Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

brać Euro czy złotówki??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aka85:)
Podróżnik
brać Euro czy złotówki??

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 04.08.2006 12:54

hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 04.08.2006 15:16

Zlotowki zostaw w domu, kun nie kupuj-nie oplaca się. Euro zaplacisz w samej Chorwacji i wszedzie po drodze, to najmniej klopotliwa a zarazem nieźle wymienialna waluta. Aktualny dobry kurs to 7,2 kuna za 1 euro, przy wymianie na poczcie licz sie z niewielkim podatkiem bodaj 1,5 procent).
W Pakostane nie bylem, ale w Pagu spotkalem gościa, ktory byl w Pakostane wlasnie. Ponoc do odpoczynku to super miejsce, ciche i spokojne, jesli jednak chcesz poszalec wieczorami to podobniez nienajlepsze. Ale to wszystko na zasadzie "baba babie" osobiscie nie bylem.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 04.08.2006 16:54

JasioJasio dzieki za info:) wyjeżdżam we wtorek i nie wiedziałam co zrobić z kasą. ale chyba zrobię tak jak mówisz. Co do Pakostane - jeśli to spokojna mieścinka to spoko:) nie mam dużych wymogów jeśli chodzi o zabawę;) trochę fantazji i zabawa sama się organizuje;)hehe. jeszcze raz dzięki za wskazówki pozdroofki:)
izis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) izis » 04.08.2006 18:53

aka85:) napisał(a):hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D

Ja biore euro i zlotowki, bo ponoc nie ma poblemu z zamianą na miejscu złotowek, a jak nie wykorzystam zlotowek to przynajmniej nie bede stratna na tym bo nie bede musiala ich zamieniac w Polsce.Troche poplątalam ale mam nadzieje, że zrozumiałaś , pozdrawiam!
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.08.2006 06:59

aka85:) napisał(a):hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D

wez co masz, na poczcie wszystko wymienisz na kuny, wychodzi praktycznie na to samo czy ze zlotowek, dolarow, euro ...

baw sie dobrze :D
Podróżnik
dzięki za odp:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 05.08.2006 19:30

ludziska dzięki za wskazówki:)zastanawiam się czy po prostu nie wziąć karty kredytowej i tam na miescu juz wybierać kuny - tylko pytanie, czy w Pakostane są bankomaty przyjmujące karty Visa Electron:/ ale na to dałam osobny temat na forum, żeby było widać;) we wtorek ruszam do HR więc muszę się szybko decydować w kwestii kasiorki:/ a mam nadzieję że zabawa będzie przednia (ostatnio na HR się nie zawiodłam).
jeszcze raz dzięki wielkie za info pozdrawiam wszystkich Croentuzjastów:)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 05.08.2006 21:11

najlepiej wymienić złotówki robie tak od paru lat wymieniając na granicy aktualny kurs ok 1,84 kuny za 1 zł i link do strony narodowego banku horwackiego tabela kursów http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Co do karty zapłaciszdwa razy kurssprzedaży kuny i euro z złotówki kupią od ciebie kursem kupna master card przydaje się w Austri do tankowanń i zakupów w Chorwacji lepiej mieć Euro na kwateręi gotówkę w kunach i złotówkach,
ouzo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ouzo » 06.08.2006 03:04

Przepraszam że się podepnę pod wątek:

Czy dobrze rozumiem że w każdym banku czy kantorze w Splicie albo Starim Gradzie wymienię złotówki na kuny? :)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 06.08.2006 06:47

Tak wymienisz złotówki na kuny mamy przecież mocną walutę :D jak również korony słowackie czeskie forinty na granicy jest korzystniejszy kurs niż na wybrzeżu
Vasper
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vasper » 09.08.2006 14:45

na granicy jest korzystniejszy kurs niż na wybrzeżu

Nie sprawdzałam jaki jest na granicy, ale i tak bardziej opłaca się wymieniać gdziekolwiek w Chorwacji, niż w Polsce! Niestety za późno się o tym dowiedzieliśmy i część (na szczęście tylko część) wymieniliśmy już w Polsce, przez co byliśmy sporo stratni...:?

Złotówki można wymienić tam wszędzie - w kantorach, bankach, na poczcie, w hotelach (chociaż w tych ostatnich nie polecam, bo biorą sobie największą prowizję)! ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.08.2006 18:27

ouzo napisał(a):Przepraszam że się podepnę pod wątek:

Czy dobrze rozumiem że w każdym banku czy kantorze w Splicie albo Starim Gradzie wymienię złotówki na kuny? :)

euro, dolary,zlotowki i co tam jeszcze masz wymienisz w kazdym urzedzie pocztowym
mawe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawe » 09.08.2006 18:33

W poniedziałek wróciłam z Murteru i tam kurs wahał się od 7,00 do 7,08 kun za jedno euro oraz 1,78 kun za złotówkę, bez prowizji, wymiana wszędzie bez problemu
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 10.08.2006 06:30

Dwa lata temu wypłacałem w Chorwacji kasę w bankoamatach. Po powrocie do domku i przejrzeniu wyciągu bankowego okazało się, że kurs bankowy (PKO) jst tak korzystny, że transakcje były bardziej opłacalne z prowizją bankomatową niż wymiana w Polsce czy Chorwacji. Oczywiście, płatności bezgotówkowe opłacały się jeszcze bardziej.
klimut
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) klimut » 12.08.2006 19:33

a czy trzeba mieć waluty z państw przez które się przejeżdża t.zn. korony słow i forinty węgierskie? czy trzeba mieć jakąś minimalną ilość kun gdy wjeżdżamy do Chorwacji?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 12.08.2006 19:38

klimut napisał(a):a czy trzeba mieć waluty z państw przez które się przejeżdża t.zn. korony słow i forinty węgierskie? czy trzeba mieć jakąś minimalną ilość kun gdy wjeżdżamy do Chorwacji?

No a jak Ci braknie paliwa na Wegrzech to czym zaplacisz,a za wjazd na autostrade w CHR to czym zaplacisz,no euro mozna ale przelicznik to maja do d....Na kazdej granicy maja kantory...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone