Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BRAĆ. SUPETAR - SUPERSTAR

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dżejbo
Croentuzjasta
BRAĆ. SUPETAR - SUPERSTAR

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżejbo » 03.09.2012 19:39

24.08 PIĄTEK
Oho, pomyślałem. Jest dobrze. Autobus się popsuł, to znaczy, że dobrze wróży wyjazdowi.
Płyn chłodzący z dziurawych przewodów sikał pod autobus, a kierowcy uwijali się jak w ukropie, zatykając przecieki kołeczkami, łatkami, gumą do żucia itp. Przypomniała mi się wyprawa moich przyjaciół do Norwegii samochodem :wink: marki Syrena. Ich problemem był gotujący się płyn w chłodnicy. Jednak mieli sposób opisany w dwuwierszu autorstwa Kamilli*: "Żadna siła nas nie zmoże, rzekł raz Jasiu* do Balcerka*, dolewając dla ochłody, dobre 10 litrów wody" (*uczestnicy wyprawy)
Tak też postąpili nasi kierowcy. Wlali ok 50 litrów wody i jakoś dociągnęliśmy do Cieszyna. Firma transportowa stanęła na wysokości zadania i po godzinie przyjechał autobus zastępczy. Podróż w nocy przez Słowację, Węgry, Słowenię i wreszcie Chorwacja. Tu zaczynamy wysadzać po drodze grupki pasażerów. Dzięki temu zwiedzamy marinę w Sukośanie, Biograd na Moru, Śibenik, Primośten, Cośtam, Trogir i w końcu w Splicie wysiadamy my - ostatnie 2 osoby. Prom do Supetaru i w już po 26 godzinach nasi gospodarze- Margita i Svjetan- mogli poczęstować nas zimnym białym winem i lemoniadą. Ewa odsypia 3 tabletki aviomarinu, a ja kupuję nasze pierwsze wino.
DSCN9528.JPG
DSCN9529.JPG
DSCN9535.JPG
DSCN9536.JPG
DSCN9537.JPG
DSCN9538.JPG
DSCN9545.JPG
Supetar jest świetny, stwierdzamy wieczorem, kiedy odbyliśmy pierwszy spacer po mieście. Jest co prawda 38 st. o 19.30, ale idzie wytrzymać. Odwiedzamy polecaną przez Ines (dzięki) RIVĘ.
DSCN9547.JPG
Warto , dobre jedzenie, sprawna obsługa. Jemy stek z tuńczyka i kalmary z grilla, niezapomniany pierwszy łyk piwa Karlovaćko.
W domu Ewa pada, a ja zasiadam na obrośniętym winoroślą balkonie i sączę białe wino. Plastikowy fotel trochę przypomina fotel z autobusu, ale opieram nogi na drugim i jest wygodnie...
Budzą mnie promienie wschodzącego słońca. Kur zapiał! Obok jest wygodne łóżko, a ja tu wygięty jak paragraf w plastikowej wydmuszce!
DSCN9787.JPG
Ostatnio edytowano 03.09.2012 20:16 przez dżejbo, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.09.2012 20:11

Styl zacny, bede zagladal

Fotki beda? :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.09.2012 20:13

tony montana napisał(a):Styl zacny, bede zagladal

Ja miałam być pierwsza :evil: :wink: .
dżejbo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżejbo » 03.09.2012 20:18

Już są pierwsze fotki.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.09.2012 20:25

mysza73 napisał(a):

No nie gniewaj sie - odstepuje miejsce :)

Riva rzadzi!
Riva jest szczegolna - w niej poznalem Maslinke :)
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 03.09.2012 20:27

Melduję się i ja :) .
W Supetarze spędziłam miłe popołudnie, a jako stivanki nie może mnie tu nie być :) .

PS. To "cośtam" między Primostenem a Trogirem to mogła być Rogoźnica :P .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.09.2012 20:37

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

No nie gniewaj sie - odstepuje miejsce :)

Riva rzadzi!
Riva jest szczegolna - w niej poznalem Maslinke :)

:P ,
no to siedzimy razem w pierwszym rzędzie :oczko_usmiech: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.09.2012 20:40

morgana napisał(a):Melduję się i ja :) .
W Supetarze spędziłam miłe popołudnie, a jako stivanki nie może mnie tu nie być :) .

A będzie jakaś relacja? :P
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 03.09.2012 20:47

mysza73 napisał(a):

Będzie, będzie... Choć przy tym braćkim poruszeniu tegorocznym, to obawiam się pisać, bo po was to już nic ciekawego do napisania i pokazania nie mam :P .
Ale właśnie zaczęłam i może dziś będzie pierwszy odcinek :) . Na razie - rogoźnicki :mrgreen: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.09.2012 21:01

morgana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Będzie, będzie... Choć przy tym braćkim poruszeniu tegorocznym, to obawiam się pisać, bo po was to już nic ciekawego do napisania i pokazania nie mam :P .
Ale właśnie zaczęłam i może dziś będzie pierwszy odcinek :) . Na razie - rogoźnicki :mrgreen: .

No to będę czujna :P .
dżejbo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżejbo » 04.09.2012 20:45

26.08.NIEDZIELA
Śniadamy na balkonie. Ciepło, ale wiatr chłodzi.
Idziemy zakosami przez starą część miasta. Kamienne domy, bujne ogrody i ostre światło.
DSCN9551.JPG
DSCN9552.JPG
DSCN9553.JPG
DSCN9554.JPG
DSCN9555.JPG
DSCN9557.JPG
Pod nami leży Supetar.
Śledząc 2 dziewczyny w strojach kąpielowych trafiamy do plaży miejskiej w zatoce, gdzie na cyplu znajduje się cmentarz. Zatoka ma fajne piaszczyste dno i kępę trawy morskiej w kształcie ogromnej opony - wewnątrz ugania się mnóstwo rybek.Pływamy i opalamy się,
DSCN9560.JPG
a ok. 14 wracamy do domu, bo nadzwyczaj gorąco. Z ciekawości skręcamy do portu, gdzie jest stacja meteo - 41 st. w cieniu 8O .Ochładzamy się nieco jedząc lody. W domu zmywamy sól i sjesta w podmuchach klimy. Na zewnątrz też dmucha, wieje mocny zachodni wiatr - na morzu pojawiły się białe grzywacze. Chmurzy się, ale deszcz przeszedł gdzieś bokiem, na niebie została tylko wyraźna tęcza.
DSCN9564.JPG
Spod chmur na zachodzie wychodzi słońce i zalewa wszystko dziwnym pomarańczowym światłem.
DSCN9566.JPG
DSCN9569.JPG
DSCN9571.JPG
. Niebo płonie.
DSCN9572.JPG

Jemy w RIVIE pljeskavice i pizzę frutti di mare. Włóczymy się po uliczkach Supetaru, ale nie za długo, bo zrobiło się zimno- 29st o 21. :)
Zdjęcia jeszcze dziś, ale muszę je pozmniejszać.
Ostatnio edytowano 04.09.2012 21:32 przez dżejbo, łącznie edytowano 2 razy
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 04.09.2012 20:49

:papa: Oooo załapałam się jeszcze do pierwszego rzędu :lol: więc grzecznie czekam na cd... :D
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.09.2012 00:14

Ciekawym, czyśmy się gdzie nie minęli w Supetarze czy okolicy...

A te płonące obłoki na niebie dobrze poznaję!
W Splitskiej też wyglądały nieziemsko!
Poliło się że hej!
:)
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 05.09.2012 06:21

Siadam i ja :D
Ładne fotki, będę zaglądać :D
dżejbo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżejbo » 05.09.2012 11:28

Fatamorgana napisał(a):Ciekawym, czyśmy się gdzie nie minęli w Supetarze czy okolicy...

A te płonące obłoki na niebie dobrze poznaję!
W Splitskiej też wyglądały nieziemsko!
Poliło się że hej!
:)

Myślę, że minęliśmy się nieraz. Może za rok rozpoznam kogoś z forum.
A... teraz pamiętam, widziałem jedną Fatamorganę.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży