Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brać go!!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.10.2012 10:39

Ejże... za to masz kolejne odcinki z Lanzarote.
Wczoraj padłem.
Dzisiaj taki gupi dzień. Ni to śpiący ni to mokry ni to suchy... Idę na grzyby bo potem zamarzną. :)

Pozdr.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.10.2012 14:24

Cholera, postawiłem wodę na pierogi i przez Ciebie prawie się wygotowała. Jeszcze chwila i byłoby po garnku. Musiałbym Cię obciążyć kosztami. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło. :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.10.2012 17:49

Mogłeś mi "za karę" wysłać przypalone pierogi! :lol:
Oglądam tego Felixa teraz.... jak skoczy to pędzę do relacji co koń wyskoczy. :)
Aaaa...byłem na grzybach!!!
I....zgadnijcie!
Mamy pełno borowików! :D :D :D :D I mam zdjęcia...
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 14.10.2012 17:58

Fatamorgana napisał(a): I mam zdjęcia...

hmmm ;)
zupa krem z borowików mmmm mniam :!: szkoda że nie zbieram :?
coś za coś
czytam :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.10.2012 22:09

Fatamorgana napisał(a):Mamy pełno borowików! :D :D :D :D I mam zdjęcia...

Powiedz mi, gdzie Ty znalazłeś borowiki :?: 8O My wczoraj byliśmy w okolicy Rybnika - w Rudach i w okolicach Zalewu i żadnego borowika nie znaleźliśmy...

Też oglądaliśmy Felixa, w knajpce przy piwie. Ależ emocje były! Nie spodziewałam się, że mnie to zainteresuje ;)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.10.2012 23:53

Gdzie znalazłem? No w lesie....
Niedaleko Ochojca i Golejowa.
I to w takim uczęszczanym, gdzie codziennie chodzą grzybiarze!
Widać wyczuwam grzyby węchem albo innym zmysłem, bo gdzie dzisiaj nie polazłem (takie 4 strefy w lesie sobie wymyśliłem) tam były wszędzie prawdziwki i inne podgrzybki... 8O :o :) :D
I to jakie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Generalnie to grzybiarz ze mnie taki jak z parobka rycerz, ale czasami ma się to głupie szczęście. Ja w zasadzie poszedłem do lasu zdjęcia robić...no ale się te grzyby tam jakoś przypętały pod nogi.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 15.10.2012 10:46

No nieźle!

8O
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.10.2012 08:58

Grzyby grzybami, ale pierogi pierogami u Janka i żeby znowu komuś coś nie wykipiało- jedziemy dalej, bo przygody czekają... :)

A zatem jestem na przejażdżce rowerowej w Postirze.
Droga do Postiry ze Splitskiej to fajna i dość mało wyboista droga
Obrazek
- autem bez problemu się tu jedzie, ale ja wolę rowerem- jadę tu już drugi raz jako że zaraz pierwszego dnia trzeba było zrobić rozpoznanie okolicy- a to robi się najlepiej albo pieszo (wolniej) albo rowerem właśnie (wszędzie da się wjechać i jest szybko).
Po drodze jednak trzeba przejechać przez ów dziwaczny, pogięty ku ziemi las...
Obrazek

Nie wiem co go tak pogięło- chyba bora albo jakieś dziwne geny na wiatr ma...

Na wjeździe do Postiry.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy nabrzeżu zaczyna się ....NASZA ULICZKA!!!
Obrazek

Ciągnie się wąsko ku górze- żeby potem rozszerzyć się na plac z tymi klombami cośmy ich o mało nie staranowali wczoraj- ale dalej znowu się zwęża- na nasze wczorajsze nieszczęście...
Taaaak, zaraz sobie pojedziemy aby przeżyć to jeszcze raz! Odtworzę naszą wczorajszą drogę "chodnikami Postiry". :lol: :twisted:

Tymczasem jednak zwiedzam porcik. Łódeczki, stateczki i inne krypy i łupiny. Po raz pierwszy miga mi w głowie pomysł wynajęcia łodzi. Wszyscy kierowali mnie dotąd do Supetaru, ale.... czy tylko tam można wynająć? No nie, można i tutaj! Jest agencja- nawet dwie.
No to wrócimy do tematu jak przyjdzie czas...

A na nabrzeżu rybacy porządkują po połowie sieci - i jak wspomniałem- się temu chciałem poprzyglądać.
Efekt?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwóch brodaczy wygląda jak stare wilki morskie. Rybacy nie mają lekko. Ciekawe, jak będą mieli gdy wejdą przepisy unijne w życie....
Ich robota pewnie się znacząco nie zmieni- dalej będą musieli poznać się w tej plątaninie sieci i pływaków.
Trzeba dobrych oczu, żeby się w tym nie poplątać. No ale jak to robią codziennie, to i wprawa jest.
Obrazek

Obok jest ten falochron z czerwoną kopułką -
Obrazek

a po prawej, na cypelku stoi ten gościu, co się ciągle w morze ku lądowi gapi.
Obrazek

Chyba tęskni za Omiśem, ale go tu wmurowali no i stoi w Postirze.
Fajnie jest widzieć to, co poprzednicy pokazali w swych relacjach.
Spoglądam gdzie jest Brazza od Montany. Ano jest. Ale ani żywego ducha tam o tej godzinie.
Chyba lubię Postirę- ale rano! I rowerem a nie broń Boże autem! :lol: :roll: :wink:

CDN.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 16.10.2012 10:17

Rower z Polski sobie przywiozłeś, coś może na ten temat pisałeś ale przegapiłam.
Z doświadczenia wiem, że rower też przeszkadza w robieniu zdjęć. Ile razy mi się przewrócił. Gdzieś go trzeba zapiąć czy postawić ale to i tak jest lepsze rozwiązanie do zwiedzania miejscowości niż auto. Najlepsze są piesze spacery.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.10.2012 10:46

Rower jechał z nami na tyle auta- wewnątrz. Buda spokojnie mieści kilka rowerów...
Tylko ja go zabrałem, bo reszta ekipy uznała, że skoro tam jest góra-dół-góra-dół to nie chcą się męczyć na wakacjach a dla 2-3 przejażdżek szkoda brać 3 rowery. :lol: :wink:
Ja miałem inne zdanie i chęci- dlatego swój zabrałem.
Zabrałem plecaczek a nie całą torbę z obiektywami. Tylko aparat i 2 szkła. Lekko, łatwo i w sam raz na robienie małej dokumentacji. Zresztą to była dość krótka wycieczka- na 2 godzinki od wczesnego rana.
Nic mi nie przeszkadzało, a tam, na tym falochronie było gdzie rower postawić. Zresztą nie zawsze musiałem z niego schodzić, by ustrzelić zdjęcie. Aż tak źle nie jest. Trzeba mieć swoje sposoby na ułatwienie sobie takich spraw. :) :wink:

Pozdr.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.10.2012 18:54

Fatamorgana napisał(a):Zabrałem plecaczek a nie całą torbę z obiektywami. Tylko aparat i 2 szkła.

A ja zabieram wszystkie szkła i jakoś nie jest mi ciężko. Może dlatego, że mam tylko dwa... :lol:

Musiałem coś napisać, bo coś za bardzo lubisz te rowery. Wyjeżdżałem - siedziałeś na rowerze. Wróciłem, a Ty dalej siedzisz. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.10.2012 19:11

Kupilibyście sobie jakiego porządnego kompakta, to nie musielibyście ani zmian robić,
ani tyle dźwigać, ani syfków z matrycy potem korygować ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.10.2012 19:35

Ja do kompakta jeszcze nie dojrzałem.
Izka.O.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izka.O. » 28.10.2012 20:36

Ujęcia kuszące, zaiste, a i opowieść barwna.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 29.10.2012 00:29

Widzę, że się tu ruch znowu robi. :) :lol:
Trzeba odstawić zdjęcia jesieni i wrócić do...zdjęć lata! :wink:
Wszystkim dziękuję za wizytę.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży