Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač 2016 - "Mój drugi raz ;) " w Chorwacji.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dage
Podróżnik
Re: Brač 2016 - "Mój drugi raz ;) " w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) dage » 20.01.2017 12:18

O matko, co za zdjęcia.... dosiadam się i ja.
Lubię robić zdjęcia ale ja po amatorsku a Twoje mają klimat! Gratuluję talentu.
A swoim opisem zachęciłeś mnie do wyspy. Tym razem będziemy w Omiszu ale wycieczkę na Bracz choćby 1-dniową zaliczymy. Ten widok na góry i morze, bezcenny!
Zakochałeś mnie w nim.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2017 12:46

Pogoda się u mnie jakoś skiepściła a tu tak milutko, ze zostaję. :papa: :)

Pzdr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.01.2017 12:51

Piękne zdjęcia:) Miło popatrzeć:)
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 20.01.2017 13:35

dage napisał(a):O matko, co za zdjęcia.... dosiadam się i ja.
Lubię robić zdjęcia ale ja po amatorsku a Twoje mają klimat! Gratuluję talentu.
A swoim opisem zachęciłeś mnie do wyspy. Tym razem będziemy w Omiszu ale wycieczkę na Bracz choćby 1-dniową zaliczymy. Ten widok na góry i morze, bezcenny!
Zakochałeś mnie w nim.

Dziękuję. Brač musicie zobaczyć.

Vjetar napisał(a):Pogoda się u mnie jakoś skiepściła a tu tak milutko, ze zostaję. :papa: :)

Pzdr

Ja grzeje się przy Waszych relacjach codziennie.

beatabm napisał(a):Piękne zdjęcia:) Miło popatrzeć:)

Dziękuję.

Chciałbym Was dziś zabrać do bardzo tajemniczego miejsca... gdzie historia... z resztą zaglądnijcie wieczorem :wink: :hut: :papa:
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 20.01.2017 19:17

14.06.2016 Wtorek
4C.jpg

Postira zostawiła w nas bardzo pozytywne wrażenia, a my ruszamy dalej wzdłuż wybrzeża.

Pierwszą mijamy zatoczkę Trstena, piękna kamienista plaża, dość długa i szeroka (jak na standardy Brač'kie), dolinka schodząca do morza jest szeroka i zajęta przez gospodarstwo ukryte za kamiennym murem.
DSC_6084a.jpg
zatoczka Trstena

Dalej... zatoczka Lozna vrela, minejsza od poprzedniej, równie urokliwa.
DSC_6084b.jpg
zatoczka Lozna vrela

I docieramy do naszego kolejnego dziś celu :mrgreen: Zatoka Lovrečina Długa plaża, ale niezbyt szeroka, ograniczona murem. Od wschodu dostępny jest betonowy taras. Nie plażowaliśmy tam, było sporo ludzi. Ogólnie ładnie, ale bez WOW, z góry prezentuje się lepiej. Płytka idealna dla dzieciaków :!: Dojazd możliwy samochodem.
DSC_6089.jpg
Zatoka Lovrečina

To, że zatoczka (jako jedyna na wyspie) posiada piasek na plaży to jedno, a drugie dla mnie bardzo ważne: RUINY WCZESNO-CHRZEŚCIJAŃSKIEGO kościoła-klasztoru. 8O :hut:

Mnisi wybrali tą zaciszną dolinę, ze względu na żyzną ziemię i dostęp do wody.
DSC_6090.jpg
gaje

DSC_6087.jpg
Ruiny - widok z wzniesienia

DSC_6084c.jpg
bikes

Zjeżdżamy w kierunku zabytku.
DSC_6095.jpg
kamienny sarkofag, a na nim :)

DSC_6096.jpg
wejście

DSC_6101.jpg
freski w transepcie

DSC_6102.jpg

DSC_6102a.jpg
ja

DSC_6105.jpg

DSC_6107.jpg
baptysterium

DSC_6109.jpg

DSC_6110.jpg
detal

DSC_6113.jpg
miło...

DSC_6113a.jpg
a taki mieliśmy widok w czasie pikniku
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 20.01.2017 19:25

:evil: jak możesz się tak znęcać nad nami...
... i takie piękne zdjęcia wstawiać...
:wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.01.2017 20:07

Witaj , Pawle

Namieszałeś troszkę swoimi pięknymi zdjęciami :wink: Gratuluję talentu
Wcale mnie nie zdziwi najazd turystów na tą piękną wyspę w kolejnym sezonie . . .

Pozdrawiam
Piotr
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.01.2017 20:19

Cudownie nam pokazujesz brackie wybrzeże :D .
Jeśli jest tam tak pięknie jak na Twoich zdjęciach, to nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Pomysł z rowerami genialny. Trudna ta trasa z Postiry do Lovreciny ?
Umilaj dalej bo za oknem jakaś masakra :papa:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 20.01.2017 20:44

Habanero napisał(a):Jeśli jest tam tak pięknie jak na Twoich zdjęciach, to nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Dyskretnie zauważę że jest jeszcze piękniej, Paweł jest bardzo blisko pokazania uroku tej wyspy. Brakujące detale (cykady, szum wiatru i zapach żywicy uzupełnisz na miejscu :mrgreen:
pawel silesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel silesia » 20.01.2017 20:49

dr.kokos napisał(a)::evil: jak możesz się tak znęcać nad nami...
... i takie piękne zdjęcia wstawiać...
:wink:

Staram się jak mogę :twisted: 8)

piotrf napisał(a):Witaj , Pawle

Namieszałeś troszkę swoimi pięknymi zdjęciami :wink: Gratuluję talentu
Wcale mnie nie zdziwi najazd turystów na tą piękną wyspę w kolejnym sezonie . . .

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję. Tylko proszę mi tam nie zadeptać szlaków :hut:

Habanero napisał(a):Pomysł z rowerami genialny. Trudna ta trasa z Postiry do Lovreciny ?

Bardzo prosta, bez podjazdów, droga gruntowa szeroka. Nawet z dziećmi bezpiecznie, a ile frajdy. Z Supetaru do Lovrečin'y jechaliśmy nieco ponad 1,5h, wychodzi ok. 15km. Miałem uruchomione endomondo więc podaję dane z mojego przejazdu, na przystankach (piwo) (piknik) robiłem pauzę w nagrywaniu. To na pewno nie jest jazda na czas - bo jak tu cię nie zatrzymywać :oczko_usmiech:

Chciałbym zaprezentować Wam moje dokładne trasy tak by chętni mogli rowerowo zwiedzać wyspę. Myślę, że gdy skończę relację przygotuje takie cosik :D . Polecam!
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.01.2017 20:54

AdamZ napisał(a):
Habanero napisał(a):Jeśli jest tam tak pięknie jak na Twoich zdjęciach, to nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Dyskretnie zauważę że jest jeszcze piękniej, Paweł jest bardzo blisko pokazania uroku tej wyspy. Brakujące detale (cykady, szum wiatru i zapach żywicy uzupełnisz na miejscu :mrgreen:

Adam jak widzę takie relacje jak ta, czy relacja Kunii, to uwierz mi przebieram nogami i bezgłośnie wyję :D .
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 20.01.2017 20:54

pawel silesia napisał(a):Chciałbym zaprezentować Wam moje dokładne trasy tak by chętni mogli rowerowo zwiedzać wyspę. Myślę, że gdy skończę relację przygotuje takie cosik :D . Polecam!

Z tym pomysłem to mi spadasz z lazurowego nieba :) Pierwszy raz zabieram rowery na wakacje i takie uwagi o przebiegu i trudności tras bardzo nam się przydadzą w czerwcu. :hut:
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 20.01.2017 20:59

Habanero napisał(a):Adam jak widzę takie relacje jak ta, czy relacja Kunii, to uwierz mi przebieram nogami i bezgłośnie wyję :D .

Konradzie, mam podobnie tylko co gorsza wiem już jak tam jest i właściwie od przyjazdu odliczam dni do kolejnej wyprawy w tamte rejony. Zauroczenie czy cuś :mrgreen: Wasze zachwyty mnie pocieszają że nie tylko ja tak wpadłem :hut:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.01.2017 21:00

AdamZ napisał(a):
pawel silesia napisał(a):Chciałbym zaprezentować Wam moje dokładne trasy tak by chętni mogli rowerowo zwiedzać wyspę. Myślę, że gdy skończę relację przygotuje takie cosik :D . Polecam!

Z tym pomysłem to mi spadasz z lazurowego nieba :) Pierwszy raz zabieram rowery na wakacje i takie uwagi o przebiegu i trudności tras bardzo nam się przydadzą w czerwcu. :hut:

Ja chyba na miejscu wypożyczę :wink:
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 20.01.2017 21:13

pawel silesia napisał(a):
su-petar napisał(a):Witam, rewelacyjne zdjęcia, szacunek. Czy wjeżdżając do Postiry miałeś odcinek, że musiałeś prowadzić lub nieść rower? Ja skręciłem z drogi szutrowej w ścieżkę prowadzącą wzdłuż wybrzeża. Była to pewnie najkrótsza droga, ale ok. 50 m musiałem nieść rower pod pachą :D (wąska ścieżka przez las i na dodatek jeszcze ze schodami - ale było warto). :papa:

Witaj. Dziękuję!
Faktycznie przed Postirą odchodzi ścieżka w lewo, na wybrzeże - do zatoczki Prvija. My pojechaliśmy do końca drogą gruntową, która miedzy zabudowaniami Postiry na powrót zmienia nawierzchnię na asfaltową. Stromą ścieżką schodziliśmy kilka dni później w ramach innej wycieczki 8)
A Ty gdzie sobie tam pojeździłeś w Chorwacji, Brač'u?
Pozdrawiam!

Nasza baza wypadowa na Braću, to niezmiennie Mirca. Zwykle nie wybieram się na dalsze wycieczki po wyspie (wiek i kondycja już trochę ograniczają). Głównie jeżdżę w kierunku Sutivanu (trasa bodajże nazywa się Maestral), dróżkami w kierunku Boboviści na moru, no i w drugą stronę, tj. do Splitskiej (zwykle przy okazji robienia zakupów w Supetarze) i raz wybrałem się przez Postirę do Lovreciny (na pewno powtórzę w tym roku - bardzo przyjemna trasa). Dwa razy zdobyłem Vidovą. Raz główną drogą (asfaltową), a w zeszłym roku wybrałem drogę gruntową (makadamski put) przez Donji Humac, Nereźiśćę, i dalej w górę obok zbiorników wodnych. Trasa gruntowa jest ciekawsza (i można sobie uzupełnić płyny w studenacu np. na ryneczku w Nereźiści), ale w kilku miejscach są strome podjazdy i musiałem prowadzić rower. Powrotny zjazd wynagradza trudy podjazdu. Po powrocie Karlovaćko na plaży smakuje jeszcze lepiej niż zwykle :D.
Do Chorwacji rower zabrałem jeszcze na Pag. Jeździłem głównie na trasie Metajna - Tovrnele. Też ładnie, ale wolę Brać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży