Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brać rower czy nie?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leszeg
Globtroter
Brać rower czy nie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszeg » 13.07.2009 08:56

Witam wszytkich. To mój pierwszy post na tym forum i moja pierwsza wyprawa do Chorwacji. Jade 28 lipca z grupa zorganizowaną autokarem do Pakostanów (jeśli przekrecam nazwe to wybaczcie) Jadę głownie z celach fotograficznych czyli dużo zdjeć ,duzo miejsc do zobaczenia. Ponieważ to wczasy stacjonarne wiec bedą wycieczki fakultatywne na ktore nie mam ochoty bo wiem jak to wyglada. Chcę organizowac sobie sam takie wycieczki czyli miejscowy PKS lub i tu własnie pytanie. Czy jest sens brac rower. Nie jestem wyczynowcem i roweru uzywam "niedzielnie" Czy okolice Pakostanów nadaja sie na rowrowe wypady takie do 15 km (bo dalej to sie chyba przewrócę :) ) Czy moze na jedna czy dwie wycieczki lepiej zorganizowac sobie tam jakis pojazd, a reszta to piechotka? Sam nie wiem bo rower bede musiał rozebrac,zapakowac i liczyc na dobroć kierowcy ,że sie zgodzi na taki bagaż.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2009 09:11

Rejon Pakoštane (prawidłowa pisownia) jest dość płaski więc rower może być dość przydatny. Do zwiedzenia na rowerze masz np Vransko Jezero, Biograd na Moru, Sv. Filip i Jakov. Kwestia czy brać z Polski czy wypożyczyć na miejscu to już raczej osobiście musisz rozwiązać. Może lepiej nie taszczyć, bo jak Ci się spodoba jazda na jednośladzie to np możesz wypożyczyć skuter i wybrać się na dłuższą wycieczkę, nawet Zadar czy Vodice wchodzą w grę :) Powodzenia no i witamy na forum :)
leszeg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszeg » 13.07.2009 09:38

Chyba jednak zdecyduje sie na zorganizowanie czegos na miejscu.Nie wiem gdzie bede spał i czy nie musiałbym spac w pokoju z rowerem z czego współlokatorzy chyba nie byliby zadwoleni. Chyba "skocze do Stewczyka" i dopożycze na kilka Euro na ten skuter,troche mnie przeraża pedałowanie w upale :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2009 09:46

Na wybrzeżu trochę ulgi daje wiatr więc powinieneś przeżyć przynajmniej wycieczki do tych najbliższych miejscowości co nie zmienia faktu że skuter znacznie poprawi Twój zasięg a majątku nie kosztuje :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.07.2009 10:09

Miałem rowery w rejonie Pakostane, trasy trochę opisałem w małej relacji, poszukaj, zobaczysz. Ogólnie jazdy dosyć ciężkie, temperatury wysokie i trasy szutrowo kamieniste, a teren z częstymi podjazdami.
leszeg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszeg » 13.07.2009 10:21

Maciek1956 czytałem, to tam gdzie jest chyba dwie fotki z tej trasy. Rysio skuter poprawi zasieg i pozwoli na wiecej, a co najwazniejsze dla mnie to jednak mniej wysiłku bo zasapany słaniajacy sie na nogach z przemeczenia fotograf to lipa nie zdjęcia :D Bedzie miej piwa najwyzej :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2009 10:38

Ja liczę na fotki po powrocie :) Co do zmachanego fotografa to masz rację. Trzęsące się ręce i mokry od potu ekranik i guma wizjera nie sprzyjają fotografowaniu :lool:
leszeg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszeg » 13.07.2009 10:42

Od niedawna ruszyłem tyłek z domu i narazie mam za soba Słowacje i Grecje w małych kawałkach. Liczę na Chorwację ,że to bedzie uczta. Jeśli ktos ma ochote to zapraszam na http://www.leszeg.glt.pl/. W połowie sierpnia powinna byc tez Chorwacja i co sie da po drodze.
padre31
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) padre31 » 02.08.2009 19:29

może nie odpowiem na pytanie, ale nie chca zaczynac noweho watku spytam o to samo, tyle ze dotyczace innego rejonu Chorwacji. Vrsar miedzyporeciem a Rovinji. Nie bardzo sobie wyobrazam przelezec na plazy 14 dni... a nad polskim morzem dość czesto jeżdzilismy rowerami( Rowy, Dębki). Co sądzicie? brac sobie dodatkowy balast bo jest gdzie pojeździc, sa trasy rowerowe z prawdziwego zdarzenia, czy odpuscic? Jesli ktos zna te okolice, prosze rade, informacje, ruszamy za kilka dni..
Pozdrawiam :D
padre31
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) padre31 » 02.08.2009 19:30

przepraszam za te literówki i błedy, ale laptop na kolanie, kolano na fotelu na tarasie piwko w ręce :D ... sami rozumiecie :)

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone