Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brać go!!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 11.09.2012 16:09

Fatamorgana napisał(a):Rzeczą najbardziej rzucającą się w oczy w Splitskiej jest jednak wieża kościoła.
Co rano jakoś tak za kwadrans 7:00 walił w niej dzwon. Trochę to było wqu...ce, bo jak ktoś chciał pospać, to z tym dzwonem musiał zmienić plany, albo ponownie zasnąć, bo przy otwartych oknach (klimy nie było, zresztą nie przepadamy za jej chłodem, ale Roko obiecał, że za rok już klimę założy) nie dało się nie słyszeć tego dzwonu,

Kochany, jeśli ty, mieszkając w takiej odległości od wieży, myślisz że mieliście głośny dzwon, to wierz mi, nic nie wiesz o kościelnych hałasach na Braću :twisted: :mrgreen: .

Ładna ta wasza Splitska, jakże szkoda, że do niej nie dotarłam :roll: .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.09.2012 21:12

Fata, dobrze ci na razie idzie ... gdybyś jeszcze postarał się zrozumieć te dzwony , byłoby celująco :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.09.2012 21:23

morgana napisał(a):Kochany, jeśli ty, mieszkając w takiej odległości od wieży, myślisz że mieliście głośny dzwon, to wierz mi, nic nie wiesz o kościelnych hałasach na Braću :twisted: :mrgreen: .

Ja też nic nie wiem o tych kościelnych hałasach, na szczęście :)

Fata, apartman (przynajmniej z zewnątrz ;)) wygląda sympatycznie. I piękny widok mieliście :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.09.2012 21:30

mysza73 napisał(a):No to widzę, że nic się w Splitskiej nie zmieniło :P .
A u Roko prawie bym wyklądowała, bo szybko odpisał na mojego maila :D ,
no ale potem zajął się mną mkm :wink: .

... i to wcale nie był przypadek :wink:
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 11.09.2012 21:36

maslinka napisał(a):
morgana napisał(a):Kochany, jeśli ty, mieszkając w takiej odległości od wieży, myślisz że mieliście głośny dzwon, to wierz mi, nic nie wiesz o kościelnych hałasach na Braću :twisted: :mrgreen: .

Ja też nic nie wiem o tych kościelnych hałasach, na szczęście :)

A ja wiem :mrgreen: .
I żeby była jasność, akurat mnie stivański "bimbom" prawie wcale nie przeszkadzał, polubiłam go od pierwszego słyszenia :twisted: .
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.09.2012 06:43

Wszystko zależy od indywidualnych warunków.
Ja w lato mam najczulszy sen już około świtu, mając otwarte okna na oścież budzi mnie każdy dźwięk, nawet szelest liści o balkon. A że się pospać jeszcze tak do 7:00 chciało....
Druga sprawa- Splitska a zwłaszcza ta część gdzie mieszkaliśmy leży w dolince albo raczej wnęce terenu w kształcie delty. Każdy dźwięk odbija się tam od stoków i słychać go w dwójnasób...wyraźnie i czysto. :wink:
mkm napisał(a):Fata, dobrze ci na razie idzie ... gdybyś jeszcze postarał się zrozumieć te dzwony , byłoby celująco :wink:

Będzie chyba celująco, gdyż to nie tyle mnie te dzwony przeszkadzały co raczej mojej ekipie, bo ja i tak od 2 dnia wstawałem o świcie. :) Chodzenie spać o 21:30 stało się niespotykaną dla mnie codziennością. 8O :o
No cóż, upał robił swoje, przyzwyczaić się do niego to trochę czasu zajmuje. A upał był że hej! 37-39 st.
Woleliśmy nie szukać termometru co by się nie przestraszyć...
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 12.09.2012 08:35

Uvala Zastup.
Miejsce stworzone do wypoczynku i kąpieli.
Przynajmniej na te warunki jakie tu są i były możliwe do zrealizowania.
Najlepsze zejście do wody - z owej plaży z prysznicem. Pozostałe miejsca średnio- wszędzie kamienie, ale w paru miejscach na tyle płaskie i nie kanciaste, że bez kłopotu bez butów do wody da się zejść i wejść.
Najciekawszą sprawą jest to, ze wszędzie znajdziemy cień! Na Pagu to była istna smażalnia na patelni. Tu wszędzie można przenieść kocyk i do cienia.
Jakże różne światy.... Pag a Brać.
Druga fajna sprawa- jest skąd poskakać do wody ze skał. Jedno miejsce to tzw. podium, dawny betonowy słup do cumowania albo fragment czegoś tam... mniej więcej w 2/3 odległości od plaży do końca cypla. Nieco dalej są też skałki, gdzie można naprawdę poszaleć, ale trzeba uważać, bo jak się źle, za słabo lub za mało wybijecie, to.... walniecie w skałę u jej podnóża albo zahaczycie o dno które w tym miejscu ma ok. 3m głębokości.
Niektórzy skakali na łeb. Ja wolałem na marynarza.
Ale z podium było ok i sobie nie żałowałem.
Zastup był przez nas odwiedzany jeszcze 3 krotnie. Najciekawiej wyglądał jak przyszła ...bora.
Ale o tym dalej.
Dzisiaj oglądamy zatokę Zastup.
W całości jest ona kąpieliskiem, jachty i łodzie tu nie wpływają i dobrze- zrobiłaby się druga Lovrećina.
:roll:
Droga do Zastupu:
"Nasz" osiołek.
Obrazek

Widok z drogi przy apartmanie.
Obrazek

Końcówka przystani w Splitskiej.
Obrazek

I Uvala Zastup w dwóch wersjach.
Obrazek

Obrazek

Życzę miłych wrażeń i miłego dnia wszystkim.
Pozdrawiam. :)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 12.09.2012 21:04

Piękny ten Brać , nawet bardzo.
No i mam dylemat, bo w przyszłym roku wybieramy się do Cro, właśnie na wyspy (nie mogę się zdecydować, którą wybrać Hvar , Korcula, lub Pag, a Brać jakoś tak nie brałam pod uwagę, ale po paru Twoich zdjęciach, mam wrażenie, że Brać jeszcze nie powiedział ostatniego słowa, więc ma szanse dostać się do typowanej przeze mnie trójki.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg.
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 13.09.2012 07:34

Już postanowione. Po tej relacji i my "weźmiemy Brać" :D w przyszłym roku. W tym byliśmy pierwszy raz w Cro w Mandre na Pagu i chyba już nie wyobrażamy sobie wakacji nigdzie indziej jak tylko w Chorwacji. Tak ciekawie piszesz, że ja już nawet napisałam do Roko i teraz nic tylko rezerwować :D.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.09.2012 08:11

Ależ wy się śpieszycie! :)
Z tego co widziałem to u Roko w końcówce sierpnia tłoku nie było. Mianowicie ostatni tydzień byliśmy tam...całkiem sami! W to mi graj...
W sezonie bywa różnie, ale po pierwsze- dziadkowie nie mają swoich naganiaczy a samemu nie sterczą na przystani żeby łapać ryby gdzie popadnie, a druga sprawa- Splitska to nie masowa Postira czy Supetar, gdzie toczy się więcej życia nocnego i jest większy wir. Dlatego wygodnisie i szukający czegoś na kształt Międzyzdrojów w Splistkiej nie mają czego szukać. Tu jest za to spokój i cisza...
Cieszę się, że kogoś przekonałem do Braćia. Ale to dopiero początek opowieści...
Na pewno Pag jest całkiem inny. Jednak dla osób, które lubią cień a nie smażalnię na patelni Brać go daje obficie zaś na Pagu... no cóż, albo lasek przy Dubravie w Bośanie, albo.... zero lasku i drzew... :) :wink:
Kolekcjonuję kolejne wyspy. Jak zwiedzę wszystkie większe i ciekawe, to zwyczajnie zacznę jeździć gdzie indziej, bo będę miał CRO komplet (wybrzeże całe już mam). Każda wyspa ma swój urok i swój klimat. I swoje oblicze.
I o to chodzi- grunt to różnorodność. :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.09.2012 08:30

Fatamorgana napisał(a):Ależ wy się śpieszycie! :)
.... Splitska to nie masowa Postira czy Supetar, gdzie toczy się więcej życia nocnego i jest większy wir.
I o to chodzi- grunt to różnorodność.... :)

Oj tam - masowa Postira? ;) :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.09.2012 08:36

Fatamorgana napisał(a):
... Splitska to nie masowa Postira czy Supetar ...

No i co Tony :mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen: :oczko_usmiech:

Fata, biorę Cię do torcidy Splitskiej :oczko_usmiech: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.09.2012 08:53

mysza73 napisał(a):
Fatamorgana napisał(a):
... Splitska to nie masowa Postira czy Supetar ...

No i co Tony :mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen: :oczko_usmiech:

Fata, biorę Cię do torcidy Splitskiej :oczko_usmiech: .

Fata MUSIAŁ się przejęzyczyć ;)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.09.2012 08:54

No cóż...
sprzeczność interesów mieszkańców różnych wiosek
nie stoi na przeszkodzie, aby wysnuć właściwy wniosek.

Byłem w każdej z tych miejscowości po kilka razy i zawsze było to samo. Więcej domów, więcej sklepów, więcej wczasowiczów i większy ruch. W Splitskiej jest tego najmniej i tyle. Taka spokojna dziura i już.
Ale... miało to i swoje minusy- o czym dalej będzie mowa. Wytrzymajcie... :lol: :wink:
Niechaj mój brat zdzierży i zachowa kamienny spokój jaki przystoi wojownikom zanim się ujawni cała prawda...
Nawet jeśli będzie ona dla mojego brata trochę bolesna. :) :wink: :mrgreen:

Wtedy będziemy albo "ufffować" albo robić 8O . Albo się :lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.09.2012 08:57

Fatamorgana napisał(a):No cóż...
sprzeczność interesów mieszkańców różnych wiosek
nie stoi na przeszkodzie, aby wysnuć właściwy wniosek.

Byłem w każdej z tych miejscowości po kilka razy i zawsze było to samo. Więcej domów, więcej sklepów, więcej wczasowiczów i większy ruch. W Splitskiej jest tego najmniej i tyle. Taka spokojna dziura i już.
Ale... miało to i swoje minusy- o czym dalej będzie mowa. Wytrzymajcie... :lol: :wink:
Niechaj mój brat zdzierży i zachowa kamienny spokój zanim się ujawni cała prawda...
Nawet jeśli będzie ona dla mojego brata trochę bolesna. :) :wink: :mrgreen:

ufff, poczekam
Ale mój łuk sam wyrywa się do strzału .. ;) 8O :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brać go!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone