Na dzień następny zaplanowaliśmy wycieczkę przez wybrzeże wyspy od Pučiščy do Sutivanu. Przede wszystkim chciałem zwiedzić Sutivan i zobaczyć czy coś jeszcze pamiętam z mojej pierwszej wizyty w latach '80
Jako że byłem wtedy dzieckiem, niewiele z tej wyprawy pamiętam, wiem tylko że z naszych apartamentów mieliśmy strasznie daleko na stołówkę (bo były to wczasy z wyżywieniem i to pełnym
) i plażę.
No ale zapominamy o zamierzchłych czasach, jest
25.06.2013 i jedziemy na objazd wyspy
Ruszamy z Puntinaka i pniemy się pod górę do Selcy a potem jeszcze wyżej, docieramy do Pražnicy i skręcamy w lewo na Pučišče. Przejeżdżamy przez Pražnicę i zjeżdżamy serpentynami w dół aż do Pučiščy, droga naprawdę ciekawa, ale kierowca musi się trochę napracować no i niestety nie może podziwiać widoków. Przed wjazdem do Pučiščy wybudowano nowe rondo (niema go na Googl SV) i na drogowskazie jest (na razie przekreślona) strzałka że droga w prawo (polskie prawo, nie chorwackie pravo
) prowadzi do Povlji. Super może do przyszłego roku otworzą i będzie można całe wybrzeże przejechać
.
Jako że szukałem apartamentów praktycznie we wszystkich miejscowościach na Brač chciałem sprawdzić co straciłem
. Pučišča bardzo nam się spodobała, tylko że praktyczne wszędzie bardzo stromo. Gdybym tu wybrał miejscówkę i żona codziennie musiała by schodzić z dosyć stromych górek na plażę mógłbym nie dożyć przyszłorocznego wyjazdu na Brač. Nawet mógłbym nie dożyć tegorocznego powrotu (z drugiej strony ubezpieczenie dodatkowe mieliśmy i opcja "transport zwłok" była więc w Cro by mnie nie zostawili
).
Wjeżdżamy do Pučiščy i idziemy trochę pospacerować. Według prognozy pogody miało być zachmurzone, temp. ok 22 stopni (przez to tyż zaplanowali my zwiedzanie). A tu słońce świeci niemiłosiernie, termometr w aucie pokazuje niby 25stopni ale w słońcu jest o wiele cieplej. Żona oczywiście zaraz odwiedza stragan z kamieniam, co tam było rzeczy kiere by nom sie przidały
Na szczęście kupiła tylko jakieś pierdoły i idymy dali.
- Stragan z kamieniami
Na skrzyżowaniu stoi fajna reklama konoby więc zaraz jej fotkę strzeliłem
- Dwa osiołki
I tak nieśpiesznie w palącym słońcu idziemy dalej.
- port
- Kościół
Pučišča bardzo nam się spodobała, ale położenie większości apartamentów już nie
, żonie najbardziej podobają się jedna Chorwackie kwiaty
- Kwiatki