Wstęp
Spróbuję napisać moją pierwszą relację, co z tego wyjdzie zobaczymy. Pisanie nigdy mi za cudownie nie szło więc jak będę przynudzał to dajcie znać. Powklejam też trochę zdjęć, więc jak nie będzie ciekawie to może chociaż ładnie. Jeśli będą mi "wskakiwały" wyrazy śląskie to z góry przepraszam ale takiego języka używam na co dzień.
Przygodę z Chorwacją zaczęliśmy w 2008 roku. Ojciec po naszym kolejnym powrocie z Pobierowa powiedział: "Synek, kaj ty tam jeździsz? dyć tam sztyc leje a woda tak zimno że wlyźć nie idzie. Zanim Ty dojedziesz do tego Pobierowa to jo bych już był pod Rijeką". No toch wzioł mapa i patrza kaj tu do tyj Chorwacji jechać. Padło na Senj, wiem... trocha ciulaty wybór, ale byli my zoboczyli i w następnym roku pojechali my bardziej na południe
Później przez 4 lata była Poljica koło Trogiru, fajne spokojne miejsce i bardzo sympatyczni gospodarze. Jednak podczas ubiegłorocznego pobytu i "Fish Picknic-u" na Solcie stwierdziliśmy że czas na zmianę miejsca i to z lądu na wyspę. Padło na Brač, bo wyspę trochę znałem.
Brač odwiedziłem w 1987 roku jako dziecko. W tamtym czasie wydała mi się rajem na ziemi, powróciłem na nią po 16 latach i nadal tym rajem pozostała Dlatego tegoroczną wizytę na niej można nazwać "powrotem do korzeni"
Poszukiwania miejsca na wczasy AD2013 zacząłem (ja zacząłem, bo znajdywanie apartamentów, planowanie trasy itd to w naszej rodzinie moje zadanie) zaraz po powrocie z ubiegłorocznych wczasów. Zastanawiałem się nad kilkoma miejscowościami, a jako że oboje z żoną pracujemy w hipermarkecie i szukamy ciszy i spokoju, szukałem miejscówek w tych mniejszych. Już prawie miała być "Eliarowa" Povlja, potem Uvala Osibova (za późno dostałem odpowiedź od właściciela że ma wolny termin). W końcu znalazłem ciekawe apartamenty i to w dobrej cenie w Selcy. Patrzę na mapę i szok "dyć tam bydzie ze 3km do morza,a o górce już ni godom ". Jeszcze raz na stronę apartmanów, gościu pisze że do morza 70m, wiem że Chorwaci dosyć "SKRACAJĄ" odległość pomiedzy apartmanami a plażą ale żeby aż o tyle??? W końcu okazało się że to dzielnica Selcy o nazwie Puntinak która położona jest właśnie nad samym morzem. Tutaj chciałbym podziękować koleżance BKT która udzieliła mi kilku informacji o tym miejscu, jako że na forum jest mało informacji o Puntinaku.