No dobrze Kochani
Ciesze się, że wytrwaliście tak długo - w końcu to tylko relacja z około 90 godzin na Wyspie.
Zawsze zastanawiam się, że np. jak ktoś płynie czy jedzie autem na taką Skye Island to mówi, że jedzie ze stałego lądu - w tym sensie, że Wyspiarze z ogromnych wysp jaką jest Wielka Brytania przyzwyczajają sie do swojego "stałego lądu" i taką wyprawę nazywają podróżą na wyspę. Bo czymże jest wyspa? Przecież można powiedzieć, że Australia jako kontynent też jest wyspą. A czy wyspę nie są obie Ameryki?
Przecież też leżą na Oceanie - tak pojmując rzecz to wszystko jest wyspą hehehe
Tak jak - i niech się teraz odezwą Matematycy: czy 200 to jest dwa razy więcej niż 100? Czy RAZ WIĘCEJ?
Zanim tych dwudziestu czytelników z różną częstotliwością odwiedzających tę relację i nieznana liczba oglądających ale wstydzących się odezwać (właściwie dlaczego? Ale wole wierzyć, że tacy są)
ZAŚNIE może pokażę MOSTY FORTH - OSTATNI akcent naszej zbyt krótkiej wizyty w Szkocji
Jak już wspomniałem -Edynburg leży nad ogromną Zatoką Morza Północnego - Firth of Forth
Aby skrócić drogę osobom mieszkającym po drugiej stronie zatoki, czy tym wybierającym się np do Aberdeen i innych obszarów północno - wschodniej Szkocji nad zatoką przerzucono dwa okazałe mosty
Jeden z mostów jest mostem drogowym - wygląda tak okazale niczym nowojorskie mosty na Manhattan
(sorki za brudną szybkę Corsy)
Budowa mostu trwała od 1958 do 1964 roku, po oddaniu do użytku był to najdłuższy most tego typu w Europie, ma 2,5 km długości
Zdjęć jest niewiele, bo byliśmy trochę podjarani i przestraszeni, pierwotnie mieliśmy obejrzeć tylko mosty, a tutaj jedziemy w stronę South Queensferry i nie wiadomo, jak szybko da się zawrócić, albo, czy nie będzie jakiegoś korka, a zaraz upływa czas oddania auta, a trzeba jeszcze zatankować auto
Z kolei most drogowy przez Forth - ten jest nieco starszy, a konkretnie z XiX wieku....
Składa on się z trzech filarów w kształcie rombu oraz 4 mniejszych wiaduktów
Żona fotografowała go ukradkiem - "weź jedź, bo przez te mosty nie zdążymy na lotnisko" hihihi
Jeden z filarów
Niniejszym chciałbym zakończyć tę relację, może dorobię jakąś mapkę w terminie późniejszym, a może nie starczy mi na to czasu - jak wiecie mapki są bardzo czasochłonne i wyczerpujące, także w sensie psychicznym, a na nie też jakoś ostatnio nie mam weny...
Serdeczne dzięki za odwiedzanie, SZCZEGÓLNIE ZA KOMENTARZE, dzięki nim wiem, że nie piszę w eter
Szczególne dzięki Myszy za codzienny doping, Wojtkowi Franzowi za częste odwiedziny i komentarze, Tomkowi Longtomowi, Małgosi i Pawłowi Kulkom, także chyba Potter jest powyżej "średniej liczby" (przepraszam za wyrażenie, nie chciałbym nikogo nim urazić), Iwonie, Janowi
Wiem, że komentarze wpisywało o wiele więcej osób i jest to dość stała grupa miłych mi osób, chciałbym oczywiście, abyście byli jeszcze bardziej aktywni, ale wymagać tego nie mogę
Pozdrowienia, Wszystkiego Najlepszego z okazji nadchodzących Świąt dla WSZYSTKICH
PAX między Chrześcijanyz pokojowym (salonowym) pozdrowieniem
tony