Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 24.09.2009 07:13

Dopisuje sie do czytelni co by kolega Hepik nie narzekał na małą liczbe czytaczy :wink:

Porównam sobie wrażenia z Brac z relacją Ines z tamtego roku 8)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.09.2009 07:24

kolejna strona rozpoczęta
hepik wrzucaj następne zdjęcia :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 08:16

Buber napisał(a):Jak widać papier był na samym wierzchu :mrgreen: .

Dobra logistyka w rozmieszczeniu tak strategicznego niezbędnika to podstawy,mozna powiedzieć abc doświadczonego podróżnika,zwłaszcza w świetle tegorocznych ,tajemniczych zniknięć toi-toi z parkingów chorwackich autostrad.

Pamiętam ,że kiedyś ,gdy był to towar na wagę złota,taka rolka podrózowała honorowo ,tuz obok pieska z kiwającą głową,na tylnej półce fiatów 125 i 126 p,ubrana w gustowne ,na drutach wydziergane czapeczko-bereciki.
(tak,tak-moherowych beretów wcale nie wymyslil o.Tadeusz)

PS.
Byc może,wieczorem uda się przekroczyć kolejne granice i zbliżyć do celu podróży.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 21:21

Dzień drugi
Lenti-Split-Supetar

Obrazek

Do Splitu wg google-547 km-5h47 min

Kto rano wstaje...

Obrazek

...kilka minut po siódmej granica węgiersko(Redics) -słoweńska(Dolga Vas)

Obrazek

By nie łamac tradycji ,tankujemy słoweńską benzynę,choć w tym roku z bólem serca(1,17 euro/Pb 95) mając w pamięci zeszłoroczne 1,07 ale przy 3,30 pln za euro.
Plus expresso na raz.

Na rondzie oczywiście skręcamy dopiero za płotem,wzgardzając hytrą cestą :

Obrazek

W Lendavie mała niespodzianka,droga przed samym wjazdem do centrum zamknieta,zakaz wjazdu i znak o objeździe,który wyprowadza w pole...dalszych znaków prowadzących objazdem brak,zawracam po kilkuset metrach.
I dobrze.
Panowie likwidują akurat szlabanik,tłumaczą ,że wczorajszej nocy odbywał sie festyn,centrum ciagle nieposprzątane ale mozna jednokierunkową,pod prąd przejechać ,mijając te zwały śmieci na głównej drodze.

Potem juz rondka i na ostatnim ,wzdłuż autostrady:

Obrazek

Obrazek

Kilka minut i jesteśmy na granicy słoweńsko-chorwackiej:

Obrazek

Na ziemi niczyjej sklep bezcłowy z irracjonalnie kosmicznymi cenami,na czym polega ta bezcłowość trudno w tym wypadku zrozumieć.

Obrazek

Kilkanaście metrów za przejściem juz po chorwackiej stronie w Mursko Sredisce kantor wymiany w sklepiku z prasą-niedziela,kilkanascie minut po siódmej rano i o dziwo otwarty...

Obrazek

... co akurat cieszy,bo w kieszeni nie mam zadnej kuny a rok temu na bramkach Sv.Helenie terminale były akurat (podobno )nieczynne.
Kurs wymiany 1 euro-7,20 kuny.
W kontekście późniejszych wymian całkiem nieźle - tylko 4-7 lip mniej niż w Supetarze czy na poczcie w Sutivanie.

Wymiana ,przejazd przez Cakovec,29 kun na bramkach pod Zagrzebiem(pan wydaje reszte co do kuny...a pamiętacie zeszłoroczne szał na forum z oszustwami?- w tym roku jakoś cicho)
pusta obwodnica Zagrzebia i wreszcie Lucko,jak to we wrześniu puściutko:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 21:44

..no z przykrością pisałem ze mojego współtowarzysza wyjazdu orżnęli 2x...6 kun za ojro mu policzyli..przykre ale prawdziwe..ostatni raz na bramce przed zjazdem do Trogiru...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 22:05

A ja dałem na bramce o 6 kun za dużo i mi oddał miły Pan. A w drodze powrotnej zabrakło mi 1 kuny na Lucko i inny miły Pan powiedział, żebym jechał. Także mam same dobre wspomnienia z bramkarzami w Cro.
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 25.09.2009 10:43

ja takiego szczęścia nie miałam, parę lat temu (przed wejściem euro w Słowenii) chyba przed Zagrzebiem płacilismy w kunach a pan z bramki zamiast resztę wydać w kunach wydał w słoweńskich koronach- mały szczegół 200 koron słoweńskich a 200 kun. Było to w środku nocy, więc stratę zauważyliśmy dopiero przy wyjeździe z kolejnych bramek- czyli pod Splitem :cry:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 25.09.2009 16:06

I co dalej :)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 25.09.2009 16:10

trinity napisał(a):pan z bramki zamiast resztę wydać w kunach wydał w słoweńskich koronach

W tolarach. Kod ISO4217: SIT.

EOT
Rafał
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2009 05:45

Z wiekiem coraz bardziej człowiek szanuje tradycję czyli tuż za bramkami ,tradycyjnie,na kawę i śniadanie ,na tą sama stację:

Obrazek

Z wiekiem i ilościa przejazdów tunele ,nawet te 6 km,wrażenia juz nie robią :

Obrazek

Przed Sv Rock zawsze spoglądam na temperaturę powietrza:

Obrazek

,by później porównać z tą ,która panuje "po tamtej"stronie

Pierwsze górki:

Obrazek

I wreszcie Sv.Rock-dla mnie taki symboliczny wjazd do "prawdziwej "Chorwacji

Obrazek

Parking i pierwszy oddech tym "prawdziwym" cro powietrzem:

Obrazek

Rzut okiem na kibelek czy czasem nie skasowali wnętrza ,tak jak gdzie indziej toi-toi ;)
Obrazek

Ujęcie-klasyk-pierwszy błysk Jadranu:

Obrazek

Tym razem różnica temperatur(przed i za tunelem) nie powala-tylko 5 stopni-bywało,że wynosiła i kilkanaście stopni)

Obrazek

I juz ostatni postój na rozprostowanie kości:

Parking w pobliżu PN Krka.
Pod mostem Skradin,skąd można popłynąć do wodospadów Krka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wreszcie Djugopolje (159 kun-ne ma problema w zapłaceniu kartą)
Obrazek

Zjazd do Splitu ,dojazd do portu kierując sie tablicami z napisem Trajekt bezproblemowy-niedzielny ruch uliczny umiarkowany)

Kałuże w porcie świadczą o tym,ze niedawno przeszła burza:

Obrazek

Lekki koreczek w samym porcie ,wreszcie tablica z napisem Supetar,zajmujemy miejsce w kolejce do promu,kilkanaście minut na kupno biletu i rozejrzenie po okolicy.
Zgodnie z planem zdążylismy na prom o 14:15
Koszt:140 kn samochód plus 2x30 kn/osoba=200 kn(kartą płatniczą)

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2009 05:21

Split zostawiamy za rufą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijanka

Obrazek

A przed dziobem Supetar na horyzoncie

Obrazek

Zwarci i gotowi :

Obrazek

Po 50 minutach port w Supetarze (Supetru?)

Obrazek

Obrazek

Wyjazd,panowie,wyjazd!

Obrazek

Dzię-ku-je-my ! Już mamy.

Obrazek
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 28.09.2009 07:28

Hepik fajna relacja przyłączam się z przyjemnością.
Pozdrawiam Tomek.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 28.09.2009 07:38

Kilka lat temu byłam na wyspie Brać i teraz przy twojej relacji miło to powspominać.Znajome widoki,czekam na dalszy ciąg.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 28.09.2009 11:24

czytam i czekam na jeszcze
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2009 13:12

Jak wrzucę następną porcję fotek ,to sie zaklinuje na maxa więc tylko wykończam stronkę ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży