Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Braveheart, Cruachan, Murrayfield - listopadowa Szkocja

Wielka Brytania (Anglia, Szkocja i Walia) jest w pełni otoczona wodą. W Wielkiej Brytanii akcenty zmieniają się zauważalnie co 40 km (25 mil). Szczególnie trudno jest wymówić jedno walijskie miasto. Llanfairpwllwlllandysiliogogogoch jest jedną z najdłuższych nazw miast na świecie. Stonehenge jest starsze niż piramidy - powstało około 3000 roku p.n.e.
jakubah
Odkrywca

Postnapisał(a) jakubah » 27.11.2013 17:52

no i mam już opisaną trasę na maj i to na tak niezwykłym forum -dziękuję
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 27.11.2013 20:09

tony montana napisał(a):Kościół został zaprojektowany przez Waltera Douglasa Campbella, duke'a Argyllu i wybudowany w latach 1881-1886...

Obrazek

To jak nowy. :D
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 27.11.2013 20:39

tony montana napisał(a): ... a co to za pozostałe rzeczy? :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):Ło matko ! Miejsca zabraknie ... Cierpliwości, luzu, dystansu ... A aktualnie to wspierającego męża, bo znowu go gdzieś powiało ... :roll:

Ło matko... to tyle aż? ;) Trudne te dzisiejsze Kobiety są... :sm: :devil:

Kenik napisał(a):Jaki tam jest piękny celtycki haft ... o matulu, ale pewnie nie będzie mi dane szczegółów obejrzeć.

Nie tylko hafty tam były zacne droga Koleżanko Kenik :)

jakubah napisał(a):no i mam już opisaną trasę na maj i to na tak niezwykłym forum -dziękuję

Proszę bardzo, prawa do trasy nie są zastrzeżone, korzystaj do woli :) :papa:

tony montana napisał(a):Kościół został zaprojektowany przez Waltera Douglasa Campbella, duke'a Argyllu i wybudowany w latach 1881-1886...

Lidia K napisał(a):To jak nowy. :D

Ale za to jaki tajemniczy ;)

:oczko_usmiech: :roll:
Lidia K
Cromaniak

Postnapisał(a) Lidia K » 27.11.2013 20:43

tony montana napisał(a):

Lidia K napisał(a):To jak nowy. :D

Ale za to jaki tajemniczy ;)

:oczko_usmiech: :roll:

Zapowiada się ciekawe wnętrze. Na mnie możesz liczyć, wejdę do każdego kąta.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 27.11.2013 20:54

Wchodzimy do środka, jesteśmy kompletnie sami w tym momencie...szkoda, że Nikon małych Ryanairowych rozmiarów (albo to ja) ;) nie radzi sobie zbyt dobrze we wnętrzach oraz, gdy jest ciemno....

Obrazek

Wnętrze trochę jak z Władcy Pierścieni
Rozeta też jest ;)

Obrazek

Trochę tajemniczych przejść

Obrazek

W środku mamy też kilka kapliczek

Obrazek

Obrazek

Prze okna i witraże do środka wdziera się światło

Obrazek

Czasem ma problemy z wdarciem się...

Obrazek

W tej kaplicy przechowywana jest kość Kórla Szkocji Roberta Bruce'a (widzieliście "Braveheart"? To ten szlachetny człowiek, któremu zawierzył Mel Gibson) :)
Kość konkretnie jest w tej skrytce na środku

Obrazek

To zdjęcie mi się jakoś podoba, choć leżąca postać w cieniu pozostaje...

Obrazek

Surowe kolumny...

Obrazek

Przydałby mi się taki landszafcik w pokoju :)

Obrazek

Wychodzimy jeszcze raz na tyły kościoła na zewnątrz, aby nacieszyć oczy Loch Awe (za chwilę podjedziemy zobaczyć Kilchurn Castle - po to tu przyjechaliśmy, kościółek był PRZYPADKIEM)...

Obrazek

Obrazek

Zegar słoneczny....

Obrazek

Żegnamy się z tym uroczym miejscem, cudnie jest zobaczyć takie miejsca niejako "ponadprogramowo"

Buziaki :smo:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 27.11.2013 21:04

tony montana napisał(a):Surowe kolumny...

Obrazek

Buziaki :smo:

A mnie się to podoba :P ,

nie trzeba było za bardzo marudzić :wink: :papa: .
Potter
Cromaniak

Postnapisał(a) Potter » 27.11.2013 21:16

tony montana napisał(a):...szkoda, że Nikon małych Ryanairowych rozmiarów (albo to ja) ;) nie radzi sobie zbyt dobrze we wnętrzach oraz, gdy jest ciemno....

Obrazek

Nikon i Ty najwyraźniej radzicie sobie całkiem nieźle :lol: . To wnętrze bardzo mi się podoba :!:
tony montana napisał(a):To zdjęcie mi się jakoś podoba, choć leżąca postać w cieniu pozostaje...

Obrazek

Mnie również. Ta woda za oknem fajnie tu wygląda :) .
tony montana napisał(a):Przydałby mi się taki landszafcik w pokoju :)
Obrazek

E tam, najładniejsza jest tu rama :smo:
tony montana napisał(a):Obrazek

A swoją drogą to jakim cudem załatwiliście sobie TAKĄ pogodę w tych okolicach ... :hut:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 27.11.2013 21:35

mysza73 napisał(a):
A mnie się to podoba :P ,

nie trzeba było za bardzo marudzić :wink: :papa: .

Mysza znasz mnie przecież ja NIGDY nie marudzę, jestem pogodny ;)

tony montana napisał(a):...szkoda, że Nikon małych Ryanairowych rozmiarów (albo to ja) ;) nie radzi sobie zbyt dobrze we wnętrzach oraz, gdy jest ciemno....

Potter napisał(a):Nikon i Ty najwyraźniej radzicie sobie całkiem nieźle :lol: . To wnętrze bardzo mi się podoba :!:

No to "podziękował" Potterównie za litość :)

Potter napisał(a):E tam, najładniejsza jest tu rama :smo:

Nieco chropowata... może i starsza od tego całego kościoła...
tony montana napisał(a):
Potter napisał(a):A swoją drogą to jakim cudem załatwiliście sobie TAKĄ pogodę w tych okolicach ... :hut:

Mówiłem, że sporo szczęścia w tek kwestii mieliśmy! :)
Jeszcze jakby było parę stopni cieplej... no, ale za dużo szczęścia byłoby

Aloha Laski!

:smo:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 27.11.2013 21:38

Małgosiu - nie zauważyłem wcześnie Twojego postu - bardzo się cieszę, że będziesz śledzić także wnętrza i w ogóle, że moja Szkocja Cię zainteresowała - myślałem, że Wy z Pawłem tylko kierunku południowe :)

A już w niedalekiej przyszłości ...

Obrazek

8O :idea: :idea: :boss:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 27.11.2013 22:52

tony montana napisał(a):

Potter napisał(a):E tam, najładniejsza jest tu rama :smo:

Nieco chropowata... może i starsza od tego całego kościoła...

To że kościół jest "młody" nie znaczy wcale , że nie został zbudowany z bloków kamiennych znacznie starszych :lol:
W Pn Anglii oglądałem stodołę zbudowaną z bloków kamiennych trzynastowiecznego zamku rycerskiego - ot potraktowali ruiny zamku jak pobliski kamieniołom :roll: , ale to nic . . .
Kamienie ze słynnego Muru Hadriana (I - II w . n.e. ) posłużyły za budulec kilku wiosek . . .

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2013 23:41

tony montana napisał(a):
Kenik napisał(a):Jaki tam jest piękny celtycki haft ... o matulu, ale pewnie nie będzie mi dane szczegółów obejrzeć.

Nie tylko hafty tam były zacne droga Koleżanko Kenik :)

Ależ wiem, wiem ... tylko w tych surowych wnętrzach to ten celtic, aż bije po oczach. Tym bardziej, że innych nie widzę. :lol:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 28.11.2013 13:18

piotrf napisał(a):
To że kościół jest "młody" nie znaczy wcale , że nie został zbudowany z bloków kamiennych znacznie starszych :lol:
Pozdrawiam
Piotr

Myślę, że w tym przypadku tak właśnie też było - niektóre kamienie wyglądały na starsze od innych :)

tony montana napisał(a):Nie tylko hafty tam były zacne droga Koleżanko Kenik :)

Kenik napisał(a):Ależ wiem, wiem ... tylko w tych surowych wnętrzach to ten celtic, aż bije po oczach. Tym bardziej, że innych nie widzę. :lol:

No niech będzie :) Zapraszam na ciąg dalszy

Objeżdżamy północny brzeg jeziora - http://goo.gl/maps/XW02X

Dojeżdżamy do nazwijmy go, w ten sposób, punktu widokowego

Obrazek

Obrazek

Kilchurn Castle. Najstarsza część zamku, wieża mieszkalno–obronna zbudowana została przez Ród Campbellów w roku 1450

Obrazek

Pierwotnie znajdował się on na wyspie na Loch Awe, jednak z początkiem XIX wieku poziom wody w jeziorze drastycznie się obniżył, a wyspa połączyła się z brzegiem

Obrazek

Obrazek

Jako, że przegapiliśmy miejsce dobre do zatrzymania się po drugiej stronie, a czas naglił - mamy dalej PLAN ;) poprzestaliśmy na obserwacji Zamku i nie tylko (znowu Ben Cruachan, tym razem od innej strony), z tego miejsca :(

Obrazek

Także obserwacji otaczających go gór

Obrazek

Wsiadamy powoli do auta zaparkowanego na poboczu drogi

Obrazek

jeszcze okolice Zamku

Obrazek

i :papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 28.11.2013 13:26 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 28.11.2013 13:23

tony montana napisał(a):Jako, że przegapiliśmy miejsce dobre do zatrzymania się po drugiej stronie, a czas naglił - mamy dalej PLAN ;) poprzestaliśmy na obserwacji Zamku i nie tylko, z tego miejsca :(

Pokaż, co to był za PLAN :wink: ,
bo cosik mi się nie chce wierzyć, że miałeś PLAN :devil: :lool: :papa: .
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 28.11.2013 13:28

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Jako, że przegapiliśmy miejsce dobre do zatrzymania się po drugiej stronie, a czas naglił - mamy dalej PLAN ;) poprzestaliśmy na obserwacji Zamku i nie tylko, z tego miejsca :(

Znaczy chcesz wiedzieć, co będzie dalej? :)
Ciekawość to pierwszy stopień do ..... :devil: :devil: :hearts:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.11.2013 13:38

mysza73 napisał(a):

Właśnie, przydałby się jakiś plan :arrow: mapka (szkic)
:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wielka Brytania - United Kingdom