Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BRAC-weekend majowy. Jaka może być pogoda?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2007 14:34

Sea Temperatures on the
26th of April, 2007

Local time 07 08 11 14 15 17
Bol 17
Hvar 17 18
Komiža 18 18
Lastovo 18
Pula 16 16
Rab 17
Rovinj-Sv.Ivan n/p 16
Split 18 19
Zadar 16 17
Moniksa23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moniksa23 » 27.04.2007 16:32

3 dni temu wróciłam z Chorwacji, pogoda była wręcz rewelacyjna. Nie było dnia bez słońca. Temperatura ok. 28 - 30 stopni w słońcu. Woda w Adriatyku troszkę jeszcze zimnawa, ale da się przeżyć :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.04.2007 16:49

Iwona Baśka napisał(a):Dane z dzisiejszego dnia z godz. 8.00 ze strony Drzavni Hidrometeoroloski Zavod:
temperatuta morza
Hvar 18 st.
Komiza 18 st.
Pula 16 st.
Rab 17 st.
Rovinj-Sv.Ivan n/p 15 st.
Split 17 st.
Sibenik 18 st.
Zadar 16. st

czyli bełtycki standard lipiec/sierpień :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2007 16:25

Już mogę samemu sobie odpowiedzieć.
W kratkę.
Od soboty do środy do opalania i kąpieli. W czwartek rozstąpiło się niebo, jak mniemam do dzisiaj.
W piątek wyjechaliśmy. Spanie w Wiedniu, około 15-ej dzisiaj, wróciliśmy cało i szczęśliwie.

FUX
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.05.2007 20:02

A tak poza pogodą to jak było?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.05.2007 20:10

Myślę że, jak się FUX wyśpi, to coś więcej nam opisze jak było. :la: :papa:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 05.05.2007 20:18

Janusz Bajcer napisał(a):Myślę że, jak się FUX wyśpi, to coś więcej nam opisze jak było. :la: :papa:

Oczywiście - niech się wyśpi, nie musi pisać od razu :D :wink:.
kubelt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubelt » 06.05.2007 22:25

To może ja się wypowiem, choć nie pytany byłem :)
Przebywaliśmy w Chorwacji w terminie 28.04 - 05.05. Miejsca różnorakie gdyż za cel w tym roku obraliśmy sobie zwiedzenie wysp Brac, Hvar, Vis itd - co dla nas, jako żeglarzy, jest sprawą ułatwioną. O ile początek weekendu majowego zaczął się bardzo bardzo gorąco, temp pow. 25 stopni i ostre słońce 28 kwietnia w Kaszteli, o tyle z dnia na dzień pogoda się zmieniała. Temperatura spadała, trzy ostatnie dni witały nas porannymi obfitymi ulewami i mocno pochmurnym niebem, nasilał się wiatr. Podsumowaniem był 4 maja kiedy to na morzu mieliśmy wiatr o sile 7 w skali Beauforta (bazując na prognozach pogody, obserwacji warunków i pomiarach aparatury pokładowej) z mocnymi opadami deszczu.
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 10.05.2007 11:50

kubelt napisał(a):To może ja się wypowiem, choć nie pytany byłem :)
Przebywaliśmy w Chorwacji w terminie 28.04 - 05.05. Miejsca różnorakie gdyż za cel w tym roku obraliśmy sobie zwiedzenie wysp Brac, Hvar, Vis itd - co dla nas, jako żeglarzy, jest sprawą ułatwioną. O ile początek weekendu majowego zaczął się bardzo bardzo gorąco, temp pow. 25 stopni i ostre słońce 28 kwietnia w Kaszteli, o tyle z dnia na dzień pogoda się zmieniała. Temperatura spadała, trzy ostatnie dni witały nas porannymi obfitymi ulewami i mocno pochmurnym niebem, nasilał się wiatr. Podsumowaniem był 4 maja kiedy to na morzu mieliśmy wiatr o sile 7 w skali Beauforta (bazując na prognozach pogody, obserwacji warunków i pomiarach aparatury pokładowej) z mocnymi opadami deszczu.

No troszkę nam wtedy powiało ;-)
niektórym nawet za mocno,
Wiatr nie był aż tak silny, ale jak to przy jugo Jadran nieźle się rozbełtał.
Z nasłuchu na VHF co najmniej jedna łódka zakończyła rejs na skałach,
koło nas "regatowcy" płynący dużym Elanem na pełnych żaglach kończyli rejs bez foka.

Obrazek

Za to woda rewelacyjnie ciepła, przeciętna 19-19,5 a w zatoczce na Scedro 20,5 st !
To około 3 st więcej niz przeciętna w maju!
Jeśli maj będzie ciepły to w lecie można spodziewać się "gorącej" wody w morzu.
W sumie pomimo pogorszenia pogody w drugiej części tygodnia pobyt bardzo udany.
Poprzednia strona

Powrót do Pogoda i klimat

BRAC-weekend majowy. Jaka może być pogoda? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone