napisał(a) Fatamorgana » 22.01.2011 17:48
Najprościej w Google wpisać nazwę i zobaczyć opisy po polsku.
Jak już będziecie, to chyba pierwszym punktem powinno być wzgórze zamkowe z zamkiem królewskim oraz widokiem na pół miasta i Austrię.
W muzeum zamkowym podobała mi się zwłaszcza kolekcja kryształów i wyrobów kryształopodobnych oraz wysadzanych kamieniami szlachetnymi- tyle, że zwiedzałem zamek dość dawno i nie wiem jak jest teraz.
Omijajcie Petrzalkę- to typowa betonowa sypialnia widoczna dobrze ze wzgórza. W Centrum ładnie jest w okolicy Teatru Narodowego (Narodni Divadlo). Jak będzie czas, to warto zajrzeć do dawnej wsi- obecnie dzielnicy Devin. Są tam ruiny zamku, ale najciekawszy jest widok ze stoków na płynący poniżej Dunaj a za nim Austrię.
Natomiast osobną sprawą jest grupa kilku bardzo ładnych i świetnie zachowanych zamków położonych na południowo- wschodnich stokach Białych Karpat- niskiego pasma rozpoczynającego się zaraz za północnymi rogatkami Bratysławy.
Zamek Czerwony Kamień i Smolenice- to na pewno warto zobaczyć (np. w drodze do Bratysławy) ponieważ zamek bratysławski to taki trochę zbyt kwadratowy i mało interesujący architektonicznie obiekt.
Więcej nie wiem, bo nie byłem tam nic zwiedzać od 11 lat - a na pewno się duuuużo zmieniło.
Z tym, że samo miasto moim zdaniem jest przeciętne na tle Pragi czy Wiednia. Także poza częściowo widokowym położeniem proszę nie liczyć na cuda niewidy.
Życzę udanego pobytu i wrażeń.