Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brak Winetek w Słowacji i wykorzystywanie przez celników....

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 09.09.2005 10:03

...nie wierzę że na przejściach granicznych nie ma winietek...w Cieszynie bez problemu można było kupić winiety słowackie...kobieta chciała mi jeszcze wcisnąć odblaskową kamizelkę wymaganą w Austrii ale sobie odpuściłem :)...co do kolekcji winiet to wiele różnych się nie nazbiera, bo oprócz Słowacji, Czech, Austrii, Węgier i Szwajcarii w zasadzie nigdzie więcej nich nie ma :)...
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 14.09.2005 22:13

dufus napisał(a):Mam pytanie do osób które przejeżdzały przez Słowacje w ostatnich dniach. Czy winiety są już do nabycia na przejściu w Jablonkovie ? bo obecnie nawet w pzm nie mają winiet Słowackich dla osobówek;) 8O

Na stacjach benzynowych. 5 kolejnych od Bratysławy nie było! :P
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.09.2005 16:27

Potwierdzam brak winietek na Słowacji. Właśnie wróciłem z Wiednia jadąc tam i z powrotem autostradą Żylina-Bratysława (prawie 200 km). Winietek nie było na żadnej stacji a próbowałem na kilku w obie strony. Dzięki Bogu kontroli też żadnej nie było.
Od lat jeżdżę przez Słowację i przyznam że jeszcze nie widziałem kontroli winietek i dlatego jadąc np. do Budapesztu z góry rezygnuję ze Słowackich winietek bo na tej trasie jest tylko 20 km "winietkowych" między Bańską Bystrzycą a Zwoleniem.
Andrzej_Krak
Odkrywca
Re: Brak Winetek w Słowacji i wykorzystywanie przez celników

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 16.09.2005 22:50

altE napisał(a):hej...
z piątku na sobotę wracaliśmy z Chrowacji.
Ok. 3 nad ranem (sobota) wjechaliśmy do Słowacji. Oczywiście na najbliższej stacji zatrzymałem się, aby zakupić winetkę. Niestety gość powiedział mi, że autostradę mamy gratis, bo nie mają winetek i wogóle są problemy z winetkami. Pojechaliśmy dalej. Ja nie chciałem gratisów ;) więc na kolejnej stacji znów prówałem kupić winetkę. Moje próby na 5 kolejnych stacjach zakończyły się fiaskiem, a że Słowacja do dużych państw nie należy - wkrótce się skończyła.
Na granicy Słowak pyta mnie gdzie mam "naklejku na szybu". Tłumaczę mu, że nigdzie nie mogłem kupić, że zatrzymywałem się na każdej stacji itd. On do mnie, że jak nie mogłem kupić, to nie powinienem wjeżdzać na ich autostradę. Kazał mi zjechać na bok. Żona poszła go ściemnać... na początek zaczął od kary 100 euro... skończyło się na łapówce 10 euro bez łapówki...
Uważajcie na winetki ;)

Jechałem do CRO 1 września i wracałem 12 - tak w jedną jak i drugą stronę nigdzie nie mogłem kupić winietek - ani na przejściu granicznym w Zwardoniu ani w samej Bratysławie. Polecono mi pytac na stacjach benzynowych ale tam tylko się dowiedziałem, że w całej Słowacji są problemy z winietkami. Pojechałem więc bez. Na granicy za Bratysławą celnik zapytał dla czego nie mam winietki na autostradę - powiedziałem mu że mają problemy - uśmiechnął się i pojechałem dalej przez H. icon_smile.gif - 300 koron z winietek przeznaczyłem na papu icon_smile.gif. Generalnie jechałem przez Słowację nocą.
romanroman1
Odkrywca
Re: Brak Winetek w Słowacji i wykorzystywanie przez celników

Nieprzeczytany postnapisał(a) romanroman1 » 17.09.2005 01:59

altE napisał(a):hej...

Żona poszła go ściemnać... na początek zaczął od kary 100 euro... skończyło się na łapówce 10 euro bez łapówki...
Uważajcie na winetki ;)

Jestem celnikiem i dosyć wrażliwie reaguję na informacje o mojej profesji. Piszesz o "wykorzystywaniu przez celników" i o "łapówce 10 euro". Pytam więc, gdzie przekraczałes granicę, bo poza granicą z Ukrainą , na granicach Słowacji nie ma już (od wejścia do Unii Europejskiej ) kontroli celnej i w ogóle celników. Sprecyzuj więc, komu dałeś łapówkę? Wyjaśniam, że nie każdy facet w mundurze na granicy to celnik. Mógł to być policjant, żołnierz, strażnik graniczny a może leśniczy ale na pewno nie celnik. :evil:
Pozdrawiam
Paweł
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2005 16:36

mamrotek napisał(a):.....
A czy ktoś jeszcze oprócz mnie kolekcjonuje winiety na przedniej szybie???
Ja mam na razie 7 winiet z 4 krajów
(niestety część mojej pokaźnej wówczas kolekcji oddałem gratis do sprzedawanego samochodu)
:D

...w Czechach i Austrii pozostawianie nieważnych (przeterminowanych) winietek na przedniej szybie jest wykroczeniem (m.in. utrudnia kontrolę uiszczenia opłaty przez policję metodą...lornetkową), widziałem kilka lat temu jak Austriak kasował kierowcę za "kolekcję na szybie" - policja ustawiła się przy zwężeniu autostrady w miejscu wykonywania robót drogowych i wpatrywała się wyłącznie w miejsce na szybie, gdzie powinna być winietka......tak że uważaj mamrotek z Twoją kolekcją... :lol: ...może bezpiecznie będzie ja ostrożnie odkleić i przenieść na papier???
mieho
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mieho » 17.09.2005 17:47

Witam
Wrocilem z Chorwacji w piatek 16-go. Winiety jeszcze nie byly dostepne i nikt nie wiedzial kiedy beda. Lecialem autostrada i chyba mialem szczescie bo nikt sie do mnie nie doczepil :). Na granicy celnicy tez nie zwrocili uwagi, a przekraczalem w Piwnicznej Zdroj.
darek66
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek66 » 25.09.2005 08:04

Ja miałem podobą sytuację jak jechałem do CRO w tym roku, a sądząc po dacie postu było to w tym samym czasie, też szukałem na kilku stacjach i jak u ciebie bez rezultatu. Po drodze zatrzymywała mnie ich policja i o winiety nie pytali, a było to w nocy, może nie zauważyli. W końcu na ostatniej Słowak powiedział mi że jest promocja do 15.09. A jak wracałem to w Bratysławie kupiłem.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.09.2005 10:17

darek66 napisał(a):J Po drodze zatrzymywała mnie ich policja i o winiety nie pytali, a było to w nocy, może nie zauważyli. W końcu na ostatniej Słowak powiedział mi że jest promocja do 15.09.

Ja wracałem po zakończeniu "promocji" - 17-go i w Bratysławie na żadnej z 5 stacji winietek jeszcze nie mieli.
darek66 napisał(a): A jak wracałem to w Bratysławie kupiłem.

Może już sobie poradzili z problemem...
danyy90
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) danyy90 » 25.09.2005 10:38

altE a powiedz no które przejście graniczne przy powrocie do kraju jest na autostradzie???
10 eurasów do tyłu ...no chyba ze.... zostawie sobie swoje myśli dla siebie
pozdro
darek66
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek66 » 25.09.2005 21:53

jdubowski napisał(a):
darek66 napisał(a):J Po drodze zatrzymywała mnie ich policja i o winiety nie pytali, a było to w nocy, może nie zauważyli. W końcu na ostatniej Słowak powiedział mi że jest promocja do 15.09.

Ja wracałem po zakończeniu "promocji" - 17-go i w Bratysławie na żadnej z 5 stacji winietek jeszcze nie mieli.

Dziwne ja też przejeżdzałem przez Slowację 17 i w Bratysławie kupiłem winete 7 dnową na drugiej napotkanej stacji po wjeździe do Bratysławy.
Dodam że było to około 3 w nocy, może później zabrakło.

darek66 napisał(a): A jak wracałem to w Bratysławie kupiłem.

Może już sobie poradzili z problemem...
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 26.09.2005 09:03

altE napisał(a):
faziolot napisał(a):A to ci dopiero!
Jak mógł zapytać o winietę na przejściu granicznym, skoro samo przejście na autostradzie nie jest? Dziwne .... Nawet gdyby to pierwszym lepszym wytłumaczeniem jest "odkleiłem sobie". No cóż 10 euro do tyłu.
Pzdr

Nie wiem o jakim ty przejściu mówisz... ale to "moje" było na autostradzie ;)
widzę, że moje 10 eurasów to pikuś (dobre negocjacje mojej żony) bo niektórzy dostawali niezłe mandaty od policjantów...
A czy przeście może być na płatnym odcinku autostrady ? Jeśli dobrze pamiętam to tam są już tabliczki że bez opłaty, przynajmniej do najbliższego zjazdu/wjazdu.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 26.09.2005 13:50

M.Smith napisał(a):
altE napisał(a):
faziolot napisał(a):A to ci dopiero!
Jak mógł zapytać o winietę na przejściu granicznym, skoro samo przejście na autostradzie nie jest? Dziwne .... Nawet gdyby to pierwszym lepszym wytłumaczeniem jest "odkleiłem sobie". No cóż 10 euro do tyłu.
Pzdr

Nie wiem o jakim ty przejściu mówisz... ale to "moje" było na autostradzie ;)
widzę, że moje 10 eurasów to pikuś (dobre negocjacje mojej żony) bo niektórzy dostawali niezłe mandaty od policjantów...
A czy przeście może być na płatnym odcinku autostrady ? Jeśli dobrze pamiętam to tam są już tabliczki że bez opłaty, przynajmniej do najbliższego zjazdu/wjazdu.

No pewnie!!!! Chyba ktoś przypicował nieco :wink:
PZDR
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Brak Winetek w Słowacji i wykorzystywanie przez celników.... - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone