Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brać, Hvar czy Omis ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2012 18:13

Lodziarnia jest i w Splitskiej i w Postirze. W Postirze jest ich chyba kilka.
W mojej (nieukończonej jeszcze) relacji znajdziesz opis i zdjęcia sporej zatoki Zaton obok Splitskiej.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.12.2012 18:20

Fatamorgana napisał(a):Lodziarnia jest i w Splitskiej i w Postirze. W Postirze jest ich chyba kilka.
W mojej (nieukończonej jeszcze) relacji znajdziesz opis i zdjęcia sporej zatoki Zaton obok Splitskiej.

Działała ta lodziornia w Splitskiej jak byłeś? 8O
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2012 18:49

No może to nie taka lodziarnia pod dachem, ale taka budko- skrzynka przed knajpką.
No ale lody też mieli dobre. :wink:
Dla mnie jest obojętne jaki rodzaj lodziarni- byle były lody dobre.
Natomiast był pewien powód dla którego preferowaliśmy lodziarnię w Supetarze.
Sprzedawcą był tam prawdziwy lodziarz-kuglarz, w dodatku mówiący całkiem dobrze po polsku.
Będzie i o nim w mojej relacji.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.12.2012 19:12

Fatamorgana napisał(a):No może to nie taka lodziarnia pod dachem, ale taka budko- skrzynka przed knajpką.
No ale lody też mieli dobre. :wink:
Dla mnie jest obojętne jaki rodzaj lodziarni- byle były lody dobre.
Natomiast był pewien powód dla którego preferowaliśmy lodziarnię w Supetarze.
Sprzedawcą był tam prawdziwy lodziarz-kuglarz, w dodatku mówiący całkiem dobrze po polsku.
Będzie i o nim w mojej relacji.

No właśnie ta budko - skrzynka ani razu nie była otwarta jak byłam :roll:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.12.2012 20:01

Widocznie z niewłaściwych godzinach byłaś...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.12.2012 20:46

...Omis lub okolice (Pisak, Marusici, Mimice itp.) - ze względu na bajeczne położenie
- wyspa Brać lub Hvar....

Witam. Jak się jeszcze nie widziało Dalmacji na płd od Splitu, moja rekomendacja jest nastepująca:.....PIERWSZE. zaliczyć ląd - riv. Omiś. zwiedzić przy okazji cały region od Szybenika, czy Splitu, jak uważacie do Makarskiej lub jeszcze niżej. .... Jest co zwiedzać, a nawet bardzo jest, można też mały rekonesansik z fiszpiknikiem na Brać (z Omisia, Pisaka). Kwaterki (cyt. ze względu na bajeczne położenie - prawda) - Pisak, Marusici, Mimice, Stanici, Nemira (tam też są i od drogi do marza), można jeszcze niżej np. Brela Jakirusa. ......DRUGIE - Brać na cały pobyt (akurat na miarę, aby to spoko objechać i pozwiedzać). .......TRZECIE na deser Hvar (też na cały pobyt). ......te dwie pozycje, można przmiennie, ale jednak, jako pierwsze oblecieć kąty na ladzie, bez zbędnych kosztów przemieszczania się promami w te i we wte........Oczywiście, jest to plan dla standardowej opcji wakacyjnej 7-10-12 dni................Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 15.12.2012 08:48

B_Magdalenka napisał(a):wreszcie jakiś ruch :D dzięki :mrgreen:

wczoraj pół wieczoru wgapiałam się w mapy googla i doszłam do takiego samego wniosku - nie będzie okolic Omisa bo lubię mieć właśnie jakieś "zaplecze" na spacery po krzakach a nie ruchliwą ulicę za rogiem.

Będzie na pewno Brac lub Hvar.
Oczywiście pierwsze mieściny, do których serce zabiło szybciej to Ivan Dolac, Zavala czy Murvica. Tylko dumam teraz czy jednak nie są ciut za małe :roll: Jednak tym razem przydałaby się lodziarnia z prawdziwego zdarzenia dla dzieciaków.

Walczyłem ze sobą podobnie jak Ty, co na następne wakacje??? wiedziałem tylko że jakaś wyspa musi być wybrałem sobie 4 (Korcula, Hvar, Brać,Vis), ale im więcej zacząłem czytać relacji, oglądać zdjęć-niejedno wypite piwko w wujkiem google :wink: tym mniej mogłem się zdecydować na którą jechać, w końcu postawiłem na grę losową-rzut monetą, że były do wyboru 4 podzieliłem je na dwie grupy grupa "A" Korcula +Vis-orzeł, grupa "B" Hvar+Brać-reszka.Za pierwszym rzutem odpadła grupa "A" ( Vis i Korculą), widać los tak chciał i zostawił je na kolejny raz, za drugim razem w szwanki stanęły wyspy z grupy "B" Hvar i Brac i wciąż brak decyzji, która ma być więc kolejny rzut odpadł Brać wygrał Hvar i tym spontanicznym sposobem dokonałem wyboru na urlop w przyszłym roku i skończyłem się zastanawiać co wybrać :lol: widać tak musiało być, zaklepałem pobyt w Ivan Dolac i pozostało mi tylko czekać .
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 15.12.2012 10:39

Barti mnie jakoś tak samo z siebie ciągnie na Brac :lol: więc rzucać nie muszę :lol:
wczoraj oblukałam Povlję i wygląda obiecująco. Ale maile będę wysyłać też pewnie do innch miejscowości. Na razie szukam, zapisuję strony a potem wyślę trochę maili.

W Ivan Dolac mam na razie na oku Tri Palme. Tak przy okazji to równo rok temu w terminie sierpniowym 2012 oferowali mi kwaterki po 50 eur a teraz na stronie widzę już kwotę 58 eur :wink: (wtedy ostatecznie wybrałam Peljesac)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 15.12.2012 15:28

Jak "jakoś tak ciągnie", nie ma opcji - Brać. Głos wewnętrzny i już :) jeszcze polukaj na Splitskę i Postirę. oblukaj to w koło i jedź.pozdr
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 15.12.2012 16:48

AdamSz napisał(a):Jak "jakoś tak ciągnie", nie ma opcji - Brać. Głos wewnętrzny i już :) jeszcze polukaj na Splitskę i Postirę. oblukaj to w koło i jedź.pozdr

a jest tam kawałek łagodnego zejścia do wody? to niestety musi być, nie ma innej opcji.
Mysza pisała mi,że w Splitskiej coś jest, a jak wygląda Postira ??
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.12.2012 16:57

Już radziliśmy. Obejrzyj uważnie relację Myszy, Tonyego i moją a odnośnie Povlji- Nero. Będzie tam o wszystkim- o zejściach do wody i zatokach, plażach też. Nie ma sensu pisać tylu pytań, skoro tyle odpowiedzi leży w relacjach.
I nie przeżywaj tak bardzo tego wyjazdu, to jeszcze kawał czasu i wszystko się może diametralnie zmienić.
Cieszyć się trzeba jak się dojedzie na miejsce i dopiero wtedy naprawdę zaczynają się wakacje...
Pozdr.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.12.2012 17:04

B_Magdalenka napisał(a):
AdamSz napisał(a):Jak "jakoś tak ciągnie", nie ma opcji - Brać. Głos wewnętrzny i już :) jeszcze polukaj na Splitskę i Postirę. oblukaj to w koło i jedź.pozdr

a jest tam kawałek łagodnego zejścia do wody? to niestety musi być, nie ma innej opcji.
Mysza pisała mi,że w Splitskiej coś jest, a jak wygląda Postira ??

W Postirze też znajdziesz coś dla dzieci :P .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 15.12.2012 17:08

Wyspa Brać słynie z łagodnych zejść.......Są wszędzie...pozdr
anielicanatka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anielicanatka » 15.12.2012 17:15

Witam
Ja polecam Mimice :D Jak dla mnie spokojna wieś,fajna plaża( super dla dzieci),lodziarnia jest, fajne knajpki też...spokój,mało ludzi,dobra baza wypadowa do zwiedzania. :D
B_Magdalenka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) B_Magdalenka » 15.12.2012 17:17

Fatamorgana napisał(a):Już radziliśmy. Obejrzyj uważnie relację Myszy, Tonyego i moją a odnośnie Povlji- Nero. Będzie tam o wszystkim- o zejściach do wody i zatokach, plażach też. Nie ma sensu pisać tylu pytań, skoro tyle odpowiedzi leży w relacjach.
I nie przeżywaj tak bardzo tego wyjazdu, to jeszcze kawał czasu i wszystko się może diametralnie zmienić.
Cieszyć się trzeba jak się dojedzie na miejsce i dopiero wtedy naprawdę zaczynają się wakacje...
Pozdr.

chyba żartujesz :wink: mnie radochę sprawia już samo szukanie, łażenie po stronach i wymiana maili z ludźmi. w ub. roku chyba z miesiąc sobie korespondowałam ze Zdravko C. z Żuljany. Jak pół roku później już byłam na miejscu i wyczaiłam z balkonu, który właściciel to to od razu poleciałam zagadać (u niego ostatecznie nie zamieszkałam).
Diametralnych zmian nie przewiduję. Jak zawsze zamierzam zaklepać wyjazd w styczniu, najpóźniej lutym i wpłacić zaliczkę. Zwłaszcza,że w tym roku jadę w czerwcu a nie sierpniu.

dzięki za namiar 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne