nocy, szczególnie jak się pozamyka okna (a tak zrobiliśmy pierwszej nocy) może być naprawdę źźźźźźźźźź-zimno. Wieczorem było goraco, dzieci poszły spać w koszulkach lekkich, w nocy zmarzły i rano co? Ano Milenka rano kaszelek, katarek… na szczęście nie miała gorączki więc cyk lek przeciwzapalny, osłonowo antybiotyk i w sumie nasze życie toczyło się jak powinno na wczasach. Chodziliśmy na plażę, Milena się pluskała (myślę że woda morska przyczyniła się do szybszego pokonania choroby a szczególnie kataru). Tylko to przypieczętowało decyzję ze nie jeździmy na żadne wyprawy po okolicy.
Wiec co? NIE ZAMYKAJCIE OKIEN NA NOC :)

Co by tu jeszcze….

Komarów nie było…

Jak sobie coś przypomnę to dopiszę
Pozdrawiam i dziękuję
.:Kasia:.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) .:Kasia:. » 01.02.2009 16:30

świetna relacja :)
czekam na więcej :D :D :D :D
daniel_t-no
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel_t-no » 10.02.2009 23:29

Witam Wszystkich!

Wielkie dzięki za te wszystkie dokładne opisy i relacje, ale czy ktoś z Was mógłby polecić (podesłać) mi jakieś namiary na dobry i niedrogi nocleg... Będę baaaaaardzo wdzięczny.... Dziękuję z góry i ciepło pozdrawiam Wszystkich z Gniezna...

Daniel

PS> Mój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
daniel_t-no
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel_t-no » 10.02.2009 23:31

...jeszcze ja... ;) Nie ukrywam, że zależy mi na czasie! (ciężki - trudny szef :D)
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 11.02.2009 08:43

kwatery znalazłam przez internetowe biuro podróży
jest ich wiele
na miejscu się nie rozglądałam już potem

Brela jest raczej droga. Taniej będzie w mniejszych miejscowościach - nie kurortach.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 12.02.2009 14:19

Aga1508 napisał(a):Witam wszystkich! Czy ktoś kiedyś był albo chociaż widział apartament (www.brela.com/speedboat. Apartament znajduje się na ul. Šćit 40. Czy to jest jakaś fajna dzielnica , czy są jakieś fajne plaże w pobliżu? Mile widziane fotki jeżeli są.

\
W 2005 roku mieszkaliśmy na ul. Ścit 46 . Bardzo fajna plaża , dzielnica nad samym morzem z pięknymi willami, ale przygotuj się na dużo schodów. Nasz apartament był nad samym morzem ale na plaże musieliśmy pokonać 108 schodów, a do parkingu i ulicy było następne 98 schodów w górę. Zdjęcia niestety były robione starym aparatem - a poza tym nie umiem skanować i wklejać zdjęć ( może się nauczę w przyszłości )

Piękne opisy, oj wracają wspomnienia.

Pozdrowienia,
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 15.02.2009 19:51

Prośba do MKB...
W tym roku wybieram się z rodziną do Breli (zaliczka w drodze)
Czy nie byłoby kłopotu, gdybym poprosił o adres mailowy, aby móc zadać kilka pytań, które ułatwiły by mi pobyt?
Pozdrawiam..
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 16.02.2009 08:45

Mag napisał(a):Prośba do MKB...
Czy nie byłoby kłopotu, gdybym poprosił o adres mailowy, aby móc zadać kilka pytań, które ułatwiły by mi pobyt?
Pozdrawiam..

:)
na jaki adres mam wysłać adres?
Mag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mag » 16.02.2009 17:44

Słuszne pytanie :D
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dzięki za chęć pomocy :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.02.2009 20:13

MKB - ja tak czasem mam, że z pewnym opóźnieniem trafiam w ciekawe miejsca - tak samo jest z Twoją relacja :D :D :D

Bardzo mi się podobała Twoja opowieść - właśnie dlatego, że była subiektywna, pisana z Twojej perspektywy, i pokazywała świat wakacyjny z perspektywy rodzica. I wiem, że jest wielu młodych rodziców, którzy mając głowę pochłoniętą przez niepewności związane z wyjazdem i podróżowaniem z maluchami, szukają tego typu wiadomości. Szukają potwierdzenia, że można dziecięcy dzień świstaka urozmaicić wyjazdem do Cro :D :D :D (wiem, bo dwa lata temu jak planowałam pierwszą eskapadę zagraniczną z maluchami przewertowałam forum dość dokładnie i stwierdziłam, że temat jest "spychany do podziemia"). Na szczęście założyłaś bardzo potrzebny wątek (przyznam, że miałam podobny pomysł, ale się poddałam)

pozdrawiam
Magda

ps. I żeby nie było - jestem zwolennikiem kolorowego świata - i jest mi obojętne, czy z relacji dowiaduję się konstruktywnych informacji, czy też oglądam subiektywny świat oczyma jej autora, czy opisuje ona miejsce, w którym byłam/ będę, lub też mówi o rzeczach, których nigdy nie zaznam - pod warunkiem - że relacja jest dobrze i ciekawie napisana :D :D :D

peace and love :wink: :D
camera
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) camera » 20.07.2009 16:04

MKB napisał(a):
Mag napisał(a):Prośba do MKB...
Pozdrawiam..

:)
na jaki adres mam wysłać adres?

Proszę również o namiary na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Dzięki z góry
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 09.02.2011 19:39

??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brela 2008 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone