napisał(a) pawel silesia » 18.03.2017 10:02
Witam. Wracam, wracam! 19.06.2016 Niedziela
Niedziela przywitała nas deszczem i chmurami. Mimo to nie zamierzaliśmy siedzieć w domku i przed południem wyruszyliśmy w kierunku...
Splitskiej. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was kolejną relacją z tego miejsca. Musicie mi wybaczyć.
Była to wycieczka piesza. Licząc na to,
że jak zwykle się wypogodzi, zapraliśmy też sprzęt plażowy
Nie poszliśmy jednak główną drogą. Pobocze przy niej jest wąskie (bezpieczeństwo) i znamy ją już dobrze. Wybramy - a jakże - drogę gruntową nieco powyżej. To pozwoliło nam odkryć rzadko odwiedzane przez turystów miejsca.
No to ruszamy:
Koło Lidla w Supetarze kierujemy się polną drogą między gaje oliwne. Podejście nie jest strome. Po kilkuset metrach wchodzimy do lasu. Tutaj odnajdujemy "zaporę". Stara konstrukcja z kamienia, otoczona cyprysami. Domyślam się, że magazynuje wodę w zimie i wiosną.
- dzisiejsza nowo odkryta droga
- "zapora"
- podczas pobytu na Braciu kilkukrotnie wpakowałem się w sieć takiego jegomościa
W czerwcu, gdy słonko jeszcze nie zarumieni wyspy, wszystko jest BARDZO ZIELONE i w ogóle kolorowe
- róża - piękna i dzika
- takie widoki - na długo ze mną zostaną
- paproć
- jałowiec
Spokój i cisza, można dostrzec znacznie więcej - szczególnie tych małych rzeczy.
- wędrujemy sobie takimi okolicznościami...
- niepogoda? NIE! :)
Droga teraz schodzi w dół - przed nami Uvala Babin laz.
- Uvala Babin lza widzina z góry
Chwilę idziemy szosą, by za zatoką znów skręcić w górę drogą gruntową. Polecam każdemu przespacerować się tą trasą.
- Ach
- lemoniadę? :)
- po deszczu
- jeszcze trwa wiosna
- :)
- plantacja
- Drzewo oliwne - trochę jak na sawannie
Przed Splitską przekraczamy główną drogę i stromo schodzimy do zatoki... Z góry widać pierwsze zabudowania.
- Widok z góry na Uvale Zastup i Splitską.
- Piękna Uvala Zastup