Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brak dokumentów (paszport nieważny, dowodu brak)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekkg
Croentuzjasta
Re: Brak dokumentów dla dziecka (paszport nieważny, dowodu b

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 25.06.2019 13:22

Janusz Bajcer napisał(a):
slawekkg napisał(a):8O Witam. Wyjazd w środę okazuje się, że 8 latkowi w kwietniu "skończył" się D. O i co teraz 2 dni do wyjazdu. Jechać? 8O

Czytam, że jednak jutro jedziesz.
Powodzenia. :idea:

Jadę nie pozostało nic innego jak liczyć na szczęście D.O jest tyle, że dwa miesiące temu się skończył. Nowy wniosek złożony. Może nie będą sprawdzać tylko sztuki policzą. :D
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.06.2019 14:41

Marne szanse ,dzieciak niech lepiej połozy sie na podłodze skanuja wszystkie dokumenty. Zyczymy szczescia.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.06.2019 14:49

nenek napisał(a):Marne szanse ,dzieciak niech lepiej połozy sie na podłodze skanuja wszystkie dokumenty. Zyczymy szczescia.

Fantastyczna rada ! 8O
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.06.2019 15:17

nenek napisał(a):Marne szanse ,dzieciak niech lepiej połozy sie na podłodze skanuja wszystkie dokumenty. Zyczymy szczescia.

Przy niekorzystnym zbiegu okoliczności rodzice trafią na "węgierskie 48 godzin" a dzieciak do ichniejszej Izby Dziecka w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości. W związku z tym raczej daruj sobie takie rady, albo powiedz, że to żart, bo ktoś zrozumie to dosłownie i tylko biedy sobie napyta.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.06.2019 15:34

slawekkg napisał(a):Jadę nie pozostało nic innego jak liczyć na szczęście D.O jest tyle, że dwa miesiące temu się skończył. Nowy wniosek złożony. Może nie będą sprawdzać tylko sztuki policzą. :D

W tej dosyć kłopotliwej sytuacji oprócz przeterminowanych dokumentów dziecka zabrałbym ze sobą jego akt urodzenia.
To się chyba gdzieś ma w domu. Ostatnio są tam numery pesel rodziców. Polski dokument i napisany po polsku, więc zmęczony pogranicznik z innego kraju może się lekko uśmiechnąć na jego widok.
Jednak zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 25.06.2019 15:53

Dzięki za podpowiedzi decyzja zapadła NIE JEDZIEMY. Do tego doszła awaria auta i wszystko szlag trafił. Widocznie tak miało być.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 25.06.2019 16:00

To chyba oczywiste, że to co napisał nenek to żart.
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 27.06.2019 09:25

Wykorzystam ten wątek na jedno ważne dla mnie pytanie. Rok temu chciałem zrobić wycieczkę z Chorwacji do Czarnogóry ale przeczytałem ,że od dzieci może wymagany być paszport,nie mając go nie ryzykowaliśmy i odwołałem nocleg. Potem czytałem,że na większych przejściach nie pytają o paszport i trochę żałowałem. Czy ktoś kto przerabiał taki temat może się podzielić wiedzą-w tym roku znowu kusi mnie Kotor a 14 letni syn dalej nie ma paszportu i czy w związku z tym waham się czy jechać czy ponownie odpuścić. Co radzicie i z góry dziękuję za odpowiedź.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 27.06.2019 09:28

dwa late temu jechałęm do Dubrownika i tylko D.O. była dla dorosłych i dla dzieci nie było problemów z przejazdem. Oczywiście Zielona Karta na auto. Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 27.06.2019 09:51

kibic hr napisał(a):Wykorzystam ten wątek na jedno ważne dla mnie pytanie. Rok temu chciałem zrobić wycieczkę z Chorwacji do Czarnogóry ale przeczytałem ,że od dzieci może wymagany być paszport,nie mając go nie ryzykowaliśmy i odwołałem nocleg. Potem czytałem,że na większych przejściach nie pytają o paszport i trochę żałowałem. Czy ktoś kto przerabiał taki temat może się podzielić wiedzą-w tym roku znowu kusi mnie Kotor a 14 letni syn dalej nie ma paszportu i czy w związku z tym waham się czy jechać czy ponownie odpuścić. Co radzicie i z góry dziękuję za odpowiedź.

Co mówią przepisy wyjazdowo/wjazdowe danego kraju ? może warto się zapoznać bo ew. konsekwencje mogą być poważne o czym wspomniał przy innej okazji Anakin. Raz mogło się udać ale jak widać no risk no fun. Takie pytania i niektóre rady przyznam się, że nie świadczą o odpowiedzialności, a wręcz o czymś innym. :papa:

Trajgul napisał(a):To chyba oczywiste, że to co napisał nenek to żart.

dla mnie i pewnie nie tylko, nie zabrzmiało to jak żart co widać po sposobie napisania tego tekstu ...
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.06.2019 10:25

Celnicy już dobrze wiedzą ile osób podróżuje ;) Domyślcie się skąd wiedzą
Czasem tylko sprawdzają czy facjaty są takie jak na dokumentach.
Także jeżeli w ogóle ktoś myślał, by dziecko położyć... Nie przeszłoby.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2019 10:58

bluesman napisał(a):
kibic hr napisał(a):Wykorzystam ten wątek na jedno ważne dla mnie pytanie. Rok temu chciałem zrobić wycieczkę z Chorwacji do Czarnogóry ale przeczytałem ,że od dzieci może wymagany być paszport,nie mając go nie ryzykowaliśmy i odwołałem nocleg. Potem czytałem,że na większych przejściach nie pytają o paszport i trochę żałowałem. Czy ktoś kto przerabiał taki temat może się podzielić wiedzą-w tym roku znowu kusi mnie Kotor a 14 letni syn dalej nie ma paszportu i czy w związku z tym waham się czy jechać czy ponownie odpuścić. Co radzicie i z góry dziękuję za odpowiedź.

Co mówią przepisy wyjazdowo/wjazdowe danego kraju ? może warto się zapoznać bo ew. konsekwencje mogą być poważne o czym wspomniał przy innej okazji Anakin. Raz mogło się udać ale jak widać no risk no fun. Takie pytania i niektóre rady przyznam się, że nie świadczą o odpowiedzialności, a wręcz o czymś innym. :papa:

kibic hr nie dopisał, że syn ma dowód.
Napisał o braku paszportu.
Czyli dokument na wjazd do Chorwacji posiadał.
valverde20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) valverde20 » 27.06.2019 11:24

^^ Jemu chodziło raczej o wjazd do Czarnogóry, a nie do Chorwacji... ;)
Kubson91
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kubson91 » 27.06.2019 11:29

kibic hr napisał(a):Wykorzystam ten wątek na jedno ważne dla mnie pytanie. Rok temu chciałem zrobić wycieczkę z Chorwacji do Czarnogóry ale przeczytałem ,że od dzieci może wymagany być paszport,nie mając go nie ryzykowaliśmy i odwołałem nocleg. Potem czytałem,że na większych przejściach nie pytają o paszport i trochę żałowałem. Czy ktoś kto przerabiał taki temat może się podzielić wiedzą-w tym roku znowu kusi mnie Kotor a 14 letni syn dalej nie ma paszportu i czy w związku z tym waham się czy jechać czy ponownie odpuścić. Co radzicie i z góry dziękuję

Według MSZ:

"Ze względu na niejednoznaczne regulacje w kwestii dokumentów podróży wymaganych od nieletnich oraz niejednolitą praktykę straży granicznej, zaleca się aby osoby nieletnie udające się do Czarnogóry posiadały ważny polski paszport."
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.06.2019 11:33

valverde20 napisał(a):^^ Jemu chodziło raczej o wjazd do Czarnogóry, a nie do Chorwacji... ;)

OK :lol:
A przy okazji coś znalazłem o wjeździe do Czarnogóry z dziećmi.

https://hvala.pl/paszport-czy-dowod-czarnogora/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi