Vjetar napisał(a):Może po DO będzie szybciej?
Pewnie. Tymczasowy powinni szybko wyrobić.
Z pewnością nie ryzykowałbym z nieważnym dokumentem. Z dorosłym byłoby łatwiej.
Aniela napisał(a):Witajcie.
Proszę napiszcie czy kontrolują na granicy. My wyjeżdżamy 8 sierpnia i okazało się,ze dziecko od 17 lipca.ma nieważny paszport. Nie ma szans żeby wyrobili nam w ciągu tyg. Nie wiem czy ryzykować czy odwołać wczasy.
empire13 napisał(a):Aniela napisał(a):Witajcie.
Proszę napiszcie czy kontrolują na granicy. My wyjeżdżamy 8 sierpnia i okazało się,ze dziecko od 17 lipca.ma nieważny paszport. Nie ma szans żeby wyrobili nam w ciągu tyg. Nie wiem czy ryzykować czy odwołać wczasy.
Ponieważ Chorwacja jeszcze nie jest w strefie Schengen, kontrolę masz wg mnie na 99%. W tym miesiącu byłem w Chorwacji i sprawdzali moje dokumenty 2x przed wjazdem do Chorwacji i 2x w trakcie wyjazdu. Pewnie w jednej budce byli Słoweńcy a w drugiej Chorwaci. Nie przyglądałem się.
Paszport tymczasowy można wyrobić tylko w niektórych przypadkach (pogrzeb, wyjazd na konsultacje medyczne, utrata dokumentu za granicą, wyjazd w celach zarobkowych). Wyjazd na wczasy raczej nie przejdzie.
Na tym forum podano skuteczny sposób na wyrobienie paszportu tymczasowego. Sprawdziłem - działa.
Powodzenia
brat3k napisał(a):na podstawie nr wniosku na stronie
https://obywatel.gov.pl/dokumenty-i-dan ... est-gotowy
można sprawdzić stan realizacji wniosku
bigredone napisał(a):Jedź nad Bałtyk.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi