Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brač 2013 - czyli powrót do korzeni

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 22.07.2013 16:40

Z Sumartinu do Makarskiej promy sa mniejsze , mniej ludzi zabieraja i niej samochodów. No i czestotliwość jest mniejsza. Natomiast czas płyniecie dokladnie tyle samo wynosi co z Supetaru do Splitu. Płynęłam i tedy i tedy. Zdecydowanie wolę z Supetaru płynać
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 22.07.2013 19:56

Powiedziałbym, że dużo mniejsze i nie piętrowe jak do Supetar-Split. Ponadto z Sumartinu prom nie jest przelotowy, tylko trzeba zawracać :) ciasny jakiś w ogóle
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.07.2013 12:21

Mniejsze i "jednostronne", ale w tym czasie gdy my byliśmy to i tak załadowane w 50% :wink: Widziałem że ładowały się na prom auta tyłem.
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 23.07.2013 13:20

Dids normalnie tekst z nuplym był najlepszy :D
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 23.07.2013 13:50

Ładuja się auta tyłem w Sumartinie bo w Makarskiej łatwiej jest wyjechać przodem wprost na ulicę - skrzyżowanie na którym nie ma swiateł.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.07.2013 13:54

ELIMAR napisał(a):Ładuja się auta tyłem w Sumartinie bo w Makarskiej łatwiej jest wyjechać przodem wprost na ulicę - skrzyżowanie na którym nie ma swiateł.

Teraz na trasie Makarska - Sumartin pływa prom Peljescanka, który kiedyś obsługiwał linię Ploce - Trpanj. Pamiętam, że już w 2006 roku był strasznie "rzężący" ;) Teraz zesłali go na mało uczęszczaną trasę... Rzeczywiście, nie jest przelotowy, stąd konieczność wjazdu tyłem.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.07.2013 17:25

dids76 napisał(a):Jest chwila czasu no to jeszcze coś szkryfnymy dzisio :mrgreen:

Z Pučiščy wyjechaliśmy kierując się w stronę Postiry i tu muszę zasmucić część Bračiowej braci, a szczególnie Myszę i Tonego :wink: , niestety nie zatrzymaliśmy się ani w Postirze ani w Splickiej :(. Czas uciekał a chciałem porządnie zwiedzić Sutivan i jeszcze gdzieś doopę w Jadranie zamoczyć. Przez Postirę tylko przejechaliśmy, jeszcze nawigacja trochę mi w niej zwariowała i zaprowadziła na parking fabryki konserw. Może Chołek miał smaka na "pancernika" z Postiry.

Osz Ty - sprawa nie do wybaczenia ;)
Jak mogłeś nie pochodzić po Postiruni!

Już rozumiem, że Splitską odpuściłeś ;) no ale żeby POSTIRĘ tak potraktować? ;) 8O 8O

:hut: :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2013 22:29

tony montana napisał(a):
Osz Ty - sprawa nie do wybaczenia ;)
Jak mogłeś nie pochodzić po Postiruni!

Już rozumiem, że Splitską odpuściłeś ;) no ale żeby POSTIRĘ tak potraktować? ;) 8O 8O

:hut: :papa:

Zostanie na przyszły rok :wink: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.07.2013 23:13

Czasu jakoś niema, więc relacja do przodu nie idzie. Chciałem skończyć przed powrotem Janusz Bajcera z wczasów, bo nie wiem czy mój Śląsko / Polski mu się spodobo, ale chyba nie zdąża :wink: :mrgreen:

Według prognozy pogody 29.06 miało być zimno (maks 21 stopni) i padać. Koło naszego apartamentu szła droga w góry i z tego co zobaczyłem na mapach ''Gugla'' można było się najprawdopodobniej nią dostać do zatoczek pomiędzy Sumartinem a Bol. Jako że mojego "starego dziada" czyli Golfa, szkoda mi było po szutrowych i dosyć stromych drogach gonić, po śniadanku oznajmiłem "idymy na szpacyr" :mrgreen:
droga.jpg
Droga koło apartamentów

Zdjęcie tej drogi jest zrobione w tym samym dniu tylko trochę później

Oczywiście cała rodzinka "bardzo" się ucieszyła i ruszyliśmy pod górę :wink:

idziemy coraz wyżej.jpg

Mijamy ostatnie zabudowania Puntinaka i idziemy coraz wyżej. Droga oczywiście szutrowa, po obu stronach kamienne murki a nawet normalne płoty którymi odgrodzone są działki. Po jakiś 20 minutach na nieogrodzonej działce widzimy ruiny jakieś chatki

domek.jpg

Droga wcale nie wygląda na taką co ma chęć zejść gdzieś w stronę morza, z prognozy pogody też oczywiście nici bo ciepło jak w piecu i słońce świeci. Po następnej pół godzinie takich widoków:

idziemy (4).jpg

idziemy (3).jpg

idziemy (6).jpg

Gosia stwierdziła "chopie chyba cie pogieno, idymy nazot". Godom kaj nazot? dyć wiela my nie przeszli. Siedli my se na trowce napili czego zimnego i stwierdzili że oni (Gosia i Szymon) idom nazot, a jo puda jeszcze trocha obejżeć co tam dali jeszcze je.
Wzięliśmy ze sobą krótkofalówki, więc po "sprawdzeniu łączności" rozdzieliliśmy się.
Na następnym wzniesieniu trafiłem na drogowskaz i taką mapę:

figurki (2).jpg
drogowskaz

mapa (3).jpg
mapa

mapa (2).jpg
mapa

No choć wijym kaj żech je ;)
Co prawda była to mapa bardziej przedstawiająca gdzie jaka (czyja) działka jest ale mogłem z niej mniej więcej odczytać moje położenie. :mrgreen:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.07.2013 23:49

Skoro gospodarz ma łódkę, to tylko robić papiery i plażować w Spilice. Dłużej słońce :wink:
Do Murvicy jest już nowa droga :idea:
ELIMAR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ELIMAR » 26.07.2013 07:03

Całkiem fajna wycieczka i okolica. :)

Tam nas jeszzce nie ponisło.

Mamy co zwiedzać w przyszłym rku :coool:
przemek_w
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemek_w » 26.07.2013 08:23

Hej
Zaraz ruszam na Brać więc fajnie było poczytać. Najpierw jadę na Śląsk (z Olsztyna) żeby mi kuzyn przetłumaczył co napisałeś :), a dalej przez Plitvice na Brać. I dlatego mam prośbę o namiar na kwaterę w okolicy Plitvic. Najlepiej ze śniadaniem.

pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2013 10:01

ELIMAR napisał(a):Całkiem fajna wycieczka i okolica. :)

Tam nas jeszzce nie ponisło.

Mamy co zwiedzać w przyszłym rku :coool:

Musisz skręcić na Puntinaku, koło transformatora (tam były nasze apartamenty) w prawo. Betonowa droga idzie ostro pod górę, potem jest szuter i bardziej płasko :wink:
dids76
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2013 10:03

pasażer napisał(a):Skoro gospodarz ma łódkę, to tylko robić papiery i plażować w Spilice. Dłużej słońce :wink:
Do Murvicy jest już nowa droga :idea:

Nad papierami cały czas myślę. Jak nie na przyszły rok to może na 2015 coś wykombinujemy :wink: :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2013 18:17

Na przeciwko "mapy" była działka ogrodzona oczywiście murkiem z kamieni :wink: na których ktoś poukładał różne inne kamienie. Wyglądało to jakby ktoś poukładał tam figurki

figurki (6).jpg

figurki (5).jpg

figurki (4).jpg

figurki (3).jpg

figurki (1).jpg

Po jakieś godzinie łażenia z kilkoma próbami zejścia w stronę morza (niestety drogi prowadziły do kolejnych "działek'') i ja dałem sobie spokój :( . Zgłosiłem do bazy co by warzyli obiod bo ojciec wraco :mrgreen: .
Tym bardziej że od strony północnej zaczęły nadciągać dosyć ciemne chmury.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Brač 2013 - czyli powrót do korzeni - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone