Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BP Skarpa - przestroga

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domeldoom
Globtroter
BP Skarpa - przestroga

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 31.07.2006 10:20

Uwaga
Chciałem Was przestrzec przed Biurem Podróży SKARPA.
W tym roku wybrałem się z nimi ( dokładnie miałem wykupiony bilet autokarowy do Chorwacji, do Podgory).
Wypunktuję ( z braku czasu), co mi się nie podobało:
1. Chamscy kierowcy, pyskaci, na skargi pasażerów zwyczajnie odszczekiwali!!!
2. Prości, nie potrafiący kompletnie zorganizować grupy, przejazdu itp. Piloci ( pani pilot nie potrafiła nawet za bardzo poprawnie składać zdań, gdy wypowiadała się przez mikrofon!!! O miejscach przydzielonych pasażerom, nie poinformowała przed autokarem, ale w środku gazu już wszyscy wsiedli - spowodowało to straszny bałagan!!! Kierowcy załatwiali sprawy na granicy!!! ( po jakiego ch... jechał z nami pilot???)
3. Kierowcy po prostu śmierdzieli ( jedyny ich zabieg higieniczny podczas postoju i podczas wymiany pasażerów to wypalenie kilku papierosów)
4. Zepsuta, kompletnie niedziałająca klimatyzacja w autobusie (pilot tłumaczył, ze to ze względu na słońce, ale nie potrafił już odpowiedzieć, dlaczego klima nie działała w nocy)
5. Ubikacja przepełniona ( czułem się jakbym wracał z urlopu cysterną na szambo)
6. Autobus normalnie i bezczelnie nieposprzątany, pomiędzy fotelami śmieci, podłoga to samo, szyby prawie nieprzejrzyste

To tyle o przejeździe. Na szczęście mój kontakt z tym biurem skończył się w autobusie i dziękuję Bogu, ze nie wykupiłem u nich całych wczasów. Ci, którzy wykupili wczasy i przejazd też stracili kontakt z biurem w momencie opuszczenia autokaru, pilot nawet nie pokazał gdzie, co i jak gdyż cytuję: "Ja tu jestem pierwszy raz". Na miejscu okazało się, ze wczasowicze nie wiedzą gdzie są ich apartamenty, nie ma żadnego rezydenta, a ceny wycieczek fakultatywnych są wyższe niż te z oferty biura!!!!!!!!!!!!

Skarpa nie miała ochoty powiadomić nas, o której, chociaż mniej więcej, jest powrót chociaż mieli być w kontakcie z miejscowym Puntatours i tam miała być wywieszka.

Ja to biuro szczerze odradzam syf, kiła i mogiła. Nie chciało mi się nawet kłócić z pilotem, nie będę też składał zażaleń, jedynym plusem tej podróży, było to, ze się skończyła szczęśliwie.

Pozdrawiam i odradzam Skarpę z całego serca
domel
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 01.08.2006 13:43

Mi to biuro wydało sie podejrzane po samym katalogu(kusił mnie Supetar,chyba najlepiej wyglądająca oferta z ich pozycji),i całe szczęście,że z nimi nie pojechałem.
KJ
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KJ » 01.08.2006 15:03

no to chyba całe szczęście,że zmieniłam plany... miałam z nimi jechać...
nie ma to jak wyjazd na własną rękę, no albo ze sprawdzonym biurem...
Euru
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Euru » 01.08.2006 23:01

Chciałem Was przestrzec przed Biurem Podróży SKARPA.

Dopiszę tylko, że w ubiegłym roku schemat byl identyczny, po prostu ludzie eksploatuja zdychajace stare autokary, a jako nagrode daja stosunkowo tanie apartamanty w pieknej Podgorze. Na dodatek te trasy polegają na zbieraniu po drodze ludzi z 10 miejsc, a nam sie trafila przesiadka na ..stacji paliw na Makarskiej (bo ktos zapomnial nas wpisac na liste w odpowiednim tygodniu na odpowiedni autokar), gdzie w upale w koncu lipca spędzilismy na ulicy 3h zanim nas zabrał inny autokar. Po drodze w innych miejscowościach byli ludzie, co wykwaterowani z hoteli siedzieli przed nimi i czekali po 8h! na odjazd, bo nikt nie wiedział, kiedy tej ich koszmarne autobusy przyjada...
Tak się zastanawiam, bo pisano o tym biurze juz na różnych forach, czy nie czas skończyc ze Skarpą, może zabrali by im licencje turoperatora? Tylko jak się za to zabrać?
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 02.08.2006 07:31

My z Grecjii :twisted: z Laptokarii do Wroclawia jechalismy 52 godziny :lol: Nie chce opisywać ktorędy jechalismy,bo z bardzo byście sie usmiali. :evil:
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 02.08.2006 10:36

Euru napisał(a):Tak się zastanawiam, bo pisano o tym biurze juz na różnych forach, czy nie czas skończyc ze Skarpą, może zabrali by im licencje turoperatora? Tylko jak się za to zabrać?

Po prostu wystawiając im odpowiednią do uzyskanych usług opinię. Antyreklama im nie pomoże. Oczywiście jeżeli ktoś był zadowolony z usług Skarpy to OK, nie zmuszam do "obsmarowania" ich na siłę, ale o faktyczną, zgodną z prawdą opinię. Jeżeli pozytywy przeważą nad negatywami to się obronią. ja w każdym razie i wszyscy moi znajomi już nie skorzystają z ich usług. Co z tego, ze będzie 100 zadowolonych klientów? Wystarczy 1 niezadowolony a ich reputacja upadnie - każdy boi się, ze jak komuś się coś złego przytrafiło, to i jemu może.
pozdrawiam
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 02.08.2006 10:41

petris, napisza, bo jestem ciekaw którędy jechaliście. No chyba nie prze Moskwę:D:D:D Pozdrawiam!!!

RBK
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 02.08.2006 11:55

Ja jechałem do Podgory w zeszłym roku i wszystko było OK - trzeba mieć w życiu szczęście :lol: . Jedyny problem to jak zwykle korki i z tego powodu autobus w drogę powrotną wyruszył z opóźnieniem, ale wiedzieliśmy że tak będzie bo sobota to zawsze zmiana turnusu, zresztą sami staliśmy w korku jadąc do Chorwacji.
Co do czystości to nie sądze żeby mieli czas posprzątać autobus który przyjechał do i za chwilę zabiera ludzi i wraca. Poza tym zawsze znajdzie się ktoś mądry kto odruchowo pomimo ostrzeżeń pilota wrzuci papier taletowy do muszli :twisted: :twisted: co powoduje natychmiastowe zatkanie odpływów.
A tak na marginesie nie lepiej było zamówić sobie wcześniej bilety lotnicze do Splitu czy Dubrownika ? można się było wyrobić w kwocie 300zł z tego co napisali tu ludzie na forum.
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 02.08.2006 12:22

Fluktus napisał(a):A tak na marginesie nie lepiej było zamówić sobie wcześniej bilety lotnicze do Splitu czy Dubrownika ? można się było wyrobić w kwocie 300zł z tego co napisali tu ludzie na forum.

Można było...ale... w sumie wszystko ma swoje plusy i minusy
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 02.08.2006 12:26

Fluktus napisał(a):Ja jechałem do Podgory w zeszłym roku i wszystko było OK - trzeba mieć w życiu szczęście :lol:

Jak się ma szczęście w jednym to nie ma się go w innym miejscu:-) na szczescie jedyne nieszczęście to ten nieszczęśliwy przejazd, szczęściem w nieszczęściu to to, że się szczęśliwie zakończył - a po tylu innych szczęśliwych chwilach w Cro to o autobusie prawie nie pamiętam - na szczęście
pozdrwiam szczęśliwie
tomek
emila_k
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emila_k » 13.10.2006 11:49

witam, ja wracalam z cro wlasnie autokarem SKARPY ze splitu,
autokar nie byl najnowszy ale byl sprawny w 100 %
zaczne od poczatku, w dniu wyjazdu na ok 2h przed planowanym wyjazdem ze splitu dostalam smsem wiadomosc , odjazd bedzie 1,5h godziny pozniej, co mi akurat wcale nie przeszkadzalo bo mialam jeszcze czas na wypicie kolejnych KARLOVACKO :) .... ostatecznie wyjazd byl jeszcze pozniej i ok 30 min czekalismy na dworcu.
jak juz wpsomnialam autokar nie byl najnowszy ale klima dzialala, nie smierdzialo i nie bylo walajacych sie smieci, trasa jednak przez chorwacje byla stosunkowo dluga z powodu zabierania po drodze jeszcze innych osob. Jechal z nami mlody pilot ( calkiem calkiem ;) ) i 3 kierowcow z czego jeden to chyba byly rajdowiec bo tak gnal ... jednak nawet taka panikara jak ja nie czula sie zagrozona hmm moze dlatego ze kierowcy pks w cro tez sa dobrymi diverami i juz sie przyzwyczailam do predkosci w 'wiekszych autach' :)
chwile zwatpienia przezylam o swicie, kiedy nagle okazalo sie ze nie ma benzyny ........ na szczescie zanim zaczelam wyrazac swoja opinie o zaistnialej sytuacji, paliwo zostalo dolane ( jak sie domyslam z zapasowego baku etc. ) i szczesliwie dojechalismy na stacje benzynowa uff :)
jednak to co pozostaje dla mnei zagadka, to to w jaki sposob, pomimo tego ze ostatecznie wyjechalismy ok 2-3 h po czasie, zatrzymuac sie n a postojach bylismy na 2 h przed czasem w krakowie ....
az sie boje pomyslec ile bylo na predkosciomierzu w czasie mojego snu ... bo tylko tak moge to wyjasnic ...
tak czy inaczej jezeli ktos decyduje si ena autokar to osobisi emoge polecic ta firme, tym bardziej ze ceny byly sporo nizsze od konkurencji.

p.s do cro lecialam samolotem, tylko powrot byl by bus :) w przyszlym roku ze wzgledu na ogromna oszczednosc czasu wybiore sie chyba w dwie strony by plane:)
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 13.10.2006 13:59

ja sadze, ze kierowcy nie moga az tak "szalec" z predkoscia, mi tez wydawalo sie, ze kierowcy jada szybko, ale przeciez maja zamontowane tachografy i wylapanie tego faktu, ze zostala przekroczona predkosc powoduje ukaranie sporym mandatem...a wiem, co mowie, gdyz codziennie dojezdzam do pracy busem i zdarza sie, ze ITD, Policja i inne sluzby sprawdzaja wszystko co i ja...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.10.2006 14:41

Autokar może jechać maksymalnie 100km/h, jeśli ma odpowiednie badania techniczne .( jesli ich nie ma to max.90km/h)Dwóch kierowców może maksymalnie jechać 20 godzin,potem muszą mieć 10 godzin odpoczynku.
Howgh :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 13.10.2006 17:32

Autokar może jechać maksymalnie 100km/h, jeśli ma odpowiednie badania techniczne .( jesli ich nie ma to max.90km/h)Dwóch kierowców może maksymalnie jechać 20 godzin,potem muszą mieć 10 godzin odpoczynku.

to teoria - praktyka wygląda zgoła inaczej :lol:

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.10.2006 19:16

rich72 napisał(a):

to teoria - praktyka wygląda zgoła inaczej :lol:

ktoś napisał;
,,ITD, Policja i inne sluzby sprawdzaja''
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone