Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brac - Sutivan, Postira, Povlja

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 15.07.2008 11:39

witajcie,
miałem całe 10 dni urlopu spedzic w Podgorze, ale chyba podziele to sobie i zdecyduje sie na 5 dni na ladzie, 5 dni na wyspie Brac. Mam w zwiazku z tym pytanie - znalazlem kwatery w miejscowosciach Sutivan, Postira, Povlja -ktora z tych miejscowosci jest najbardziej gwarna i turstyczna - z knajpakami, atrakcjami, mnostwem wieczornych swiatelek itd :). Mozecie cos o kazdej napisac i ktora polecicie - biorac pod uwage ze my dla odmiany nie szukamy spokoju :) [bo mamy go na codzien] :D
luky007
Podróżnik
jednak Sutivan

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 15.07.2008 15:08

a pal licho - zarezerwuje 5 dni w Sutivanie bo wygląda ślicznie na zdjęciach :D. No wiec od 4-9 sobie tam pobedziemy, do plazy ponoc troche daleko ale moze przezyje sie. Ktos wogóle był w tym miasteczku i może powiedzieć coś dobrego/złego :)? jakie plaże - bo mi kobitka płacze że jej drzewa cień zrobią... :D :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 15.07.2008 15:52

heheh :) też wybieramy się we wrześniu na Brac, ale też Hvar..podpinam się pod wątek kolegi :)
Może zdjęcia miejscowości, plaże..coś więcej o nich?mnie interesują ciche miejsca z ładnymi plażami bo gwaru mam na co dzień za dużo 8O
Ostatnio edytowano 15.07.2008 15:59 przez ines, łącznie edytowano 1 raz
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 15.07.2008 15:57

Sutivan jest śliczny, Povlja też, Postira raczej tylko jako "spalnia" - ale żadne z nich nie jest gwarne, z mnóstwem knajpek itp. - myślę, że ilość knajpek osiąga w porywach 5 - 10 szt. w każdej z nich - najwięcej z tej trójki w Sutivanie.
Gwar, knajpki, bazarowiska i tłum turystów to w Supetarze i Bolu - reszta miasteczek jeszcze się uchowała.
Plaże w samym Sutivanie to wąskie paski żwirku bez drzew wzdłuż drogi-promenady, wokół miasteczka już się drzewa mogą przytrafić, ale to czyste błogosławieństwo.

Ja co roku wlokę do cro parasol, co raz to większy bo mi właśnie mało cienia :) :)
Pozdrawiam,
Aśka
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 15.07.2008 16:03

Jak wygląda sytuacja z Milną oczywiście tą na Brac :D ..jakie to miasteczko, jakie plaże..?na zdjęciach wygląda zachęcająco.
Które z miasteczek jest najbardziej godne polecenia?
Gdzie znajdziemy ładne plaże i fajny klimat na wieczorne spacery :P ?
bartek-ania
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek-ania » 15.07.2008 16:25

Sumartin + Puntinak - jeśli chodzi o spacery i spokój :))
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 15.07.2008 16:58

no to się może pochwalę. Miało być w ciemno, ale jak mam tam ciupać 18h i jeszcze łazić po kwaterach (środek sezonu od 04-14 sierpień) to sobie odpuściłem :).

Najpierw 5 dni odpoczynku w Sutivanie po ciężkiej podróży:
-http://www.adriatic.hr/show_obj.php?id=745

Później 5 dni szaleństwa w Podgorze:
-http://www.adriatic.hr/show_obj.php?id=2595&unit=6144

kwatery pewnie mocno drogie jak za oferujący standard ale to w końcu sezon... :) do podziału na dwie pary nie wyjdzie chyba tragicznie.
Co myślicie?
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 15.07.2008 19:23

Milna ma urok, jest piękną mariną i uroczym miasteczkiem - spacer wokół zatoki jest naprawdę godny polecenia. Nie wiem jak plaże w jej pobliżu - byliśmy w Milnie tylko na wieczornym jedzeniu i spacerze.

Ja zawsze polecam Povlje. W miarę niewielu turystów - z wykątkiem godzin około 11-14 kiedy czasem przypływają fish picniki z Makarskiej (ale dla mnie są to godziny na plaży - więc ten tłumek zdarzyło mi się spotkać raz). Do zobaczenia na miejscu ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki z fotogenicznie posadzoną pośrodku palmą. 3 czy 4 knajpki, lodziarnia, 2 czy 3 sklepy spożywczo-przemysłowe, poczta, turist biuro i dwa sklepiki pocztówkowo-pamiątkowe. Povlja rozwijając się na zewnętrzne brzegi wyspy ma szerokie, grubokamieniste plaże i żwirowe plażyczki w pobliskich zatoczkach - rozwidleniach głównej zatoki.
Dla wielbicieli betonowych platform z drabinkami też się coś znajdzie.

A generalnie na wyspie bardzo piękna jest Pucisca, malownicza, fotogeniczna, kamienna "szpiku kości", klimat ma wspomniana Milna a także maleńka Splitska. Całkowicie można odpuścić sobie zatłoczony Bol wraz z jego Zlatnim Rtem - na to można popatrzeć z Vidovej Gory i wtedy ma urok .
Warto na wycieczkę wybrać się do Skrip (polecam drogę widokową Praznice-Pucisca-Postira) a jadąc do Milnej zatrzymać przy Lozisce - pięknie przyklejonej do zbocza z charakterstyczną, wdzięczną dzwonnicą.
Warta zatrzymania jest dawna stolica wyspy Nerezisce - choćby dla słynnego widoczku drzewka wyrastającego z dachu absydy małego kościółka.
A w ogóle to Brac jest naprawdę super.
Trochę fotek z zeszłego roku jest tu:
http://www.tinyurl.pl?K9jtTD2H
a z 2005 w tym wątku:
http://www.tinyurl.pl?mcRpZT75
Pozdrawiam,
Aśka
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 15.07.2008 20:00

Witaj,
My zwiedziliśmy Cro od Istrii po Dubrownik i dalej :)
Hvar i Brac odwiedziliśmy tylko w czasie wycieczki z fish piknikiem..
W tym roku we wrześniu postanowiliśmy je zwiedzić dokładniej:)
Co do Hvar to skłaniam się ku Stari Grad, Milna lub okolice Zavali..jeszcze nie wiem co wybrać :?
Natomiast co do Brac to już w ogóle mam mętlików głowie, bo wszystkie miasteczka wydają sie urocze 8O
śledzę tę stronkę
http://www.bracinfo.com/pl/
Szukam miasteczka aby było gdzie plażować (plaże żwirkowate z cieniem :D i wieczorem gdzie wyjść..
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 15.07.2008 20:54

To do czytania/przeglądania polecam jeszcze stronkę:
http://www.otok-brac.info/
znane mi plaże na Bracu:
1. północne wybrzeże na odcinku Supetar - Pucisca to w większości kamienne płaszczyzny (ale nie są to betony - tylko ta ukształtowane naturalne kamienie) łagodnie pochylone do morza ocienione drzewami, samo wejście do wody raczej już nazwałabym skałkami
2. słynny Zlatni Rt w Bolu to żwir ale cień to tam raczej robi tłum ludzi a nie drzewa :)
3. paskudna brudnobrązowa ziemno-błotna Lovrecina - ma trochę cienia z krzaków dla podłoże obrzydliwe i woda akurat przy niej jest paskudnie zimna :(
3. grubokamienista szeroka plaża w Povlji - trochę cienia dają krzaki i drzewa - ale są odsunięte od wody i jest ich niewiele
4. żwirkowa plaża w zatoczkach wokół Povlji - raczej polecam własny parasol
Nie znam plaż przy Milnej i Sutivanie a także na południowej stronie za Bolem w kierunku Murvicy - tam podobno są ładne.

Pozdrawiam,
Aśka
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 16.07.2008 17:43

Czy ktoś mi morze powiedzieć ile kosztuje prom na Brać ze Splitu i czy łatwo trafić na ten prom :)? i wogole jak wyglada podroz nim - bo przyznam ze nigdy autem promem nie plynalem.

tutaj znalazlem godz. http://www.bracinfo.com/pl/jak-dojechac.htm
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 16.07.2008 18:10

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=196 ... =prom+brac

wątek prom na Brac:)

Pozdrawiam,
Aga
luky007
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 17.07.2008 11:03

czy ktoś z was dysponuje linkiem do mapy Brac etc z zaznaczonymi najwazaniejszymi atrakcjami turystycznymi? Mamy w planach udać się na Bol. Co jeszcze dorzucicie do tej listy. Myślałem o jakimś punkcie widokowym - czy jest taki na wyspie i w samym Sutivanie?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone