Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač 2016 - "Mój drugi raz ;) " w Chorwacji.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawel silesia
Croentuzjasta
Brač 2016 - "Mój drugi raz ;) " w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 11.01.2017 11:58

Witam wszystkich forumowiczów.

Chciałbym podzielić się z Wami relacją z wyjazdu na Wyspę Brač z 2016 roku.
To był mój drugi wyjazd do Chorwacji. Wcześniej raz odwiedziłem Zagrzeb.

Od kilku lat byłem bombardowany niesamowitymi opowieściami o pięknie tego kraju. Rodzinka (Kasia i Krzyś oraz ich córki Agatka i Żanetka) przywozili co roku piękne wspomnienia, zdjęcia i nieopisaną opaleniznę :) - to Oni zainspirowali mnie do zorganizowania wyjazdu.

Jakie były założenia?
Czas - czerwiec (urlop w pracy);
Dojazd - autokar;
Miejsce - (na trasie autokaru) najlepiej Środkowa Dalmacja - okolice Splitu.
Nocleg - kemping (bungalow)
Wypoczynek - od lat jedyny możliwy, czyli zgłębienie tajemnic przyrody, historii i kultury wybranego regionu - fotografia.

I tak przez kilka miesięcy, od listopada 2015, przeszukiwałem internet i przewodniki, "zanudzałem" Rodzinę (dziękuję Wam) pytaniami... Kasia pokazała mi stronę cro.pl i dalej razem inspirowaliśmy się Waszymi opowieściami.

Zapadła decyzja - Brač

Minęło kilka miesięcy i przyszedł dzień wyjazdu.

:idea: SPIS TREŚCI

:arrow: dzień 0 i 1 DROGA i SUPETAR
:arrow: dzień 1 SUPETAR
:arrow: dzień 2 o poranku i PLAŻA BABIN LAZ (Splitska)
:arrow: dzień 2 SUPETAR
:arrow: dzień 3 o poranku (Supetar)
:arrow: dzień 3 SUTIVAN i PLAŻA LIVKA (Sutivan)
:arrow: dzień 3 bracki interior i PLAŻA MUTNIK (Mirca)
:arrow: dzień 3 o zachodzie i świątynia w "górach" (Supetar)
:arrow: dzień 4 SPLITSKA
:arrow: dzień 4 POSTIRA
:arrow: dzień 4 PLAŻA LOVREČINA (Postira)
:arrow: dzień 4 DOL cz. 1
:arrow: dzień 4 DOL i POSTIRA cz. 2
:arrow: dzień 5 SUPETAR
:arrow: dzień 5 SPLIT cz.1 :arrow: SPLIT cz.2 :arrow: SPLIT cz.3 :arrow: SPLIT cz.4 :arrow: SPLIT cz.5 :arrow: SPLIT cz.6
:arrow: dzień 6 SUPETAR - JUGO
:arrow: dzień 7 PLAZA MUTNIK i VELA LUKA (Supetar)
:arrow: dzień 8 Sv Luke i DONJI HUMAC
:arrow: dzień 8 Brač'kie Bonsai i Kolač NEREŽIŠĆA :arrow: NEREŽIŠĆA centrum
:arrow: dzień 8 ŠKRIP
:arrow: dzień 8 SPLITSKA
:arrow: dzień 9 POSTIRA :arrow: POSTIRAcz.2
:arrow: dzień 10 BOL i Zlatni Rat cz.1 :arrow: BOL i Zlatni Rat cz. 2 :arrow: BOL i Zlatni Rat cz. 3 :arrow: BOL i Zlatni Rat cz. 4
:arrow: dzień 11 LOŽIŠĆA
:arrow: dzień 11 MILNA
:arrow: dzień 12 Vidova Gora
:arrow: dzień 12 Blaca
:arrow: dzień 12 SELCA
:arrow: dzień 12 SUMARTIN
:arrow: dzień 12 PRAŽNICA
:arrow: dzień 12 PUČIŠĆA
:arrow: dzień 13 SUPETAR plażowanie

12E.jpg
Zwiedzanie wyspy - Dzień 1-12

2016.06.10 Piątek
Rano jeszcze w pracy. Potem operacja - "Zdążyć na autokar". 8O (dzięki Krzyś)
OK - dotarłem około 13:00. Startujemy z Katowic. Autokar - jest, znajomi - są. Plecaki i torby do bagażnika.
Jedziemy. Fotele wygodne, klima działa. Katowice - Cieszyn - Żylina - Bratysława - Zachodnie Węgry...

2016.06.11 Sobota
... Zagrzeb... Noc. Wszyscy śpią. Ja nadal przyklejony do szyby wypatruje kiedy będzie ten obiecany tunel - który ZMIENIA WSZYSTKO :wink:
Temperatura spada, mgła, mgła, mgła. I jest - nareszcie tunel Sveti Rok. Świtało gdy minęliśmy góry, autokar gnał serpentynami na wybrzeże, temperatura rosła. Światło wschodzącego słońca odkrywało kolejne niezwykłe widoki.

Pasażerowie budzili się. Kolejne miasta i mariny. Od Zadaru trasa wiodła wzdłuż wybrzeża. Co zakręt, kolejny zachwyt. Biograd na Moru, Šibenik, Primošten, Trogir... Pogoda szalała. Słońce, deszcz, wiatr i znowu słońce, temperatura przyjemna. Około 9:00 dotarliśmy do portu w Splicie dwie godziny przed czasem. Pożegnaliśmy kierowców (bardzo profesjonalna obsługa). Kierunek prom. Bilety. Kawa. Wszędzie grupki turystów. Plecaki, torby. Samochody oczekujące w kolejce do promu. Miasto z daleka czarowało wysoką wieżą. Pogoda jak w drodze, ale nie padało.

Wypływamy z zachmurzonego Splitu :papa: , słońce walczy...

Załącznik DSC_5405.jpg nie jest już dostępny

My na górnym pokładzie, otoczeni tłumem turystów, podziwiamy widoki na miasto i dalej na góry, biegiem na drugą stronę tarasu i wyspy: Čiovo, Šolta i... Brač...

DSC_5405.jpg
Split

DSC_5427-Pano.jpg
Sutivan

DSC_5444-Pano.jpg
Supetar

Nareszcie... Słońce wygrywa 8)

pawel silesia napisał(a):cro.pl stanowi ogromną, bogatą i niezwykle cenną bazę informacji i inspiracji. Chciałbym w pewnym stopniu dołożyć cegiełkę i...

Jak obiecywałem, tak publikuje link do blogo-przewodnika. Postów będzie przybywać - przynajmniej jeden tygodniowo (w miarę wolnego czasu). Będzie PIESZO, ROWEROWO, PLAŻOWO, ZABYTKOWO.

Proszę o wyrozumiałość - to mój debiut :wink:

Oczarowany Wyspami

W WĄTKU ZOBACZYLIŚMY:

DSC_5685.jpg
SUPETAR

DSC_5768-Pano.jpg
LIVKA

DSC_5587.jpg
BABIN LAZ

DSC_5967.jpg
SPLITSKA

DSC_6028.jpg
POSTIRA

DSC_6089.jpg
PLAŻA LOVREČINA

DSC_6160.jpg
DOL
Ostatnio edytowano 05.02.2018 09:41 przez pawel silesia, łącznie edytowano 41 razy
Kunii
Podróżnik
Re: Brač 2016 - "Mój drugi raz ;) " w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kunii » 11.01.2017 12:08

Świetny styl pisania :D czekam na więcej, przede wszystkim ma tą fotografię :papa:
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 11.01.2017 12:18

Czekam na dalszą część, Brač jest cudowna :)
kuzii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuzii » 11.01.2017 12:26

Witam :) to i Ja zasiadam w pierwszym rzędzie tym bardziej że tegoroczny urlop spędzam w Povlji :D
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 11.01.2017 12:37

Będę śledzić z przyjemnością. Byłam tam w lipcu 2016 - właśnie ustawiałam sobie tapetę na kompie ze zdjęciem mojej ulubionej plaży w Murvicy... ale nie wiem czy mi to bardziej pomaga czy dobija
elfik44
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik44 » 11.01.2017 12:41

Zasiadam i czekam na dalszy ciąg relacji:))
Zaczęło się super
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 11.01.2017 13:04

Ja też jestem :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 11.01.2017 13:16

hej ,witam się i czekam na cd :)
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 11.01.2017 13:20

Kunii napisał(a):Świetny styl pisania :D czekam na więcej, przede wszystkim ma tą fotografię :papa:

Fotografii będzie dużo, to dla mnie najlepsza pamiątka. Pisać też się postaram.

figusek napisał(a):Czekam na dalszą część, Brač jest cudowna :)

Przygotowałem program wyjazdu. Lista długa: miasteczka, kościółki, zatoczki, wzgórza, konoby, plaże, muzea… Znajomi bali się jechać - pytali: “Paweł czy my tam w ogóle odpoczniemy?” :roll: Ale na miejscu okazało się, że to wszystko nic... jestem nieprzygotowany. :wink: Zawsze gdzieś znalazła się kolejna ulotka, mapka czy nawet rozmowa z gościem z wypożyczalni rowerów - udowadniała jaki wyspa ma potencjał.

kuzii napisał(a):Witam :) to i Ja zasiadam w pierwszym rzędzie tym bardziej że tegoroczny urlop spędzam w Povlji :D

Povlija - widziałem zdjęcia - bajka… :hut: Ale nie dotarliśmy tam. Bardzo żałuję. Może kiedyś. :cry:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 11.01.2017 13:22

Z chęcią popatrzę na Brać :)
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 11.01.2017 13:46

To i ja popatrzę ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.01.2017 13:49

No to i ja chętnie o poczytam i pooglądam :oczko_usmiech: :mrgreen:
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 11.01.2017 14:43

2016.06.11 Sobota

Płyniemy sobie białym promem. Rozglądam się - masa turystów. Wszystkie miejsca zajęte. Słonko świeci i grzeje nasze blade twarze. Piwko - zasłużone. Trochę relaksu. Ustalamy priorytety na popołudnie.
*Marsz z portu do Kempingu.
*Formalności.
*Zakupy - będziemy gotować sami.
*Potem przywitamy się z Adriatykiem
*Może skoczymy wieczorem do portu.

Kontynent coraz dalej. Wyspa coraz bliżej. Rozpoznaję zabudowania miasteczek. Sutivan, Mirca, a przed nami Supetar - port docelowy, stolica wyspy.

DSC_5452.jpg
[4] Supetar - widok na jeden z najważniejszych zabytków (będzie więcej na ten temat)

DSC_5456.jpg
[5] Miejsce z bogatą historią

Całą drogę podziwiałem kolejne miejscowości, ale dopiero na promie - widząc wspomniane miasteczka - zrozumiałem jak one pięknie pasują do siebie, krajobrazu, do słońca. Przyjemność robienia zdjęć. I to światło.

DSC_5458.jpg
[6] Blisko

DSC_5468-Pano.jpg
[7] Jak ja na to czekałem

Pochłonięci robieniem zdjęć sobie, miastu oraz sobie i miastu na zmianę, z promu zeszliśmy ostatni - chyba… :D Wariaci! W porcie masakra, taxi 8O i busy, 8O bagaże, dorośli - dzieci - turyści - miejscowi… Ruch jak w Rzymie 8O . Ale tylko na chwilę. Już z chwilę Supetar na powrót stanie się spokojnym, czerwcowym Supetarem. Port zostawiliśmy za sobą.

DSC_5470.jpg
[8]

DSC_5482-Pano.jpg
[9]

Robiłem za nawigację :hut: , więc pozwoliłem sobie trochę zmienić trasę przejścia. Wybrałem uliczkę ukrytą między restauracjami. Zakochałem się w tych uliczkach. :wink: Znajomi trochę mniej - szczególnie, że objuczeni w torby i plecaki poznali moc południowego słońca.

W górę ulicy… szersza i wygodna. Trochę drzew. A te rośliny - niespotykane, inne, egzotyczne. Kwiaty, owoce - żywa dyskusja (z kolegą jesteśmy ogrodnikami). Mijamy rondo. Jakie te torby ciężkie. Market. W oddali widać bramę na kemping. Recepcja. Przemiła kierowniczka przyjmuje nas i zaprowadza do domku.

camp 2.jpg

camp 1.jpg

Opinie o kempingu były dobre - potwierdziły się. Domek w cieniu, na uboczu, sąsiedzi ciekawi. :wink:

Było rozpakowanie i zakupy.

Było pierwsze pływanie.

DSC_5498.jpg
[10] ach... nasza plaża przy kempingu

DSC_5501.jpg
[11] :)

DSC_5503.jpg
[12] :) :)

DSC_5507.jpg
[13] przy plaży

I pierwszy mega krótki wypad do portu i późny powrót.

DSC_5517.jpg
[14] nasza plaża wieczorem

DSC_5528.jpg
[15] Kościół w centrum. Będzie o nim więcej.

DSC_5532.jpg
[16] Split nie śpi
Ostatnio edytowano 17.01.2017 15:33 przez pawel silesia, łącznie edytowano 1 raz
granat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) granat » 11.01.2017 14:47

pięknie :D
Malowa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malowa » 11.01.2017 14:51

Fajny ten domek :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży