Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2009 14:47

W ramach przerywnika,trochę błekitu-wrzesień był wietrzny tego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2009 11:27

Ze Skripu najbliżej do Splitskiej.
Opłotkami(z kamienia), przez ogródki,cały czas w dół to zaledwie 3 km.
Splitska to mała mieścinka,z malutkim portem i imponujacymi palmami.
Nazwa ,jak opowiadają jedni,taka,bo z tutejszego kamieniołomu pozyskiwano kamień dla pałaców w Splicie.
Inni twierdzą,że Splitska (mały Split) bo tutaj zsyłano nieslubne dzieci Dioklecjana,by nie drażniły oczu szanownej małzonki ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.12.2009 11:38

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Splitska była ostatnim punktem wycieczki tego dnia.Zmeczenie nie pozwoliło na dłuższy spacer po miasteczku i zajrzenie na okoliczne plaże ,również te w sąsiedniej zatoczce.
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 14.12.2009 12:00

Poczytałem, obejrzałem -relacja z podroży bardzo fajna i ciekawa. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.12.2009 13:05

Dwa km na wschód od Splitskiej leży równie malownicza acz większa Postira,z XVI wiecznym kosciołem Jana Chrzciciela(otwarty!)
Plus największy kawał soczystej zieleni jaki widziałem na Braczu ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 07:06

Spacerkiem przez Postirę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.12.2009 09:48

Tłumów nie ma,mozaiki podłogowe układane z fantazją ;)

Obrazek

Obrazek

Trójnawowy wczesnochrześcijański kościółek,znaczy jego fundamenty:

Obrazek

Obrazek

Nie tylko beskidzcy górale potrafią...braccy też:

Obrazek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 17.12.2009 20:42

Brac pod względem ilości pięknych starodalmatyńskich osad i miasteczek, nie ma sobie równych w całej Dalmacji ... Brawo hepiku :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2009 07:10

Ostatnie obrazki z Postiry :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...i czas poleżeć na piasku Lovrecziny ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2009 06:54

Kierując sie na wschód,po niespełna 3 km ,możemy zjechać do zatoczki Lovreczina,jak piszą w przewodnikach,z najpiękniejszą,piaszczystą plażą na Braczu.
Zjazd trzeba telepatycznie uzgodnić z tymi,którzy chcą juz do domu,bo mijanka na tych kilkuset metrach zjazdu raczej niemozliwa.
Dla uspokojenia-cały czas mamy kontakt wzrokowy z tymi ,co na dole ;)
Przy samej plaży mamy duży ,płatny parking z knajpką na samym jego końcu.
Podczas naszej bytności ,nikt jednak opłaty nie egzekwował.Czy to byl efekt chwilowego nieróbstwa ,syndrom września czy niskiej frekwencji w tym dniu-trudno powiedzieć ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2009 07:15

Stajac na środku plaży patrząc w lewo,potem w prawo i pod nogi mamy takie widoczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.12.2009 09:17

Tak dopiero teraz na Twój wątek wpadłem.
Nice ten Brac, aż chce się wracać...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.12.2009 17:57

Piękny jest Brac w Twojej fotorelacji
Piękna jest Twoja fotorelacja bracka
Zaraziłeś mnie tą wyspą :lol: :lol:
Siedziałem cicho , podziwiałem , zazdrościłem . . .
. . . i stało się :wink: 8)

Pozdrawiam
Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.12.2009 23:36

Mnie inspirowała rok temu relacja Ines.
Moja jest pałeczką w tej sztafecie,może ktos ją podejmie w przyszłym roku? ;)

Na Lovreczinę dotarliśmy we wczesnych godzinach popołudniowych,po odwiedzeniu Vidovej,Bolu i Puciszczy...lekko podmęczeni ,na termometrze w samochodzie 28 stopni czyli kapiel,to jest to o czym sie marzy w takim momencie.
Na plaży w porywach jakieś 40 osób,a w wodzie jakieś pustki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za chwile zagadka sie wyjaśnia...piasek prawie bałtycki,fale prawie bałtyckie ale temperatura wody niestety też bałtycka-jakieś 18 stopni ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2009 08:00

A przyczyna prozaiczna-Lovreczina leży dokładnie na przeciw ujścia rzeki Cetiny-zimna woda spływająca z gór ,wspomagana wiejącą od kilku dni burą dociera aż tutaj ;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec ruiny(dostrzeżone dopiero podczas opuszczania tej miłej zatoczki) wczesnochrześcijanskiego kościoła-klasztoru z basenem służącym do chrztów:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży